Hitri recepti
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
FairyAngel - Kofetarica
- Prispevkov: 579
- Na forumu od: 6. 10. 2004
- Kraj: Svet mojih sanj :)
Bom kar tukaj postavila moje vprašanje oz. prošnjo... Iščem namreč recept za tradicionalen grški giros/gyros (ja vem, Turki in Bolgari imajo nekaj podobnega - kebab), pa bi prosila tiste, ki ga morda imate, da mi ga napišete. Hvala.
Tu stojim ponosno s teboj, ti povem misli jasno na glas ... Saj veš, ljubim te do neba.
-
ciber_girl - Kofetarica
- Prispevkov: 568
- Na forumu od: 29. 6. 2005
Heej...
Ve kdo kakšno na hitro pripravljeno ne mesno omako za njoke, res nekaj na hitro...
Brat pride, pa ni prej povedal.... , pa ob pol dveh ima že službo....
Ve kdo kakšno na hitro pripravljeno ne mesno omako za njoke, res nekaj na hitro...
Brat pride, pa ni prej povedal.... , pa ob pol dveh ima že službo....
-
cosmy - Debatorica
- Prispevkov: 494
- Na forumu od: 16. 7. 2005
punchka napisal/-a:cosmy: kaneloni so z mletim mesom, a niso? u bistvu, ja, še najbolj spominja na kanelone, samo men je to bolše
uauu...prov zdele bi jedla...sam je prepoznn
ni važn, s čim so... maš tud zelenjavne kanelone! Pač, sam da je palačinka, nadev in pol to panirano, pa je kanelon
Peek-a-boo!
-
ciber_girl - Kofetarica
- Prispevkov: 568
- Na forumu od: 29. 6. 2005
PAPRIČNA OMAKA S KUS KUSOM
(30 minut)
1500 - 1700 kJ
SESTAVINE
1 srednje veliko čebulo-šalotko, 2 papriki, sol, mlet poper, mleta rdeča (lahko ostra) paprika, sol, mlet poper, 2 žlici kisle smetane, olje za pečenje.
PRIPRAVA
Čebulo šalotko olupimo in nasekljamo. Papriko operemo in odstranimo semenje. Papriko narežemo na rezine. Na maščobi ovenemo čebulo in dodamo papriko. Začinimo in pokrijemo, da se zmehča. Na koncu dodamo še smetano.
Vrečka kus kusa, sol, rožna voda, slan krop.
Vodo zavremo, solimo in dodamo malo rožne vode. Zavrelo vodo polijemo po kus kusu. Vode naj bo toliko kot je bilo kus kusa. Pustimo stati 5 minut in kus kus je nared.
SERVIRANJE
Serviramo na zelo vročem krožniku ob kozarcu piva.
Še slikica:
(30 minut)
1500 - 1700 kJ
SESTAVINE
1 srednje veliko čebulo-šalotko, 2 papriki, sol, mlet poper, mleta rdeča (lahko ostra) paprika, sol, mlet poper, 2 žlici kisle smetane, olje za pečenje.
PRIPRAVA
Čebulo šalotko olupimo in nasekljamo. Papriko operemo in odstranimo semenje. Papriko narežemo na rezine. Na maščobi ovenemo čebulo in dodamo papriko. Začinimo in pokrijemo, da se zmehča. Na koncu dodamo še smetano.
Vrečka kus kusa, sol, rožna voda, slan krop.
Vodo zavremo, solimo in dodamo malo rožne vode. Zavrelo vodo polijemo po kus kusu. Vode naj bo toliko kot je bilo kus kusa. Pustimo stati 5 minut in kus kus je nared.
SERVIRANJE
Serviramo na zelo vročem krožniku ob kozarcu piva.
Še slikica:
-
ciber_girl - Kofetarica
- Prispevkov: 568
- Na forumu od: 29. 6. 2005
Pa še enega na hitro:
Nadevana francoska štruca
Količnia: Za 4 osebe
Sestavine: 16 rezin francoske štruce, 5 dag zeliščnega masla, 8 večjih rezin kraškega pršuta, 16 majhnih rezin sira, 1 šopek peteršilja, 2 jajci, 3 dl mleka, maslo, sol, poper
Priprava: Rezine kruha namažemo z zeliščnim maslom. Na vsako položimo rezino sira in pol rezine pršuta. Obložene kruhke kot strešnike zložimo v namaščeno nepregorno posodo. Peteršilj nasekljamo.
Jajci razžvrkljamo in zmešamo z mlekom. Dodamo peteršilj, solimo in popramo ter prelijemo obložene kruhke. Postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj Celzija in pečemo 25-30 minut.
Ideja za večerjo
Nadevana francoska štruca
Količnia: Za 4 osebe
Sestavine: 16 rezin francoske štruce, 5 dag zeliščnega masla, 8 večjih rezin kraškega pršuta, 16 majhnih rezin sira, 1 šopek peteršilja, 2 jajci, 3 dl mleka, maslo, sol, poper
Priprava: Rezine kruha namažemo z zeliščnim maslom. Na vsako položimo rezino sira in pol rezine pršuta. Obložene kruhke kot strešnike zložimo v namaščeno nepregorno posodo. Peteršilj nasekljamo.
Jajci razžvrkljamo in zmešamo z mlekom. Dodamo peteršilj, solimo in popramo ter prelijemo obložene kruhke. Postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj Celzija in pečemo 25-30 minut.
Ideja za večerjo
-
punchka - Kofetarica
- Prispevkov: 572
- Na forumu od: 28. 1. 2005
cosmy napisal/-a:ni važn, s čim so... maš tud zelenjavne kanelone! Pač, sam da je palačinka, nadev in pol to panirano, pa je kanelon
res? hmm...js sm pa zmeri mislna da v kanelonih mora bit mleto meso...jaoo kaj vse človek ne zve
to infinity and beyond!
-
x_nika_x - Komunikatorka
- Prispevkov: 167
- Na forumu od: 20. 5. 2005
- Kraj: Domžale
FairyAngel napisal/-a:Bom kar tukaj postavila moje vprašanje oz. prošnjo... Iščem namreč recept za tradicionalen grški giros/gyros (ja vem, Turki in Bolgari imajo nekaj podobnega - kebab), pa bi prosila tiste, ki ga morda imate, da mi ga napišete. Hvala.
evo recept...
GYROS
1/2 lb Ground lamb
1/2 lb Ground beef
2 slices semi dried (day old) bread
2 Cloves garlic, chopped fine
2 Tbls Fresh parsley, chopped
1 tsp Salt
1/4 tsp Pepper
1/4 tsp Ground funugreek
1/4 tsp Ground cumin
1 Egg, beaten
TZATZIKI SAUCE
(Yogurt cucumber sauce)
2 Small Cucumbers, Peeled, Seeded & Diced
1 1/4 cup Yogurt
2 Tbls Olive oil
Juice of 1 lemon
4 Garlic cloves, minced
1 Tbls Fresh dill, chopped
White pepper
Salt
TZATZIKI SAUCE
1) Combine yogurt, olive oil, lemon juice, garlic and pepper in a bowl. Cover and refrigerate for one hour.
2) Blend yogurt mixture with a whip until smooth.
3) Dry cucumbers by patting with paper towels.
4) Add Cucumbers and dill to yogurt mixture.
5) Salt and pepper to taste.
GYROS
1) Mix lamb and beef in a glass bowl.
2) Crumb bread into meat mixture.
3) Add Spices and mix well.
4) Stir egg into meat mixture.
5) Form mixture into 2 large patties and place on a medium hot grill for 5 minutes per side or until the Gyros is cooked through.
Serve sliced gyros on warm pita bread with fresh sliced tomatoes, onions and Tzatziki sauce (Yogurt cucumber sauce)
(sory k je u angleščini sam ni blo nobenga slovenskega)
-
čmokica - Kofetarica
- Prispevkov: 557
- Na forumu od: 30. 1. 2005
Rafaelo
1/4 zavoja mleka v prahu
15 dag kokosove moke
olupjeni mandlji
7 dag margarine ali masle
12 dag sladkorja
0,5 dl vode
1. V vodo zamešamo sladkor in pustimo,da zavre.
2. Dodamo mleko v prahu ter margarino.
3. Zmes odstavimo s štedilnika in dodamo 7 dag kokosove moke.
4. Dobro premešamo, da dobimo gladko maso, ki jo nato damo v hladilnik,da se ohladi in strdi.
5. Iz mase naredimo majhne kroglice. V sredino kroglic damo olupljen mandelj.
6. Kroglice povaljamo v kokosovi moki.
1/4 zavoja mleka v prahu
15 dag kokosove moke
olupjeni mandlji
7 dag margarine ali masle
12 dag sladkorja
0,5 dl vode
1. V vodo zamešamo sladkor in pustimo,da zavre.
2. Dodamo mleko v prahu ter margarino.
3. Zmes odstavimo s štedilnika in dodamo 7 dag kokosove moke.
4. Dobro premešamo, da dobimo gladko maso, ki jo nato damo v hladilnik,da se ohladi in strdi.
5. Iz mase naredimo majhne kroglice. V sredino kroglic damo olupljen mandelj.
6. Kroglice povaljamo v kokosovi moki.
Nema na svetu ruznih zena..postoje samo zene, koje ne znaju da bi s malo truda mogle da budu lepe.
( Dior )
( Dior )
-
Mimi_M - Cosmopsiho
- Prispevkov: 2552
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: Primorska
Tiramisu.Dans ga pa res moram naredit!
Kupim 400g baby piškotov, dve kremi za tiramisu od dr.Oetkerja.
V ohlajeno kavo namakam piškote in jih zlagam v pekač, enega zraven drugega. Kremo zmešam z mlekom, kot piše in jo namažem po prvi plasti piškotov.
Nato polagam ponovno drugo plast namočenih piškotov, tokrat drugače obrnjene, kot prvič. Še na te namažem kremo in potresem s kakavom ter dam za nekaj ur ali do drugega dne v hladilnik!
Dober tek!
Kupim 400g baby piškotov, dve kremi za tiramisu od dr.Oetkerja.
V ohlajeno kavo namakam piškote in jih zlagam v pekač, enega zraven drugega. Kremo zmešam z mlekom, kot piše in jo namažem po prvi plasti piškotov.
Nato polagam ponovno drugo plast namočenih piškotov, tokrat drugače obrnjene, kot prvič. Še na te namažem kremo in potresem s kakavom ter dam za nekaj ur ali do drugega dne v hladilnik!
Dober tek!
-
izitanči - Kofetarica
- Prispevkov: 680
- Na forumu od: 27. 12. 2004
- Kraj: bela ljubljana
SESTAVINE
20-25 dag dobro pasirane skute,
2 žlici kisle smetane,
1 žlico masla,
1 žličko majoneze,
sok 1/2 limone,
sol,
poper,
šopek drobno narezanega drobnjaka.
Navodila za pripravo
Skuto, kislo smetano in maslo dobro zmešamo, dodamo majonezo in lim. sok, solimo popramo. Na koncu primešamo še narezan drobnjak.
Če vam je všeč, lahko dodate tudi malo mlete kumine.
Število obrokov: 4-6
Čas priprave: 15 min
20-25 dag dobro pasirane skute,
2 žlici kisle smetane,
1 žlico masla,
1 žličko majoneze,
sok 1/2 limone,
sol,
poper,
šopek drobno narezanega drobnjaka.
Navodila za pripravo
Skuto, kislo smetano in maslo dobro zmešamo, dodamo majonezo in lim. sok, solimo popramo. Na koncu primešamo še narezan drobnjak.
Če vam je všeč, lahko dodate tudi malo mlete kumine.
Število obrokov: 4-6
Čas priprave: 15 min
Sončni zahod je mešanica, med pravljico in iluzijo. Ene največjih lepot, kar jih ponuja stvarstvo. Čista katarza človeškim čutom.
-
izitanči - Kofetarica
- Prispevkov: 680
- Na forumu od: 27. 12. 2004
- Kraj: bela ljubljana
Sestavine
riž 30 dag
korenček: 1 kom
čebula : 1 kom
steblo zelene: 1 kom
rdeče vino
nariban parmezan
goveja ali zelenjavna juha
olivno olje
Priprava
Očistimo in olupimo korenček, čebulo in zeleno ter vse narežemo. V kozici segrejemo 4-5 žlic olja in na njem steklasto popražimo narezano zelenjavo. Čez 8-10 minut dodamo riž in ga na močnem ognju prepražimo. Prilijemo skodelico vina, osolimo in popopramo ter kuhamo, dokler vino ne izpari. Nato prilijemo zajemalko juhe in še približno 15 minut kuhamo. Vmes riž večkrat premešamo in po potrebi prilivamo juho, ki smo ji dodali malo vina. Kuhano rižoto odstavimo z ognja, jo potresemo s parmezanom in 3-4 minute narahlo mešamo, da postane kremasta.
riž 30 dag
korenček: 1 kom
čebula : 1 kom
steblo zelene: 1 kom
rdeče vino
nariban parmezan
goveja ali zelenjavna juha
olivno olje
Priprava
Očistimo in olupimo korenček, čebulo in zeleno ter vse narežemo. V kozici segrejemo 4-5 žlic olja in na njem steklasto popražimo narezano zelenjavo. Čez 8-10 minut dodamo riž in ga na močnem ognju prepražimo. Prilijemo skodelico vina, osolimo in popopramo ter kuhamo, dokler vino ne izpari. Nato prilijemo zajemalko juhe in še približno 15 minut kuhamo. Vmes riž večkrat premešamo in po potrebi prilivamo juho, ki smo ji dodali malo vina. Kuhano rižoto odstavimo z ognja, jo potresemo s parmezanom in 3-4 minute narahlo mešamo, da postane kremasta.
Sončni zahod je mešanica, med pravljico in iluzijo. Ene največjih lepot, kar jih ponuja stvarstvo. Čista katarza človeškim čutom.
-
porcelain - Kofetarica
- Prispevkov: 858
- Na forumu od: 27. 2. 2005
- Kraj: maribor
Mimi_M napisal/-a:Tiramisu.Dans ga pa res moram naredit!
Kupim 400g baby piškotov, dve kremi za tiramisu od dr.Oetkerja.
V ohlajeno kavo namakam piškote in jih zlagam v pekač, enega zraven drugega. Kremo zmešam z mlekom, kot piše in jo namažem po prvi plasti piškotov.
Nato polagam ponovno drugo plast namočenih piškotov, tokrat drugače obrnjene, kot prvič. Še na te namažem kremo in potresem s kakavom ter dam za nekaj ur ali do drugega dne v hladilnik!
Dober tek!
točno tak ga moja mama naredi pa je taboljši !
.perfect soul, perfect mind, perfect face.. a perfect lie.
-
čmokica - Kofetarica
- Prispevkov: 557
- Na forumu od: 30. 1. 2005
Burek
1 zavitek tankega vlečenega testa
500 dag mastne skute ali srbskega sira
15 dag masti ali olja
1 dl radenske
malo soli
Pekač namastimo, vanj vložimo plast testa, ga premažemo z maščobo, damo naslednjo plast testa in zopet premažemo. Na tretjo premazano plast damo sir zmešan s soljo in premažemo po testu. Nato damo naslednjo plast testa, malo pomastimo in poškropimo z Radensko. Nato zopet sir in testo in Radenska, vse dokler imamo sestavine. Na vrhu morata biti vsaj dve plasti premazanega
testa. Burek pustimo malo počivati, da se testo prepoji , nato ga spečemo v pečici. Še vročega poškropimo s slano mlačno vodo in pokrijemo za 10 minut s krpo. Nato še vročega narežemo. Dober tek.
(kulinarika)
1 zavitek tankega vlečenega testa
500 dag mastne skute ali srbskega sira
15 dag masti ali olja
1 dl radenske
malo soli
Pekač namastimo, vanj vložimo plast testa, ga premažemo z maščobo, damo naslednjo plast testa in zopet premažemo. Na tretjo premazano plast damo sir zmešan s soljo in premažemo po testu. Nato damo naslednjo plast testa, malo pomastimo in poškropimo z Radensko. Nato zopet sir in testo in Radenska, vse dokler imamo sestavine. Na vrhu morata biti vsaj dve plasti premazanega
testa. Burek pustimo malo počivati, da se testo prepoji , nato ga spečemo v pečici. Še vročega poškropimo s slano mlačno vodo in pokrijemo za 10 minut s krpo. Nato še vročega narežemo. Dober tek.
(kulinarika)
Nema na svetu ruznih zena..postoje samo zene, koje ne znaju da bi s malo truda mogle da budu lepe.
( Dior )
( Dior )
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov