Ukinitev študentskih servisev
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- *kristyna*
- Komunikatorka
- Na forumu od: 7. 1. 2006
ryu10kyu napisal/-a:Delam praktično že od 15 leta starosti in sem nabral kilometrino, ki je kar zavidljiva. In sem vesel da je temu tako...dobil sem možnost delati in se izpopolnjevati v tisti smeri v kateri sem želel.
Delal sem v podjetjih kjer sem imel direktno povezavo z gospodarstvom in direktorji in izvedel za njihove težave s katerimi se soočajo v poslovnem svetu. Res sem neizmerno hvaležen za to možnost in sem fasciniran nad tem dejstvom.
in kako bi prišel do teh izkušenj če ne bi bilo študentskega dela?
Aha prostovoljstvo! Sploh Slovenci, ki smo bolj "Naj sosedu krava crkne" narod. Pač danes ni nič več zastonj, in če ne drugega moraš tudi če si prostovoljec kaj jesti. (So tudi programi kjer moraš plačati da lahko prostovoljstvo opravljaš)
Se pa strinjam, da pač nekateri študentsko delo izkoriščajo. Mogoče bi lahko malo poostrili nadzor kdo na napotnice dela, kakšne zakone o tem koliko največ študentov lahko dela v podjetju. Samo idejo o štipendijah se mi zdi pa res totalno zgrešena. Niti pod razno ne bodo vsi študentje (+ dijaki) dobivali štipendije. Ker to naj bi bil navsezadnje nadomestek za študentsko delo, ki naj bi bilo omogočeno vsem ki imajo status študenta oziroma dijaka. Če pa kdo nebi dobival bi pa kamlu padale pritožbe da če bi se zaposlil, bi imel dohodke tako pa jih nima. In obratno. Tisti ki bi tudi sicer delali bi se pritoževali, ker bi tudi tisti, ki nebi delali dobivali štipendijo.
Love me or leave me. Hey! Where''s everybody going??
-
Lady_Cristina - Debatorica
- Na forumu od: 10. 6. 2009
- Kraj: Graz
rachka_ napisal/-a:Lady_Cristina napisal/-a:rachka_ napisal/-a:ah, saj dajo štipendije.. ampak res tistim, ki so že krepko na robu revščine.
kako pa pol študentje delajo v avstriji? a lahko delajo redno? pri nas npr. ne moreš redno delat v času študija, tako da ti konc koncev res drugo ne preostane, kot da se pustiš izkoriščat. ne mormo ravno rečt, da nam to ne koristi. nekaterim nam pomeni življenje.
Jah, sej dajo štipendije..ampak jih delijo tak nelogično da nevem če je njihov način deljenja sploh možno ugotovit. Ko bi vsaj dajali tistim, ki so na robu revščine. Poznam študente, ki so v taki revščini da si sploh predstavljat ne moreš, pa jim štipendije ne dajo, ker imajo starši še previsoko plačo. 20 let stara študentka, živi samo z mamo, mama ima 600 eur penzije, in ji ne dajo štipendije ker je previsoka plača. Mislim, svinjarija pa taka...
zelo podoben primer pri nas, le da moja mami dobiva denar v obliki plače (okej nekoliko več kot 600€) pa še mlajšo sestro mam. vedno presegamo cenzus za par evrov.. ampak kaj boš naredila? jaz sem se s tem sistemom že zdavnaj sprijaznila.. pač delam. ni mi težko, edino študij mi rahlo trpi zaradi tega. ravno zato sem pač proti ukinitvi ŠS, ker drugač sem pečena
Dobro, sej meni bi po eni strani moglo dol viset kaj se v sloveniji dogaja, ker sem že tak na tričetrt preseljena (in bom tam tudi ostala), ampak mi gre hudo na živce da se take stvari dogajajo. Kot da res nimajo pojma kak naj karkoli porihtajo v državi, vsekakor je pa šolstvo najslabše od vsega. Tak da tudi vem da se moji otroci niti slučajno ne bodo šolali v sloveniji...
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
-
rachka_ - Cosmofrik
- Na forumu od: 21. 11. 2005
- Kraj: hollywood
ma ja..šolstvo konkretno šepa, čeprav v splošnem pogledu nobena stvar ni urejena tako, kot bi mogla bit.. ampak tudi v tujini imajo marsikje ogromne luknje v zakonodaji, ki lahko marsikoga tepe.
sicer pa mi je iz večih razlogov konkretno žal, da nisem šla študirat v tujino.. ampak, saj nikoli ne veš, kaj te še čaka
sicer pa mi je iz večih razlogov konkretno žal, da nisem šla študirat v tujino.. ampak, saj nikoli ne veš, kaj te še čaka
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
-
Lady_Cristina - Debatorica
- Na forumu od: 10. 6. 2009
- Kraj: Graz
keri letnik pa si?
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
-
rachka_ - Cosmofrik
- Na forumu od: 21. 11. 2005
- Kraj: hollywood
2. pa zdaj se definitivno nebi prepisovala, razen da bo res katastrofa.. razmišljam pač za kasneje, po diplomi
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
ryu10kyu napisal/-a:Tudi sam vem, ko sem delal preko študentskega servisa še pred časom...je prvi začel Polanec nekaj s temi predlogi..takrat sem si mislil kaj ta pesde kle serje in se vtika vame oz. v nas.
Kaj on ve in kaj bo on govoril lako njemu.
Hm, pred kratkim sem nekje prebrala izjavo Polanca, da s samim študentskim delom ni nič narobe - seveda, on in njegovi se zavzemajo, da bi bili vsi zaposleni na tak način. Da firma plačuje minimalne prispevke, minimalne davke, da te lahko kadarkoli odpustijo brez odpravnine, ...
Po mojem mnenju bi morali res nekaj narediti s študentskim delom v sedanji obliki. Naj bo to običajno delo po pogodbi in pika. Tistega, ki ga dobijo delati na lažno napotnico, pa takšna kazen, da ljudem to ne bo več prišlo na misel.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
- Koda: Izberi vse
Tistega, ki ga dobijo delati na lažno napotnico, pa takšna kazen, da ljudem to ne bo več prišlo na misel.
in omogočat redno zaposlenim izplačila nadur ali vsaj normalno pokoristenje vseh kot proste ure ala dopust!
in še teh bi se dotaknila ki po končanem šolanju nikakor ne morjo dobit službe.kako naj tak preživi?s socialno podporo bogih 220 drobižkov na mesec? Hvala bogu da kakšen dela, pa magar na tujo napotnco če je treba. ta sistem je ves pomešan in res glede tega je pa naša država totaln crap!
in nebi se strinjala, da bi tud študentom dal pogodbe v podpis in da bi na konc mogl še kšne ornk redne dohodnine plačevat in nevemkaj, odpustil bi me pa lahko kr tko iz dons na jutr.
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
Lepo si opisala začarani krog: ker diplomanti ne dobijo redne službe, delajo na lažne napotnice, službe pa ne dobijo, ker se podjetjem bolj splača najeti študenta.
Torej je treba urediti, da se podjetjem to ne bo splačalo.
Tudi danes te lahko kot študentko odpustijo od danes na jutri. Dohodnino pa plačujemo vsi. In vsi imamo splošno olajšavo, ki bi morda lahko bila za študente (s statusom in rednim opravljanjem obveznosti na faksu) večja.
Torej je treba urediti, da se podjetjem to ne bo splačalo.
Tudi danes te lahko kot študentko odpustijo od danes na jutri. Dohodnino pa plačujemo vsi. In vsi imamo splošno olajšavo, ki bi morda lahko bila za študente (s statusom in rednim opravljanjem obveznosti na faksu) večja.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
ja in spet lahko nadaljujem začaran krog--> ni študentskega dela, je samo redna zaposlitev-težko furaš šolo in šiht, itn...in smo spet nikjer.
ja dohodnino tud zdej plačam, ampak manj.Nevem kako bi blo če bi ostala čz noč brez študentskega dela in mogla plačat nevemkolk dohodnine.od kje naj jih potegnem?
ja dohodnino tud zdej plačam, ampak manj.Nevem kako bi blo če bi ostala čz noč brez študentskega dela in mogla plačat nevemkolk dohodnine.od kje naj jih potegnem?
-
poletje06 - Komunikatorka
- Na forumu od: 22. 7. 2007
- Kraj: tam kjer ljubezen ne pozna meja
UG84 napisal/-a:Na Švedske majo to tko fajn narejen - vsak študent dobi 240 EUR ''štipendije'', lahko pa zaprosijo tudi za še študentski kredit. Študentskih servisov itak ne poznajo nikjer po EU, delaš normalno, kot ostali če češ (to pomeni, da jih je npr. največ v gostinstvu, med vikendi, da je stvar fleksibilna).
že že, da dobijo štipendijo in da lahko zaprosijo za kredit.. ampak morejo ta kredit nato tut odplačevat neki časa, ker to ni majhen kredit.. nazadnje ko sem bila pri sorodnikih na švedskem, so se pritoževali, da morejo študentje plačat velike vsote denarja, če hočejo študirat ali pa vzet veeelik kredit, ki ga nato odplačujejo leta in leta. in malo je tako dobrih staršev tam gor, da bi otrokom to plačali. si večinoma sami in resnično vzemajo kredite. meni se to zdi slaba ideja, ta kredit.. ne predstaljam si, da bi naredila faks in nato hodila v službo samo zato, da bi najprej odplačala tisti enormni kredit. kar se pa njihove štipendije 240€ tiče, to je proti dragemu življenju tam gori drobiž.
-
UG84 - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 18. 2. 2009
Kako pa misliš, da delujejo faksu drugod po svetu? Povej mi eno državo, kjer je terciarno izobraževanje popolnoma brezplačno.
Vem, da je težko sprejet in ni lepo slišat, ampak jemanje študijskih kreditov ni nič posebnega. Šolnine še manj! Samo poglej v ZDA, koliko časa se varčuje za otrokov študij. na Nizozemskem na primer je študij grozno drag, nihče te ne vpraša če imaš denar. Študij je dolgoročna naložba za tiste, ki nimajo velikih dohodkov. Starši že veliko prej začnejo varčevati malo po malo. Zaradi tega gredo nekateri tudi kasneje na faks, ko že nekaj našparajo.
Pri nas je pa obratna logika, saj se na faksu se da dobro služit. Verjamem, da je študentko delo lahko tudi izhod ali pa vsaj pomoč pri socialni stiski, ampak za te zadeve (sociala) tukaj pa seveda bi država morala marsikaj spremenit. Samo morte pa razumet, da študentsko delo ni bilo nikoli mišljeno kot molzna krava in zato sedaj propada vse skupaj.
Tudi meni niso starši plačevali študija, kot ste nekatere sklepale, na podiplomskega upam, da bom prišla notri redno, saj si tudi sama 5000 EUR šolnine ne morem privoščit nikakor. Če bi lahko po diplomi dobila službo, bi mi bilo veliko lažje, tako pa vem, da kar nekaj časa ne bo nič.
Vem, da je težko sprejet in ni lepo slišat, ampak jemanje študijskih kreditov ni nič posebnega. Šolnine še manj! Samo poglej v ZDA, koliko časa se varčuje za otrokov študij. na Nizozemskem na primer je študij grozno drag, nihče te ne vpraša če imaš denar. Študij je dolgoročna naložba za tiste, ki nimajo velikih dohodkov. Starši že veliko prej začnejo varčevati malo po malo. Zaradi tega gredo nekateri tudi kasneje na faks, ko že nekaj našparajo.
Pri nas je pa obratna logika, saj se na faksu se da dobro služit. Verjamem, da je študentko delo lahko tudi izhod ali pa vsaj pomoč pri socialni stiski, ampak za te zadeve (sociala) tukaj pa seveda bi država morala marsikaj spremenit. Samo morte pa razumet, da študentsko delo ni bilo nikoli mišljeno kot molzna krava in zato sedaj propada vse skupaj.
Tudi meni niso starši plačevali študija, kot ste nekatere sklepale, na podiplomskega upam, da bom prišla notri redno, saj si tudi sama 5000 EUR šolnine ne morem privoščit nikakor. Če bi lahko po diplomi dobila službo, bi mi bilo veliko lažje, tako pa vem, da kar nekaj časa ne bo nič.
- Miss_M
- Komunikatorka
- Na forumu od: 2. 4. 2006
NO ja jaz sm ZA in sm PROTI,
-Študentski servis nagrabi samo denar, da bi pa kej več "Navijal" za pravice studentov in dijakov je pa ze preveč za njih (sploh en posebni studentski servis, ki ima tudi največ študentov/dijakov je skrajno neprijazen, sploh če ne sprasujes o delu ampak o čem drugem kar se tiče stud dela)
-Studentsko delo bi mogli uvedt za visje letnike, k se iščejo veze in izkusnje na področju svojga dela, ne pa za tiste k se vpisejo v prvi letnik faksa (in so vpisano izključno zato da lahko delajo preko studenta!!, hkrati pa enem izuzamejo prostor!)
-nabiranje izkušenj preko studija ( v tem smislu da faksa ne zanemarjas!)
Govorim nasplošno, niso vsi studentje bogati, zato marisikomu studentsko delo pomeni zelo veliko..predvsem pa pot k osamosvajanju in razbremenitev staršev.
PROTI:
-sem pa zato ker ti ne teče delovna doba (čeprav delas isto kot redno zaposlen-8h na dan ali več!)
-preko stud.servisa je veliko izkoriščanj (od tujih napotnic, do starejšega ze zaposlenega folka k dela preko tujih napotnic itd.)
-Predvsem je veliko izkoriščanj od firm (plačevanje ali ne plačevanje potnih stroškov, niso točna nakazila, delas lahko ko budala, izkoriščajo te pa eni točno za vse!)
Splioh bi mogli na podlagi studentskega servisa veliiko stvari uredit
-Študentski servis nagrabi samo denar, da bi pa kej več "Navijal" za pravice studentov in dijakov je pa ze preveč za njih (sploh en posebni studentski servis, ki ima tudi največ študentov/dijakov je skrajno neprijazen, sploh če ne sprasujes o delu ampak o čem drugem kar se tiče stud dela)
-Studentsko delo bi mogli uvedt za visje letnike, k se iščejo veze in izkusnje na področju svojga dela, ne pa za tiste k se vpisejo v prvi letnik faksa (in so vpisano izključno zato da lahko delajo preko studenta!!, hkrati pa enem izuzamejo prostor!)
-nabiranje izkušenj preko studija ( v tem smislu da faksa ne zanemarjas!)
Govorim nasplošno, niso vsi studentje bogati, zato marisikomu studentsko delo pomeni zelo veliko..predvsem pa pot k osamosvajanju in razbremenitev staršev.
PROTI:
-sem pa zato ker ti ne teče delovna doba (čeprav delas isto kot redno zaposlen-8h na dan ali več!)
-preko stud.servisa je veliko izkoriščanj (od tujih napotnic, do starejšega ze zaposlenega folka k dela preko tujih napotnic itd.)
-Predvsem je veliko izkoriščanj od firm (plačevanje ali ne plačevanje potnih stroškov, niso točna nakazila, delas lahko ko budala, izkoriščajo te pa eni točno za vse!)
Splioh bi mogli na podlagi studentskega servisa veliiko stvari uredit
- Miss_M
- Komunikatorka
- Na forumu od: 2. 4. 2006
majchy napisal/-a:Joj, hudo....folk, dejte si najprej vse prebrat pol pa pisat.
1. Študentske servise bi ukinl zato ker nimajo pravega nadzora, ker gulfajo vsi po vrst (ponarejajo potrdila, prikažejo več stroškov kot jih dejansko imajo da bi mel več zaslužka, itd.)
2. Študentska dela bojo še zmeri. Tistih 5000 delovnih mest, ki jih omenjajo so tista delovna mesto, na katerih trenutno dela npr. 40 letna ženska na napotnico svoje hčerke in ne tista ki jih podjetja sedaj objavljajo za študente.
3. Vsi ki ste zdej tako proti, boste vidl kako bo ko boste iskal redno zaposlitev pa bojo delodajalci hotl na napotnico, kar pomeni da se vam ne šteje delovna doba in da boste delal do smrti!
SE TOTALNO STRINJAM S TABO !!
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov