študij v tujini [ZT]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

bloom*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 7. 3. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a bloom* » 21. Jan. 2010 20:59

kje si pa vidla razpis? to objavi vsaka fakulteta posebej ne? pri nas ni nikjer objavljenega novega razpisa, samo lanski :/

sicer pa se še odločam.. kvalitetna je ziher švica, ampak tam naj bi bil na vseh fak. pogoj nemški jezik? ta pa meni ne gre najboljše tak da bi pogrnila:(

zanimiv mi je seveda tudi london, čeprav še nikoli nisem bla tam :D finska in severne države pa postajajo vse popularnejše, vsaj kar se študentskih izmenjav tiče, ampak jih tud ne poznam in je zato odločitev res težka :D

torej, čeprav vem da ste o njih že razpravljale na prejšnjih straneh, vas vseeno prosim za argumente katero državo izbrat? :)
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 10. Maj. 2010 19:50

NOVO:

Kaj če fakulteta na katero želiš jit študirat v tujino ni v razpisu za tvojo fakulteto? Konkretno imam v mislih fakultete v VB (kjer faksi seveda plačljivi). A res vseeno Erasmus krije delno šolnino, al sem dobila napačne informacije? Kaj pa Erasmus štipendija?

Bi bila zelo vesela če katera ve odgovor, ali pa me vsaj zna usmerit na pravo mesto za postavitev vprašanja (razen svetovalnica, kamor že letim) :)
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
christianna cruz
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 29. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a christianna cruz » 09. Jun. 2010 16:17

mene pa zanima če so za vse države v erazmus programu iste štipendije??? (npr. dobiš 300€ če greš študirat na češko/slovaško/...in imaš toliko skoraj dovolj za cel mesec , ali pa dobiš 300€ za norveško, kjer s tem kupiš mesečno in greš 1x na teden jest v restavracijo v študencu)

Moja želja je bil študij managementa v Bergnu na Norveškem, vendar je šolnina izjemno visoka, zato sem se vpisala v prvi letnik Ef v ljubljani. Drugo leto želim izkoristiti možnost Erazmus izmenjave, vendar pa Bergenska univerza ni partner EF v projektu erazmus, zato grem najbrž na BI norwegian school of management v Oslu. univerza+študentski sta zasebna. kot erazmus štud. smo opravičeni plačila šolnine 16.000€ letno , vendar pa je študentski 500€+ stroški mesečno....in samo bivanje na Norveškem je REEES izjemno drago. baje da so najdražji v evropi.

edini + pri vsem tem je, da EF in BI ponujata na podiplomski stopnji Double degree...se pravi da 2-letni magisterski program opravljaš eno leto v Lj. drugo leto v Oslu, diplomo imaš pa iz obeh uni. :D :D :D
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 09. Jun. 2010 18:38

ja, erazmus štipendija je enaka za vse, ne glede na izbrano državo.
jaz bi na tvojem mestu premisla, kulk je zdaj nujno da greš tja. mogoč nardiš doma diplomo (bod vesela da je zdaj samo 3 leta) in greš kam ven na magisterij, itak se pol bol magisterij gleda.
čeprav meni se zdi tvoja opcija super, eno leto tu, eno tam, pa dobiš obe diplomi ali magisterija?
christianna cruz
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 29. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a christianna cruz » 09. Jun. 2010 19:42

ubistvi se mi ne gre nevem kolik za stroške , ker itak že neki časa varčujem(o) za ta ''projekt'' , sam vseeno pride vsak € štipendije prav.

želja da bi šla že prej na izmenjavo je velika, pa zdi se mi koristno, da prej tudi vidim če si res želim potem delat program double degree na magisterski stopnji. ker njihov učni sistem je precej drugačen od našega ( izpiti so vsi esejskega tipa, pišejo se od 3-6 ur, pričakujejo da v tem času študent napiše 8-10 strani) in mogoče bo to zame prevelik zalogaj, zato bi rada prej se prepričala... in ja, nakoncu imaš dvojno diplomo(magisterij)

največja stvar ki me vleče tja pa so ljudje :oops: in njihovo okolje, ki mi je izjemno všeč :D
Uporabniški avatar
Lady_Cristina
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 10. 6. 2009
Kraj: Graz

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_Cristina » 11. Jun. 2010 14:41

vau..kaj celo razpisi za fakultete v tujini obstajajo? svašta...
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 11. Jun. 2010 17:27

positive vibration napisal/-a:In? Kaj novega?
Erasmus je vuni za drugo leto....mene Finska mika, pa me zanima, če mi lahko kdo posreduje kake informacije (lahko tudi nekoristne).
Poleg Finske sem zainteresirana tudi za Švico, ampak problem pri Švici je, da ni v EU in zato ne bi dobila erasmusove štipendije (ki je sicer bedna, ampak 300€ je le 300€).
Si pa zahtevna, ce se ti 300 eur zdi bedna stipendija.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 11. Jun. 2010 18:24

^^Za Finsko je to zelo malo, in v primerjavi s tujimi študenti, ki recimo pridejo v slovenijo študirat, je to zeo malo. In sem prepričana, da bom v primerjavi s študenti od drugod, ki bodo skupaj z mano študirali na Finski, imela štipendijo med najnižjimi :wink:

Sicer pa - ne, Erasmusova štipendija ni enaka za vse države, kamor greš študirat.

Kopirano iz razpisa za Erasmus:
V študijskem letu 2009/2010 je bila višina dotacije za posamezno državo dolocena v odvisnosti od indeksa
življenjskih stroškov na tri razlicne mesecne zneske.
Za vsak odobren mesec mobilnosti z namenom študija v tujini so študenti prejeli dotacijo Erasmus v višini:
• 270 EUR v naslednjih državah: Bolgarija, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Romunija in Turcija oz.
• 300 EUR v naslednjih državah: Avstrija, Belgija, Ciper, Ceška republika, Estonija, Grcija, Luksemburg,
Malta, Nemcija, Portugalska, Slovaška in Španija oz.
• 330 EUR v naslednjih državah: Danska, Finska, Francija, Irska, Islandija, Italija, Liechtenstein,
Nizozemska, Norveška, Švedska in Velika Britanija.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
Lady_Cristina
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 10. 6. 2009
Kraj: Graz

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_Cristina » 12. Jun. 2010 10:59

samo to je ful nizko...
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 12. Jun. 2010 20:57

to ni res. en kolega je bil lansko jesen na poljskem in je mel 300€ štipendije, drug kolega pa na nizozemskem z isto 300€. štipendija je enaka za vse. vsaj na ljubljanski univerzi.. ker se še spomnem, da smo mel debate, da je nefer :?
Uporabniški avatar
Tananda
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Tananda » 12. Jun. 2010 22:48

Erasmus štipendija je res enaka za vse. Sama sm v podobni situaciji kot christianna cruz - štipendija bi mi bila za pol leta izmenjave v Kölnu premalo. Že samo študentski dom, v katerega sm se prijavila, bi bil 200-250€ mesečno (pa sem izbirala med cenejšimi). Sem prištej mesečne stroške hrane, prevoza itd... Povprečen študent brez velikodušne pomoči staršev težko spelje tak projekt.

Zato je neumestna izjava, kok je kdo zahteven, če mu je 300€ mesečno premalo. Severne evropske države imajo pač višji cenovni standard.

Medtem ko je kolegica, ki je eno leto preživela v Brnu na Češkem, lagodno živela v odličnem študencu in niti ni mela denarnih problemov.
Because I can.
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 13. Jun. 2010 9:15

Glej sončnkica, tega si nisem jaz izmislila ampak je kopirano iz razpisa, razumeš? Tule imaš link:
http://www.uni-mb.si/dokument.aspx?id=17152
Pa poglej opombo na strani 2.
Saj pa ni Univerza tista, ki plača, ampak Erasmus.
Poleg tega, meni se zdi čist fer, da so razlike. Z 270€ v neki romuniji si car, s 330€ v GB ali Norveški pa klošar.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
Tananda
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Tananda » 13. Jun. 2010 10:07

Tole je razpis za Univerzo v Mariboru, sonckica pa ima v mislih ljubljansko, kakor sm razumela. Čist možno, da so razlike med univerzami.
Because I can.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 13. Jun. 2010 10:14

Jp, na Ljubljanski univerzi je res povsod 300€, citiram:

Finančna pomoč
ERASMUS študenti lahko zaprosijo za štipendijo iz sredstev t.i. Akcije 2, vendar v skladu s pravili EU do nje niso avtomatično upravičeni.
Izračun štipendij še vedno poteka na nacionalnem nivoju, izplačilo pa se vrši na posamezni sodelujoči instituciji (Univerza v Ljubljani). Mesečni znesek za posamezno državo destinacijo je za vse Erasmus študente enak. Višina štipendije za izmenjave študentov v študijskem letu 2009/10 znaša 300 evrov mesečno.

Vir: KLIK
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov