Varčevanje v banki ali kje drugje?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Isis - Sramežljivka
- Na forumu od: 14. 2. 2009
Na takega, ki mu je u interesu imeti čimveč zadovoljnih strank, ki si zate vzame čas in ki zna predvsem svetovat, ne samo prodajat.
Moj skromen nasvet - ko se gre za finance, se patriotizem ne izplača. Nimam namena pljuvat čez naše, ker delajo odlično glede na to, da so še relativno mladi. Ko pa pregleduješ ponudbe, je lahko koristno malo pogledat k tujcem, ker imajo lahko več izkušenj, upravljajo z večjimi vsotami in ponujajo boljše produkte.
-
Tryanna - Debatorica
- Na forumu od: 30. 1. 2007
Jaz, če bi že kupovala zlato, bi ga želela imeti doma v sefu v fizični obliki in ne v obliki potrdila o tem, da imam nek "fiktivni" kos zlata na drugem koncu sveta. Ampak imeti doma večje vrednosti pa tudi ni preveč pametno. Zato varčujem kar z depoziti na banki.
Je pa res, da ne obračam ne vem kakšne denarje, zato se tudi ne ukvarjam s tem koliko več bi lahko zaslužila, ker se v odstotnih točkah sliši veliko, v sumi pa ni
Je pa res, da ne obračam ne vem kakšne denarje, zato se tudi ne ukvarjam s tem koliko več bi lahko zaslužila, ker se v odstotnih točkah sliši veliko, v sumi pa ni
-
Isis - Sramežljivka
- Na forumu od: 14. 2. 2009
Tryanna napisal/-a:Jaz, če bi že kupovala zlato, bi ga želela imeti doma v sefu v fizični obliki in ne v obliki potrdila o tem, da imam nek "fiktivni" kos zlata na drugem koncu sveta.
Fizično zlato (zlate ploščice) lahko dobiš že tudi v Sloveniji in se potem odločiš, ali ga želiš hraniti na domu ali v bančnem trezorju.
Tryanna napisal/-a:Ampak imeti doma večje vrednosti pa tudi ni preveč pametno. Zato varčujem kar z depoziti na banki.
Banka je trgovina z denarjem in ni namenjena varčevanju. V bistvu je edina delniška družba, ki lahko propade z danes na jutri.
Tryanna napisal/-a:Je pa res, da ne obračam ne vem kakšne denarje, zato se tudi ne ukvarjam s tem koliko več bi lahko zaslužila, ker se v odstotnih točkah sliši veliko, v sumi pa ni
Vsak, ki pozna obrestno-obrestni račun ve, da so na dolgi rok že pri par odstotkih razlike v končni vrednosti ogromne. Poleg tega ni toliko pomembno, koliko vplačuješ, temveč kako dolgo vplačuješ.
- *QueenBitch*
- Kofetarica
- Na forumu od: 6. 6. 2006
Jaz nisem nikjer zapisala, da imam naložbeno zavarovanje in kot je Jochie zapisal imaš precej različnih stvari in opcij, ki pa jih morš seveda dobr pregledat.
-
Zvoncica - Cosmofrik
- Na forumu od: 4. 11. 2005
- Kraj: Ljubljana
Mahagonij napisal/-a:Trenutno je zlato dobra investicija (po septemberski korekciji), shorti na delnicah (ceprav jst bi pocakal s tem do konca leta) na dolgi rok pa surovine.
Je pa z vecjimi donosi vecje tveganje, jst sm vstopil na trge septembra in sledil je najvecji padec od leta 2008 in sem izgubil precej denarja. Je pa zato po tej korekciji sedaj taprav cas za kupovanje stvari.
Tole odebeljeno se mi zdi malo kontradiktorno... Kva zdej, shorti, al kupovanje?
Pa tut ni res, "da bomo šli v recesijo", ampak smo v recesiji že kar par let.
Posledica tega je da so vsi vlagali v delnice malo se je pa vlagalo v proizvodnjo surovin. Zdaj so zaloge surovin na zelo nizki stopnji in proizvodne kapacitete so zmanjsane.
Še vedno je najbolj enostaven način vlaganja v PROIZVODNJO surovin, da kupiš delnice družbe, ki "proizvaja" surovine. Verjetno ne boš sam kupil rudnika hehe.
Realna cena za zlato je polovica trenutne, pri 800 dolarjih na unco. I just wanna ride the wave. Zato pa večkrat na dan spremljam situacijo in po potrebi zapiram pozicije.
Če še ti misliš, da je za 50% precenjeno, pol to definitivno ni nobena investicija ampak ni nič drugega kot špekulacija.
Moje osebno mnenje - da je zlato precenjeno (čeprav sem danes brala mnenje navdušenca, da bo šlo do 10.000), če bi že šla v kovine, bi kupila definitivno srebro, ne pa zlata. Mislim lej - če se na cosmo forumu najdejo trije al kok, k zagovarjajo naložbe v zlato, pol ti je lahko jasno, da je zlato trenutno precej popularna naložba. K se lahko sesuje precej hitro. Padci so vedno bolj nenadni kot rast. In v popularne naložbe "pametni vlagatelji" - če si bral Buffeta al pa Grahama ne vlagajo. Btw Buffet je nakupu delnice
Jaz dam svoj glas delniškim trgom, ker mislim, da so podcenjeni. Nikakor ne bi čakala, da bodo šli gor konec leta. Sploh ker je zdej čas, ko ven hodijo četrtletna poročila in dosti rezultatov je precej boljših od pričakovanj. Sicer pa: Sell in May& go away, če bi se tega držal, Mahagonij, bi zelo malo izgubil. Kar poglej grafe. Nazaj se pa pride septembra (...but always remember to come back in September )
Kje varčujem: varčevalni račun, kjer imam trajnik. Varčevalni račun, kjer so malenkost višje obresti, tam imam večjo vsoto, katero lahko dvignem ob nujnih primerih. Stanovanjsko varčevanje za minimalen znesek. Naložbeno življenjsko varčevanje Flegma dinamični pri Alti, če koga zanima. Varčevanje pri SKupni sem pretrgala, ker bom raje sama vlagala. Fiksni znesek mesečno v sklade kao za pokojnino- konkretno farmacija&tehnologija (to bom še pustila, ker mislim, da se bodo v naslednjih nekaj letih višali odstotki v zdravstvu, ki so namenjeni zdravilom - predvsem na račun daljšanja življenjske dobe). Poleg tega vlagam v sklade še kaj, odvisno kakšne volje sem, odprtih imam več računov. Ker se mi ne bi splačalo v vsak sklad vlagati minimalne zneske - stroški prenosov na banki, pač vlagam v različne sklade. Imam pa tako KD kot Alto, kjer so vsi znotraj krovnega sklada. Kar pomeni, da bi lahko prelagala znotraj krovnega sklada med skladi. Na mesec dam tako na stran recimo pol plače, ampak iz tega se plačujejo tudi stroški, kot je registracija, potovanja, itd. Sem pa vsako leto v plusu, logično
Poleg tega vsega pa za dušo še trgujem z valutami, opcijami in delnicami Kjer ne služim bajno haha, ampak ne zgubljam in se učim.
Aja še to - najslabše se mi zdi, če sploh ne varčujete. Če se ne spoznate na delniške&obvezniške&druge trge in niste naklonjeni tveganju - pa na banko
Kje pa ti dnevno trguješ z zlatom, Mahagonij??
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
Zvoncica napisal/-a:Mahagonij napisal/-a:Trenutno je zlato dobra investicija (po septemberski korekciji), shorti na delnicah (ceprav jst bi pocakal s tem do konca leta) na dolgi rok pa surovine.
Je pa z vecjimi donosi vecje tveganje, jst sm vstopil na trge septembra in sledil je najvecji padec od leta 2008 in sem izgubil precej denarja. Je pa zato po tej korekciji sedaj taprav cas za kupovanje stvari.
Tole odebeljeno se mi zdi malo kontradiktorno... Kva zdej, shorti, al kupovanje?
Shorti na delnicah in kupovanje surovin, zlata itd...
S tem da je to veljalo za zacetek oktobra. Zdej so sle te stvari gor in zna bit zdele nekaj casa side-ways market.
Zvoncica napisal/-a:Pa tut ni res, "da bomo šli v recesijo", ampak smo v recesiji že kar par let.
Ocitno ne, NASDAQ je visje kot je bil 2007. Hocem rect, da se zna v prihodnosti spet zgodit kak strm padec borznih tecajev.
Govoril sem o vecji vlagateljih. Kot individualni vlagatelj se pa najbolj splaca kupovat surovine same, ne pa delnice njihovih proizvajalcev.Zvoncica napisal/-a:Posledica tega je da so vsi vlagali v delnice malo se je pa vlagalo v proizvodnjo surovin. Zdaj so zaloge surovin na zelo nizki stopnji in proizvodne kapacitete so zmanjsane.
Še vedno je najbolj enostaven način vlaganja v PROIZVODNJO surovin, da kupiš delnice družbe, ki "proizvaja" surovine. Verjetno ne boš sam kupil rudnika hehe.
Zvoncica napisal/-a:Moje osebno mnenje - da je zlato precenjeno (čeprav sem danes brala mnenje navdušenca, da bo šlo do 10.000), če bi že šla v kovine, bi kupila definitivno srebro, ne pa zlata. Mislim lej - če se na cosmo forumu najdejo trije al kok, k zagovarjajo naložbe v zlato, pol ti je lahko jasno, da je zlato trenutno precej popularna naložba.
Wat? Govoris o popularnih nalozbah in pol pravis da bi srebro? lol. Srebro je itak cisti balon in je septembra, ko je zlato padlo iz 1900 na 1600 je srebro padlo iz 42 na 27, en moj kolega je zgubil 35000 eur. Srebro je se desetkrat bolj spekulativno kot zlato in ravno tako je precenjeno. Sicer pa zlato kljub temu da je precenjeno ima podporo pri okoli 1400 zaradi fizicnega kupovanja in kupovanja centralnih bank.
A sva midva Buffet? Buffet zna v padajocem stock marketu najdet zmagovalne delnice in ker so delnice precej padle so bile nekatere druzbe podcenjene in je kupil. Jst pa ne znam ocenjevat posameznih firm tko kot on in ga ne morem se it iste igre kot on. Za amaterske vlagatelje je to pretezko in preriskantno.Zvoncica napisal/-a:K se lahko sesuje precej hitro. Padci so vedno bolj nenadni kot rast. In v popularne naložbe "pametni vlagatelji" - če si bral Buffeta al pa Grahama ne vlagajo. Btw Buffet je nakupu delnice
Zvoncica napisal/-a:Kje pa ti dnevno trguješ z zlatom, Mahagonij??
Ne trgujem dnevno, samo spremljam. Pri Saxo Bank. Zdej nimam vec zlata, sem prodal ko je prislo do 1700 pa dal v agrikulturo.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
-
Zvoncica - Cosmofrik
Verjetno si mislu nasdaq composite? glede na to, da je nasdaq kot tak borza.
http://finance.yahoo.com/echarts?s=%5EI ... t1:symbol=^ixic;range=my;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined
Sploh pa sej ti ni treba vlagati v ameriške delnice. Mislim jaz definitivno ne bi vlagala v ameriški index pri vseh govoricah, kako je amerika v kur*cu. Če že vlagaš v blue chipe, pol vlagaj v par blue chipov. Če misliš vlagati v index, imajo pomoje boljši potencial države v razvoju. Edina delnica, k bi jo mogoče shortala iz glave, je Apple ahahahahaha...
srebro sej nisem rekla, da bi ga kupila na začetku septembra Je pa očitno zdej bolj ugodno (sicer se na kovine ne spoznam neki ful), kot je blo avgusta, JE RES? Poleg tega se uporablja v industriji, ne tko kot zlato, k ga neki kupujejo centralne banke pa mislimo, da ga bojo še naprej kupovale. Lahko se zmenjo, pa nehajo vse to delat. It depends on the perspective. Ti kupuješ, kar priznaš, da je precenjeno in drago in misliš, da bo šlo gor. Jaz gledam, kaj je relativno poceni in bo enkrat sigurno šlo gor. Se mi ne mudi, ker ne mislim špekulirat. A vidiš razliko?
Če mene vprašaš je zlato totalen balon. Zato, ker vsi mislimo, da bi se v primeru, če bi cel svet propadel, trgovalo z zlatom. A si res lahko predstavljaš, da bi se to zgodilo?? Pomoje bi se trgovalo s iPhoni in usnjenimi čevlji In še skoz mislim, da če zagovarjaš kovine (ne zdej ti ampak na splošno) je boljše vložiti v balon, ki je že počil, kot v balon, ki šeš ni počil
Definitivno nisem buffet, ampak se sigurno mal pozanimam, kaj je potencialno. Do mene zaenkrat še ne hodijo potencialne družbe, ki iščejo poslovne angele hahaha. Ampak naredim domačo nalogo
No pa sej ni vse za vse, enemu so bližje ene stvari, drugemu druge in v enem grafu lahko najde vsak razloge za to, kar trdi.
Kam v agrikulturo in prek česa?
http://finance.yahoo.com/echarts?s=%5EI ... t1:symbol=^ixic;range=my;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined
Sploh pa sej ti ni treba vlagati v ameriške delnice. Mislim jaz definitivno ne bi vlagala v ameriški index pri vseh govoricah, kako je amerika v kur*cu. Če že vlagaš v blue chipe, pol vlagaj v par blue chipov. Če misliš vlagati v index, imajo pomoje boljši potencial države v razvoju. Edina delnica, k bi jo mogoče shortala iz glave, je Apple ahahahahaha...
srebro sej nisem rekla, da bi ga kupila na začetku septembra Je pa očitno zdej bolj ugodno (sicer se na kovine ne spoznam neki ful), kot je blo avgusta, JE RES? Poleg tega se uporablja v industriji, ne tko kot zlato, k ga neki kupujejo centralne banke pa mislimo, da ga bojo še naprej kupovale. Lahko se zmenjo, pa nehajo vse to delat. It depends on the perspective. Ti kupuješ, kar priznaš, da je precenjeno in drago in misliš, da bo šlo gor. Jaz gledam, kaj je relativno poceni in bo enkrat sigurno šlo gor. Se mi ne mudi, ker ne mislim špekulirat. A vidiš razliko?
Če mene vprašaš je zlato totalen balon. Zato, ker vsi mislimo, da bi se v primeru, če bi cel svet propadel, trgovalo z zlatom. A si res lahko predstavljaš, da bi se to zgodilo?? Pomoje bi se trgovalo s iPhoni in usnjenimi čevlji In še skoz mislim, da če zagovarjaš kovine (ne zdej ti ampak na splošno) je boljše vložiti v balon, ki je že počil, kot v balon, ki šeš ni počil
Definitivno nisem buffet, ampak se sigurno mal pozanimam, kaj je potencialno. Do mene zaenkrat še ne hodijo potencialne družbe, ki iščejo poslovne angele hahaha. Ampak naredim domačo nalogo
No pa sej ni vse za vse, enemu so bližje ene stvari, drugemu druge in v enem grafu lahko najde vsak razloge za to, kar trdi.
Kam v agrikulturo in prek česa?
- Mahagonij
- Cosmopsiho
Er... ne vem ce si razumela. Jst ne vlagam v nic od tega. Jst sm odgovoril na tvojo trditev, da smo itak ze v recesiji. Delniski trgi tega ne kazejo, ker so na izredno visokem nivoju (nad ali blizu nivojem leta 2008 za vecje ameriske in britanske indekse). Zato sem v originalnem postu rekel da se splaca shortat trge nekje proti koncu leta.Zvoncica napisal/-a:Verjetno si mislu nasdaq composite? glede na to, da je nasdaq kot tak borza.
Zvoncica napisal/-a:Ti kupuješ, kar priznaš, da je precenjeno in drago in misliš, da bo šlo gor. Jaz gledam, kaj je relativno poceni in bo enkrat sigurno šlo gor. Se mi ne mudi, ker ne mislim špekulirat. A vidiš razliko?
Od takrat ko sem pisal je slo okoli 4% gor, sem (morda prehitro) prodal, pobral tistih 700 evrov in zdej cakam na kako drugo priloznost.
To mogoce ti mislis, ni treba z besedo vsi opletat. Jst nisem nikoli mislil, da bomo trgovali z zlatom, oziroma bolje receno, nisem nikoli razmisljal o teh apokalipticnih scenarijih in nisem na njih osnoval svojih odlocitev. Jaz sem se za zlato odlocil ker so trenutno zelo volatilni trgi in vem da ljudje radi parkirajo svoj denar v t.i. "safe-haven" assets, kot je zlato, kar povzroci dvig cene. Drug razlog je to, da imamo ogromno inflacijo in posledicno bodo cene kovin (in drugih stvari - zato imam investicije v vseh commodityih) rastle v primerjavi z valutami samimi.Zvoncica napisal/-a:Če mene vprašaš je zlato totalen balon. Zato, ker vsi mislimo, da bi se v primeru, če bi cel svet propadel, trgovalo z zlatom.
Kot sem rekel, sem kar previden, ker sem amater in imam stop orderje povsod.
Zvoncica napisal/-a:A si res lahko predstavljaš, da bi se to zgodilo?? Pomoje bi se trgovalo s iPhoni in usnjenimi čevlji In še skoz mislim, da če zagovarjaš kovine (ne zdej ti ampak na splošno) je boljše vložiti v balon, ki je že počil, kot v balon, ki šeš ni počil
Moj pogled na to je, da sta tako srebro kot tudi zlato imela septembra korekcijo, srebro precej vecjo, po mojem mnenju zato ker je bil vecji balon (iz 8 dolarjev na 45). Tako da se mi zdi tvoje mnenje, da je sedaj srebro relativno poceni pri 31 je tko-tko. Stavit na neko rast je tocno toliko spekulativno kot stavit na rast zlata zdaj pri 1700 in isto rizicno.
No, jst se ne pocutim kompetentnega za kaj takega. Imam premalo znanja in prekompleksno se mi zdi vse skupaj. Zato se pri delnicah drzim indeksov, ker se obupno premalo usposobljen da bi delal "stock picks".Zvoncica napisal/-a:Definitivno nisem buffet, ampak se sigurno mal pozanimam, kaj je potencialno. Do mene zaenkrat še ne hodijo potencialne družbe, ki iščejo poslovne angele hahaha. Ampak naredim domačo nalogo
CFD na ETF na Dow Jones AIG Agriculture Sub-Index. Zopet index, ker sem se ze opekel tudi tukaj s posameznimi picki.Zvoncica napisal/-a:Kam v agrikulturo in prek česa?
- sanjaanja
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 24. 10. 2007
- Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let
Mene zanima kakšno mnenje imate o naložbenem varčevanju pri zavarovalnicah? Tole sem prej pozabila napisat? Vsi delijo neke obljube, vrednost je pa tako nizka, da bi imel več, če bi imel denar na banki.
- *QueenBitch*
- Kofetarica
- Na forumu od: 6. 6. 2006
Primarna dejavnost zavarovalnic je zavarovanje, se prav da si ti odklukaš ene stvari s seznama npr. kaj pa če bo požar, kaj pa če si zlomim nogo pa ne bom mogu delat ipd.
Naložbenih zavarovanj je ogromno, jaz ti svetujem da zbereš ponudbe direktno na zavarovalnicah ne prek agencij pa malo pregledaš sama preden se za nekaj odločiš oz. se dobiš z zastopniki. Jaz jih poznam kar nekaj, ki so res ok in svetujejo stranki tako kot se zagre, glede na potrebe in zmožnosti in vse, so pa žal tudi taki, ki jim potrebe stranke niso na prvem mestu. Sama delam v zavarovalništvu že nekaj časa ampak ne kot zastopnica.
Naložbenih zavarovanj je ogromno, jaz ti svetujem da zbereš ponudbe direktno na zavarovalnicah ne prek agencij pa malo pregledaš sama preden se za nekaj odločiš oz. se dobiš z zastopniki. Jaz jih poznam kar nekaj, ki so res ok in svetujejo stranki tako kot se zagre, glede na potrebe in zmožnosti in vse, so pa žal tudi taki, ki jim potrebe stranke niso na prvem mestu. Sama delam v zavarovalništvu že nekaj časa ampak ne kot zastopnica.
-
Zvoncica - Cosmofrik
Mahagonij napisal/-a:Er... ne vem ce si razumela. Jst ne vlagam v nic od tega. Jst sm odgovoril na tvojo trditev, da smo itak ze v recesiji. Delniski trgi tega ne kazejo, ker so na izredno visokem nivoju (nad ali blizu nivojem leta 2008 za vecje ameriske in britanske indekse). Zato sem v originalnem postu rekel da se splaca shortat trge nekje proti koncu leta.
lahko si cel sestavek spremeniš v obliko "če se vlaga", ker se ni nanašalo direktno nate. Omenila sem zato, ker si sam predlagal ameriški index.
Če trgi rastejo povprečno po stopnji 7% letno in smo sedaj na nivojih iz 2008...u do the math. Obrestno obrestni račun
Mahagonij napisal/-a:Od takrat ko sem pisal je slo okoli 4% gor, sem (morda prehitro) prodal, pobral tistih 700 evrov in zdej cakam na kako drugo priloznost.
LOL...od 7ih delnic, ki sem jih recimo kupila ta teden, jih je šlo 6 gor. Od tega ena za 22%, dve za 10%. Una v minusu, je v minusu 4%. Pa jih imam še, niso to neki imaginarni dobički. Plus fx danes gor 3% računa. Kaj nej rečem, it was a good day, ni vedno tko In vse delnice, nobeni CFDji, ravno zato, ker jih nameravam imeti nekaj časa. tko da zlato gor 4% v enem mesecu...
Mahagonij napisal/-a:To mogoce ti mislis, ni treba z besedo vsi opletat. Jst nisem nikoli mislil, da bomo trgovali z zlatom, oziroma bolje receno, nisem nikoli razmisljal o teh apokalipticnih scenarijih in nisem na njih osnoval svojih odlocitev. Jaz sem se za zlato odlocil ker so trenutno zelo volatilni trgi in vem da ljudje radi parkirajo svoj denar v t.i. "safe-haven" assets, kot je zlato, kar povzroci dvig cene. Drug razlog je to, da imamo ogromno inflacijo in posledicno bodo cene kovin (in drugih stvari - zato imam investicije v vseh commodityih) rastle v primerjavi z valutami samimi.
Kot sem rekel, sem kar previden, ker sem amater in imam stop orderje povsod.
Ljudje radi parkirajo v kovine, ko grejo delnice dol. Recimo na začetku recesije - 2007, 2008. Kovine bi že zdavnaj strmoglavile, delniški trgi pa eksplodirali, če ne bi bila ta tokratna kriza tako močna in globalna. In mislim, da bodo vse krize v prihodnosti močnejše od teh v preteklosti - ker so trgi vedno bolj povezani med sabo... imo. tko da - to si moramo kar zapomniti.
Mahagonij napisal/-a:Moj pogled na to je, da sta tako srebro kot tudi zlato imela septembra korekcijo, srebro precej vecjo, po mojem mnenju zato ker je bil vecji balon (iz 8 dolarjev na 45). Tako da se mi zdi tvoje mnenje, da je sedaj srebro relativno poceni pri 31 je tko-tko. Stavit na neko rast je tocno toliko spekulativno kot stavit na rast zlata zdaj pri 1700 in isto rizicno.
to je res. Oboje je rizično....jaz bom zagotovo kupila kakšne kovine, ko bo naslednja kriza na udaru hehehehhe, čez nekaj let. Prej verjetno ne.
Mahagonij napisal/-a:No, jst se ne pocutim kompetentnega za kaj takega. Imam premalo znanja in prekompleksno se mi zdi vse skupaj. Zato se pri delnicah drzim indeksov, ker se obupno premalo usposobljen da bi delal "stock picks".
Če se držiš indeksov, lahko ful izgubiš, kar bi sicer lahko zaslužil. Stvari niso komplicirane - vrednotenje podjetij si lahko zreduciraš na nekaj kazalcev iz računovodskih izkazov...veliko težja je tehnična analiza, tega je pa milijon na netu...če ne drugega, lahko pogooglaš most undervalued stocks pa jih 20 pregledaš in primerjaš. Je pa fino vedet tut kej o analizi družb in grafov, materiala je milijon na netu..te more pa res zanimat, da si si pripravljen vzet čas za to
Mahagonij napisal/-a:CFD na ETF na Dow Jones AIG Agriculture Sub-Index. Zopet index, ker sem se ze opekel tudi tukaj s posameznimi picki.
Jaz sem mogla prav pogooglat, kva to sploh je. Mogoče veš za simbol ETFja, kot kotira? Ker tvojega produkta namreč nikakor ne najdem. Če sem prav razumela, gre za futures pogodbe na commodities? A ni to malo khm, komplicirano? CFD na ETF na futures pogodbe...mal preveč posrednikov za moj okus. A ne bi bilo lažje staviti direktno na index, če že sam trejdaš prek platforme? Oz iz indexa izbrati ne vem, pridelovalce parih surovin, pa kupiti njihove delnice? K če bo šla cena surovin gor, bojo šli tut njihovi prihodki&dobički gor. Sploh glede na to, da je meja med stroški CFD-ji/delnicami nekje okol 1 mesec...vsaj za te, kot sem jaz gledala.
- Mahagonij
- Cosmopsiho
Se vedno ni to nobena huda recesija.Zvoncica napisal/-a:lahko si cel sestavek spremeniš v obliko "če se vlaga", ker se ni nanašalo direktno nate. Omenila sem zato, ker si sam predlagal ameriški index.
Če trgi rastejo povprečno po stopnji 7% letno in smo sedaj na nivojih iz 2008...u do the math. Obrestno obrestni račun
Kva tocno je tvoj problem? Najprej neki govoris, da narobe kupujem stvari, ki imajo visoko ceno in potem ko recem da sem nekaj zasluzil je pa kr naekrat tekmovanje kdo je vec? Dej odloc se kva tocno je tvoja poanta. Drugace pa logicno da imas visoke dobicke saj je ravno vceraj sel cel delniski trg gor okoli 5%. In zlato ni slo gor 4% ampak 12.5%. Jst sm sel 4%.Zvoncica napisal/-a:LOL...od 7ih delnic, ki sem jih recimo kupila ta teden, jih je šlo 6 gor. Od tega ena za 22%, dve za 10%. Una v minusu, je v minusu 4%. Pa jih imam še, niso to neki imaginarni dobički. Plus fx danes gor 3% računa. Kaj nej rečem, it was a good day, ni vedno tko In vse delnice, nobeni CFDji, ravno zato, ker jih nameravam imeti nekaj časa. tko da zlato gor 4% v enem mesecu...
Mahagonij napisal/-a:CFD na ETF na Dow Jones AIG Agriculture Sub-Index. Zopet index, ker sem se ze opekel tudi tukaj s posameznimi picki.
Zvoncica napisal/-a:Jaz sem mogla prav pogooglat, kva to sploh je. Mogoče veš za simbol ETFja, kot kotira? Ker tvojega produkta namreč nikakor ne najdem. Če sem prav razumela, gre za futures pogodbe na commodities? A ni to malo khm, komplicirano? CFD na ETF na futures pogodbe...mal preveč posrednikov za moj okus. A ne bi bilo lažje staviti direktno na index, če že sam trejdaš prek platforme?
Ta index ni na voljo neposredno. CFD je za vzvod.
Ew, ne. Raziskave kazejo, da kdor vlaga v surovine same bi v zadnjih 50 letih imel 300% vec profita kot tisti, ki bi vlagal v pridelovalce. Pri firmah se moras ukvarjat s politiko, razlicnimi upravami ipd. Surovine same so manj zakomplicirane. Sej bi kupoval futures neposredno pa nimam dovolj denarja da bi dovolj sirok spekter lahko imel. S CFDji lahko kupujem male enote, futures pogodbe so pa huge.Zvoncica napisal/-a: Oz iz indexa izbrati ne vem, pridelovalce parih surovin, pa kupiti njihove delnice? K če bo šla cena surovin gor, bojo šli tut njihovi prihodki&dobički gor.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov