En dan v tednu brez mesa
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- orhideja1
- Kofetarica
- Na forumu od: 29. 10. 2007
- Kraj: Ljubljana
jullia_ napisal/-a:orhideja1 napisal/-a:Ni problem kuhati sebi. Če pa kuhaš večim, se je potrebno malo prilagajati.
Načeloma sem zagovornik tega, da se jedci prilagajajo kuharju in ne obratno![]()
Saj to ne pomeni, da zganjaš teror nad ostalimi in jih futraš samo s krompirjem v oblicah, ampak zdi se mi pa ful nehvaležno, da ti nekdo kosilo skuha, pa skritiziraš vse po vrsti. Čeprav enim ljudem to ni čisto jasno.
To je znak hvaležnosti. Ampak najbrž ne boš kuhal tistega kar nedko ne je.
- orhideja1
- Kofetarica
UG84 napisal/-a:Orhideja1 jaz možu večkrat pripravim kaj brezmesnega, kljub temu, da je zagrižen mesojedec. Kuhar mora skrbeti za raznoliko prehrano, ne obratno. Kolkokrat je že dobil kakšno zelenjavno jed, pa je vedno vse pojedel.
In ja, večkrat nardim tudi ločeni kosili, ker pač meni ne paše neka stvar, ki bi jo on jedel. BIG DEAL, sj na štedilniku so štirje plini, pa res ni panike več kosil naredit. Sam jaz rada kuham, mogoče je pa tud tukaj zdej razlika, ne vem.
Ko so pa še otroci, narediš pa sam večje porcije. In to je to. Mislim, vsaj pri nas smo tako delala, ni zdej to neka znanost.
Skratka, če povzamem - na tvojem mestu, bi resno razmislila o tem, da imate na mizi vsak dan meso. Pa ponavljam, noben od naju z možem tud slučajno ni vegetarijanec.
Pomoje je bolj raznoliko, če poleg vsega ostalega dodaš še meso. Kot sem že napisala so neke obtožbe brez veze, ker lahko jaz pojem v 7 dneh manj mesa kot nekdo v 1. Drugače imam pa še za eno kosilu skuhat malo časa, ne da bi še dvoje kuhala.
- nivea9
- Kofetarica
- Na forumu od: 5. 6. 2009
UG84 napisal/-a:
Skratka, če povzamem - na tvojem mestu, bi resno razmislila o tem, da imate na mizi vsak dan meso. Pa ponavljam, noben od naju z možem tud slučajno ni vegetarijanec.
Tudi jaz skoraj vsak dan zaužijem nekaj mesa. Torej bi se morala zamisliti.
- floribunda
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 2. 2007
načeloma mesa pojem zelo malo (parkrat na mesec, pa še to ko sem doma in mati večinoma samo ribe dela), ampak mi po dolgi abstinenci totalno zapaše en šnicl.
zelenjave pojem ogromno, najraje sveže domače in surove (torej v obliki raznoraznih solat) ali pečene samo na kaplici olja ali na žaru.
ko smo v prejšnejm stanovanju živele z vegeterianko smo se brez problema prilagajale. osnova je bila itak neka zelenjava ali kromir ali pašta in če smo kot prilogo slućajno jedle neko meso si je ona pač nekaj drugega nardila zraven.
ne maram pa zmrdovanja vegeteriancev nad zrezkom ki ga jem.
in. pasulj brez mesa pač ni 'pravi' pasulj
zelenjave pojem ogromno, najraje sveže domače in surove (torej v obliki raznoraznih solat) ali pečene samo na kaplici olja ali na žaru.
ko smo v prejšnejm stanovanju živele z vegeterianko smo se brez problema prilagajale. osnova je bila itak neka zelenjava ali kromir ali pašta in če smo kot prilogo slućajno jedle neko meso si je ona pač nekaj drugega nardila zraven.
ne maram pa zmrdovanja vegeteriancev nad zrezkom ki ga jem.
in. pasulj brez mesa pač ni 'pravi' pasulj

-
Lady_Cristina - Debatorica
- Na forumu od: 10. 6. 2009
- Kraj: Graz
Tema za mene
Moje mnenje je, da če samo enkrat na teden ne ješ mesa, je to hudo nezdravo. Verjetno veste, da nasploh slovenci hudo preveč mesa pojejo.
In da povem kaj se je meni zgodilo zaradi mesa. Kot otrok sem jedla meso popolnoma vsak dan (ker je foter bil obseden z mesom, je bilo pač vsak dan za kosilo) - včasih tudi po 2-3x na dan (kaki toast s šunko za malico itd). In kaj je zdaj z mano? Stara sem 20 let in mam tak neurejeno prebavo da groza. Se je že tudi dogajalo, da po 2 tedna nisem šla na blato. Verjetno boste zagovornice mesa takoj vprašale kako vem, da je za to krivo meso. Ker sem jedla že nevemkake vse tablete za pospeševanje prebave, razne masaže točk, bioenergetičarka, do tega da sem vsaki dan pridno jedla slive in fige za prebavo, sprememba prehrane na totalno zdravo in nič ni pomagalo. Razen tega da mi je 2 leti nazaj ena ženska povedala da ima enake probleme, in je bilo pri njej isto da je kot otrok preveč mesa pojedla, in sem enostavno omejila vnos mesa in je boljše. Nisem pa še končala - zdaj sem se odločila, da bom meso za eno leto popolnoma črtala iz jedilnika, ker se mi je začelo dogajat nekaj še bolj čudnega. Ko en dan jem meso (bilokaj, razen rib), naslednji dan vso zaužito hrano zbruham. In sem dobro preučila da sem vedno prejšnji dan jedla meso. In ta ženska, ki jo poznam ima tudi ta problem isti in je zdaj že dosti let vegetarijanka.
Zdaj pa zakluček - to zdaj ni nobena grožnja, da je meso strupeno ali pa karkoli takega, s tem hočem samo povedat, da ni dobro neko hrano jest popolnoma vsak dan, pa če je to meso, al če je to na primer paradižnik

Moje mnenje je, da če samo enkrat na teden ne ješ mesa, je to hudo nezdravo. Verjetno veste, da nasploh slovenci hudo preveč mesa pojejo.
In da povem kaj se je meni zgodilo zaradi mesa. Kot otrok sem jedla meso popolnoma vsak dan (ker je foter bil obseden z mesom, je bilo pač vsak dan za kosilo) - včasih tudi po 2-3x na dan (kaki toast s šunko za malico itd). In kaj je zdaj z mano? Stara sem 20 let in mam tak neurejeno prebavo da groza. Se je že tudi dogajalo, da po 2 tedna nisem šla na blato. Verjetno boste zagovornice mesa takoj vprašale kako vem, da je za to krivo meso. Ker sem jedla že nevemkake vse tablete za pospeševanje prebave, razne masaže točk, bioenergetičarka, do tega da sem vsaki dan pridno jedla slive in fige za prebavo, sprememba prehrane na totalno zdravo in nič ni pomagalo. Razen tega da mi je 2 leti nazaj ena ženska povedala da ima enake probleme, in je bilo pri njej isto da je kot otrok preveč mesa pojedla, in sem enostavno omejila vnos mesa in je boljše. Nisem pa še končala - zdaj sem se odločila, da bom meso za eno leto popolnoma črtala iz jedilnika, ker se mi je začelo dogajat nekaj še bolj čudnega. Ko en dan jem meso (bilokaj, razen rib), naslednji dan vso zaužito hrano zbruham. In sem dobro preučila da sem vedno prejšnji dan jedla meso. In ta ženska, ki jo poznam ima tudi ta problem isti in je zdaj že dosti let vegetarijanka.
Zdaj pa zakluček - to zdaj ni nobena grožnja, da je meso strupeno ali pa karkoli takega, s tem hočem samo povedat, da ni dobro neko hrano jest popolnoma vsak dan, pa če je to meso, al če je to na primer paradižnik

A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
- orhideja1
- Kofetarica
Floribunda popolnoma se strinjam s tabo. Tudi sama pojem veliko več zelenjave kot mesa. In če rečem, da jem 5x na teden meso se meni ne zdi veliko, ker 1x npr. sta to lahko samo 2 kosa ljubljanske salame npr.
Popolnoma lahko bi tudi sama živela s cimro, ki ne je mesa. Nikakor pa ne bi upala svojemu fantu reči, poslišaj jaz ti mesa ne bom kuhala, ker ga sama ne jem. Je tko?
Popolnoma lahko bi tudi sama živela s cimro, ki ne je mesa. Nikakor pa ne bi upala svojemu fantu reči, poslišaj jaz ti mesa ne bom kuhala, ker ga sama ne jem. Je tko?
-
renatka_ - Cosmofrik
- Na forumu od: 30. 1. 2006
Sem prav čakala, da UG48 napiše orhideji1, da že ima moža in, da resnično ne kuha samo zase.
Jst nisem jedla mesa več kot 10let - niti salame na kruhu ali pici, zrezkov in podobnega pa sploh ne. Zdaj pa že kakšnih 7let jem pomalem - npr. salamo na kruhu, pašteto, pršut, piščančje prsi na žaru,... Se mi zdi, da telo samo pove kaj rabi (in takrat se nam določene stvari zlušta). Tako da, ko meni zadiši salama na kruhu jo vzamem, četudi je pol ne bom jedla več 14dni al pa 3tedne.

Jst nisem jedla mesa več kot 10let - niti salame na kruhu ali pici, zrezkov in podobnega pa sploh ne. Zdaj pa že kakšnih 7let jem pomalem - npr. salamo na kruhu, pašteto, pršut, piščančje prsi na žaru,... Se mi zdi, da telo samo pove kaj rabi (in takrat se nam določene stvari zlušta). Tako da, ko meni zadiši salama na kruhu jo vzamem, četudi je pol ne bom jedla več 14dni al pa 3tedne.
Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
- orhideja1
- Kofetarica
Lady_Cristina napisal/-a:Tema za mene![]()
Eno in isto res ne. Zato jaz pravim vsakega po malem. Sicer pa vsa ve kaj mu najbolj odgovarja. Lahko bi nekdo drug z popolnoma isto prehrano kot jo imaš ti imel popolnoma normalno prebavo. Jaz npr. pa ne smem jesti marelic.
Drugače pa imam prebavo, da boljše ni bi mogla imet. Redno vsako jutro, ko vstanem grem na blato.
- fun
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 15. 8. 2005
Jaz jem meso npr 2krat tedensko; Največkrat 1krat navadno meso in enkrat morsko hrano.
Nekaj časa sem živela brez mesa, ampak sem bila takrat v obdobju rasti in intenzivnih treningov, in vegeterijanstvo ni dobro vplivalo name, ker mesa nisem pravilno nadomeščala z drugo hrano.. In to je bil tudi eden izmed vzrokov, da sem imela slabo kri.. Kasneje sem prišla k pameti, in začela jest vse.
Zdaj se poznam že tako dobro, da mi telo samo pove kaj potrebuje
... Tko da vzamem kar mi v tistem trenutku paše; ne glede na to ali gre za velik zrezek, ali pa list solate. Vsako telo je drugačno, in vsakemu paše drugačen način življenja...
meni se zdi meso zdravo, če ga uživaš v zmernih količinah in pravilno pripravljeno. In zelo mi gredo na živce take vrste vegeterijanci, ki vsiljujejo svoje mnenje, in se zgražajo nad mesojedci, jim gledajo v krožnik in se "hvalijo" s tem da ne jedo mesa... (potem pa na skrivaj kupujejo salamo
)
Nekaj časa sem živela brez mesa, ampak sem bila takrat v obdobju rasti in intenzivnih treningov, in vegeterijanstvo ni dobro vplivalo name, ker mesa nisem pravilno nadomeščala z drugo hrano.. In to je bil tudi eden izmed vzrokov, da sem imela slabo kri.. Kasneje sem prišla k pameti, in začela jest vse.
Zdaj se poznam že tako dobro, da mi telo samo pove kaj potrebuje

meni se zdi meso zdravo, če ga uživaš v zmernih količinah in pravilno pripravljeno. In zelo mi gredo na živce take vrste vegeterijanci, ki vsiljujejo svoje mnenje, in se zgražajo nad mesojedci, jim gledajo v krožnik in se "hvalijo" s tem da ne jedo mesa... (potem pa na skrivaj kupujejo salamo

- floribunda
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 2. 2007
ma. najboljše je poslušat svoje telo in jest tisto, kar ti paše (pa ne mislim zdej 3 vrečke čipsa na dan, ker ti je dober).
meni načeloma paše jest zelenjavo in ko se mi zalušta zrezek ga pojem. po testenih stvareh me zvečer zna pečt želodec in zvečer pač tega ne jem.
and so on.
ko smo bli lani na enih delavnicah 2 tedna so nas non stop futrali z enimi svinjarijami (meso in krompir in podobna zimska hrana sredi julija 2 tedna non stop, vnos zelenjave pol kisle kumarce dnevno). sem mislila da se mi bo zmešalo, poleg tega so me pestile različne prebavne težave.
glede kuhanja pa....sicer fant ne živi z mano, ampak mi na misel ne pride da bi nekomu kuhala nekaj česar jaz ne bom jedla. al se nekako uskladimo al si pa kuha vsak po svoje. če bo hotu moj dragi vsak dan krvavice jst si jih bo pač peku (sej se ga bom umilla vsake tolko
meni načeloma paše jest zelenjavo in ko se mi zalušta zrezek ga pojem. po testenih stvareh me zvečer zna pečt želodec in zvečer pač tega ne jem.
and so on.
ko smo bli lani na enih delavnicah 2 tedna so nas non stop futrali z enimi svinjarijami (meso in krompir in podobna zimska hrana sredi julija 2 tedna non stop, vnos zelenjave pol kisle kumarce dnevno). sem mislila da se mi bo zmešalo, poleg tega so me pestile različne prebavne težave.
glede kuhanja pa....sicer fant ne živi z mano, ampak mi na misel ne pride da bi nekomu kuhala nekaj česar jaz ne bom jedla. al se nekako uskladimo al si pa kuha vsak po svoje. če bo hotu moj dragi vsak dan krvavice jst si jih bo pač peku (sej se ga bom umilla vsake tolko

-
UG84 - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 18. 2. 2009
Sj tukaj sploh ne govorimo o vegetarijanstvu, pa o tem, da ne sme jesti mesa. Sam ko sem pa vidla, da je bilo napisano, če brez mesa pa ne gre sestavit jedilnika in pa to, da nekateri enostavno ne morejo da nimajo mesa na krožniku, je pa to le mal čudno, a ni?
-
Lady_Cristina - Debatorica
- Na forumu od: 10. 6. 2009
- Kraj: Graz
[quote="orhideja1]Eno in isto res ne. Zato jaz pravim vsakega po malem. Sicer pa vsa ve kaj mu najbolj odgovarja. Lahko bi nekdo drug z popolnoma isto prehrano kot jo imaš ti imel popolnoma normalno prebavo. Jaz npr. pa ne smem jesti marelic.[/quote]
Pomojem je to tudi kr povezano s krvnimi skupinami. S tem se je mama zdaj začela ukvarjat. In ker imava krvni skupini A spadava pod vegetarijanski tip ljudi - torej za naju ni pametno preveč mesa jest. Kak je pa za druge krvne skupine pa ne vem točno. Splača se malo pogledat. Enim pa seveda bolj meso paše...
Pomojem je to tudi kr povezano s krvnimi skupinami. S tem se je mama zdaj začela ukvarjat. In ker imava krvni skupini A spadava pod vegetarijanski tip ljudi - torej za naju ni pametno preveč mesa jest. Kak je pa za druge krvne skupine pa ne vem točno. Splača se malo pogledat. Enim pa seveda bolj meso paše...
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
- ana27
- Kofetarica
- Na forumu od: 13. 3. 2008
fun napisal/-a:meni se zdi meso zdravo, če ga uživaš v zmernih količinah in pravilno pripravljeno. In zelo mi gredo na živce take vrste vegeterijanci, ki vsiljujejo svoje mnenje, in se zgražajo nad mesojedci, jim gledajo v krožnik in se "hvalijo" s tem da ne jedo mesa... (potem pa na skrivaj kupujejo salamo)

- matjazd
- Kofetarica
- Na forumu od: 14. 8. 2007
floribunda napisal/-a:glede kuhanja pa....sicer fant ne živi z mano, ampak mi na misel ne pride da bi nekomu kuhala nekaj česar jaz ne bom jedla. al se nekako uskladimo al si pa kuha vsak po svoje. če bo hotu moj dragi vsak dan krvavice jst si jih bo pač peku (sej se ga bom umilla vsake tolko
Sanjaj ti, da si bo mož sam kuhal. Sicer sam res kuham, ampak enkrat jaz enkrat punca, če sva skupaj. Nikoli pa vsak zase. No priznam pa tole, da me vsi kolegi ozmerjajo s copato, ker kuham. No, če iamte ve takšne, da vam kuhajo, držite se jih, ker jih je malo.
- matjazd
- Kofetarica
- Na forumu od: 14. 8. 2007
UG84 napisal/-a:Sj tukaj sploh ne govorimo o vegetarijanstvu, pa o tem, da ne sme jesti mesa. Sam ko sem pa vidla, da je bilo napisano, če brez mesa pa ne gre sestavit jedilnika in pa to, da nekateri enostavno ne morejo da nimajo mesa na krožniku, je pa to le mal čudno, a ni?
Eni ne morejo brez čokoldae, eni brez piva, eni brez sadja, eni brez solate, eni pa brez mesa. Kaj ti tu ni logično?
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov