Zagovor diplomske naloge

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 26. Jan. 2011 14:31

Se strinjam. Resnično se mi zdi mimo hodit s profesorji na pijače in podobno. Je čisto dovolj, da se jim zahvališ v diplomski nalogi ali pa potem na zagovoru.
Goo
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 5. 8. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Goo » 05. Avg. 2011 12:40

Pozdravljeni.

Nimam nikakršnih informacij, kako potekajo zagovori na diplomi, tako da se obračam na vas.
Kakšne so vaše izkušnje? Je res, da je lepo, da tja neseš kekse ipd (??????)? Kako dolgo traja? Ste imeli PPT predstavitev? Koliko vprašanj dobiš? So vprašanja težka?

VEM, da je vse odvisno od fakultete, profesorja, posameznika oz. situacije same, tako da bi bilo super, da vas čim več napiše, kakšne imate izkušnje oz. kakšne izkušnje so imeli vaši prijatelji.

Hvala.
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 06. Avg. 2011 0:16

^^Se strinjam, da je to od fakultete do fakultete drugače, je pa tudi razlika med profesorji. Nekaterim se zdi neka stvar bolj pomembna, drugim ena druga... Jaz ne vem zakaj takih stvari ne vprašaš svojega mentorja? Jaz sem bila pri moji mentorici na govorilnih urah in sem jo vprašala glede zagovora in mi je vse lepo razložila. Sej mentorji so zato, da ti pomagajo in svetujejo, se jih ni treba bat :)
Uporabniški avatar
Akademik
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 31. 7. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Akademik » 08. Avg. 2011 13:28

Vam se mogoče zdi zagovor diplomske naloge kot nek hudo pomembn, velik dogodek, a z vidika profesorjev in faksa je samo še en dan, dejansko gre samo še za eno opravilo od mnogih, ki jih morajo opravit v tistem dnevu. Zelo je odvisno od faksa do faksa, ampak načeloma pridete tja, imate komisijo treh ali štirih profesorjev, ki bi naj prebrali vašo diplomsko nalogo (a jo najverjetneje niso), potem predstavite vaše delo: bodite jasni, razumljivi, ne govoriti prehitro, ne govoriti o rečeh, katerih ne razumete dobro - take reči raje izpustite iz predstavitve - najpomembnejše pa je, da ste zanimivi, drugače se bo vsem spalo tam, če boste govorili naučeno in brez entuziazma.

Po vaši predstavitvi vam bo vsak v komisiji dal vsaj eno vprašanje, ki pa ne bo tipa "iščem neznanje" ampak "zanima me, kako si...". Tko da, če ste delali sami, ne bo težav. Če na vprašanje ne znate odgovorit, je lahko ocena nižja, ni pa to konec sveta.

Mislim, da so ocene pod 8 bolj redkost kot pravilo, ampak vseeno. Ocenjuje se pisno delo in ustni zagovor. Naj vas ne bo strah, dokler ste delali sami vse in vsaj zmerno kontrolirate tremo, boste zagotovo opravili.

Ne delajte iz tega več, kot je. :)
I'll tell you one thing: Don't ever give anybody your best advice, because they're not going to follow it.
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 18. Okt. 2011 17:06

Mene čez kak mesec tudi čaka zagovor, pa me je že kar malo strah...

Ravno včeraj sem razmišljala...kaj pa če ti postavijo kakšno vprašanje na katerega ne znaš odgovoriti? Pa ne da se ne spomniš ampak da res totalno nimaš pojma? Se je že komu zgodilo in je možno, da potem zaradi tega ne diplomiraš? :?
Uporabniški avatar
Shimmie_
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Shimmie_ » 18. Okt. 2011 19:24

Ponavadi postavijo vprašanja, ki se direktno nanašajo na tvojo diplomo, vprašanja so bolj v smislu kaj misliš, kako bi se kakšna stvar čez xy let spremenila, kako si kako stvar naredil... Brez potrebe paničariš :D Če si diplomo sama napisala, so take skrbi popolnoma odveč. Tud mene je bilo zelo strah zagovora, tud sem se spraševala, kaj pa če ne bom znala odgovorit... No, na koncu se je itak izkazalo, da sem za brez veze paničarla, komisija je tam res samo zato, da poda kakšno pripombo in sprašuje po stvareh, ki se tičejo res samo tvojega diplomskega dela.
Uporabniški avatar
kikyca
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a kikyca » 18. Okt. 2011 19:42

^^Ti v petek sporočim kak je pr men bilo. Mene je tud strah ker nimam pojma kaj bi me lahko vprašali, najbolj me je pa strah da ne bom vprašanja razumela al da bom kakorkol narobe začela razlagat, ojej. Sploh nevem kaj se čem pripravljat, v bistvu se še sploh nisem. Mal si bom še prebrala svojo diplomsko nalogo, mogoč kake aktualne članke prečekirala na netu v zvezi z mojo temo. Za zagovor se tak nimam kaj učit, nevem no... napisala sem jo sama, zdaj si morem sam mal sestavit še kako bom predstavla tistih 5 - 10 min na začetku pač o čem sem pisala. Upam, da bojo res spraševali sam kar se tiče diplomske in da bom znala odgovorit. Me je strah, da bi me mentor kaj zajebaval ker zna baje včasih zlo slab dan met pa zraven mam še dva precej mlada v komisiji, hm. Bomo vidli. Preživeli so še vsi :D
Yada, yada, yada...
Uporabniški avatar
Shimmie_
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Shimmie_ » 18. Okt. 2011 20:07

Pri nas je tako, da so nam svetovali, naj si vprašanja zapišemo na en list (tako da vzemi prazen list in kemik), potem pa komisija priporoča, da si vzameš nekaj minut za razmislek. V tem času pač greš skozi vprašanja in razmišljaš, kaj jim boš povedala. Men se je pri enem vprašanju malo zalomilo/nisem točno vedela, kaj hočejo od mene.. No, so mi lepo pomagali in postavili še eno vprašanje.

Jaz sem en dan prej naredila ppt predstavitev, šla sem ene 10x skoz predstavitev in to je to. Diplome pred zagovorom niti nisem brala, ker sem bila že sita te teme :D Itak najprej komisija prebere povzetek diplome, nato pa še sam predstaviš, potem pa sledijo vprašanja. Mene je bilo res fuuul strah, pa se je na konci izkazalo, da je bilo vse skupaj brez veze, ker je bila na koncu to ena izmed najbolj sproščenih predstavitev.
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 18. Okt. 2011 20:21

kikyca veliko sreče v petek in sporoči kako ti je šlo!

Jaz bom imela nekje čez en mesec zagovor (točnega datuma še ne vem) in me je kar včeraj zvečer zagrabila panika, da kaj če me kaj takega vprašajo kar ne bom znala odgovorit in da bom mela čisti blackout. Nalogo sem seveda napisala sama, ampak me je še vedno strah. Pri nas je pa tako, da ti takoj zastavijo vprašanja, nimaš nič dodatnega časa, tako da predvidevam, da vprašanja ne morajo biti ravno 'težka'. :) Od svoje mentorice vprašanje pa sem že izvedela, tako da se lahko vsaj na eno vprašanje temeljito pripravim.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov