vzporedni studij

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 30. Sep. 2009 13:16

^^ Weeee! :D Čestitam! Poročaš, kako bo naprej. :wink:
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 30. Sep. 2009 13:43

iziris napisal/-a:sprejeta :D

uuuu cestitke se z moje strani :gut: si ze gledala kaj urnike kak se ti bo izslo? :)
iziris
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 19. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a iziris » 30. Sep. 2009 13:52

Hvala :D

sem presrečna, tole začetno navdušenje je kar.. uf..
se pa ustavi pri prekrivanju in posledično bom kar precej manjkala.. večino na EF imam zutraj, na FDV pa od 12h do 18h, tko nekako.. no, pomoje mi bo tale nasmeh iz obraza izginil v izpitnem obdobju, do takrat pa se ne pustim motit :P
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 23. Apr. 2012 19:23

floribunda napisal/-a:to pa sam bog ve.
pomojem je pomembno da razumeš prostor in razmerja med ploskvami. razmerja svetlo-temno. plane...
kak tečaj pomaga.
drugače pa sploh ni panike. ti riši do junija pa bo (letos so baje meli traktor za narisat :) dobro si poglej kako načrtaš perpektivo....plastnice (oz kako narišeš prehode med višinami v naravi...) izkoristi pomladno sonce za risanje zunaj, prerisuj fotke narave.
vzami si sendvič s sabo na sprejemce, dosti vode, stolček, kapco š šiltom....nekaj da boš komot. najtežje na sprejemcih je to da rišeš res cel dan in da te vlačijo naokoli po soncu, itak ti ni nič jasno, ti pa riši. drži se profesorja, hodi mu za hrbtom ali kakega od študentov.

pa ne bit preveč razočarana, če slučajno ne nardiš. probaj naslednje leto, če si res želiš. js mam dosti sosšolcev, ki so šele v drugo nardili. dosti je odvisno od same sreče, subjektivnega mnenja ocenjevalcev in tega če maš 'dober dan'.

jabka napisal/-a:OJ OJ!

Mislim, da se boš lahko brez težav vpisala na redni študij, namreč na FF, UM si vpisana na izredni program, sedaj pa se želiš vpisati na redni program prav tako UM. Večja prepreka bi bila, če bi bila sedaj vpisana na redni študij in bi se želela vzporedno vpisati na drug prav tako redni študij...v tem primeru bi moralo biti tvoje povprečje vsaj 8 in pa tudi matična fakulteta bi ti morala izdati dovoljenje, da se lahko vpišeš na še en študij. Mislim, da pa se z bolonjsko prenovo te zadeve niso bistveno spremenile.

Srečno! ;))

.talia napisal/-a:hello..mene tud nekaj zanima :)
ta vzporedni študij- a je možno študirat 2 redna študija skupaj? in to naprimer čist 2 različni smeri- eno družboslovno eno naravoslovno? :D a študira kera vzporedno, kaj študirate in ali je težko uskladit urnike?

kr.ena napisal/-a:Da se, ampak mislim, da se ne moreš vpisati hkrati na dva faksa - na enem moraš biti že vpisan in opraviti vsaj 1. letnik (vse v roku, mislim, da zahtevajo celo določeno povprečje), potem ti pa tvoj prvotni faks dovoli vpis na še en faks zraven.
Kako je z urniki, je odvisno od posameznih faksov - jaz poznam primer vzporednega študija medicine in glasbe, kar je moralo biti skrajno težko - ampak je bilo izvedljivo (oseba je diplomirala na obeh faksih v roku).

Tiavanna napisal/-a:
jabka napisal/-a:OJ OJ!

Mislim, da se boš lahko brez težav vpisala na redni študij, namreč na FF, UM si vpisana na izredni program, sedaj pa se želiš vpisati na redni program prav tako UM. Večja prepreka bi bila, če bi bila sedaj vpisana na redni študij in bi se želela vzporedno vpisati na drug prav tako redni študij...v tem primeru bi moralo biti tvoje povprečje vsaj 8 in pa tudi matična fakulteta bi ti morala izdati dovoljenje, da se lahko vpišeš na še en študij. Mislim, da pa se z bolonjsko prenovo te zadeve niso bistveno spremenile.

Srečno! ;))

Tole ne bo držalo. Pogoji za vzporedni študij so odvisni od vsake posamezne fakultete, tako da se moraš to pozanimat na referatih obeh fakultet, kamor hodiš oz. se želiš vpisat.

Če si na primarno fakulteto vpisana redno in se na vzporedni študij vpišeš izredno, ne rabiš dovoljenja matične fakultete. V obratnem primeru pa najbrž tudi ne, ne vem pa za sigurno. Najboljše da pokličeš v referate, ti bodo vse povedali.

.talia - vzporedno lahko študiraš karkoli, nima veze kateri faks, smer, univerza je. Vpisana moraš bit v najmanj 2. letnik (na primarni fakulteti) in izpolnjevat moraš pogoje svoje in vzporedne fakultete. Je pa vzporedni študij zelo naporen. Jaz imam to srečo, da mi na eno izmed fakultet ni treba redno hodit na predavanja, pa imam še vedno ogromno, res ogromno sprotnega dela. Zaposlenost in kombiniranje urnikov in je pa seveda spet odvisno od vsakega posameznega programa, števila obveznih vaj/predavanj, prilagodljivosti profesorjev, itd.

Aja, pa na vzporedni študij se prijavlja šele konec septembra, razen če se prijavljate na faks, ki ima sprejemne izpite - v tem primeru morate poslati prijavnico do istega datuma, kot maturanti.

g00fy_qa napisal/-a:
Tiavanna napisal/-a:Aja, pa na vzporedni študij se prijavlja šele konec septembra

Šur šur? :D

Jaz sem dobila idejo da bi šla vzporedno ... ampak še moram premislit in dodelat. Predvsem me skrbi, kako bi zmogla predavanja in navsezadnje celotne obveznosti ...

A se mogoče priznajo kakšni predmeti od enega faksa na drugem, če so enaki, mogoče podobni? Recimo statistika, če jo imaš na obeh faksih? Ali pa če vzameš kot izbirnega pri enem faksu, na drugem ti je pa to kot redni?

Kako vam ratuje vzporedni študij, tisti, ki ga študirate?

Tiavanna napisal/-a:Ja do lani je blo ziher tko. Mislim, da je bil datum 20. - 30.9., jst sm mogla pa že prej poslat prijavo, ker sem mela sprejemne. Malo pogooglej, ziher kje piše (drugače pa na študentski svetovalnici vse vejo. :D).

Enake/podobne izpite naj bi ti priznali (to je pač zmeraj odvisno od posameznega oddelka, ampak načeloma ja), izbirni predmeti so pa baje po dogovoru s predstojnikom oz. znotraj oddelka. Meni je uspelo se zmenit, da se mi prizna.

Drugače pa meni zaenkrat kar gre (trkam), sicer mam zelo malo prostega časa, ampak me oba študija veselita, tko da pač malo stisnem in je. :D Vse se da, vprašanje je samo, čemu si se pripravljen odpovedat oz. kolko si pripravljen vložit. :) Pa še zmeri grem žurat in pohajat in v kino in vsega boga...sam si morem prej pač zorganizirat čas. Pa spanje malo trpi, ampak za to mamo pa vikende, ne. :D

.talia napisal/-a:Tiavanna hvala za odgovor :)
Verjamem v to, da če te nekaj veseli, se vse da :wink: in pa hkrati vzporedni študij prinaša tud dosti prednosti (npr.večja možnost zaposlitve) tako da bomo že potrpele :)
Kako pa je pol s tem, da se vpisujemo šele septembra? A se ne vpišemo hkrati z maturanti? Pogoji obeh fakultet so verjetno dobre ocene, a tista na katero se vpišeš vzporedno zahteva še kaj? Glede omejitve najbrž gledajo na št.točk ki jih dosežem na maturi, zakaj torej ne odobravajo nas enako kot maturante (kaj pa če npr.imam jaz več točk kot nek maturant ki je bil sprejet-mene dajo za njim? Mogoče pa te sprejmejo samo če jim pač še ostane kakšno mesto..?)

Tiavanna napisal/-a:
.talia napisal/-a:Kako pa je pol s tem, da se vpisujemo šele septembra? A se ne vpišemo hkrati z maturanti? Pogoji obeh fakultet so verjetno dobre ocene, a tista na katero se vpišeš vzporedno zahteva še kaj? Glede omejitve najbrž gledajo na št.točk ki jih dosežem na maturi, zakaj torej ne odobravajo nas enako kot maturante (kaj pa če npr.imam jaz več točk kot nek maturant ki je bil sprejet-mene dajo za njim? Mogoče pa te sprejmejo samo če jim pač še ostane kakšno mesto..?)

Fakultete razpišejo določeno število mest prav za vzporedne študente. Ti kot vzporedna študentka ne spadaš v isto skupino kot maturanti. Če pa slučajno fakulteta nima razpisanih mest za VŠ, pošlji mail na referat in vprašaj, če se lahko kljub temu prijaviš.

Pogoji so odvisni od vsake posamezne fakultete. Nekatere fakultete zahtevajo določeno povprečje že za to, da ti izdajo dovoljenje za VŠ, spet pri drugih pač to ni tolko pomembno in enako je pri sprejemu na vzporedno fakulteto. Meni niso gledali ocen, čeprav sem jaz računala na to in sem imela dovolj visoko povprečje. Nekatere fakultete ti dajo več točk, če si iz višjih letnikov,... Ampak res, vsaka fakulteta ima svoje pogoje in zahteve, tko da kontaktiraj referat.

In ja, do lani je blo tako, da so prijave pošiljali konec septembra (razen na fakultete s sprejemnimi), ampak js bi se na tvojem mestu vseeno še enkrat pozanimala, ane. ;) Js ti ne morem 100% zagotovit, da se ni kej spremenilo. Vsekakor ti priporočam, da pokličeš ali pošlješ e-mail v oba referata (pa ne se čudit, če ti ne bodo znali odgovorit na nobeno vprašanje in boš mogla par dni čakat na odgovor :roll:) oz. da napišeš vprašanja na forum Študentska svetovalnica. Meni so lani tam ful pomagali.

*Penelope* napisal/-a:Mene pa zanima nekaj. Če si absolvent in boš kmalu diplomiral potem ostaneš brez statusa. Naprimer da se to zgodi v maju. A je kakšna možnost da s epotem vpišeš kam na faks da maš spet status al lahko šele sep?

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov