Študij v Švedlandiji
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
Prvi neprebran prispevek • 10 prispevkov
• Stran 1 od 1
-
mastermind - Kofetarica
- Na forumu od: 4. 2. 2013
- Kraj: London, UK
Zdravo!
Kot je že razvidno iz naslova se odločam za študij v tujini, natančneje me zanima študij mednarodnih odnosov nekje na severu Evrope. Ko sem malo pregledoval spletno stran 'dream foundation' so me presenetile cene študijskih programov, saj jih je večina za plačat in to kar precejšnjo vsoto.. V UK si ob 7.000 funtov samo da prideš tja, kaj šele stroški življenja. No, opazil sem pa tudi, da je kar nekaj programov na Švedskem, ki ponujajo Bachelor, se pravi dodiplomca zastonj za državljane članic EU. Konkretno sem gledal univerzo v Malmo-ju, ki ponuja triletni program mednarodnih odnosov. Pozna morda kdo koga, ki študira na Švedskem oz. po možnosti kje na 'severu', mogoče celo mednarodne odnose?
Gledal sem štipendije RS za študij v tujini, pa žal ni razpisa za dodiplomske programe za družboslovne programe, samo za matematiko in tehnične stroke.
Aha, pa še najpomembnejše vprašanje ki me matra; naj omenim, da dokončujem 1. letnik MO na FDVju, nisem pa prepričan, če mi bo uspelo opravit vse izpite, ker mi jih je precej ostalo še od prvega semestra. Kakšen je postopek v primeru, da letos ne naredim vseh izpitov, se pravi, da ponavljam letnik? V kolikor naslednje leto opravim manjkajoče izpite in izpolnim pogoje za napredovanje v 2. letnik, se lahko prepišem na študij v tujini? Najbrž bi bilo to najbolj pametno vprašat kar v referatu, čeprav dvomim, da vejo tam kej okoli tega..
Kot je že razvidno iz naslova se odločam za študij v tujini, natančneje me zanima študij mednarodnih odnosov nekje na severu Evrope. Ko sem malo pregledoval spletno stran 'dream foundation' so me presenetile cene študijskih programov, saj jih je večina za plačat in to kar precejšnjo vsoto.. V UK si ob 7.000 funtov samo da prideš tja, kaj šele stroški življenja. No, opazil sem pa tudi, da je kar nekaj programov na Švedskem, ki ponujajo Bachelor, se pravi dodiplomca zastonj za državljane članic EU. Konkretno sem gledal univerzo v Malmo-ju, ki ponuja triletni program mednarodnih odnosov. Pozna morda kdo koga, ki študira na Švedskem oz. po možnosti kje na 'severu', mogoče celo mednarodne odnose?

Gledal sem štipendije RS za študij v tujini, pa žal ni razpisa za dodiplomske programe za družboslovne programe, samo za matematiko in tehnične stroke.

Aha, pa še najpomembnejše vprašanje ki me matra; naj omenim, da dokončujem 1. letnik MO na FDVju, nisem pa prepričan, če mi bo uspelo opravit vse izpite, ker mi jih je precej ostalo še od prvega semestra. Kakšen je postopek v primeru, da letos ne naredim vseh izpitov, se pravi, da ponavljam letnik? V kolikor naslednje leto opravim manjkajoče izpite in izpolnim pogoje za napredovanje v 2. letnik, se lahko prepišem na študij v tujini? Najbrž bi bilo to najbolj pametno vprašat kar v referatu, čeprav dvomim, da vejo tam kej okoli tega..
-
mastermind - Kofetarica
Evo, mogoče samo še link do omenjenega programa v Malmoju..
http://www.dreamfoundation.eu/courses/c ... ch=2502664

http://www.dreamfoundation.eu/courses/c ... ch=2502664
- floribunda
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 2. 2007
sklanja se malmu.
zakaj ne greš na erazmus izmenjavo? in na podiplomca pol dalje v tujino. za dodiplomca tezko dobis stipendijo. posebno za druzboslovne smeri.
zakaj ne greš na erazmus izmenjavo? in na podiplomca pol dalje v tujino. za dodiplomca tezko dobis stipendijo. posebno za druzboslovne smeri.
-
Tamala_mrha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 21. 10. 2006
Za dodiplomski študij rabiš ne samo precej denarja, pač pa tudi priporočila od profesorjev oz. nabor posebnih dosežkov na nekem področju ali področjih, kar je nekoliko lažje pri študentih športnikih ali naravoslovcih, za družboslovce je vse skupaj malo oteženo. Rabiš pa opraviti mednarodno maturo - za ZDA in Kanado vem da je to SAT, za evropske države pa nisem prepričana - google it. Ali še bolje - pokliči v študentsko svetovalnico organizacije ŠOU-lj.
Je pa Erasmus opcija res lažja pot oz. bolj realna, kasneje pa lahko nadaljuješ podiplomski študij v tujini.
Je pa Erasmus opcija res lažja pot oz. bolj realna, kasneje pa lahko nadaljuješ podiplomski študij v tujini.

-
HuDoBa - Kofetarica
- Na forumu od: 7. 5. 2008
- Kraj: Prekmurje
Moja soąolka je na podiplomcu na ©vedskem (Univerza Lund...kolko vem, je to blizu tvojemu mestu). Saj to si ľe sam naąel, da je za drľavljane EU ątudij zastonj (velja vsaj za podiplomca), tak da ti pol ostanejo samo stroąki ľivljenja, in ona pravi, da shaja s pribliľno 650 euri na mesec.
Drugače kar se tiče sprejema, mislim da mednarodna matura ni potrebna, vsaj v Angliji ni, dvomim da pol ©vedi kaj preveč komplicirajo.
Da bi se prepisal tja je pa ful odvisno od univerze in njihovega mnenja o naąem ątudiju tu. Moji drugi soąolki namreč niso priznali niti enega predmeta, ko se je prepisala v Francijo. Tako, da je najboljąe da kontaktiraą ľeljeno univerzo in jim opiąeą situacijo, bodo ziher pomagali (vsaj jaz mam same dobre izkuąnje s tujimi univerzami).
Drugače kar se tiče sprejema, mislim da mednarodna matura ni potrebna, vsaj v Angliji ni, dvomim da pol ©vedi kaj preveč komplicirajo.

Da bi se prepisal tja je pa ful odvisno od univerze in njihovega mnenja o naąem ątudiju tu. Moji drugi soąolki namreč niso priznali niti enega predmeta, ko se je prepisala v Francijo. Tako, da je najboljąe da kontaktiraą ľeljeno univerzo in jim opiąeą situacijo, bodo ziher pomagali (vsaj jaz mam same dobre izkuąnje s tujimi univerzami).
-
mastermind - Kofetarica
Hvala za odgovore, tako tistim, ki ste pisali v temo, kot tistim ki ste pisali na ZS.
@floribunda; malmu, velja
Erazmus me ne zanima, ker si že precej časa želim živeti nekje v tujini, v razviti državi in si po možnosti tudi kasneje tam poiskat službo in ustvarit življenje.. Za dodiplomca sem bral razpis, pa je napisano da se razpisuje štipendija samo za podiplomca iz družbene znanosti. No, šolnina je za državljane EU zastonj (zagotovo pa so stroški tudi tam s faksom, če ne drugega je verjetno gradivo treba nabavit), tako da bi si moral prišparat ene dva, tri tisoč €, če bi se odločil za študij gor. Verjetno tudi ni tak problem dobiti neko študentsko delo za zraven, pa si doštukaš svoj buđet na tak način.
@mrhica, mednarodno maturo se mi zdi, da ni potrebno opravljat, vsaj ne za EU. Je pa potrebno imeti določene certifikate glede znanja jezika. Bo pa definitivno bolš se oglasit na ŠOU kot pa v referatu.. Sicer pa je na forumih o študiju v tujini napisano nešteto stvari, tako da me čaka precej obsežno branje. Erazmus opcija je sicer lažja, a iz prej navedenih razlogov me ne mika.
@hudoba, morda veš kakšnega načina bivanja se lotevajo 'tujci'? So prav posebej urejeni študentski kampusi ali je situacija kot pri nas? 650€ na mesec ni tako hudo v kolikor imaš prišparanega nekaj, če pa si najdeš še kakšno 'part-time job' oz. za vikende pa se da lepo shajat. Hvala za nasvet, si bom vzel čas in spisal en tak konkreten mail in jim ga poslal. Je pa smiselno res prečekirat koliko se prizna stvari, ker bi bila potem neumnost delat tukaj karkoli, če ti gor vse skenslajo..
No, hvala še enkrat vsem, se pa še naprej priporočam za nasvete in komentarje glede študija na švedskem..
lp
@floribunda; malmu, velja

@mrhica, mednarodno maturo se mi zdi, da ni potrebno opravljat, vsaj ne za EU. Je pa potrebno imeti določene certifikate glede znanja jezika. Bo pa definitivno bolš se oglasit na ŠOU kot pa v referatu.. Sicer pa je na forumih o študiju v tujini napisano nešteto stvari, tako da me čaka precej obsežno branje. Erazmus opcija je sicer lažja, a iz prej navedenih razlogov me ne mika.
@hudoba, morda veš kakšnega načina bivanja se lotevajo 'tujci'? So prav posebej urejeni študentski kampusi ali je situacija kot pri nas? 650€ na mesec ni tako hudo v kolikor imaš prišparanega nekaj, če pa si najdeš še kakšno 'part-time job' oz. za vikende pa se da lepo shajat. Hvala za nasvet, si bom vzel čas in spisal en tak konkreten mail in jim ga poslal. Je pa smiselno res prečekirat koliko se prizna stvari, ker bi bila potem neumnost delat tukaj karkoli, če ti gor vse skenslajo..
No, hvala še enkrat vsem, se pa še naprej priporočam za nasvete in komentarje glede študija na švedskem..

-
HuDoBa - Kofetarica
- Na forumu od: 7. 5. 2008
- Kraj: Prekmurje
^^Onidve (dve sta šli) sta prvič živeli ene tri tedne na eni farmi borovnic, kjer je blo poleg njiju še ful študentov, ker je tam precej pogosto, da na začetku šolskega leta še nimajo stanovanja. Pol sta pa našli ful lušen flet za dve, plačujeta mislim da 330 eurov na mesec vsaka. Kar se pa dela tiče bo precej težka, razen če se tu pri nas naučiš tekoče švedsko, ker drugače boš bolj težko našel karkoli, ker po mojem tudi na faksu lih ne zaposlujejo dodiplomskih študentov (drugo bi blo, če bi šel na podiplomca). Drugače od certifikatov zahtevajo onega za angleščino. Če te bo glede tega kaj zanimalo, vprašaj, tut to sem dala skoz 

- floribunda
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 2. 2007
kaj pa če erazmus probaš samo za dobo dodiplomca. in ga potem podaljaš na obdobje enega leta in greš pol podiplomca delat na švedsko?
tako je en frend s ššanijo nardil. potem so tu še razne prakse in podobne zadeve.
kaj pa veš...mogoče ti švedska sploh ne bo všeč
tako je en frend s ššanijo nardil. potem so tu še razne prakse in podobne zadeve.
kaj pa veš...mogoče ti švedska sploh ne bo všeč

-
mastermind - Kofetarica
No, danes sem poslal en mail na univerzo v Malmu pa bomo videli kakšen bo odgovor. Sem se pa precej uštel s stroški, po podatkih, ki jih navajate se pod 700-800€ na mesec bolj težko preživi, štipendije pa ni možno dobiti. Moram pogledat, če imam kaj šanse za državno, bolje išta nego ništa
Floribunda, smo pred parimi leti šli čez celo Skandinavijo in te države so res neverjetne.. Pogledal bom še za univerzami na Danskem, ki mi je tudi zelo prijetna država..
Če bom ugotovil, da so finančni stroški previsoki se bom moral sprijaznit z erazmus izmenjavo, čeprav nisem siguren kako je potem z delanjem izpitov, priznavanjem že narejenih stvari itd. Na koncu koncev je program MO (medn. odnosi) na FDV vreden 240KT (4 leta) medtem ko je v Malmu program vreden 180KT (3 leta), tako da neke razlike morajo biti.
Hudoba, imaš ZS..

Floribunda, smo pred parimi leti šli čez celo Skandinavijo in te države so res neverjetne.. Pogledal bom še za univerzami na Danskem, ki mi je tudi zelo prijetna država..
Če bom ugotovil, da so finančni stroški previsoki se bom moral sprijaznit z erazmus izmenjavo, čeprav nisem siguren kako je potem z delanjem izpitov, priznavanjem že narejenih stvari itd. Na koncu koncev je program MO (medn. odnosi) na FDV vreden 240KT (4 leta) medtem ko je v Malmu program vreden 180KT (3 leta), tako da neke razlike morajo biti.
Hudoba, imaš ZS..

-
shinee - Debatorica
- Na forumu od: 5. 2. 2011
Moj kolega, ki je imel enak problem kot ti (finance), je razmišljal o Jonkopingu. In se je Švedski odrekel, ko je znanca, ki gor študira, vprašal, koliko zapravi. Dejal je, da cca 1300€ mesečno. 

Prvi neprebran prispevek • 10 prispevkov
• Stran 1 od 1
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov