Kako reči STOP sladkemu?

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

smile.
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 14
Na forumu od: 22. 10. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a smile. » 08. Nov. 2011 15:37

Pozdravljeni!

Zagotovo že predvidevate o čem bo tekla debata kajne? :)
Ja, o hrani, katero uživamo vsakodnevno in ko na konici jezika začutimo tisti 'hudičevo' dober okus in se brbončicam strga od užitka; DA TO SLADKARIJE!

Sem izredno sladkosneden človek, kar me na sebi izredno moti in bi to izredno rada spremenila. Da, vse je v glavi, prepričaj se da lahko tega zaužiješ v minimalnih količinah ..
A čokolada v shrambi se kar sama ponuja, da bi jo pohrustal.
V preteklosti sem imela težave s težo, a sem jo relativno uspešno izgubila.
Tudi sedaj nisem ekstra močna, vendar želim izgubiti kakšne kilogram ali 2, pe pomembnejše pa mi je, da se odločno uprem sladkim stvarem in spoznam, da lahko živim tudi brez njih (v manjših količinah seveda) !

Kako vi to premagujete?
Imate kakšne posebne metode ali ste tisti srečneži, ki ste se sami pri sebi prepričali, da tako ne gre in živite zdravo?
Če ste slednji, VSA ČAST

Hvala za odgovore in nasvete :)
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2076
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 08. Nov. 2011 15:56

Hmm, identično temo smo že imeli, z naslovom 'Kako se odvadit sladkega', pa mi je iskalnik ne najde oz. očitno je izbrisana :gruebel: :?

Drugače boš pa mogoče tudi v tej našla kak odgovor: http://www.cosmopolitan.si/forum/viewto ... sladkarije
Uporabniški avatar
keepsake
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 972
Na forumu od: 19. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a keepsake » 08. Nov. 2011 17:00

a kako? pač ne poješ "še neki sladkega" :cool:


ajme bože, kakšne slabe samokontrole...-
I can''t wait! To look for bees, climb our trees, and carve our names in three inches deep
Uporabniški avatar
kikyca
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2628
Na forumu od: 17. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a kikyca » 08. Nov. 2011 17:12

Sem sama velik sladkosned, predvsem nora na čokolado (ostalo niti ne toliko). Ampak zaenkrat nimam nekih problemov, da bi se mi to kakorkoli poznalo na teži al pa kaj. V glavnem pri meni je najboljša rešitev, da preprosto nič ne kupim in nimam nobenih zalog doma v shrambi. Sama se težko uprem in če vzamem en košček čokolade se dokaj hitro zgodi, da jo celo zmažem. Men se ponavadi zalušta bolj zvečer tak da niti kupit ne bi mogla it, če nimam zalog doma ker so trgovine ponavadi takrat zaprte, včasih pa se mi tud ne da sam zaradi ene čokolade v trgovino it. Pa jaz sem taka, da imam recimo tud sadje zlo rada in če nimam doma nič sladkega namesto tega posegam po sadju kar mi dostikrat (ne vedno) pomaga, da zadovoljim to potrebo po čokoladi pa še bolj zdravo je.

Tak da tud tebi priporočam, da si ne delaš nobenih zalog sladkarij doma ko se ti bo pa kaj zaluštalo pa poseži raje po kaki banani ali jabolki, sadnem soku al pa kaj pa ne razmišljaj nonstop kak bi zdaj nekaj sladkega jedla.
Yada, yada, yada...
*QueenBitch*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 879
Na forumu od: 6. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *QueenBitch* » 08. Nov. 2011 19:32

Jaz sem ukinila čisto ves sladkor in ga niti ne pogrešam. Na začetku sem se mogoče kdaj spomnila, zdaj pa ne več. Občasno uporabljam med, ker ne dvigne tok glikemičnega indexa. No ampak jaz hujšam :D

Drugače je pa res najboljše, da nimaš nič doma, ker potem tudi ne moreš pojest. Za hudo silo si nabav kake oreščke pa sadje, da potem to poješ ko te zagrabi...sploh če je problem v količini pojedenega, ker po napisanem sklepam, da se ne ustaviš pri enem koščku ali dveh ampak nadaljuješ.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1633
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 08. Nov. 2011 19:50

tudi jaz ta problem rešujem tako, da nimam nič doma. oz imam samo kako mini čokoladico ala kinderjajček če mi reees pade cukr. Si pa pri blažjih napadih naredim čaj z malo medu :)
Vsak raj ima svojo kačo.
Uporabniški avatar
Lady_Cristina
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 428
Na forumu od: 10. 6. 2009
Kraj: Graz

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_Cristina » 08. Nov. 2011 20:45

Jaz isto, ja. Ko intenzivno hujšam (pred poletjem naprimer) enostavno nimam sladkarij doma in jih ne kupujem. Če nimaš, ne moreš pojest :wink:
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7639
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 08. Nov. 2011 23:10

smile. napisal/-a:Sem izredno sladkosneden človek, kar me na sebi izredno moti in bi to izredno rada spremenila.
Mene pa najprej zanima: zakaj? Ker praviš, da s težo nimaš težav (kg gor al dol težko naredi neko veliko razliko), zdrava si tudi.. kaj je potem narobe? Enostavno ker "ne zgleda" imet rad sladkarije? Al ker se ti zdi, da si "odvisna", kar ne želiš bit?

Če ti sede, si privošči. Če te peče vest, odlaufi en krog več, al neki :D

Tud ne verjamem, da govoriš o kakšnih neizmernih količinah, ki bi res škodo delale.
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3410
Na forumu od: 10. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a v-e-s-n-a » 09. Nov. 2011 7:56

^^ zdaj s težo že nima težav, pa zdaj je tudi še zdrava...vendar to se lahko kaj hitro spremeni (sicer seveda ni nujno, ampak...). Zato se meni ne zdi nič narobe, če bi imela avtorica malo samokontrole in zmanjšala količino sladkega.

Tako kot so že rekle: ne kupuj. Pa samodisciplina tudi mora bit malo...
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2076
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 09. Nov. 2011 10:40

purple_rain napisal/-a: Mene pa najprej zanima: zakaj? Ker praviš, da s težo nimaš težav (kg gor al dol težko naredi neko veliko razliko), zdrava si tudi.. kaj je potem narobe? Enostavno ker "ne zgleda" imet rad sladkarije? Al ker se ti zdi, da si "odvisna", kar ne želiš bit?

Če ti sede, si privošči. Če te peče vest, odlaufi en krog več, al neki :D

Tud ne verjamem, da govoriš o kakšnih neizmernih količinah, ki bi res škodo delale.


Saj je rekla, da bi rada tudi malo shujšala, sploh pa tile cukri ne vplivajo samo na težo / zunanji izgled... če se dolga leta vleče vsakodnevno uživanje sladkarij v večjih količinah, zihr ni dobro za zdravje :wink: - ne samo da v večino teh zadev nabašejo cele kupe aditivov in drugega sranja :heul: , tud sladkor sam po sebi ni kul, če ga je preveč, ker ti lahko preveč niha nivo oz. vodi celo do kakšne sladkorne. Pa tudi za kožo ni priporočljivo, ne ravno samo zaradi aken (to je odvisno od posameznika, nekaterim se pojavijo, drugim ne), ampak sem že večkrat slišala, da sladkarije kožo postarajo, ker ji jemljejo elastičnost (otrdijo vlakna al nekaj takega). Podobno je tudi s kostmi - organizem pri njihovih presnovi uporablja minerale in vitamine in ti potem falijo na drugih področjih (neki v tem stilu, ne vem več točno, ampak vem, da se zmanjšujejo zaloge) :D Tudi sama obožujem sladkarije, skoraj vsak dan pojem kaj takega, ampak se pa tud zavedam, da to ni dobro zame in skušam malo omejit. Bolje preventiva kot kurativa :) Odvisnost pa sploh v nobenem pogledu ni dobra, ja, sploh od takih stvari, ki niso koristne za organizem :?


EDIT: aha, tukaj je npr. nek članek, tudi nekaj piše o kosteh ipd: http://www.slovenskenovice.si/lifestyle ... kosti.html
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7639
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 09. Nov. 2011 11:00

Eh, ja, in na koncu bomo jedli kot barbie_girl (ne zameri :D) - ne hvala.

Če ima sicer uravnoteženo, zdravo prehrano ter dovolj gibanja, jz ne razumem te gonje proti (določeni) hrani. Ja, vsem je jasno, da ni fajn pretiravat z ničemer, sam c'mon (sploh tisti članek - na SLOVENSKIH NOVICAH -, se bere kot da najboljš da sam še vodo pijem).


Slika

I rest my case. :D
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 09. Nov. 2011 11:07

:D :D :D

Pruplova - sej jst mam tud "slabe" dneve, ko izropam shrambo s sladkarijami od tamale. Si ne morem privoščit tega, da pač "ne kupujem" :D .

Je pa res, da ko pojem eno čokoladko, pol je konec. Se začne začaran krog dvigovanja in padanja krvnega sladkorja, in nikoli ne končam na eni čokoladki. Čez 10 min še ena, pa še ena, ko zmanjka žlica nutele, pa še ena, pa še ena....

Če pa ne jem (oz odkar ne jem, razen na "slab dan") in dokler se ne dotaknem sladkega, ga pa ne pogrešam. Ama ništa. Ne pomislim na sladko. ČE seveda zjutraj pojem ovsene kosmiče. Če jem bel kruh, čez 1 uro moji možgani kričijo po še OH.

Je pa res, da mam slabo samodisciplino in hitro ratam odvisna.
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
LuvDancin
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 782
Na forumu od: 16. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a LuvDancin » 09. Nov. 2011 12:20

^^ Se podpišem. S cukrom je itak tko, več ga ješ, več ga rabiš. :)
Jz po uravnoteženih in kvalitetnih obrokih ter rekreaciji nimam dejansko nobene želje po cukru. Nisem noben ekstremist, če mi zasede, si prvoščm, dam pa velik na zdravje in predvsem dobro počutje.
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2076
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 09. Nov. 2011 12:43

@purple_rain: sej nima veze, če je iz Sl. novic, to sem prejle na hitro našla na netu (če povem po pravici, nisem niti gledala, od kod je, sem mislila, da je znak od Večera gor), nisem tega pobrala iz tega članka, ampak je že dalj časa splošno znano :)

Pa itak tud vsi vemo, da so že od nekdaj sladkarije priporočene za v vrh piramide, torej ne smejo predstavljat večinskega deleža v prehrani nekoga -če se ima rad oz. bi rad ostal zdrav... je pa seveda tud res, da je to odvisno tud od posamezika, eni imajo srečo in ostanejo zdravi kot ribe kljub kajenju, mastni hrani ipd., medtem ko bi kdo drug čutil posledice, eni pa pazijo, pa so kljub temu skos bolni :) - kot tistile dve babi na sliki zgoraj, prav zihr nista po izgledu taki, kot sta, samo zaradi hrane, ampak je še kup drugih dejavnikov; sploh za Nigello pravijo, da naj bi imela lepotne operacije (možno, lahko je pa pač taka po genski zasnovi, moja babica ima tud gladko debelejšo kožo oz. jo imajo vse ženske v tisti veji sorodstva)..
V osnovi vemo, da s sladkorjem ni za pretiravat. In če ima tista uporabnica zgoraj težave z doziranjem sladkarij, se mi zdi pametno, da nekaj ukrene, sploh če sama želi očitno :P


Se strinjam, ja, če nekaj časa ne zaužiješ sladkorja, ga nehaš pogrešat, vsaj v večjem delu :D Pri sebi tudi opažam, da mi slabo vpliva na počutje, precej zaspana in utrujena postanem po takih živilih, sam rada jih imam pa še vedno :D :mad:
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1411
Na forumu od: 24. 10. 2007
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 09. Nov. 2011 13:29

Sem ena tistih, ki se sladkarijam ne morem upret. Vsaj določenim ne (čokolada, piškoti, peciva). Niti se nimam želje upirat. So mi všeč, zato si jih privoščim. Problemov mi ne povzročajo. Nimam drugih slabih razvad, zato eno spregledam.
Spemenila sem edino tole, da čaj sladkam z medom in ne s sladkorjem, čer slučajno tudi ta šteje med sladkarije.

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov