Ukinitev študentskih servisev

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 18. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 17. Avg. 2009 8:33

Ne bi bilo odprto, ker je drago zaposliti nekoga na novo. Ker je polno prispevkov, nič ni olajšave, bog ne daj še kakšna porodniška vmes itd. In tukaj bi bilo treba še veliko narest. Zakonodaja je živ poden s tega področja.
Uporabniški avatar
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 16. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a softTouch » 17. Avg. 2009 11:44

jest se tud strinjam z omejitvijo študentskega dela, čeprav sem sama študentka. sej je men tud fino delat prek SŠ in met dopusta kar ga čem (čeprav neplačanega), ampak to je dvorezen meč. na račun študentskega dela je veliko manj ljudi zaposlenih. samo morali bi sankcionirati delodajalce in ne študente
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 17. Avg. 2009 12:22

Ne razumem kako to da študentje ne zakapirajo, da so v bistvu cenena delovna sila in izkoriščani s strani delodajalca?!
Polno podjetij v Sloveniji se šlepa na njihov račun.
Če naredimo izračun na hitro...od študenta se nemalokrat zahteva, da je v službi po 8h čas ko so bila študentska dela samo priložnostna za par uric je že zdavnaj mimo....
Torej recimo da študent dela 8h na dan in imamo 22 delovnih dni v mesecu in da ima dosti veliko postavko za povprečnega študenta in študent je ponavadi vesel, če ima tolikšno urno postavko. Damo študentu 5€ na h...
5X8X22=880€ na mesec (opomba takih študentov je malo ki imajo tako urno postavko v Ljubljani so razvajeni in se jim zdi to neko povprečje v drugih krajih je to dosti solidna urna postavka+ damo na stran davčno obveznost študenta na koncu leta ko je treba plačati dohodnino)
Študenta se da računovodsko pod stroške storitev in ne pod stroške dela...pod kar se smatra da so študenti tudi davčna olajšava nekako...težko razložiti na kratko naj vam kakšen računovdja razloži. :wink:
Za študenta se da tudi ponavadi 10% dodatno za provizijo študentskemu servisu. Pogosto se da tudi dogovoriti za manjši % v kolikor si večji delodajalec in imaš sposobnosti pogajanja se dogovoriš za manjšo provizijo, saj si študentski servis ne želi izgubiti stranko s tem.
Na mesec torej pride študent podjetje cca. 970€...

Zaposleni z povprečno plačo v Sloveniji ima na mesec bruto plačo za oktober 2008 znašala - 1.424,08€
Plus pri tem se mora upoštevati regres(618-848€), ki ti pripada vsako leto, dopust ki ga mora biti po zakonu vsaj 20dni+ na leta delovne dobe pride potem par dni več...seveda plačanega dopusta.
Ne gre spet zanemariti, da v kolikor zboliš imaš spet plačani bolniški stalež, ki ga v primeru štuedntskega dela nimaš, itd.
Poleg tega lahko študenta odsloviš kadar koli želiš zaposlenega pa ne moreš, ker imaš do njega zakonske obveznosti in se delodajalec težko brez komplikacij znebi zaposlenega brez odpravnine ali nadomestila plač.
Plus to da si odpustil delavca moraš utemeljiti z razlogom, ki ti potem ne bo škodoval. Saj če ga dpustiš kakor višek ali odravo delovnega mesta na katerem zaposleni nastopa delo...potem ne smeš na isto delovno mesto zaposliti nekoga drugega...komplikacij za delodajalca, da te srati prime!

Mislim da zgornji pokazatelj realnih številk jasno pokaže kdo je na boljšem in kdo na slabšem in kako se v bistvu izkorišča študente kakor poceni delovno silo. In naj še nekdo s pametnim argumentom pove s čim naj bi bil delodajalec motiviran, da namesto študenta zaposli osebo na drugačen način?
Tu tiči razlog zakaj nezaposleni težko dobi službo in zakaj podjetja raje zaposlujejo študente kakor nekoga drugega.
In tu tudi tiči razlog zakaj država želi spremeniti sistem študentskega dela...
In poceni sužnji-delovna sila imenovana študenti se sedaj pritožujejo kako jih država želi onemogočiti in ne vem kaj...meni je vse skupaj smešno, če sem popolnoma iskren.
Od bodočih "intelektualcev" res ne bi pričakoval takega odziva...in bi pričakoval, da bodo pogledali kaj dlje kakor samo za par tednov v naprej in bili usmerjeni v dolgoročno rešitev in ne v kratkoročno.
:roll:
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
Uporabniški avatar
linkica
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a linkica » 17. Avg. 2009 12:24

to se vse lepo slisi, ce studentje, dijaki niso odvisni od studentskega dela. eni nimamo mamice pa atija, ki bi nas zalagal in nam dajal denar za vsako stvar, ki jo rabimo, da ne recem, rabijo od nas...
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 17. Avg. 2009 13:11

ryu10kyu...vse lepo in prav. jaz se totalno zavedam, da me izkoriščajo podolgem in počez.
ampak kaj mi pa drugega preostane? da napol crknem od lakote in hodim naokoli 5 let v enih in istih cotah.
Pa mm štipendijo. najvišjo kar sploh lahko. ko si plačam stanovanje in stroške mi ostane celih 100€. za vse. ni baš neki jaki dnar.
Uporabniški avatar
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 16. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a softTouch » 17. Avg. 2009 13:57

naša preljuba država se spet problema loteva na napačen način. sej bi blo dobro,da omejijo študentsko delo, samo naj potem dajo poštene štipendije, naj uvedejo več kadrovskih štipendij al kaj jaz vem...
jest se zavedam,da smo študenti cenena delovna sila,ampak če nas sistem v to sili,kaj pa naj. in potem delamo prek ŠS zato,ker nimamo druge možnosti, in zato ker delamo nimajo drugi toliko manjšo možnost dobiti redno zaposlitev in tudi mi bomo imeli težave,ko ne bomo več meli statusa...to je začaran krog, ampak naj država uredi to tako,da naj nekako uredi zakonodajo tako,da bojo podjetja morala več zaposlovati in manj najemati študente. seveda pa ja najlaže samo omejiti študentsko delo,pol naj se pa znajde tisti,ki se lahko
Uporabniški avatar
Lady_Cristina
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 10. 6. 2009
Kraj: Graz

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_Cristina » 17. Avg. 2009 14:11

Eh... slovenija je eno samo sranje od države. Kaj je sploh zrihtano? Nič.. najmanj pa šolstvo. Zato bodite pametni in idite študirat v tujino če mate to možnost. V avstriji, naprimer, ni študentskih servisov, pa glihtak študentje živimo normalno.
OK, super da bojo ukinli servise, samo po drugi strani pa bo marsikateri študent na slabšem, ker kolko jas poznam politiko v sloveniji, več štipendij ne bojo dali ker so nesposobni.
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
Uporabniški avatar
rachka_
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 21. 11. 2005
Kraj: hollywood

Neprebrana objavaNapisal/-a rachka_ » 17. Avg. 2009 15:03

ah, saj dajo štipendije.. ampak res tistim, ki so že krepko na robu revščine.
kako pa pol študentje delajo v avstriji? a lahko delajo redno? pri nas npr. ne moreš redno delat v času študija, tako da ti konc koncev res drugo ne preostane, kot da se pustiš izkoriščat. ne mormo ravno rečt, da nam to ne koristi. nekaterim nam pomeni življenje.
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
Uporabniški avatar
Lady_Cristina
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 10. 6. 2009
Kraj: Graz

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_Cristina » 17. Avg. 2009 15:18

rachka_ napisal/-a:ah, saj dajo štipendije.. ampak res tistim, ki so že krepko na robu revščine.
kako pa pol študentje delajo v avstriji? a lahko delajo redno? pri nas npr. ne moreš redno delat v času študija, tako da ti konc koncev res drugo ne preostane, kot da se pustiš izkoriščat. ne mormo ravno rečt, da nam to ne koristi. nekaterim nam pomeni življenje.

Jah, sej dajo štipendije..ampak jih delijo tak nelogično da nevem če je njihov način deljenja sploh možno ugotovit. Ko bi vsaj dajali tistim, ki so na robu revščine. Poznam študente, ki so v taki revščini da si sploh predstavljat ne moreš, pa jim štipendije ne dajo, ker imajo starši še previsoko plačo. 20 let stara študentka, živi samo z mamo, mama ima 600 eur penzije, in ji ne dajo štipendije ker je previsoka plača. Mislim, svinjarija pa taka...
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 17. Avg. 2009 16:16

ryu10kyu...jst pa ne razumem, da nekateri ne kapirate da se vsi skupaj ki delamo prek Šs zavedamo, da smo izkoriščeni, ampak nam prou dost možnosti ne ostane.
In kaj, zdej ker sm pa izkoriščena pa najboljš da pišem prošnje, se zaposlim v eni štcuni in delam petke in svetke za 600 flik na mesec, če lahko prek študenta za manj ur dela, brez vikendou in praznikou, z dopusti takrat ko se men sprdne, dobim velik več dnarja.ja dopust ni plačan, bolniška tud ne, jebiga, to vzameš v zakup, ampak splošno gledano smo vseeno velik na boljšem, kot če bi bli zaposleni nekje kot navadni delavci z minimalno plačo. No, sevede lahko dobi kšn boljši šiht, ampak še vedno se marskej šteje tle zraven tko da ni to tok simpl.Ubiramo pač tisto pot ki nam je na prvem mestu boljša in se nam bolj splača in lažja.
konkretne rešitve še vedno ni, še vedno nism slišala enga pametnga argumenta in rešitve kako bi lahko naredl tako da bi blo usem lepo in prav.
pa men ne pomaga nobena štipendija, tud če mi 400 evrou na mesc odlomjo ne, ker mi je to bistveno premal za vse tist kar mam še v planu.
če se bom odločila naprej za faks na kterga si želim it bom mogla dat 3000+ za šolnino enga letnika.od kje naj dobim ta denar? od redne zaposlitve pa zraven faksa ne morm delat?Od 200 evrske štiendije?al naj mami kredit vzame bo najboljš in odplačuje en letnik tri leta?ja žou ni tok simpl kukr si predstavljate vse skupej.
In tkot je rekla, linkica, nimamo mi usi očkou pa mamic ki nam dajejo denar za vsako stvar.Neki že, ne bom rekla, ker me preživljajo glede osnovnih zadev,ampak kej več pa zlo težko.In če hočm v žiulenju kej met, drugače kot tako ta moment pač ne gre.
kaj pa tisti ki nimajo nobenga za sabo?naj pocrkajo?
In ne nas proosm primerjat spet z avstrijami, ker nobena evropksa država od teh po katerih se tko radi zgledujemo nima tazga sranja in v parlamentu in v zakonih, kot ga mamo mi!in mi nismo avstrija in ne mormo bit avstrija.Mi smo slovenija in čas je da se gleda na to kaj je nam najbolje ne kar majo v avstriji najbolje :roll: a po avstrijskih plačah se pa nben bumbar ne bo zgledval pa naše dvignu?
Uporabniški avatar
rachka_
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 21. 11. 2005
Kraj: hollywood

Neprebrana objavaNapisal/-a rachka_ » 17. Avg. 2009 17:26

Lady_Cristina napisal/-a:
rachka_ napisal/-a:ah, saj dajo štipendije.. ampak res tistim, ki so že krepko na robu revščine.

Jah, sej dajo štipendije..ampak jih delijo tak nelogično da nevem če je njihov način deljenja sploh možno ugotovit. Ko bi vsaj dajali tistim, ki so na robu revščine. Poznam študente, ki so v taki revščini da si sploh predstavljat ne moreš, pa jim štipendije ne dajo, ker imajo starši še previsoko plačo. 20 let stara študentka, živi samo z mamo, mama ima 600 eur penzije, in ji ne dajo štipendije ker je previsoka plača. Mislim, svinjarija pa taka...

:)
zelo podoben primer pri nas, le da moja mami dobiva denar v obliki plače (okej nekoliko več kot 600€) pa še mlajšo sestro mam. vedno presegamo cenzus za par evrov.. ampak kaj boš naredila? jaz sem se s tem sistemom že zdavnaj sprijaznila.. pač delam. ni mi težko, edino študij mi rahlo trpi zaradi tega. ravno zato sem pač proti ukinitvi ŠS, ker drugač sem pečena :D
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 17. Avg. 2009 17:52

*purple* napisal/-a:ryu10kyu...jst pa ne razumem, da nekateri ne kapirate da se vsi skupaj ki delamo prek Šs zavedamo, da smo izkoriščeni, ampak nam prou dost možnosti ne ostane.
In kaj, zdej ker sm pa izkoriščena pa najboljš da pišem prošnje, se zaposlim v eni štcuni in delam petke in svetke za 600 flik na mesec, če lahko prek študenta za manj ur dela, brez vikendou in praznikou, z dopusti takrat ko se men sprdne, dobim velik več dnarja.ja dopust ni plačan, bolniška tud ne, jebiga, to vzameš v zakup, ampak splošno gledano smo vseeno velik na boljšem, kot če bi bli zaposleni nekje kot navadni delavci z minimalno plačo. No, sevede lahko dobi kšn boljši šiht, ampak še vedno se marskej šteje tle zraven tko da ni to tok simpl.Ubiramo pač tisto pot ki nam je na prvem mestu boljša in se nam bolj splača in lažja.
konkretne rešitve še vedno ni, še vedno nism slišala enga pametnga argumenta in rešitve kako bi lahko naredl tako da bi blo usem lepo in prav.
pa men ne pomaga nobena štipendija, tud če mi 400 evrou na mesc odlomjo ne, ker mi je to bistveno premal za vse tist kar mam še v planu.
če se bom odločila naprej za faks na kterga si želim it bom mogla dat 3000+ za šolnino enga letnika.od kje naj dobim ta denar? od redne zaposlitve pa zraven faksa ne morm delat?Od 200 evrske štiendije?al naj mami kredit vzame bo najboljš in odplačuje en letnik tri leta?ja žou ni tok simpl kukr si predstavljate vse skupej.
In tkot je rekla, linkica, nimamo mi usi očkou pa mamic ki nam dajejo denar za vsako stvar.Neki že, ne bom rekla, ker me preživljajo glede osnovnih zadev,ampak kej več pa zlo težko.In če hočm v žiulenju kej met, drugače kot tako ta moment pač ne gre.
kaj pa tisti ki nimajo nobenga za sabo?naj pocrkajo?
In ne nas proosm primerjat spet z avstrijami, ker nobena evropksa država od teh po katerih se tko radi zgledujemo nima tazga sranja in v parlamentu in v zakonih, kot ga mamo mi!in mi nismo avstrija in ne mormo bit avstrija.Mi smo slovenija in čas je da se gleda na to kaj je nam najbolje ne kar majo v avstriji najbolje :roll: a po avstrijskih plačah se pa nben bumbar ne bo zgledval pa naše dvignu?

V kolikor bo prišlo do tega da ukinejo študentsko delo v tej obliki v kakršni obstaja se bodo morali tudi delodajalci znajti in zrihtati da bo delo teklo tako kakor si želijo da teče.
Se mi za bati da pa zdaj bodo pa kar naenkrat vsi brez dela ostali in bo največji šok na plečih študentov ostal.

Purple tudi sama veš, da ko boš zaključila študij da boš teško službo našla potem...to vsak bumbar ve v kolikor malo razmišlja.
In nemalo ljudi poznam, ki so študij ravno zaradi tega podaljševali v nedogled, ker so vedeli da ko izgubijo status študenta se bo njihova pot do denarja zelo otežila oziroma celo zaprla.

Tudi sam sem delal preko študentskega servisa in nisem imel bogatih staršev v tej meri da bi mi vse k riti prinesli.
Delam praktično že od 15 leta starosti in sem nabral kilometrino, ki je kar zavidljiva. In sem vesel da je temu tako...dobil sem možnost delati in se izpopolnjevati v tisti smeri v kateri sem želel.
Delal sem v podjetjih kjer sem imel direktno povezavo z gospodarstvom in direktorji in izvedel za njihove težave s katerimi se soočajo v poslovnem svetu. Res sem neizmerno hvaležen za to možnost in sem fasciniran nad tem dejstvom.
Verjemi mi da v kolikor bodo eliminirali študentsko delo da se bo našla druga pot kako do denarja priti.
Edina pot ki trenutno obstaja je pač delati preko servisa in čao.
Delodajalci v tem sistemu v kakršnem živimo niso niti malo motivirani, da bi drugače razmišljali kakor razmišljajo in zato tudi je tako kakor je.
Povem ti kot bivši delodajalec, da je stanje kakršno je in da je tako kakor je zaradi situacije kakršna vlada na trgu.
Pozdravljam idejo, da se uline študentsko delo zaradi tega, ker želim dobro študentom in ne zato ker bi mi dol viselo za njih in njihovo materijalno stanje.
Itak je to samo surova izpeljanka ko je to prišlo na dan...a misliš da bi šla vlada res kar tako na hojla dri hojla dro ukiniti študentsko delo in kar bo bo...zadaj so še študije, ki bodo sigurno sledile...verjetno bodo na njih sodelovali tudi študenti kateri bodo odgovorni za te raziskave in študije.

Zatorej ne biti vsi skupaj tako črnogledi in pričakujte da morda pa vendarle sledi iz tega nekaj dobrega in da boste še vedno imeli možnost zaslužiti denar v kolikor ga boste želeli.
Ne bo se zdaj svet ustavil zaradi tega in naše gospodarstvo je tako majhno da si ne mnore privoščiti, da ne bi bilo fleksibilno.
Mislite, da delodajalce kateri živijo na račun študentov ni stisnilo ko je ven prišla informacija da se bo ukinilo študentsko delo...sigurno jih je stisnilo in so si mislili fak kaj bom pa zdaj? Kako bom pa zdaj vse skupaj organiziral in sestavil v celoto?
:D

Zdaj imajo pač možnost po najmanjši liniji odpora priti z lahkoto skozi...potem se jim bodo pa poti zaprle, da bi tako zlahka manipulirali z delovno silo in delavci...ampak brez veze razlagati nekaterim od vas, ker je tako kakor da bi zidu govoril in se najde nič koliko nekih razlogov zakaj je težko in grozno in kako bodo pa potem študenti bogi in ah in oh...
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 17. Avg. 2009 19:03

lej, ne da nam je kej razlagat kot bi razlagal zidu, ampak ti moraš po eni strani tud nas razumet, da nam ni ravno ok, ker pojma nimamo kaj lahko pričakujemo in kaj nas čaka.za marskoga od nas se bo začeu peku, če ne bo več take možnosti kot so zdaj in še vedno se z nobenim predlogom ne morm strinjat tuki ker gre usak v nek ekstrem.tko kot je zdej je praktično za nas najboljše.Imaš možnost veliko različnih del, miljon enih možnosti in vsak lahko najde neki kar mu bo ustrezalo.
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 17. Avg. 2009 20:29

*purple* napisal/-a:lej, ne da nam je kej razlagat kot bi razlagal zidu, ampak ti moraš po eni strani tud nas razumet, da nam ni ravno ok, ker pojma nimamo kaj lahko pričakujemo in kaj nas čaka.za marskoga od nas se bo začeu peku, če ne bo več take možnosti kot so zdaj in še vedno se z nobenim predlogom ne morm strinjat tuki ker gre usak v nek ekstrem.tko kot je zdej je praktično za nas najboljše.Imaš možnost veliko različnih del, miljon enih možnosti in vsak lahko najde neki kar mu bo ustrezalo.

Se popolnoma strinjam s teboj in ja študentje so žal tako odvisni postali od tega prihodka, da brez njega ne morejo živeti in jim je to delo vir preživetja.
Tudi sam vem, ko sem delal preko študentskega servisa še pred časom...je prvi začel Polanec nekaj s temi predlogi..takrat sem si mislil kaj ta pesde kle serje in se vtika vame oz. v nas.
Kaj on ve in kaj bo on govoril lako njemu.

Poznam tudi nekaj primerov kjer so starši ostali brez službe in študenti pomagajo svoji družini da preživijo. Oni so glavni vir dohodka da družina nekako sploh preživi čez mesec. A ni žalostno kam smo prišli?
Kaj se dogaja?

Mislim da bi morala vlada prej preden nastopi s takimi besedami na plano ponuditi kakšno alternativo in ne da te ustrašijo da ti bodo kruh vzeli. Že tako so ljudje prestrašeni zdaj pa še s temi nečustveno inteligentnimi predlogi na plano prihajajo.

Verjamem v to, da je bila to dosti netaktična poteza in nepremišljena...tako da ko bodo naslednjič nastopili z takim načinom naj človeku ponudijo alternativo temu ne da mu spodmaknejo tla pod nogami. Že tako so ljudje popolnoma prestrašeni kakšen bo njihv jutrišnji dan potem pa še tole pade iz ne vem kje...
Se strinjam s teboj Purple :wink: Tako kakor vem da se ti tudi z menoj ampak oba drugače razlagava svoj pogled in govoriva o drugih stvareh misliva pa dosti podobno. :)
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 17. Avg. 2009 21:06

ja ja, sej se strinjava, sej men tud ni fino bit sodobn suženj delodajalcev in stiskat zobe dan na dan da obdržim službo.Ampak bojim pa se, da bodo ceu sistem razče*ukal in bomo na koncu na*ebal prou mi,ki ničesar nismo krivi, samo pač svoj denar želimo in kakšno dodatno možnost pri dogovoru o delovnem času, več.
se vsegq zavedam, da ni fer in upam, da če bodo ukinjali Šs da naredijo tako, da bo tudi za nas ok.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov