Katere začimbe pašejo h kateri hrani?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- Frenkie
- Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1227
- Na forumu od: 4. 2. 2006
- Kraj: Ljubljana
Rožmarin paše k pečenem krompirčku. Prav tako dobr paše k morskim sadežem, ribam...
Muškatni orešček paše k razni zelenjavi, alpa v kšne kruhove knedle.
Origano pa za moje pojme paše v majhnih količinah h katerikoli jedi, ki vsebuje paradižnik kot glaven okus.
Bazilika gre dobro k paradižnikovim omakam. Timijan k pečenemu mesu, Curry k bešamelovi omaki (za lazanje), lovor k golažu... več pa nimam pojma
Jst največ dodajam čili... recimo na meso, v omake itd.
Muškatni orešček paše k razni zelenjavi, alpa v kšne kruhove knedle.
Origano pa za moje pojme paše v majhnih količinah h katerikoli jedi, ki vsebuje paradižnik kot glaven okus.
Bazilika gre dobro k paradižnikovim omakam. Timijan k pečenemu mesu, Curry k bešamelovi omaki (za lazanje), lovor k golažu... več pa nimam pojma
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
-
Nevada tan - Sramežljivka
- Prispevkov: 11
- Na forumu od: 21. 7. 2007
- Kraj: Ljubljana
Bazilika --> pase povsod
Timijan --> Porova juha
Pa na pečen krompir tut žajbelj paše. Je res, da je mal poseben okus, ampak men je všečno.
Pa rožmarin paše tud v rižoto.
Timijan --> Porova juha
Pa na pečen krompir tut žajbelj paše. Je res, da je mal poseben okus, ampak men je všečno.
Pa rožmarin paše tud v rižoto.
-
*belina* - Komunikatorka
- Prispevkov: 145
- Na forumu od: 24. 1. 2007
- Kraj: Ljubljana
Jst pa moram rečt, da se kar dobr spoznam na te začimbe
No pa pejmo lepo po vrsti:
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
- Bazilika: za pripravo paradižnikovih omak, razne zelenjave (sploh sojinih, grahovih in fižolovih jedi). Dodaja se tud k svežim solatam, zeliščnim namazom in omakam. Nekateri začinjajo ribje s to začimbo.
- Timjan: z njim odišavimo meso in razne mesne nadeve. Paše tudi zraven krompirja, zelene paprike, bučk. Vendar je treba bit pazljiv pri začinjanju, ker ima zelo močen okus!
- Čili: dodaja se ga le po kapljicah. Z njim se začinjajo golaži, omake, juhe, mesni funde. Sploh pa dobr paše k jedem z žara.
Žajbelj: paše predvsem k mesu (zrezki, svinjina, pečenke). Dodajajo ga v razne mesne nadeve. Paše k jedem, kjer se dodaja sir in ribe. - Rožmarin: z njim se začinjajo juhe, pizze, zelenjavne jedi. Dobro se poda k perutnini.
- Peteršilj: ta začimba se lahko doda k vsaki slano jedi. Z njem začinjamo zelenjavne jedi, gobe, krompir, juhe, enolončnice, omake, prelive za solate, jajčne jedi, ribe, mesne jedi in slane nadeve.
- Pehtran: dobro paše v nekatere juhe - vendar ne v vse (ni ga dobro dodajati tja kjer je meso)! Dober okus dobi če se ga zmeša z bučkami. Nekateri ga dodajajo k poticam in štrukljem.
- Origano: nepogrešljiva začimba za pizze. Če se ga dodaja k drugim jedem je priporočljivo, da se ga da 20 min pred koncem kuhanja, ker če se predolgo kuha dobi premočen okus. Uporablja se ga tudi za testenine, enolončnice, pečenke in solate. Prilega se tudi k omletam in vegetarijanskim specialitetam.
- Lovor: z njem začinjamo mesne in ribje jedi, fižolovo juho, krompirjevo juho, kislo zelje, joto, golaž, paprikaš, obare in meso divjačine. Dajemo ga tudi v zelenjavo in gobe. Dobro se dopolnjuje z drugimi začimbami za slane jedi. Pri uporabi moramo paziti, da ga ne dodamo preveč, saj lahko okus jedi postane hitro trpek in grenak.
- bejbika
- Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1072
- Na forumu od: 1. 8. 2004
curry paše samo v smeti ... žal ... drugače se je pa v Sloveniji razpasel J. Oliver trend in se nemogoče začimbe mečejo v vsako hrano ... pač k vsaki hrani ne paše vsaka začimba ...
glede na to, da ne kuham, vem bolj malo o temu ...
vem, da gre:
bazilika k paradižnikovi omaki
rožmarin k zajcu oziroma k divjačini (sicer divjačine ne jem, pri zajcu je pa bil zraven
)
cimet gre v sahar torto, čeprav meni to ni všeč
lovor dajem v govejo župco (to je edino, kar znam skuhat, tako da lovor gre definitivno v župce
)
pehtran samo in edino v potico
svež šnitlah (drobnjak) pa v juhe ...
evo, to je vse, kar poznam ... pač ne kuham![lach :lach:](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/lach.gif)
glede na to, da ne kuham, vem bolj malo o temu ...
vem, da gre:
bazilika k paradižnikovi omaki
rožmarin k zajcu oziroma k divjačini (sicer divjačine ne jem, pri zajcu je pa bil zraven
![wink ;)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/wink.gif)
cimet gre v sahar torto, čeprav meni to ni všeč
![tot :tot:](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/dead.gif)
lovor dajem v govejo župco (to je edino, kar znam skuhat, tako da lovor gre definitivno v župce
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
pehtran samo in edino v potico
svež šnitlah (drobnjak) pa v juhe ...
evo, to je vse, kar poznam ... pač ne kuham
![lach :lach:](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/lach.gif)
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Prispevkov: 2627
- Na forumu od: 13. 9. 2005
bejbika napisal/-a:curry paše samo v smeti ... žal ...
Hehe, to se pa strinjam
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
Muškatni orešek paše tudi v kakšno pecivo (skupaj s cimetom in klinčki). Pa v špinačo ga dam vedno.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
-
ANGELgirl - Kofetarica
- Prispevkov: 770
- Na forumu od: 9. 11. 2004
- Kraj: Ljubljana
- bazilika - zelo dobra je tudi na pečenem krompirčku (vendar jo je treba dati gor, ko je krompir že pečen), sicer je pa bazilika dobra za prav povsod
- rožmarin - krompir, piščanec
- timjan - v golaž, na pico
- curry - v rižoto
- lovor - v juhco
- muškatni orešček - v carbonara (upam, da sem pravn napisala) omako za testenine, sirovo omako, v sveži pomarančni sok...
Tole je bolj na hitro vse skupaj napisano. Upam, da je zadovoljivo![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
- rožmarin - krompir, piščanec
- timjan - v golaž, na pico
- curry - v rižoto
- lovor - v juhco
- muškatni orešček - v carbonara (upam, da sem pravn napisala) omako za testenine, sirovo omako, v sveži pomarančni sok...
Tole je bolj na hitro vse skupaj napisano. Upam, da je zadovoljivo
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
Kdor o sreči samo sanja, naj se ne čudi, če jo bo prespal...
- *QueenBitch*
- Kofetarica
- Prispevkov: 879
- Na forumu od: 6. 6. 2006
Bazilika in origano, povsod kje je paradiznik.
Rozmarin na pecen krompircek ali k psicancu, pa tudi v kaksno paradiznikovo omako.
Zajbelj k mesu, na primer k govedini v vinski omaki.
Morm rect, da jaz vegete skor ne uporablajm ker majo kr vse stvari enak okus potem. Fuj.
Hm kaj še..lovor, k raznim čorbam al pa juham na primer fižolova juha.
Cimet, muškatni orešček, klinčki k pecivu ali pa recimo malo cimeta in klinčki v kompot.
Rozmarin na pecen krompircek ali k psicancu, pa tudi v kaksno paradiznikovo omako.
Zajbelj k mesu, na primer k govedini v vinski omaki.
Morm rect, da jaz vegete skor ne uporablajm ker majo kr vse stvari enak okus potem. Fuj.
Hm kaj še..lovor, k raznim čorbam al pa juham na primer fižolova juha.
Cimet, muškatni orešček, klinčki k pecivu ali pa recimo malo cimeta in klinčki v kompot.
-
J.Lo - Kofetarica
- Prispevkov: 576
- Na forumu od: 7. 12. 2004
kr.ena napisal/-a:bejbika napisal/-a:curry paše samo v smeti ... žal ...
Hehe, to se pa strinjam![]()
Muškatni orešek paše tudi v kakšno pecivo (skupaj s cimetom in klinčki). Pa v špinačo ga dam vedno.
Joj, meni je pa curry tak dober. Najraje ga mam poleg riža ali pa v smetanovi omaki za zrezke. Aja, pa v paradižnikovo omako za torteline ga vedno dodam.
Lovor v kaki golaž ali pa juho paše.
Origano na pico, kake paradižnikove omake, jajca umešana s tunino,...
Drugače pa vedno in vseposod uporabljam vegeto. Nemorem brez.
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
Lahko imam vse.
-
red_rose - Cosmofrik
- Prispevkov: 2239
- Na forumu od: 12. 4. 2008
uuuu zdaj sem nameravala tocno tako temo odpret, pa sem nasla tole
js mam namrec rahlo obsesijo na zacimbe, AMPAK jih ne znam prevec dobro uporabljat, ker jih doma nikoli nismo...mami ne uporablja niti ene zacimbe (no pac razen soli, sladkorja in tega...) zdaj je sicer pocasi malo vec zacela...drugace dobro kuha ampak zacinjene hrane pa res nismo jedli. nasprotno sem pa js ze od malega v jedi metala vse zivo...
zdaj ko ziviva s fantom skupaj in ko resno kuham kosila, ki morjo bit dobra
, se pa malo lovim s temi zacimbami
na zacetku jih sploh nisma mela (razn vegete in tistih pripravljenih mesanic za golaz, mleto meso ipd.)
pred kratkim sem pa nabavla:
- bazilika
- lovorjeve liste
- muskatni oreh
- majaron
- cesen u prahu
- petersilj
- sladka rdeca paprika mleta
u planu je se:
- timijan
- ingver
- curry
- in rozmarin
no, danes sem naredila SUPER NJAMI krompirjev golaz, zacinjen je pa bil z obilico sladke rdece paprike, baziliko, majaronom, lovorjem in svezim cesnom. res je blo odlicno!! sem ful ponosna za mojo prvo zacinjeno jed s tolko ''neznanim'' zacimbami
zdej me pa zanima, kaj je boljse (iz vasih izkusenj) - da delam vse po receptih in vidim kaj mi bo vsec in kaj ne, al da na slepo mecem zacimbe v hrano in vidim kaj bo dobro?! bi rekla da malo smisla mam za te vonjave, ampak nevem kaj bo ce celo kosilo ne bo dobro
torej kako ste se ''naucile'' uporabljat zacimbe?
![smile :)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/smile.gif)
js mam namrec rahlo obsesijo na zacimbe, AMPAK jih ne znam prevec dobro uporabljat, ker jih doma nikoli nismo...mami ne uporablja niti ene zacimbe (no pac razen soli, sladkorja in tega...) zdaj je sicer pocasi malo vec zacela...drugace dobro kuha ampak zacinjene hrane pa res nismo jedli. nasprotno sem pa js ze od malega v jedi metala vse zivo...
zdaj ko ziviva s fantom skupaj in ko resno kuham kosila, ki morjo bit dobra
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
![tongue :P](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/tongue.gif)
pred kratkim sem pa nabavla:
- bazilika
- lovorjeve liste
- muskatni oreh
- majaron
- cesen u prahu
- petersilj
- sladka rdeca paprika mleta
u planu je se:
- timijan
- ingver
- curry
- in rozmarin
no, danes sem naredila SUPER NJAMI krompirjev golaz, zacinjen je pa bil z obilico sladke rdece paprike, baziliko, majaronom, lovorjem in svezim cesnom. res je blo odlicno!! sem ful ponosna za mojo prvo zacinjeno jed s tolko ''neznanim'' zacimbami
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
zdej me pa zanima, kaj je boljse (iz vasih izkusenj) - da delam vse po receptih in vidim kaj mi bo vsec in kaj ne, al da na slepo mecem zacimbe v hrano in vidim kaj bo dobro?! bi rekla da malo smisla mam za te vonjave, ampak nevem kaj bo ce celo kosilo ne bo dobro
![lol :lol:](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/lol.gif)
torej kako ste se ''naucile'' uporabljat zacimbe?
-
positive vibration - Cosmofrik
- Prispevkov: 2157
- Na forumu od: 19. 3. 2006
Če maš možnost, daj začimbe na en del hrane in probaj, kak je okus brez in z. Seveda v kakih omakah in podobnem je to neizvedljivo, je pa zanimivo testirat s pečenim krompirjem. Jaz sem ugotovila, da pečen krompir in veliiiko rdeče paprike - mmmm
Ampak ta paprika (v prahu, seveda) se mora zapečt, v krompir notr. Veš, kk je to dobro!
Sicer pa uporabljama drobljen čili, ki ga sveže mletega dodajama marsikam - k mesnim omakam, jajčkam, tortiljam...pač mahnjena na pekočeeee![Twisted Evil :twisted:](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/icon_twisted.gif)
![Razz :razz:](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/icon_razz.gif)
Sicer pa uporabljama drobljen čili, ki ga sveže mletega dodajama marsikam - k mesnim omakam, jajčkam, tortiljam...pač mahnjena na pekočeeee
![Twisted Evil :twisted:](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/icon_twisted.gif)
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
- Feist.
- Debatorica
- Prispevkov: 461
- Na forumu od: 10. 1. 2009
*bazilika - jaz dam v paradajzovo solato.. mmm bomba!
*rožmarin - če grilaš lahko daš na dno posode potem pa meso preko
*curry in timijan - krompirov golaž ali kaj podobnega
*lovor - juhe
![cool :cool:](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/cool.gif)
*rožmarin - če grilaš lahko daš na dno posode potem pa meso preko
*curry in timijan - krompirov golaž ali kaj podobnega
*lovor - juhe
And then she'd say, it's Ok, I got lost on the way but I'm a supergirl, and supergirls don't cry.
And then she'd say, it's alright, I got home late last night, but I'm a supergirl, and supergirls just fly.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov