Varčevanje v banki ali kje drugje?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
A res? Mogoce pa nasedam tko kot je raja na delnice 7 let nazaj in bom zasluzil? O kaksnih zlatih pravilih nakladas teslo? Delez zlata v porteflju vlagateljev se spreminja v odvisnosti od okoliscin in od vlagatelja samega. Eni vlagatelji nimajo skoraj nic zlata, nekateri imajo polovico v zlatu, in vecina vlagateljev kupuje vec zlata ce so trgi bolj volatilni in manj zlata ce so trgi bolj predvidljivi (ker dobijo drugje visji dobicek).Kofe napisal/-a:Bedni ste, nasedate na zlato kakor raja pred 5 leti ali 4 z delnicami. Zlato pravilo velja, da naj bi imel nekje 10% do 15% svojega denarja v žlahtnih kovinah.
Poleg tega ne vem od kje ti ideja, da imam vse v zlatu, zlato je samo tretina mojega portfelja.
Imas vso svobodo da ne vlagas v zlato, ne vem pa zakaj tezis folku, ki to pocne.
Sej res, če bo šlo vse k vragu ne bo nikomur pomagalo tudi, če bi bilo zlato 20krat dražje kot danes.
Treba je zadevo razpršiti, nekaj v žlahtne kovine, gotovina, meni najlubše nepremičnine in nekaj v delnice.
Tvoj komentar da ne bo pomagalo zlato, ce bo slo vse v k***c je pa tut smesen, ker potem reces da mora clovek razprsit denar tudi v delnice in gotovino.... itak, ko bo tok jeba da bo zlato brezveze bos ti imel backup v paprinati gotovini in delnicah LOL. Edino nepremicnine so tle pogojno nekaj varnega, pa se to se je manj kot stoletje nazaj zgodilo da so jih folku preprosto vzeli in dali drugim (jugoslavija). Za investicijsko kupovanje nepremicnin pa nimam denarja in tudi vecina drugih ne in je to brezveze navajat kot opcijo.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
- Mahagonij
- Cosmopsiho
Haha Jochie samo taki potem vedno ostanejo na tej stopnji, da svoj denar "nalozijo" v Zaro, ker imajo vedno tok malo "da je itak brezveze to sparat".
Sicer pa kot si ti rekel, za vecino ljudi je normalno da imajo vecino denarja v depozitnih vezavah. Jst se igram z vsemi prihranki, ker denarja naceloma ne rabim in hkrati tudi se zavedam rizika, sem vec izgubil kot dobil dozdej (tudi zlato je rizicna pozicija). Ampak mi sede se igrat z denarjem. V najslabsem primeru mi prihodnja bivsa zena ne bo mogla nicesar vzet ko se bo locila.
Sicer pa kot si ti rekel, za vecino ljudi je normalno da imajo vecino denarja v depozitnih vezavah. Jst se igram z vsemi prihranki, ker denarja naceloma ne rabim in hkrati tudi se zavedam rizika, sem vec izgubil kot dobil dozdej (tudi zlato je rizicna pozicija). Ampak mi sede se igrat z denarjem. V najslabsem primeru mi prihodnja bivsa zena ne bo mogla nicesar vzet ko se bo locila.
-
Isis - Sramežljivka
- Na forumu od: 14. 2. 2009
Jaz sem še vedno za 1:1:1 - en del v vzajemne sklade, del v zlato in del v stvarne vrednosti. Dolgoročno se najbolj izplača, treba je pa vedeti, kam vložit, se zavedat tveganj, ter v detajle poznat produkte, ki jih kupuješ.
V Sloveniji vse to poznamo premalo, ker se do osamosvojitve tega nihče ni mogel lotit, razen če si je kaj od naštetega uredil npr. v Avstriji, Nemčiji,...
Sicer že varčujem v skladih, takoj ko bo mogoče, pa bom začela kupovat tudi zlato. Slednjega je toliko, kot ga pač je in cena bo rasla vse dokler se ne bomo nekega dne soglasno 'odločili', da je le še navadna cenena rumena kovina...
V Sloveniji vse to poznamo premalo, ker se do osamosvojitve tega nihče ni mogel lotit, razen če si je kaj od naštetega uredil npr. v Avstriji, Nemčiji,...
Sicer že varčujem v skladih, takoj ko bo mogoče, pa bom začela kupovat tudi zlato. Slednjega je toliko, kot ga pač je in cena bo rasla vse dokler se ne bomo nekega dne soglasno 'odločili', da je le še navadna cenena rumena kovina...
- Mahagonij
- Cosmopsiho
Skladi so brezveze ker bodo delnice se vsaj pet let zelo slaba nalozba.
V zgodovini se delnice in surovine izmenjujejo v bear/bull marketih. Naprimer surovine so bile svinjsko poceni od 1995 do 2005, hkrati pa so delnice rastle kot nore (in tudi delniski skladi). Posledica tega je da so vsi vlagali v delnice malo se je pa vlagalo v proizvodnjo surovin. Zdaj so zaloge surovin na zelo nizki stopnji in proizvodne kapacitete so zmanjsane.
Svetovno gospodarstvo gre v recesijo ali pa vsaj stagnacijo. Kljub temu, da so surovine investicijsko podhranjene bodo hkrati z borznim trgom tudi padale vsaj nekaj casa, ker se ob krcenju gospodarstva predvideva manjsa poraba. Bodo se pa izstrelile v nebo ob eventuelnem okrevanju.
Zlato jst obravnavam kot spekulativno in rizicno nalozbo. Zlata ni toliko kolikor ga je ampak ga neprestano izkopavajo. Resda se tudi industrijsko porablja, ampak tega je malo. Realna cena za zlato je polovica trenutne, pri 800 dolarjih na unco. I just wanna ride the wave. Zato pa večkrat na dan spremljam situacijo in po potrebi zapiram pozicije.
Kaj mislis pod stvarne vrednosti ne razumem.
V zgodovini se delnice in surovine izmenjujejo v bear/bull marketih. Naprimer surovine so bile svinjsko poceni od 1995 do 2005, hkrati pa so delnice rastle kot nore (in tudi delniski skladi). Posledica tega je da so vsi vlagali v delnice malo se je pa vlagalo v proizvodnjo surovin. Zdaj so zaloge surovin na zelo nizki stopnji in proizvodne kapacitete so zmanjsane.
Svetovno gospodarstvo gre v recesijo ali pa vsaj stagnacijo. Kljub temu, da so surovine investicijsko podhranjene bodo hkrati z borznim trgom tudi padale vsaj nekaj casa, ker se ob krcenju gospodarstva predvideva manjsa poraba. Bodo se pa izstrelile v nebo ob eventuelnem okrevanju.
Zlato jst obravnavam kot spekulativno in rizicno nalozbo. Zlata ni toliko kolikor ga je ampak ga neprestano izkopavajo. Resda se tudi industrijsko porablja, ampak tega je malo. Realna cena za zlato je polovica trenutne, pri 800 dolarjih na unco. I just wanna ride the wave. Zato pa večkrat na dan spremljam situacijo in po potrebi zapiram pozicije.
Kaj mislis pod stvarne vrednosti ne razumem.
-
Isis - Sramežljivka
Mahagonij napisal/-a:Skladi so brezveze ker bodo delnice se vsaj pet let zelo slaba nalozba.
Gospodarstvo bo vedno šlo naprej, ker bo človeštvo stremelo k napredku. Tudi če bo sledilo obdobje, ko bomo pet let pod vodo, se ne bomo vrnili nazaj na leseno žlico. Tvegane naložbe morajo nihat, seveda pa je treba vedeti, kam vlagat. Obstajajo predeli sveta, ki prinašajo velike pluse, na primer Latinska Amerika (8/2010-8/2011 - 9% plus) določene tuje upravljalske družbe, ki je ne bom imenovala.
Mahagonij napisal/-a:Zlato jst obravnavam kot spekulativno in rizicno nalozbo. Zlata ni toliko kolikor ga je ampak ga neprestano izkopavajo. Resda se tudi industrijsko porablja, ampak tega je malo. Realna cena za zlato je polovica trenutne, pri 800 dolarjih na unco. I just wanna ride the wave. Zato pa večkrat na dan spremljam situacijo in po potrebi zapiram pozicije.
Okoli 95% svetovnih zalog zlata je že izkopanih in okoli 80% zlata, ki je v obtoku, je bilo nakopanega v zlati dobi. Tistih 5%, ki je ostalo, se bo eventuelno pridobilo z dražjimi in tehnično bolj zapletenimi postopki, kar lahko traja še več let in se trenutno ne izplača. Cena zlata je bila že sredi zime veliko več kot 800 dolarjev na unčo, če govorimo o zlatu čistine 999,9. Da iz nakopane rude zlata ustvarijo zlate ploščice, traja okrog 7 let, kar je več kot dovolj časa, da svoje zlato prodaš. Strinjam se, da se zlata v industriji porabi zelo malo (napram srebru ali platini), vendar pa obstajajo države, ki želijo povečat svoje devizne rezerve v zlatu in zlato neprestano kupujejo - na Kitajskem zaradi želje po še večji gospodarski moči, v Indiji pa zaradi porok.
Sicer pa doma vsak mesec kupujemo zlato ob istem času za isto ceno. Ta sistem najbrž poznaš, imenuje se cost average effect, ker s tem uloviš najboljšo ceno in kupiš več. V preteklem letu nam je vrednost kupljenega zlata narasla za približno 20%.
Mahagonij napisal/-a:Kaj mislis pod stvarne vrednosti ne razumem.
Realne vrednosti, tisto, kar lahko primeš. Tankerji, bulkerji, nepremičnine, elektrarne na alternativne vire energije. Konzervativne, a donosne naložbe.
- Kofe
- Sramežljivka
- Na forumu od: 27. 3. 2011
- Kraj: ...
Mahagonij napisal/-a:A res? Mogoce pa nasedam tko kot je raja na delnice 7 let nazaj in bom zasluzil? O kaksnih zlatih pravilih nakladas teslo? Delez zlata v porteflju vlagateljev se spreminja v odvisnosti od okoliscin in od vlagatelja samega. Eni vlagatelji nimajo skoraj nic zlata, nekateri imajo polovico v zlatu, in vecina vlagateljev kupuje vec zlata ce so trgi bolj volatilni in manj zlata ce so trgi bolj predvidljivi (ker dobijo drugje visji dobicek).Kofe napisal/-a:Bedni ste, nasedate na zlato kakor raja pred 5 leti ali 4 z delnicami. Zlato pravilo velja, da naj bi imel nekje 10% do 15% svojega denarja v žlahtnih kovinah.
Poleg tega ne vem od kje ti ideja, da imam vse v zlatu, zlato je samo tretina mojega portfelja.
Imas vso svobodo da ne vlagas v zlato, ne vem pa zakaj tezis folku, ki to pocne.Sej res, če bo šlo vse k vragu ne bo nikomur pomagalo tudi, če bi bilo zlato 20krat dražje kot danes.
Treba je zadevo razpršiti, nekaj v žlahtne kovine, gotovina, meni najlubše nepremičnine in nekaj v delnice.
Tvoj komentar da ne bo pomagalo zlato, ce bo slo vse v k***c je pa tut smesen, ker potem reces da mora clovek razprsit denar tudi v delnice in gotovino.... itak, ko bo tok jeba da bo zlato brezveze bos ti imel backup v paprinati gotovini in delnicah LOL. Edino nepremicnine so tle pogojno nekaj varnega, pa se to se je manj kot stoletje nazaj zgodilo da so jih folku preprosto vzeli in dali drugim (jugoslavija). Za investicijsko kupovanje nepremicnin pa nimam denarja in tudi vecina drugih ne in je to brezveze navajat kot opcijo.
Ne se ne. Za povprečnega človeka kakor si ti in z povprečnimi vložki je moj predlog čisto ok. Kupiti, ko je zlato zelo drago in moliti, da bo naraslo do nevem kam se mi zdi bebavo.
- *QueenBitch*
- Kofetarica
- Na forumu od: 6. 6. 2006
Na temle forumu so pa sami neki hudi maherji, kr nepremičnine pa kupi zlata
Jaz imam nekaj v varčevalni shemi, nekaj v dolgoročnem zavarovanju z izplačilom (ne samo za smrt) ravno zaradi stvari, ki jih je nekdo navedel na prejšnji strani..invalidnost itd., zlato bi sicer mela en del ampak trenutno ne, v nepremičninah bom pa tud še mela...in poleg vsega bi mela še njivo ali dve, če gre res vse skp v tri krasne
Jaz imam nekaj v varčevalni shemi, nekaj v dolgoročnem zavarovanju z izplačilom (ne samo za smrt) ravno zaradi stvari, ki jih je nekdo navedel na prejšnji strani..invalidnost itd., zlato bi sicer mela en del ampak trenutno ne, v nepremičninah bom pa tud še mela...in poleg vsega bi mela še njivo ali dve, če gre res vse skp v tri krasne
-
Isis - Sramežljivka
*QueenBitch* napisal/-a:Na temle forumu so pa sami neki hudi maherji, kr nepremičnine pa kupi zlata
Danes za investicije v nepremičnine ali žlahtne kovine na srečo ne potrebuješ več ogromnih vsot denarja.
*QueenBitch* napisal/-a:Jaz imam nekaj v varčevalni shemi, nekaj v dolgoročnem zavarovanju z izplačilom (ne samo za smrt) ravno zaradi stvari, ki jih je nekdo navedel na prejšnji strani..invalidnost itd.,
Kombinacija naložbenega in življenjskega zavarovanja je najslabši možni način varčevanja.
-
Jochie - Cosmopsiho
- Na forumu od: 17. 9. 2005
Isis napisal/-a:
Kombinacija naložbenega in življenjskega zavarovanja je najslabši možni način varčevanja.
smisel življenjskega zavarovanja je zavarovanje sebe pred nezgodo, hudimi boleznimi, smrtjo (da zagotoviš socialno varnost družini), ne varčevanje!in če v tem ne vidiš smisla, je to tvoj problem.
-
Isis - Sramežljivka
S takšno vrsto zavarovanja oboje delaš na pol.
V življenjsko zavarovanje vplačaš premalo - postaneš invalid, zavarovalnica izplača nekaj tisočakov, s katerimi lahko kupiš invalidski voziček, za nego in dvigalo na domu ter prilagojen avto pa zmanjka. Ali pa umreš, in tvoji s tem denarjem plačajo pogreb ter nadomestijo tvoj prihodek zgolj za nekaj mesecev.
Isti scenarij se dogaja tudi pri naložbi, ki ima ponavadi celo garantiran donos - upravljalska družba se ne bo potrudila nič več, kot se ji je treba, delala bo tistih par procentov letno, ki so v pogodbi. Ker gre pri takem produktu v varčevanje le del denarja, so potem vsi razočarani, ko imajo po desetih ali petnajstih letih le kakšnega tisočaka ali dva več.
Zato je po mojem mnenju nujno imeti vsako od teh stvari posebej - kakovostno življenjsko zavarovanje s spodobnimi izplačilnimi vsotami in dobro naložbeno-življenjsko, da poskrbimo za svoje pokojnine, zdravstveno oskrbo in šolnine otrok.
V življenjsko zavarovanje vplačaš premalo - postaneš invalid, zavarovalnica izplača nekaj tisočakov, s katerimi lahko kupiš invalidski voziček, za nego in dvigalo na domu ter prilagojen avto pa zmanjka. Ali pa umreš, in tvoji s tem denarjem plačajo pogreb ter nadomestijo tvoj prihodek zgolj za nekaj mesecev.
Isti scenarij se dogaja tudi pri naložbi, ki ima ponavadi celo garantiran donos - upravljalska družba se ne bo potrudila nič več, kot se ji je treba, delala bo tistih par procentov letno, ki so v pogodbi. Ker gre pri takem produktu v varčevanje le del denarja, so potem vsi razočarani, ko imajo po desetih ali petnajstih letih le kakšnega tisočaka ali dva več.
Zato je po mojem mnenju nujno imeti vsako od teh stvari posebej - kakovostno življenjsko zavarovanje s spodobnimi izplačilnimi vsotami in dobro naložbeno-življenjsko, da poskrbimo za svoje pokojnine, zdravstveno oskrbo in šolnine otrok.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov