Viri in citiranje
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
Prvi neprebran prispevek • 9 prispevkov
• Stran 1 od 1
- Labela123
- Sramežljivka
- Na forumu od: 29. 8. 2012
Pozdravljeni,
Pišem diplomo, pa me zanima nekaj stvari, če mi lahko katera pomaga.
Pišem teoretični del in me zanima glede citiranja. Na netu sem našla eno stran: http://www.ipsos.si/web-data/Templates/ ... lenih.html
pa bi želela od tu povzeti nekaj stvari, spodaj pa piše da ni dovoljeno? Tudi če citiram tega avtorja vseeno ne smem tega narediti? Ali pa če malo spremenim besede, ali tudi to ne smem? Najlepša hvala vsem
Pišem diplomo, pa me zanima nekaj stvari, če mi lahko katera pomaga.
Pišem teoretični del in me zanima glede citiranja. Na netu sem našla eno stran: http://www.ipsos.si/web-data/Templates/ ... lenih.html
pa bi želela od tu povzeti nekaj stvari, spodaj pa piše da ni dovoljeno? Tudi če citiram tega avtorja vseeno ne smem tega narediti? Ali pa če malo spremenim besede, ali tudi to ne smem? Najlepša hvala vsem

- legally blonde
- Kofetarica
- Na forumu od: 2. 1. 2005
- Kraj: Ljubljana
Piše, da ne smeš kopirat pa da ne smeš uporabljat v komercialne namene.
Če bi rada povzela, kot si napisala na začetku, potem pač povzameš v npr. enem odstavku/povedi/karkoli že, na koncu povzetka daš pa opombo, od kje si to povzela (oz. kakorkoli že to na vašem faksu počnete, pravila za navajanje virov se od faksa do faksa razlikujejo).
Ampak povzemanje ni prepisovanje, v vsakem primeru napišeš po svoje, ne pa prepišeš. Seveda, ker to ni tvoja lastna misel/ideja, napišeš od kje si pobrala.
Lahko tudi citiraš - v tem primeru dobesedno prepišeš in spet navedeš vir. Ampak citiranje je bolj primerno za kratke dele besedila, npr. stavek, par povedi...
Odvisno kaj in koliko tega teksta rabiš.
Skratka - lahko povzameš/citiraš in v vsakem primeru navedeš vir.
Če bi rada povzela, kot si napisala na začetku, potem pač povzameš v npr. enem odstavku/povedi/karkoli že, na koncu povzetka daš pa opombo, od kje si to povzela (oz. kakorkoli že to na vašem faksu počnete, pravila za navajanje virov se od faksa do faksa razlikujejo).
Ampak povzemanje ni prepisovanje, v vsakem primeru napišeš po svoje, ne pa prepišeš. Seveda, ker to ni tvoja lastna misel/ideja, napišeš od kje si pobrala.
Lahko tudi citiraš - v tem primeru dobesedno prepišeš in spet navedeš vir. Ampak citiranje je bolj primerno za kratke dele besedila, npr. stavek, par povedi...
Odvisno kaj in koliko tega teksta rabiš.
Skratka - lahko povzameš/citiraš in v vsakem primeru navedeš vir.
Live. Love. Surf.
- Labela123
- Sramežljivka
- Na forumu od: 29. 8. 2012
Hvala za odgovor..Do sedaj sem tudi povzemala ali citirala, ampak to kar piše spodaj me je pa res zmedlo.
Kopiranje člankov ali njihovih delov brez avtorjevega soglasja ni dovoljeno, prav tako ni dovoljena uporaba člankov ali njihovih delov v komercialne namene brez soglasja avtorja. Spreminjanje vsebine člankov ni dovoljeno!
Potem ne rabim avtorjevega soglasja, če citiram oz povzamem? Res je malo čudno napisano spodaj..hvala
Kopiranje člankov ali njihovih delov brez avtorjevega soglasja ni dovoljeno, prav tako ni dovoljena uporaba člankov ali njihovih delov v komercialne namene brez soglasja avtorja. Spreminjanje vsebine člankov ni dovoljeno!
Potem ne rabim avtorjevega soglasja, če citiram oz povzamem? Res je malo čudno napisano spodaj..hvala

- legally blonde
- Kofetarica
- Na forumu od: 2. 1. 2005
- Kraj: Ljubljana
Ne, ne rabiš. Sej tud knjig ne smeš kopirat brez soglasja, pa to ne pomeni, da ne smeš povzemat in citirat iz njih
samo ne pozabi navesti vira 

Live. Love. Surf.
- Beya_
- Kofetarica
- Na forumu od: 17. 1. 2013
NOVO:
Vem, da vas kar nekaj piše diplomo in bi ful potrebovala vašo pomoč. V diplomi bom prevedla nekaj sestavkov iz tuje knjige in me zanima, pod kaj se smatra prevod: pod citiranje ali povzemanje?
Sem 2x pregledala APA standarde in ne najdem nikjer! Zdaj pa sem v dilemi ... Prevedla bom dobesedno, kar bi se lahko smatralo kot citiranje, ampak sem zasledila, da citirati pomeni pisati v istem jeziku. Help me, pleaaaaase!
Vem, da vas kar nekaj piše diplomo in bi ful potrebovala vašo pomoč. V diplomi bom prevedla nekaj sestavkov iz tuje knjige in me zanima, pod kaj se smatra prevod: pod citiranje ali povzemanje?
Sem 2x pregledala APA standarde in ne najdem nikjer! Zdaj pa sem v dilemi ... Prevedla bom dobesedno, kar bi se lahko smatralo kot citiranje, ampak sem zasledila, da citirati pomeni pisati v istem jeziku. Help me, pleaaaaase!

Sassy, Classy & a bit Smart Assy 

-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
To je itak je*a, ker vsak zahteva svoje. Pri nas je bilo tak da je bilo potrebno citirati vse, vsako eksaktno informacijo, ne glede na jezik itd., če si dal dobeseden prevod neke infomacije je bilo to citiranje. Po moje manj fališ, če citiraš.
-
s0nckic4 - Cosmofrik
- Na forumu od: 29. 7. 2009
- Kraj: Over the Rainbow
jaz bi dala kot povzemanje. pa tud če vsako besedo dobesedno prevedeš. citiranje je dobesedni prepis, vključno s slovničnimi napakami. citiranje (poševno in v navednicah) je samo copy paste. vse ostalo je povzemanje. pač na koncu ko napišeš oz prevedeš počiš footnote. sej ne rabiš samo na koncu odstavka ga dat (oz ko prenehaš z določenim virom), lahko imaš vmes tudi footnote. ti bo pač pisalo ibid.
ali pa pač že začneš odstavek na tale način: kot je (ivan cankar) v (hlapcih) zapisal, gre v tem primeru za bla bla bla bla... pa je čisto jasno, da je zadeva povzeta in na koncu napišeš footnote ali pa daš oznako v besedilo (če imato slučajno zahtevan tisti drugi način).
ali pa pač že začneš odstavek na tale način: kot je (ivan cankar) v (hlapcih) zapisal, gre v tem primeru za bla bla bla bla... pa je čisto jasno, da je zadeva povzeta in na koncu napišeš footnote ali pa daš oznako v besedilo (če imato slučajno zahtevan tisti drugi način).
Vsak raj ima svojo kačo.
Prvi neprebran prispevek • 9 prispevkov
• Stran 1 od 1
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov