Študij: Zdravstvena fakulteta

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Yancha
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 9. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Yancha » 18. Okt. 2007 12:06

Na netu sem zasledila,da se z naslednjim semestrom (februarja 2008) v Novem mestu odpre Visoka šola za zdravstveno nego. Končno:))!
Zanima me,če kdo ve,kako je z vpisom,kdo oziroma kje točno se bo študij izvajal,cena...ipd...Vsaka informacija je dobrodošla:).

Y
Uporabniški avatar
linkica
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a linkica » 21. Okt. 2007 15:50

Jaqueline napisal/-a:Lep pozdrav vsem.

Trenutno obiskujem srednjo zdravstveno šolo (3. letnik).
Prvo leto imam prakso in morm priznat, da je začetek res pasji. Dobila sm mal drugačno predstavo o poklicu, kot sm jo mela, ko smo še delali v kabinetu v šoli. V glavnem...je težek poklic sam zelo lep in spoštovanja vreden. Malo me še matra želodec...pa ne zaradi krvi, ampak predvsem zaradi smradu pri negovalnih posegih. Trenutno sem na nefrološkem oddelku, naprej grem na visceralni (joj).
Že prvi mesec sem vidla odnos nekaterih zdravnikov (predvsem mladih) do tehnikov zdr. nege in med. sestr. Nekatere med. sestre majo po 20 let več prakse in jih ti dr. nočejo niti pogledat, kaj šele pozdravit. Pa ima v določenih primerih tista med. sestra kr več pojma kot oni hehe.

Kaj bi šla naprej...se še odločam. Veliko bolj me zanima splošna medicina kot pa samo zdr. nega. Bom šla na maturitetni tečaj in poskusla srečo pri vpisu heh, drugače pa recimo fizioterapijo ali babištvo.

Je šla katera iz srednje zdravstvene na splošno medicino? Je treba naredit 5. predmet ali maturitetni tečaj...ker vsak pove drugače.
Dobimo na zdravstveni zadostno podlago za nadaljevanje študija spl. med.?

Je na visoki šoli za zdravstvo velik težja praksa kot na SŠ? Marate potem vi še vedno izvajat isto zdr. nego kot tehnik zdr. nege?

ti bom jaz poskusla odgovoriti nekako na vprasanje...
moji sosolci iz paralelke srednje zdravstvene so delali maturitetni tecaj, da so se lahko vpisali na medicino... ampak na medicino so sli ODLICNI in zelo pridni dijaki... zelo so se potrudili in je slo. jaz pravim, da bodo ti ful boljsi zdravniki kot drugi, ki ne gredo iz zdravstvene. ker poznajo potem delo tudi iz drugega zornega kota.

na vprasanje koliko podlage ti skoraj ne morem odgovoriti, medicina je siroka, saj ves da traja 6 let, tako da se je veliko za uciti! kot na faxu, to ni srednja sola...

ja, dipl. MS isto potem delajo kot TZN, ampak ce te veseli, to te naj ne ustavi, sam se delo ne opravlja le v bolnisnici. MS se rabijo povsod.

za prakso ti pa tudi ne vem povedati. lahko ti le povem, da moj fant hodi na radiologijo in da imajo prakso v KC LJ. da se pa vse narediti, ce si le priden....
Uporabniški avatar
Jaqueline
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 9. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Jaqueline » 21. Okt. 2007 19:51

Hvala za odgovor. :D
**polly**
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 26. 2. 2007
Kraj: nekje

Neprebrana objavaNapisal/-a **polly** » 22. Okt. 2007 13:37

Yancha napisal/-a:Na netu sem zasledila,da se z naslednjim semestrom (februarja 2008) v Novem mestu odpre Visoka šola za zdravstveno nego. Končno:))!
Zanima me,če kdo ve,kako je z vpisom,kdo oziroma kje točno se bo študij izvajal,cena...ipd...Vsaka informacija je dobrodošla:).

Y

lahko povem sm to da bo baje tam k je visoka šola za upravljanje in poslovanje v nm. :)
Uporabniški avatar
Yancha
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Yancha » 23. Okt. 2007 8:32

Polly,hvala...Sem jih kontaktirala in pravijo,da bo v novembru informativni dan. Se bom malo pozanimala,kako je s ceno,pogoji za vpis ipd...
Je pa en problem-polovica študija obsega prakso...Glede na to,da hodim v službo in bi šolo opravljala izredno-torej,ob delu, ne vem,kdaj bi opravila praktični del študija :? . Med vikendi :D ? Če je slučajno kdo v podobni situaciji,me zanima,kako to rešujete...oziroma-ali se da s šolo dogovorit,da ti gredo na roke glede časa...
Lp
Y
**polly**
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a **polly** » 23. Okt. 2007 13:37

dj k boš zvedla točno kdaj bo informativni dan mi povej. kr bom šla jaz tud vrjetno pogledat. lahko mi pišeš na zs.
Uporabniški avatar
Yancha
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Yancha » 24. Okt. 2007 10:00

Informativni dan pa naj bi bil nekje v drugi polovici novembra...točn datum ti pa javim takoj,ko izvem,ok?
Smo na vezi;).
Y
Uporabniški avatar
Spelina
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 11. 7. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Spelina » 24. Okt. 2007 11:52

linkica napisal/-a:

Prvo leto imam prakso in morm priznat, da je začetek res pasji. Dobila sm mal drugačno predstavo o poklicu, kot sm jo mela, ko smo še delali v kabinetu v šoli. V glavnem...je težek poklic sam zelo lep in spoštovanja vreden. Malo me še matra želodec...pa ne zaradi krvi, ampak predvsem zaradi smradu pri negovalnih posegih. Trenutno sem na nefrološkem oddelku, naprej grem na visceralni (joj).
Že prvi mesec sem vidla odnos nekaterih zdravnikov (predvsem mladih) do tehnikov zdr. nege in med. sestr. Nekatere med. sestre majo po 20 let več prakse in jih ti dr. nočejo niti pogledat, kaj šele pozdravit. Pa ima v določenih primerih tista med. sestra kr več pojma kot oni hehe.

Kaj bi šla naprej...se še odločam. Veliko bolj me zanima splošna medicina kot pa samo zdr. nega. Bom šla na maturitetni tečaj in poskusla srečo pri vpisu heh, drugače pa recimo fizioterapijo ali babištvo.

Je šla katera iz srednje zdravstvene na splošno medicino? Je treba naredit 5. predmet ali maturitetni tečaj...ker vsak pove drugače.

Je na visoki šoli za zdravstvo velik težja praksa kot na SŠ? Marate potem vi še vedno izvajat isto zdr. nego kot tehnik zdr. nege?

moji sosolci iz paralelke srednje zdravstvene so delali maturitetni tecaj, da so se lahko vpisali na medicino... ampak na medicino so sli ODLICNI in zelo pridni dijaki... zelo so se potrudili in je slo. jaz pravim, da bodo ti ful boljsi zdravniki kot drugi, ki ne gredo iz zdravstvene. ker poznajo potem delo tudi iz drugega zornega kota.

na vprasanje koliko podlage ti skoraj ne morem odgovoriti, medicina je siroka, saj ves da traja 6 let, tako da se je veliko za uciti! kot na faxu, to ni srednja sola...

ja, dipl. MS isto potem delajo kot TZN, ampak ce te veseli, to te naj ne ustavi, sam se delo ne opravlja le v bolnisnici. MS se rabijo povsod.

za prakso ti pa tudi ne vem povedati. lahko ti le povem, da moj fant hodi na radiologijo in da imajo prakso v KC LJ. da se pa vse narediti, ce si le priden....

ne...dipl. MS ne dela isto kot TZN...tehniki ne jemljejo krvi, pripravljajo terapije, vstavljajo CVK...tko da...
Uporabniški avatar
ni_na
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 31. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ni_na » 24. Okt. 2007 14:01

Spelina napisal/-a:
linkica napisal/-a:

ne...dipl. MS ne dela isto kot TZN...tehniki ne jemljejo krvi, pripravljajo terapije, vstavljajo CVK...tko da...

Maš prav. Sicer je to odvisno tud od oddelka pa organizacije dela na oddelku, ampak po mojih izkušnjah s prakse je delo kr razdeljeno. TZN ma čez nego pa tablete, kar se tiče terapije. Dipl. MS ma pa injekcije, jemanje krvi, nastavljanje kanalov, pa še kaj, sej pravim odvisno od oddelka.
Sem bla enkrat na enem oddelku, ko je glavna medicinska sestra oddelka celo hrano razdeljevala bolnikom. Tk da tud če si dipl. med.ses. ne moreš pričakovat, da ne boš kdaj kake nege nardila al pa kake kahle prnesla. :D
**polly**
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a **polly** » 24. Okt. 2007 14:16

ok Yancha:)
Uporabniški avatar
linkica
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a linkica » 24. Okt. 2007 16:51

men se pa zdi, da DIPL. MS kar veliko dela in so te meje kar dosti zabrisane... pocne isto kot TZN v veliko primerih, pa se vec...
ampak stare medicinske sestre s srednjo solo pa pocnejo tudi naloge DIPL. MS.
Uporabniški avatar
Jaqueline
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 9. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Jaqueline » 25. Okt. 2007 16:48

Torej po večini MS ne delajo nege? :D
Uporabniški avatar
linkica
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a linkica » 25. Okt. 2007 18:59

to ti bo najlazje povedal kdo, ki dela ta studij... sam mislim, da vseeno... sploh ce delajo v bolnisnici. ce pa delajo v ZD pa seveda ne.
Uporabniški avatar
Sugar_baby
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 11. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Sugar_baby » 25. Okt. 2007 20:32

Jst sm skor zihr da tudi dipl. med. sestre delajo nego. Sigurno je delo razdeljeno kot so nekatere že prej naštele in imajo MS veliko bolj odgovorno delo! Samo če primanjkuje TZN, bo sigurno tudi med. sestra mogla opravit njihovo delo!!
The next time you want to see pussy, just look in the mirror baby!!
Uporabniški avatar
Spelina
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 11. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Spelina » 26. Okt. 2007 10:33

mami je diplomirana in ne, ne dela nege. Je že tako preveč dela. srednjih je dost da sfolgajo nego, ona je pa sama za vse ostala stvari tko da ni šans za kako nego delat. jz pravim da delo more bit razdeljeno. TZN dela to, dipl. to...drgač lahko VŠZ kar ukinejo

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov