Hitri recepti
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Zvoncica - Cosmofrik
- Prispevkov: 2499
- Na forumu od: 4. 11. 2005
- Kraj: Ljubljana
TERANOV LIKER
1l terana
40dag sladkorja
2 dcl ruma
V teran streseš sladkor in vreš na malem ognju 7 minut, ko se shladi, dodaš še rum.
Lahko tudi zmanjšate količino sladkorja, ampak jaz je ne
Aja pa še to: pazite na količino vina, nekateri so v buteljkah po 0,75l. Temu primerno je treba potem zmanjšati ostale sestavine!
1l terana
40dag sladkorja
2 dcl ruma
V teran streseš sladkor in vreš na malem ognju 7 minut, ko se shladi, dodaš še rum.
Lahko tudi zmanjšate količino sladkorja, ampak jaz je ne
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
Aja pa še to: pazite na količino vina, nekateri so v buteljkah po 0,75l. Temu primerno je treba potem zmanjšati ostale sestavine!
-
bella - Sramežljivka
- Prispevkov: 49
- Na forumu od: 14. 3. 2006
- Kraj: Prlekija
Glede kuhanega vina,voda se vsekakor mora dati zraven,kolikor jaz vem in sicer,ce je vino dobro das 3 dcl vode na 1l vina,ce pa je kako slabo,že zluftano,pa daš manj 2dcl.Sicer pa je odvisno od okusa,pa komu ga kuhaš
Sladkorja gre kar precej,12 žlic na liter,pa potem še limonina lupina in pa klinčki. ![wink :wink:](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/wink.gif)
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
![wink :wink:](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/wink.gif)
-
choco.cat - Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1119
- Na forumu od: 14. 9. 2006
Jajčevci z sirom in paradižnikom
Jajčevec narežeš na rezine (najboljše z tisto mašino za klobase rezat
) in rezine popečeš na malo olja. Odlagaš jih na papirček, da se odcedijo. Paradižnikovo mezgo ali Barilla omako (paradižnikovo) prekuhaš (po želji) in naribaš sir. Nato v pekač polagaš omako, rezine jajčevcev, sir, itd... Pečeš na 180stopinj 20min (lahko tudi več ali manj). Dober tek ![smile :)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/smile.gif)
![smile :)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/smile.gif)
Jajčevec narežeš na rezine (najboljše z tisto mašino za klobase rezat
![smile :)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/smile.gif)
![smile :)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/smile.gif)
-
Yancha - Komunikatorka
- Prispevkov: 151
- Na forumu od: 9. 8. 2006
OCVRTI ANANAS S SLADOLEDOM
Ananasove kolute odcediš, pripraviš maso (moka,voda,1/4 vrečke pecilnega praška,ščepec soli...Masa mora bit precej gosta). Segreješ olje, anansove kolute namočiš u maso in jih pobereš ven tik,preden jih vržeš v olje (tko da masa ostane gor). Cvreš toliko časa,da postanejo lepe rumeno-zlate barve...pobereš ven,poliješ z medom in zraven postrežeš še sladoled. Njamiiii
.
Pa fajn je,da se ananas cvre v teflonski ponvi-u nasprotnem primeru se zna zgodit,da se masa prime ponve,ananas pa odplava po svoje
.
Na isti način se lahko pripravi kakšno drugo sadje...npr.banane,jabolko...
Ananasove kolute odcediš, pripraviš maso (moka,voda,1/4 vrečke pecilnega praška,ščepec soli...Masa mora bit precej gosta). Segreješ olje, anansove kolute namočiš u maso in jih pobereš ven tik,preden jih vržeš v olje (tko da masa ostane gor). Cvreš toliko časa,da postanejo lepe rumeno-zlate barve...pobereš ven,poliješ z medom in zraven postrežeš še sladoled. Njamiiii
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
Pa fajn je,da se ananas cvre v teflonski ponvi-u nasprotnem primeru se zna zgodit,da se masa prime ponve,ananas pa odplava po svoje
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
Na isti način se lahko pripravi kakšno drugo sadje...npr.banane,jabolko...
-
Zvoncica - Cosmofrik
- Prispevkov: 2499
- Na forumu od: 4. 11. 2005
- Kraj: Ljubljana
SLASTNA OMLETA S SIROM:
-topljeni sir trikotnik (dobri so tudi sirčki za toaste, katere malo nadrobite na koščke, sicer pa prisegam na trikotne sirčke)
-moka
-2 jajci
-mleko
Podobna masa kot za palačinke, samo da narediš malo gostejšo, in jo ne zmiksaš preveč, oziroma jo lahko samo žvrkljaš z vilico. V maso daš sirčke (recimo 1 v razmerju 2 jajce, 4 sirčki) in jih malo zmečkaš z vilico. Spečeš na malo olja v teflonski ponvi na ne prevelikem ognju (če je debelejša) in jo med peko obrneš na drugo stran. Ko imaš že malo občutka in če omleta ni predebela, jo lahko spečeš na max ognju v parih minutah, ne da bi se zažgala.
Močno priporočam te sirčke trikotnike, ker se najboljše stopijo. Še boljša je, če najprej popražite šampinjone in čez zlijete maso
njami
-topljeni sir trikotnik (dobri so tudi sirčki za toaste, katere malo nadrobite na koščke, sicer pa prisegam na trikotne sirčke)
-moka
-2 jajci
-mleko
Podobna masa kot za palačinke, samo da narediš malo gostejšo, in jo ne zmiksaš preveč, oziroma jo lahko samo žvrkljaš z vilico. V maso daš sirčke (recimo 1 v razmerju 2 jajce, 4 sirčki) in jih malo zmečkaš z vilico. Spečeš na malo olja v teflonski ponvi na ne prevelikem ognju (če je debelejša) in jo med peko obrneš na drugo stran. Ko imaš že malo občutka in če omleta ni predebela, jo lahko spečeš na max ognju v parih minutah, ne da bi se zažgala.
Močno priporočam te sirčke trikotnike, ker se najboljše stopijo. Še boljša je, če najprej popražite šampinjone in čez zlijete maso
![smile :)](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/smile.gif)
-
Yancha - Komunikatorka
- Prispevkov: 151
- Na forumu od: 9. 8. 2006
SUPER SOLATKA A-LA YANCHA
Rabiš:
-3 žlice majoneze
-lonček kisle smetane
-250 g makaronov (npr. ''svedrčki'')
-por
- 10 dag sira
-1 rdeča paprika
-1 majhna konzerva koruze
-1 majhna konzerva graha
-2 kuhani jajci
Makarone skuhaš,por,papriko,sir in jajca narežeš na kockice.Vse sestavine zmešaš in to je to.
Garantirano zlo dobra solatka...jo vedno pripravim za kakšne feštice in morm rečt,da je folk navdušen nad njo.
Rabiš:
-3 žlice majoneze
-lonček kisle smetane
-250 g makaronov (npr. ''svedrčki'')
-por
- 10 dag sira
-1 rdeča paprika
-1 majhna konzerva koruze
-1 majhna konzerva graha
-2 kuhani jajci
Makarone skuhaš,por,papriko,sir in jajca narežeš na kockice.Vse sestavine zmešaš in to je to.
Garantirano zlo dobra solatka...jo vedno pripravim za kakšne feštice in morm rečt,da je folk navdušen nad njo.
-
Tigi - Cosmopsiho
- Prispevkov: 2821
- Na forumu od: 29. 1. 2005
- Kraj: kjer diši po bencinu in zažganih gumah...
Potrebujem en dober recept za višnjevo torto...
Ima katera kak recept, ki je dober in ima že izkušnje z njim oz. je naredila torto?
Ima katera kak recept, ki je dober in ima že izkušnje z njim oz. je naredila torto?
...poraunej vooolan!!! Bencin, bel dim, črna črta po sredin, okn dol, vroč krom, prletim čez ovink, rada mam k zacvil, rada mam k drsi, rada imam vonj po gumah, naj se kadi...
-
Snow flake - Kofetarica
- Prispevkov: 630
- Na forumu od: 27. 12. 2004
- Kraj: okolica Ljubljane
Tigi, v zadnji reviji Lisa-čarovnija okusa (mislim, da se ji tako reče, pa da je november 2006 revija), je ena torta notri, z višnjami, biskvit je čokoladni, nadev pa pomojem iz smetane, zna bit dobro. Poglej si, mogoče kupi, no edino če ti je brezveze zarad enga recepta kupit revijo.
Drugače sama ne delam višnjevih tort, ker ne maram višenj, sem pa našla tale recept, na žalost pa z moje strani ni preizkušen, tko da ti ne moram povedat, kakšna torta je:
_____________________________________________________________
SESTAVINE:
BISKVIT:
2 jajci
6 žlic sladkorja
1 vanilijev sladkor
6 žlic olja
6 žlic mleka
6 žlic moke
1/2 pecilnega praška
5 dag zmletih lešnikov
1 žlica grenkega kakava
NADEV:
2 vanilijeva pudinga
1 kozarec višnjevega kompota
4-5 žlic sladkorja
1 vanilijev sladkor
2 sladki smetani
OSTALO:
2 dcl mleka
2 žlici višnjevega žganja ali ruma
POSTOPEK:
Za biskvit stepi jajca s sladkorjem, da penasto naraste, nato postopoma dodaj vse ostale sestavine, kot si sledijo. Maso vlij v pomaščen tortni model in peci 15-20 min. na 180 st.C. Pečen biskvit namoči z mlekom in višnjevim žganjem ali rumom. Biskvit nato prelij z nadevom in postavi na hladno. Ko je torta hladna, odstrani obod tornega modela in torto premaži s stepeno sladko smetano in poljubno okrasi.
Za nadev s paličnim mešalnikom obdelaj višnje, le tem nato dodaj 1/2 litra tekočine (sok od kompota in voda za razliko)in zavri. V zavretek zakuhaj 2 vanilijeva pudinga s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem.
Drugače sama ne delam višnjevih tort, ker ne maram višenj, sem pa našla tale recept, na žalost pa z moje strani ni preizkušen, tko da ti ne moram povedat, kakšna torta je:
_____________________________________________________________
SESTAVINE:
BISKVIT:
2 jajci
6 žlic sladkorja
1 vanilijev sladkor
6 žlic olja
6 žlic mleka
6 žlic moke
1/2 pecilnega praška
5 dag zmletih lešnikov
1 žlica grenkega kakava
NADEV:
2 vanilijeva pudinga
1 kozarec višnjevega kompota
4-5 žlic sladkorja
1 vanilijev sladkor
2 sladki smetani
OSTALO:
2 dcl mleka
2 žlici višnjevega žganja ali ruma
POSTOPEK:
Za biskvit stepi jajca s sladkorjem, da penasto naraste, nato postopoma dodaj vse ostale sestavine, kot si sledijo. Maso vlij v pomaščen tortni model in peci 15-20 min. na 180 st.C. Pečen biskvit namoči z mlekom in višnjevim žganjem ali rumom. Biskvit nato prelij z nadevom in postavi na hladno. Ko je torta hladna, odstrani obod tornega modela in torto premaži s stepeno sladko smetano in poljubno okrasi.
Za nadev s paličnim mešalnikom obdelaj višnje, le tem nato dodaj 1/2 litra tekočine (sok od kompota in voda za razliko)in zavri. V zavretek zakuhaj 2 vanilijeva pudinga s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem.
-
Snow flake - Kofetarica
- Prispevkov: 630
- Na forumu od: 27. 12. 2004
- Kraj: okolica Ljubljane
Tigi, potem pa še ena, na žalost z moje strani tudi še nepreizkušena, ampak pomojem dokaj enostavna in da nimaš kaj falit, je pa skutno sadna krema in temen biskvit:
BISKVIT:
Sestavine:
4 jajca (ločeni rumenjaki in beljaki)
180 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
200 g moke
1 pecilni prašek
50 g kakava
Postopek:
Najprej namažemo tortni model in prižgemo pečico na 180 stopinj, ker biskvit ne sme čakati.Beljake stepemo v sneg, rumenjake pa penasto vmešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. V posodi ali kar na tehtnici zmešamo moko, pecilni prašek in kakav. Sneg in moko s kakavom vsujemo k rumenjakovi masi in narahlo ter na hitro premešamo. Takoj zlijemo v pekač in damo peči za cca. 20 do 30 minut na 180 stopinj. Pečeno ohladimo na rešetki, ohlajeno dvakrat prerežemo, namočimo s sokom od kompota ali rumom, namažemo z marmelado in napolnimo s kremo.
KREMA:
Sestavine:
500 g pasirane skute
250 ml sladke smetane
nekaj žlic sladkorja (po okusu)
1 vanilijev sladkor
sok 1 limone
1 breskov, višnjev ali kak drug kompot ali sveže sadje (mora biti sočno, borovnice, jagode, češnje...ne pa jabolka ipd.)
Postopek:
Najprej dobro odcedimo sadje iz kompota (sok prihranimo za napojitev biskvita) ali operemo in razkoščičimo sveže sadje. Sadje razrežemo na koščke, velike približno 1 cm3, (višenj, gozdnih jagod, borovnic in podobnega ni treba rezati:)Stepemo sladko smetano, dodamo vanilijev sladkor, limonin sok, skuto in sladkor po okusu ter premešamo. Zdaj dodamo še na koščke narezano sadje in narahlo premešamo. Biskvit (temni ali svetli biskvit sta v bazi) napojimo s sokom od kompota, ki mu lahko dodamo pred tem žlico ali dve ruma, ga enkrat ali dvakrat prerežemo in napolnimo in tudi po vrhu namažemo s kremo.
In še opombe avtorice torte:
BISKVIT:
Sestavine:
4 jajca (ločeni rumenjaki in beljaki)
180 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
200 g moke
1 pecilni prašek
50 g kakava
Postopek:
Najprej namažemo tortni model in prižgemo pečico na 180 stopinj, ker biskvit ne sme čakati.Beljake stepemo v sneg, rumenjake pa penasto vmešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. V posodi ali kar na tehtnici zmešamo moko, pecilni prašek in kakav. Sneg in moko s kakavom vsujemo k rumenjakovi masi in narahlo ter na hitro premešamo. Takoj zlijemo v pekač in damo peči za cca. 20 do 30 minut na 180 stopinj. Pečeno ohladimo na rešetki, ohlajeno dvakrat prerežemo, namočimo s sokom od kompota ali rumom, namažemo z marmelado in napolnimo s kremo.
KREMA:
Sestavine:
500 g pasirane skute
250 ml sladke smetane
nekaj žlic sladkorja (po okusu)
1 vanilijev sladkor
sok 1 limone
1 breskov, višnjev ali kak drug kompot ali sveže sadje (mora biti sočno, borovnice, jagode, češnje...ne pa jabolka ipd.)
Postopek:
Najprej dobro odcedimo sadje iz kompota (sok prihranimo za napojitev biskvita) ali operemo in razkoščičimo sveže sadje. Sadje razrežemo na koščke, velike približno 1 cm3, (višenj, gozdnih jagod, borovnic in podobnega ni treba rezati:)Stepemo sladko smetano, dodamo vanilijev sladkor, limonin sok, skuto in sladkor po okusu ter premešamo. Zdaj dodamo še na koščke narezano sadje in narahlo premešamo. Biskvit (temni ali svetli biskvit sta v bazi) napojimo s sokom od kompota, ki mu lahko dodamo pred tem žlico ali dve ruma, ga enkrat ali dvakrat prerežemo in napolnimo in tudi po vrhu namažemo s kremo.
In še opombe avtorice torte:
VirČe želimo po vrhu in stranicah dekorirati torto z brizgalko, odvzamemo 1/3 (samo za povrh) do 1/2 (tudi stranice) kreme preden ji vmešamo sadje in tega vmešamo samo v drugo polovico, s katero napolnimo torto. S kremo brez sadja se da zelo lepo okrasiti torto. Za ta recept je boljša kupljena skuta, domača je preveč grudasta, lahko je bolj vodena, glavno je, da se lepo maže, jaz imam najrajši vipavsko; lahko je tudi manj mastna. Kdor ima rajši bolj izrazite okuse in mastnejše kreme pa naj del ali celo skuto nadomesti z mascarponejem - jaz bi dala pol-pol, vi pa po želji. Kreme res pride precej, ampak mi imamo radi zelo kremaste torte, kdor ima rajši bolj suhe, naj naredi polovično količino.
-
Tigi - Cosmopsiho
- Prispevkov: 2821
- Na forumu od: 29. 1. 2005
- Kraj: kjer diši po bencinu in zažganih gumah...
Hvala lepa...
Al pa če je češnjeva...oz. jaz mislim notri dati češnje in ne višnje sem se zmotila...
Hvala
Al pa če je češnjeva...oz. jaz mislim notri dati češnje in ne višnje sem se zmotila...
Hvala
...poraunej vooolan!!! Bencin, bel dim, črna črta po sredin, okn dol, vroč krom, prletim čez ovink, rada mam k zacvil, rada mam k drsi, rada imam vonj po gumah, naj se kadi...
-
mycosmogirl - Kofetarica
- Prispevkov: 769
- Na forumu od: 25. 8. 2005
Angel` napisal/-a:pomoje si bom šla kr zdele narest se mi že sline cedijo!!!
hehe, zdj se pa še men
![tongue :P](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/tongue.gif)
-
mikena77 - Komunikatorka
- Prispevkov: 124
- Na forumu od: 27. 11. 2005
Yancha napisal/-a:SUPER SOLATKA A-LA YANCHA
Rabiš:
-3 žlice majoneze
-lonček kisle smetane
-250 g makaronov (npr. ''svedrčki'')
-por
- 10 dag sira
-1 rdeča paprika
-1 majhna konzerva koruze
-1 majhna konzerva graha
-2 kuhani jajci
Makarone skuhaš,por,papriko,sir in jajca narežeš na kockice.Vse sestavine zmešaš in to je to.
Garantirano zlo dobra solatka...jo vedno pripravim za kakšne feštice in morm rečt,da je folk navdušen nad njo.
To more bit res okusnooooo...
Fight for your right!!
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov