Študij: slovenščina
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
motorola - Komunikatorka
- Na forumu od: 10. 7. 2006
he, he _Petra_, sem mislila, da bom v temi doživela razsvetljenstvo
zdaj sem se dogovorila, da bom ustno opravljala izpit, bomo vidli
huh, na skladnjo grem šele avgusta, zdaj na prvi rok ne morem, ker mi je zavrnila seminarsko (po dveh pregledanih straneh ), julija sem na morju, tak da ostane avgust. upam, da bo ostalo tut še kaj volje pa motivacije, ker bolj ko se poglabljam v stvari, manj mi je jasno
aja, pa hvala za vse pesti, vrnem uslugo
zdaj sem se dogovorila, da bom ustno opravljala izpit, bomo vidli
huh, na skladnjo grem šele avgusta, zdaj na prvi rok ne morem, ker mi je zavrnila seminarsko (po dveh pregledanih straneh ), julija sem na morju, tak da ostane avgust. upam, da bo ostalo tut še kaj volje pa motivacije, ker bolj ko se poglabljam v stvari, manj mi je jasno
aja, pa hvala za vse pesti, vrnem uslugo
If people can't accept your imperfections, that's their fault.
-
slivica - Kofetarica
- Na forumu od: 27. 1. 2006
Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, jaz grem, sprejeto seminarsko imam!! Juhu. No, bomo malo veselja pustili se za cetrtek.. upam.
Napisi celoten stavek. Kolko jaz vem je sorednje, ce ni neke povezave med stavkoma. Torej naprimer, ce napises: Vsec mi je crna, ker lepo poudari moje oci. Tukaj je med stavkoma neka logicna povezava. Tega pri soredju naj ne bi bilo. Upam, da se ne motim, namrec nisem se niti priblizno za knjigami.
Napisi celoten stavek. Kolko jaz vem je sorednje, ce ni neke povezave med stavkoma. Torej naprimer, ce napises: Vsec mi je crna, ker lepo poudari moje oci. Tukaj je med stavkoma neka logicna povezava. Tega pri soredju naj ne bi bilo. Upam, da se ne motim, namrec nisem se niti priblizno za knjigami.
- Janja84
- Debatorica
- Na forumu od: 11. 5. 2006
Nekaj vprašanj imam, glede skaldnje
Bi mi lahko katera napisala oz. razložila, kaj je vezljivost, kaj so določila, kaj je vezava????
Prosila bi še, če bi lahko napisale vprašanja, ki so bila na zadnjem roku - 14.4.2008 - če je bila katera
Hvala!
Bi mi lahko katera napisala oz. razložila, kaj je vezljivost, kaj so določila, kaj je vezava????
Prosila bi še, če bi lahko napisale vprašanja, ki so bila na zadnjem roku - 14.4.2008 - če je bila katera
Hvala!
-
rammsteingirl - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 28. 5. 2005
- Kraj: Gorenjska
a tukaj ste samo slovenistke iz MB?? jaz hodim v LJ.
Janja84:
skladnjo se začnem učiti jutri pa ti lahko napišem odgovore na te pojme, če ti ni prepozno?
Janja84:
skladnjo se začnem učiti jutri pa ti lahko napišem odgovore na te pojme, če ti ni prepozno?
-
rammsteingirl - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 28. 5. 2005
- Kraj: Gorenjska
sem že kar sedaj pobrskala po zvezku, torej:
vezljivost: lastnost glagola, koliko določil zahteva ob sebi (ničvalenten glagol npr. dežuje, eno-, dvo-, tri-, štirivalenten glagol, največ je pa v sln. lahko petvalenten glagol)
valenca: način za izražanje podrednega skladenjskega raznerja (poleg ujemanja in primika)
določilo: je obvezno, mora stati poleg glagola (toliko valenten kot glagol je, toliko določil mora imeti ob sebi). določila pa so osebki in predmeti.
dopolnilo: ni obvezno, to so prislovna določila.
PAZI:
kdaj je prislovno določilo obvezno:
1. ob glagolu premikanja ---> cilj, kam?
npr. hoditi tja
2. ob glagolih: zgoditi se, dogajati se, trajati, vršiti se + ČAS
3. npr. živeti doma (kadar prisl. dol. spreminja glagolu pomen)
ni v pomenu živeti v Sloveniji naprimer
4. kadar prisl. določilo izraža vrsto
npr. delati strojno/ročno ...
5. kadar prisl. določilo lahko spremenimo v osebek, je obvezen ----> je določilo
npr. V borih šumi. ----> Bori šumijo. (enovalenten glagol)
V sobi diši po jabolkih. ----> Soba diši po jabolkih.
PAZI: V LJ dežuje. ----> ničvalenten glagol, ne moreš spremeniti v osebek
upam, da ti bo pomagalo, če pa imaš še kakšno vprašanje pa kar vprašaj!
lp
vezljivost: lastnost glagola, koliko določil zahteva ob sebi (ničvalenten glagol npr. dežuje, eno-, dvo-, tri-, štirivalenten glagol, največ je pa v sln. lahko petvalenten glagol)
valenca: način za izražanje podrednega skladenjskega raznerja (poleg ujemanja in primika)
določilo: je obvezno, mora stati poleg glagola (toliko valenten kot glagol je, toliko določil mora imeti ob sebi). določila pa so osebki in predmeti.
dopolnilo: ni obvezno, to so prislovna določila.
PAZI:
kdaj je prislovno določilo obvezno:
1. ob glagolu premikanja ---> cilj, kam?
npr. hoditi tja
2. ob glagolih: zgoditi se, dogajati se, trajati, vršiti se + ČAS
3. npr. živeti doma (kadar prisl. dol. spreminja glagolu pomen)
ni v pomenu živeti v Sloveniji naprimer
4. kadar prisl. določilo izraža vrsto
npr. delati strojno/ročno ...
5. kadar prisl. določilo lahko spremenimo v osebek, je obvezen ----> je določilo
npr. V borih šumi. ----> Bori šumijo. (enovalenten glagol)
V sobi diši po jabolkih. ----> Soba diši po jabolkih.
PAZI: V LJ dežuje. ----> ničvalenten glagol, ne moreš spremeniti v osebek
upam, da ti bo pomagalo, če pa imaš še kakšno vprašanje pa kar vprašaj!
lp
-
allessya - Kofetarica
- Na forumu od: 9. 4. 2006
A mi lahko katera 100% odgovori, če še na FFMB obstajajo klasične prijavnice na izpit? Sem v globokem zosu, ker sem se prijavila na didaktiko 18., se odjavila danes, ker sem pač včeraj še imela obutek, da bo šlo, in tako za en dan zgrešila prijavo za izpit 23.6. V referatu me nočejo prijaviti brez tehtnega opravičila, profesor pa tudi ne vem kako bo reagiral, če ga grem vprašat, če lahko pridem na rok... In vse bi blo ok, če ne bi bil to edini rok, ki mi ustreza... julija sem na morju in ne morem, pol pa gre že vse proti koncu in bo gužva... Kakšen nasvet? Pa brez komentarjev v stilu 'prav ti je' (se pač zgodi... zasrala sem in zdaj ne vem kaj naj).
-
slivica - Kofetarica
Pojdi do profesorja in se dogovori z njim. Saj je tud sam nekaj spreminjal termin, pa reci kaj v tem stilu, da si racunala na drug datum. Al pa se z njim dogovori za ustni izpit. Dosti jih poznam, ki so se z njim individulano dogovorile.
Sicer se je meni zgodilo, da sem se pozabla prijavit na en izpit, ki sem ga mela prejsnjo sredo. Enostavno sem mislila, da sem prijavljena, ampak nisem bla. In klicem v cetrtek v referat (prijavti bi se mogla v sredo) in mi nekaj tezi zenska, da me ne more prijavit, pa sem rekla, da ce je to odvisno od tega, koga dobis, ker se je moj sosolec dva dni prej se lahko tak prijavo, da ga je ona in pol me je nekam vezala, pa me je druga zenska prijavla. Pol pa mi je kao tezila, da mam sreco, da se ni oddala seznama in kr nekaj. Pa sem rekla, da octino nisem stisnila potrdi prijavo. Pa je rekla, da vsi recejo, da jim racunalnik ni delal.
No, zdaj preidem k bistvu: Se preden me je prijavla mi je tista prva rekla, naj grem do prof. in se z njo dogovorim in potem oddam klasicno prijavnico na kateri pise da se prof. strinja. Tak da ocitno je to mozno. Al pa idi do Kramarja in mu reci, da bi pisala tisti dan, pa da se bos prijavla na naslednji rok.
Saj vem, da sem malo zabluzla, ampak vse se da zmenit.
Sicer se je meni zgodilo, da sem se pozabla prijavit na en izpit, ki sem ga mela prejsnjo sredo. Enostavno sem mislila, da sem prijavljena, ampak nisem bla. In klicem v cetrtek v referat (prijavti bi se mogla v sredo) in mi nekaj tezi zenska, da me ne more prijavit, pa sem rekla, da ce je to odvisno od tega, koga dobis, ker se je moj sosolec dva dni prej se lahko tak prijavo, da ga je ona in pol me je nekam vezala, pa me je druga zenska prijavla. Pol pa mi je kao tezila, da mam sreco, da se ni oddala seznama in kr nekaj. Pa sem rekla, da octino nisem stisnila potrdi prijavo. Pa je rekla, da vsi recejo, da jim racunalnik ni delal.
No, zdaj preidem k bistvu: Se preden me je prijavla mi je tista prva rekla, naj grem do prof. in se z njo dogovorim in potem oddam klasicno prijavnico na kateri pise da se prof. strinja. Tak da ocitno je to mozno. Al pa idi do Kramarja in mu reci, da bi pisala tisti dan, pa da se bos prijavla na naslednji rok.
Saj vem, da sem malo zabluzla, ampak vse se da zmenit.
-
allessya - Kofetarica
Joj, hvala ti! Si me pomirila. O referatu pa tako ali tako škoda zgubljati besede - meni je kar slabo, ko vem, da moram iti kaj tja urejat. Na začetku, ko sem prišla na fax, so se mi zdeli oh in sploh fajn in prijazni, zdaj pa vidim, da je povsod isti šmorn. Ne vem zakaj so sploh tam... da sedijo na riti, te grdo gledajo kadarkoli prideš in ne naredijo nič!
Bom šla kar osebno do profesorja in se z njim kaj zmenila. Se mi zdi prijazen osebek (no, vsaj na predavanjih je bil kul).
Bom šla kar osebno do profesorja in se z njim kaj zmenila. Se mi zdi prijazen osebek (no, vsaj na predavanjih je bil kul).
-
slivica - Kofetarica
^ ma ja, vcasih se dela zajebanega, ampak mislim, da se da z njim vse zmenit. Sploh pa ne vidim razloga, da bi kdorkoli kompliciral, ce oce clovek delat izpit.
V glavnem, porihtala bos tako ali drugace, zelim pa ti vso sreco na izpitu. Aja, pa uzivanje na morju.
V glavnem, porihtala bos tako ali drugace, zelim pa ti vso sreco na izpitu. Aja, pa uzivanje na morju.
-
allessya - Kofetarica
Ja, res. Ne bi se čudila, če bi bil moj namen odjava od zpita zadnjo uro, ne pa prijava 6 dni prej. Prav namensko odganjajo ljudi, željne opravljanja izpitov.
V glavnem, hvala. Tole morje si bom pa letos res zaslužila...
Grem jutri v akcijo na fax, pa sporočim kako se je izteklo vse skupaj...
V glavnem, hvala. Tole morje si bom pa letos res zaslužila...
Grem jutri v akcijo na fax, pa sporočim kako se je izteklo vse skupaj...
-
motorola - Komunikatorka
- Na forumu od: 10. 7. 2006
se da vse zmenit.
ena sošolka je šla minuto pred izpitom do njega (pač počakala ga je pred vrati) in ga vprašala, če lahko piše, čeprav ni prijavljena, pa ni kompliciral. tak da sem prepričana, da ti bo uspelo.
mene pa čaka jutri ustni pogovor s Kramarjem
ena sošolka je šla minuto pred izpitom do njega (pač počakala ga je pred vrati) in ga vprašala, če lahko piše, čeprav ni prijavljena, pa ni kompliciral. tak da sem prepričana, da ti bo uspelo.
mene pa čaka jutri ustni pogovor s Kramarjem
If people can't accept your imperfections, that's their fault.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov