Varčevanje v banki ali kje drugje?

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 24. 10. 2007
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 02. Nov. 2011 11:55

Jochie napisal/-a:lej, 15.000€ naenkrat dati na banko, je težko, ker jih povprečen slovenec nima. lažje je skozi leta dajati vsak mesec nekaj.

novejša življenjska zavarovanja imajo ločen varčevalni del, nezgodni del in riziko smrti ter hudih bolezni. tako točno veš, kolikšen del premije plačuješ za kaj. dejstvo je, da sta nezgodni del in riziko smrti in hudih bolezni kot kasko pri avtu. če se ti nič ne zgodi, je to "stran vržen denar", če se zgodi zavarovalni primer, ti reši socialno varnost (če so seveda zavarovalne vsote dovolj visoke)

Prvo hvala za razlago, in da se trudiš zame. Ne govorim o povprečnem slovencu, ampak zame. Jaz recimo ima 15.000 eur za katere nočem, da mi propadejo. Zavarovanje pa imam sklenjeno zgolj naložbeno, brez življenjskega zavarovanja. Pri meni ni zavarovanja za bolezni ipd.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 02. Nov. 2011 12:09

Sanjaanja, če ne veš kam z dnarjem, ga lahko men daš. Obljubim, da bo donosno :D
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 02. Nov. 2011 12:10

to je super, če imaš 15.000€ privarčevanih.

sedaj je vprašanje, kako denar obračati, da bi ustvarila nekaj več iz njega. vse je odvisno, kako si pripravljena tvegati. če si, je potem rešitev borza, če pa nisi, je rešitev depozit, kjer so obrestne mere okoli 4%.

jaz imam svoj denar sicer na varčevalnem računu, kjer je obrestna mera manj kot 1%, ampak razmišljam, da bi ga dal v depozite na eno leto, s tem da bi nekaj tisoč evrov imel na varčevalnem računu za res najnujnejše. ostali denar bi dal v depozite na naslednji način:
četrtina na 3 mesece, četrtina na 6 mesecev, četrtina na 9 mesecev in četrtina na 1 leto. ko minejo 3 meseci, se prvi depozit zaključi, če denarja ne bi potreboval, bi ga vezal na eno leto, ker je višja obrestna mera. čez naslednje 3 mesece se sprosti depozit za 6 mesecev, tudi tega bi potem podaljšal na 1 leto itd. Čez eno leto od danes se sprosti enoletni depozit. torej po enem letu bi, če denarja ne bi potreboval, vsak depozit podaljšal za eno leto, vsake 3 mesece bi se sprostil depozit, tako da bi vsake 3 mesece lahko odločal, če depozit naprej podaljšam ali denar porabim.

to se zdi meni, ki nisem naklonjen tveganjem oz. nimam toliko denarja, da bi mi bilo za del njega vseeno, če ga izgubim, najprimernejši način obračanja denarja.

po drugi strani pa sem videl pri delavski hranilnici tudi možnost pokojninskega varčevanja, ki jamči 5,5% nominalno obrestno mero, kar se mi zdi luštna obrestna mera.

ok, o črnih scenarijih o padcu evra in koncu sveta ter o podobnih zadevah ne razmišljam, če bi o tem razmišljal, bi zagonil ves denar, ki ga imam in bi živel od danes do jutri....
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 02. Nov. 2011 13:21

Jochie napisal/-a:to je super, če imaš 15.000€ privarčevanih.

sedaj je vprašanje, kako denar obračati, da bi ustvarila nekaj več iz njega. vse je odvisno, kako si pripravljena tvegati. če si, je potem rešitev borza, če pa nisi, je rešitev depozit, kjer so obrestne mere okoli 4%.

Z borzo se ne grem več, imam nekaj delnic od katerih ni nič. Zato pa pravim, da banka. Žal mi je pa za naložbeno zavarovanje katerega so mi vsi po vrsti svetovali, da je pač nekaj treba varčevat za starost.

Glede depozita pa imam jaz podobno, le da na 6 mesecev. Vsake 6 mesecev podaljšam za eno leto.
Zadnjič spremenil sanjaanja, dne 02. Nov. 2011 13:31, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 02. Nov. 2011 13:31

z zavarovanjem se zavaruješ za nenadne dogodke, kot so smrt, huda bolezen, nezgoda oz. z zavarovanjem zavaruješ svoje bližnje, ki so od tebe finančno odvisni.
tor
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 7. 2. 2007
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a tor » 02. Nov. 2011 13:33

Sam varčujem v banki, vendar že predolgo nisem dal vezat, sem imel namen nekaj kupovat, no potem nisem kupil...čas je šel naprej, obresti ni bilo. Drugače pa dajem mesečno, določeno vsoto v sklad Surovine.
Zadnjič spremenil tor, dne 02. Nov. 2011 14:18, skupaj popravljeno 1 krat.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 02. Nov. 2011 13:35

Moje delnice so tudi avtomatsko prešle v neke sklade. Imam še tele od certifikata.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 08. Nov. 2011 11:03

Zvoncica napisal/-a: Pa da veš, da se z vzvodom ni pametno igrat, ker lahko izgubiš ogromno. Da ne boš tko kot tvoj kolega preveč izgubil.
Sklepam da imas ogromno denarja, da se ti splaca brez vzvoda s tem ukvarjat. Jst ne vidim kako lahko brez vzvoda clovek s parimi jurji zasluzi karkoli oziroma moras res zadet da se ti sploh splaca s tem ukvarjat.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 08. Nov. 2011 16:37

Narobe si me razumel Mahagonij. Ni moj point, da se je bolje igrati brez vzvoda. Jaz itak da trgujem z vzvodom. Ampak da je pri uporabi vzvoda veliko večja verjetnost, da si izbrišeš račun, če narobe staviš...ampak sej to verjetno veš, a ne :D

Proper money management, poznavanje teorije TA pa malo uporabljati glavo pri odpiranju pozicij pa gre. :cool:
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 09. Nov. 2011 19:43

Itak da vem dddd. :D
Pri vzvodih je predsem problem, ker mi hedgi primejo z zaostankom (se razlicni razredi nalozb ne odzovejo vedno hkrati).
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 09. Nov. 2011 23:37

Mah...jaz mam pa problem, k mam skor vedno "prav", sam si tok zategnem stop losse, da ne izkoristim celega potenciala trenda. In me čist prezgodi ven vrže.

Mah.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 10. Nov. 2011 10:35

Ampak opažam, da ima moja generacija skoraj vsa sklenjena določeno zavarovanje. Očitno je bil tole trend. Meni so se vsi čudili dokler tega nisem imela.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 15. Nov. 2011 12:02

Mislis dopolnilno zdravstveno ali pa kaksno izmed tistih nalozbenih + zivljenjsko zavarovanje?
Meni se tudi cudijo, pa kar naj se. Karkoli placat zavarovalnici je metanje denarja stran, dokler lahko sam krijes skodo.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov