Varčevanje v banki ali kje drugje?

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 28. Okt. 2011 11:11

...
Zadnjič spremenil Zvoncica, dne 28. Okt. 2011 11:50, skupaj popravljeno 1 krat.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 24. 10. 2007
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 28. Okt. 2011 11:25

Mahagonij napisal/-a:Zavarovalnice imajo rekordne dobicke. Vprasaj se od kje.

Najbrž od žrtev, ki jim lažejo.

Se mi zdi, da imaš še največ od tistega kar imaš na banki.
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 28. Okt. 2011 11:50

...
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 28. Okt. 2011 11:55

sanjaanja napisal/-a:

a res? :eek:

ti imaš majhnega otroka, če se prav spomnim...in imaš dobrih 30 let, kajne?

recimo, da se odločiš dolgoročno (na 25 let) vlagati 50€ mesečno, pač je treba nekaj prišparat za penzijo ali hude cajte...tako bi v 25 letih vložila 15.000€.

ampak življenje je nepredvidljivo, naslednji mesec umreš v prometni nesreči! :eek:

če bi se odločila za vlaganje v banko, bi tvoj otrok ostal brez mame ter z vloženimi 50€ ter nekaj obresti, ki so v enem mesecu nične.

če pa bi se odločila za npr. klasično življenjsko zavarovanje ki vključuje hude bolezni ter 2x smrt v prometni nesreči (to ob minimalni dodatni premiji - pri zav. vsoti 15.000€ je mesečna premija nekaj nad 1€), pa bi bila zavarovalna vsota za smrt in doživetje ter hude bolezni dobrih 15.000€, kar je več kot boš vložila v 25 letih...

torej če bi po enem mesecu umrla v prometni nesreči, ko si vplačala 51 in še nekaj evrov, bi zavarovalnica upravičencu (otroku, partnerju, kogarkoli bi navedla) izplačala več kot 30.000€!:eek:

če bi v času zavarovanja zbolela za eno od hudih bolezni, ki jih zavarovanje krije, spet pade dobrih 15.000€!:eek:

če bi doživela, ti zavarovalnica garantira zavarovalno vsoto, ki je v tem primeru 15.000€, zavarovalnice pa tudi izplačujejo dobiček (ki ni nujen) in se zadnja leta na 25let giblje nekje okrog 45%.

seveda se lahko potem tudi nezgodno zavaruješ, v primeru invalidnosti je potrebno imeti voziček, preurediti stanovanje, da se lahko z vozičkom voziš po njem, verjetno si delovno nezmožna in imaš zaradi tega izpad prihodka, itd, itd....

si še vedno mnenja, da se nalaganje v banko bolj splača kot v zavarovalnico?

veš, najprej je pametno sebi in svoji družini zagotoviti socialno varnost, če ti je kaj do sebe in družine seveda... to lahko narediš z zavarovanji, katerih je malo morje in vsak lahko najde najbolj ustrezno zanj.. ostale zadeve so pa odvisne od tvojih razpoložljivih sredstev, koliko želiš tvegat ter od ostalih faktorjev. torej banke, borze, itd.

pa še nekaj: dokler je človek zdrav, se lahko zavaruje, ko je bolan, je malo zavarovalnih produktov zanj. poleg tega pa vsi izračuni temeljijo na tablicah smrtnosti. dokler ste mladi in zdravi, imate na razpolago ogromno različnih produktov, premije so za mlajšega človeka nižje, kot za starejšega, ob istih zavarovalnih vsotah.

ti je kaj bolj jasno oz. sem ti odprl kakšno novo obzorje???

kakorkoli, če koga kaj podrobneje zanima, naj vpraša, se spoznam na zadeve.
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 28. Okt. 2011 11:55

sanjaanja napisal/-a:

Zavarovalnice ta denar, ki ga ti varčuješ recimo mesečno, plemenitijo na tisoč in en način. Poleg tega gledajo na to, da verjetnost dela v njihov račun. :)

Na banki je najvišja verjetnost, da boš dobil znesek. Ki je v nominalnem znesku, kar pomeni, da je, če upoštevaš realno kupno moč, lahko bistveno nižji, kot misliš, da je.

Kar preprosto pomeni, da si s 1000 evri danes lahko bistveno več kupiš kot s 1000 evri čez 20 let, zaradi inflacije.

Če varčuješ, se najprej vprašaj, kdaj boš potrebovala ta denar. Če prej kot v parih letih => na banko.

Če varčuješ pač za nekaj enkrat, daj kakšen del v vzajemne sklade. Lahko daš majhen del, par sto evrov, da boš nekaj časa spremljala, kaj se dogaja :) Pa boš pol videla, da ni noben baubau :)

Jochie bravo. Na glavno prednost sem čisto pozabila :lach:
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 28. Okt. 2011 13:15

Jaz imam še vedno pomisleke. Če dam tistih 15.000 na banko, jih imam jaz, oziroma moj otrok v vsakem primeru. Če gredo za zavarovanje, pripadajo v primeru, da se mi kaj naredi. Upam seveda, da se mi ne bo.

Nisem imela v mislih življenjskega zavarovanja, ampak sem govorila o naložbenem. Jaz imam tega, in vrednost, ki mi jo izkazujejo, je nižja od vplačane. To mi ne gre skupaj.
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 28. Okt. 2011 14:49

kje pa imaš sklenjeno naložbeno zavarovanje in za kateri produkt gre? Mislim da obstajajo tudi zavarovanja, ki ti garantirajo glavnico?

Potem pa daj na banko, seveda. Lahko vežeš za nekaj let, če ne boš potrebovala?
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 28. Okt. 2011 14:54

Mahagonij napisal/-a:a index ni na voljo neposredno. CFD je za vzvod.

Ew, ne. Raziskave kazejo, da kdor vlaga v surovine same bi v zadnjih 50 letih imel 300% vec profita kot tisti, ki bi vlagal v pridelovalce. Pri firmah se moras ukvarjat s politiko, razlicnimi upravami ipd. Surovine same so manj zakomplicirane. Sej bi kupoval futures neposredno pa nimam dovolj denarja da bi dovolj sirok spekter lahko imel. S CFDji lahko kupujem male enote, futures pogodbe so pa huge.

Nima veze, da debatirava o makroekonomskih zadevah, ker očitno ne bova prišla skupaj.

A maš kje graf tega tvojega produkta, da ga pogledam?

O nekih "raziskavah" tut nima smisla debatirat.

Upam, da si seznanjen s stroški CFDjev. Torej da veš, da obstaja časovna meja, kje stroški držanja cfdja presegajo stroške držanja underlying proizvoda. Pa da veš, da se z vzvodom ni pametno igrat, ker lahko izgubiš ogromno. Da ne boš tko kot tvoj kolega preveč izgubil.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 28. Okt. 2011 19:33

sanjaanja napisal/-a:Jaz imam še vedno pomisleke. Če dam tistih 15.000 na banko, jih imam jaz, oziroma moj otrok v vsakem primeru. Če gredo za zavarovanje, pripadajo v primeru, da se mi kaj naredi. Upam seveda, da se mi ne bo.

Nisem imela v mislih življenjskega zavarovanja, ampak sem govorila o naložbenem. Jaz imam tega, in vrednost, ki mi jo izkazujejo, je nižja od vplačane. To mi ne gre skupaj.

lej, 15.000€ naenkrat dati na banko, je težko, ker jih povprečen slovenec nima. lažje je skozi leta dajati vsak mesec nekaj.

novejša življenjska zavarovanja imajo ločen varčevalni del, nezgodni del in riziko smrti ter hudih bolezni. tako točno veš, kolikšen del premije plačuješ za kaj. dejstvo je, da sta nezgodni del in riziko smrti in hudih bolezni kot kasko pri avtu. če se ti nič ne zgodi, je to "stran vržen denar", če se zgodi zavarovalni primer, ti reši socialno varnost (če so seveda zavarovalne vsote dovolj visoke)

kar se naložbenega dela tiče, imaš 2 vrsti naložbenih zavarovanj: tiste z naložbenim tveganjem in tiste z garancijo.

zakaj je trenutna vrednost premoženja nižja od do sedaj vplačanih premij? premija je sestavljena iz treh delov: stroškov, ki se ponavadi izplačajo v prvih dveh ali treh letih od začetka zavarovanja, rizika smrti, ki se plačuje, dokler vrednost premoženja ne doseže zavarovalne vsote naložbenega dela ter same naložbe.

na pamet težko govorim, kakšno zavarovanje imaš, če želiš, mi lahko po mailu pošlješ skenirano polico (seveda zbrišeš osebne podatke, če želiš) pa bom polico analiziral ter ti zadevo svetoval. javi mi na ZS

če imaš pa še kako vprašanje, sem pa tukaj.

če slučajno še koga zanima analiza police življenjskega zavarovanja, naj mi javi na ZS.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 28. Okt. 2011 19:41

Zvoncica napisal/-a: Mislim da obstajajo tudi zavarovanja, ki ti garantirajo glavnico?

ponavadi garantirajo neto vplačano premijo, to je bruto vplačana premija (premija, ki jo ti vplačaš v celi zavarovalni dobi) minus stroški minus riziko smrti.

zadeve so odvisne od starosti in spola zavarovanca ter zavarovalne dobe. seveda pa je malo morje produktov z različnimi garancijami in tudi brez garancij.

dejstvo pa je da 99% ljudi kvečjemu ve, kam plačujejo in koliko plačujejo, vsebine police pa ne poznajo.

in potem pride "svetovalec", ki na račun naivnosti zavarovanca le tega prepriča, da prekine dobro zavarovanje in sklene slabega. in "svetovalec" pokasira provizijo...
*QueenBitch*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 6. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *QueenBitch* » 01. Nov. 2011 9:39

Jochie napisal/-a:
Zvoncica napisal/-a: Mislim da obstajajo tudi zavarovanja, ki ti garantirajo glavnico?

ponavadi garantirajo neto vplačano premijo, to je bruto vplačana premija (premija, ki jo ti vplačaš v celi zavarovalni dobi) minus stroški minus riziko smrti.

zadeve so odvisne od starosti in spola zavarovanca ter zavarovalne dobe. seveda pa je malo morje produktov z različnimi garancijami in tudi brez garancij.

dejstvo pa je da 99% ljudi kvečjemu ve, kam plačujejo in koliko plačujejo, vsebine police pa ne poznajo.

in potem pride "svetovalec", ki na račun naivnosti zavarovanca le tega prepriča, da prekine dobro zavarovanje in sklene slabega. in "svetovalec" pokasira provizijo...

Točno zarad tega so zavarovalnice na slabem glasu, ker prej ko slej en stranki razloži, da je prekinila dobro zavarovanje. Je pa tle tud ta "slovenska" bolezen, ko vsi verjamejo v 100% donose na mesec in podobne bedarije, ki nikakor niso možne na dolgi rok, zato jih je pa toliko šlo v sklade, ki so takrat blazno rasli, dobili pa ven zelo malo in bili zlo razočarani. Zato jaz čisto vsakemu rečem, da naj dobro pregleda ponudbo produktov in se seveda odloča na podlagi tega, kaj mu je primarni cilj ali je to varnost, varčevanje itd. Še drug problem pa je, da se pri nas še vedno ljudje povečini zanašajo na državo v smislu pokojnine ipd. in začnejo zelo pozno razmišljat o nekem dodatku k temu, ponavadi takrat ko so že malo starejši in je zavarovanje dražje ali pa celo nemogoče, ker imajo kakšno bolezen...pričakujem sicer, da se bo to mišljenje spremenilo ampak bolj počasi.
Uporabniški avatar
Marx
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 14. 7. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Marx » 01. Nov. 2011 12:00

Jochie napisal/-a:in potem pride "svetovalec", ki na račun naivnosti zavarovanca le tega prepriča, da prekine dobro zavarovanje in sklene slabega. in "svetovalec" pokasira provizijo...

Problem je, da zavarovanj večinoma ne prodajajo zavarovalnice direktno, ampak posredniki.
To so firme, ki služijo na račun provizij od prodanih zavarovanj. Njihovi interesi so zato drugačni od interesov zavarovancev in zavarovalnic; veliko jih ne dela niti v korist zavarovancev, niti v korist zavarovalnice (kar marsikdo zmotno misli).
In ko posrednik nekoga "nategne" zato, da pokasira provizijo, pride na slab glas zavarovalnica, ne posrednik.
Per aspera ad astra.
Uporabniški avatar
Marx
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 14. 7. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Marx » 01. Nov. 2011 12:21

sanjaanja napisal/-a:Jaz imam še vedno pomisleke. Če dam tistih 15.000 na banko, jih imam jaz, oziroma moj otrok v vsakem primeru. Če gredo za zavarovanje, pripadajo v primeru, da se mi kaj naredi. Upam seveda, da se mi ne bo.

Poglej, če imaš v žepu 15.000 eur viška in jih lahko daš na banko za primer, če se ti jutri (ali pa v prihodnjih 20 letih) kaj zgodi, potem mogoče niti ne potrebuješ življenjskega zavarovanja.
Kot je že Jochie povedal, je problem v tem, da večina ljudi tega denarja nima. In če ga nimaš, pa vseeno želiš, da otrok od jutri naprej dobi 15.000 eur, če se ti kaj zgodi, potem moraš skleniti življenjsko zavarovanje. Bančni depozit ti tega ne omogoča.

Zakaj je vrednost naložbe nižja od vplačanih premij? Preprosto. Recimo, da vsak mesec vplačaš 50eur. Od tega jih (recimo) 20 gre za zavarovanje, če se ti kaj zgodi. Ostalih 30 gre pa v naložbeni del.
Če bi vsak mesec ta denar položila na bančni varčevalni račun, potem je ves znesek naložba, vendar pa nimaš zavarovanja.
Skratka, če položiš na banko prvih 50eur in se ti jutri kaj hudega zgodi, bo tvoj otrok dobil 50 eur in kakšen cent obresti. Če plačaš prvi obrok življenjskega zavarovanja, pa bo otrok jutri upravičen do 15.000 eur.
Zavarovanje pač ni zastonj in tega se marsikdo ne zaveda.
Per aspera ad astra.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 01. Nov. 2011 17:16

Marx napisal/-a:
Jochie napisal/-a:in potem pride "svetovalec", ki na račun naivnosti zavarovanca le tega prepriča, da prekine dobro zavarovanje in sklene slabega. in "svetovalec" pokasira provizijo...

Problem je, da zavarovanj večinoma ne prodajajo zavarovalnice direktno, ampak posredniki.
To so firme, ki služijo na račun provizij od prodanih zavarovanj. Njihovi interesi so zato drugačni od interesov zavarovancev in zavarovalnic; veliko jih ne dela niti v korist zavarovancev, niti v korist zavarovalnice (kar marsikdo zmotno misli).
In ko posrednik nekoga "nategne" zato, da pokasira provizijo, pride na slab glas zavarovalnica, ne posrednik.

to je pa žal čisto res! :?

no, ločimo zastopnike in posrednike. zastopniki zastopajo eno zavarovalnico, posredniki delajo za več zavarovalnic. in tu jih ogromno dela samo za provizijo, ne za zavarovanca. pridejo v hišo, prepričajo stranko, da skensla že narejeno zavarovanje (ki je morda celo najbolj ustrezno za zavarovanca) in naredijo novo zavarovanje.

na zgubi je seveda zavarovanec. je pa 99% ljudi popolnoma naivnih, kvečjemu vedo, koliko plačujejo in pri kateri zavarovalnici imajo zavarovanje sklenjeno, ne vedo pa niti kakšne so zavarovalne vsote, kritja, itd. kar pomeni da svoj denar vlagajo nekam, za kar sploh ne vedo. žalostno....
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 02. Nov. 2011 11:39

Zvoncica napisal/-a:kje pa imaš sklenjeno naložbeno zavarovanje in za kateri produkt gre? Mislim da obstajajo tudi zavarovanja, ki ti garantirajo glavnico?

Potem pa daj na banko, seveda. Lahko vežeš za nekaj let, če ne boš potrebovala?

Pri zavarovalnici Triglav.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov