Študij: slovenščina
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Aloha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 20. 9. 2005
- Kraj: Havajsko otočje
Oooo, Naughty grl, hvalaaaa :knuddel: S skupnimi močmi mi bo clo uspel neki skp spraut.
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
-
*pupika* - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 14. 9. 2005
- Kraj: 3milimetre v zraku
Spet bom mal zatežila z eno prošnjo...
Za fax rabim dve seminarski naredit... študiram slovenščino- enopredmetno. In sicer pri predmetu SKJ2. Skladnja in oblikoslovje. Če je katera tukaj, da bi mi znala pomagati, bi jo prosla, da se mi javi. Kakšni seminarski sta to, podrobno razložim, ko me katera kontaktira...
Poudarjam, da rabim pomoč, ne da mi kdo seminarsko naredi. Uslugo plačam
Rabim pa nujno! Za vsakršno info se zahvaljujem. Tudi če katera pozna koga, bi mi dal "inštrukcije" mi prosim naj pove... res bom vesela. Ker sta seminarski pogoj za pristop k izpitu.
Za fax rabim dve seminarski naredit... študiram slovenščino- enopredmetno. In sicer pri predmetu SKJ2. Skladnja in oblikoslovje. Če je katera tukaj, da bi mi znala pomagati, bi jo prosla, da se mi javi. Kakšni seminarski sta to, podrobno razložim, ko me katera kontaktira...
Poudarjam, da rabim pomoč, ne da mi kdo seminarsko naredi. Uslugo plačam
Rabim pa nujno! Za vsakršno info se zahvaljujem. Tudi če katera pozna koga, bi mi dal "inštrukcije" mi prosim naj pove... res bom vesela. Ker sta seminarski pogoj za pristop k izpitu.
My dreams are my reality...
-
*ka!a* - Kofetarica
- Na forumu od: 16. 5. 2007
živjo, punce! Čez slabo leto bo treba vedeti, kam naprej in razmišljam o študiju slov. jezika.
Sem na int. strani FF mal prebirala, ni mi pa jasno kaj je slovenistika in kaj slavistika ( to je slov. jezik, a ne? ) oz. razlike med njima? In tiste, ki študirate slov., kakšen uspeh ste imele v srednjni šoli? Hvala za odg
Sem na int. strani FF mal prebirala, ni mi pa jasno kaj je slovenistika in kaj slavistika ( to je slov. jezik, a ne? ) oz. razlike med njima? In tiste, ki študirate slov., kakšen uspeh ste imele v srednjni šoli? Hvala za odg
-
Mimi_M - Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: Primorska
ta delitev na slovenistiko in slavistiko je stara šele nekaj let...
Gre pa za to, da se slovenistika nanaša na študij slovenskega jezika in književnosti (enopredmetno ali dvopredmetno, pedagoško ali nepedagoško)
slavistika pa vključuje naslednje študijske programe:
češki jezik, hrvaški + srbski + makedonski, poljski, ruski, slovaški jezik ter primerjalno slovansko jezikoslovje; študij slovanskih jezikov torej, ki pa je večinoma možen le kot dvopredmetni.
Jaz sem še vedno študentka pedagoške smeri slovenščine in ruščine (pa nikoli tega ne bom delala, imam drugo službo in ambicije), v gimnaziji sem bila prav dobra, predznanja iz RU pa ni bilo.
Takrat niti ni bilo omejitve, ko sem se jaz vpisovala, tako da sem za brezveze briljirala na maturi, hehe.
Gre pa za to, da se slovenistika nanaša na študij slovenskega jezika in književnosti (enopredmetno ali dvopredmetno, pedagoško ali nepedagoško)
slavistika pa vključuje naslednje študijske programe:
češki jezik, hrvaški + srbski + makedonski, poljski, ruski, slovaški jezik ter primerjalno slovansko jezikoslovje; študij slovanskih jezikov torej, ki pa je večinoma možen le kot dvopredmetni.
Jaz sem še vedno študentka pedagoške smeri slovenščine in ruščine (pa nikoli tega ne bom delala, imam drugo službo in ambicije), v gimnaziji sem bila prav dobra, predznanja iz RU pa ni bilo.
Takrat niti ni bilo omejitve, ko sem se jaz vpisovala, tako da sem za brezveze briljirala na maturi, hehe.
- Aljaska
- Sramežljivka
- Na forumu od: 30. 10. 2007
Js sm študirala enopredmetno slovenščino in sm bila s študijem še kar zadovoljna. Včasih še mal pogrešam študentska leta, po drg stran pa sm zlo vesela, da sem študij tud zaključila. Če bi se še 1x vpisala na fax, bi izbrala slovenščino.
Če te kaj zanima, me kar vprašaj
Če te kaj zanima, me kar vprašaj
-
rammsteingirl - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 28. 5. 2005
- Kraj: Gorenjska
tudi jaz študiram slo na FF. enopredmetno. letos ponavljam 1. letnik zaradi SKJ1. da ne omenjam nobenega odnosa glede Muhe. obup!
izpit sem potem že takoj opravila novembra, zdaj me od pogojev čaka samo še STCSL. počasi se bom morala začeti učiti, sploh tiste končnice so mi neki groznega, samo se je treba naučiti.
ful sem jezna nase, ker bi lahko bila 2. letnik, če bi bila bolj pridna. je pa kar zahtevem študij. vsi izpiti so na koncu leta, kar je zelo obremenjujoče.
meni so lektorati ful zakon, sploh nad slovaščino sem ful navdušena.
drugače pa se mi zdi, da je lažje biti enopredmetnik, urnik se ti ne pokriva, imaš manj izpitov, vendar imamo mi nekatere obsežnejše.
aja, ima mogoče katera za prodati slovensko-slovaški in slovaško-slovenski slovar?? Viktor Smolej je pa avtor. hwala!
izpit sem potem že takoj opravila novembra, zdaj me od pogojev čaka samo še STCSL. počasi se bom morala začeti učiti, sploh tiste končnice so mi neki groznega, samo se je treba naučiti.
ful sem jezna nase, ker bi lahko bila 2. letnik, če bi bila bolj pridna. je pa kar zahtevem študij. vsi izpiti so na koncu leta, kar je zelo obremenjujoče.
meni so lektorati ful zakon, sploh nad slovaščino sem ful navdušena.
drugače pa se mi zdi, da je lažje biti enopredmetnik, urnik se ti ne pokriva, imaš manj izpitov, vendar imamo mi nekatere obsežnejše.
aja, ima mogoče katera za prodati slovensko-slovaški in slovaško-slovenski slovar?? Viktor Smolej je pa avtor. hwala!
- Aljaska
- Sramežljivka
rammsteingirl napisal/-a:izpit sem potem že takoj opravila novembra, zdaj me od pogojev čaka samo še STCSL. počasi se bom morala začeti učiti, sploh tiste končnice so mi neki groznega, samo se je treba naučiti.
Js sem bolj jezikoslovka po duši, tako da nisem imela nobenih težav pri jezikoslovnih predmetih. Najboljša jezikosl. predmeta sta mi bila skladnja in besedotvorje . Več truda in časa sem morala vložiti v literarne predmete zaradi obsega snovi. Ko sem js delala SCS, takrat Vandinega učbenika še ni bilo. Imela sem kup enih listov, veliko pa sem si pomagala s slovnico SCS v češčini in enim starim učbenikom SCS.
Diplomo pa sem delala s področja skladnje .
- Aljaska
- Sramežljivka
alina85
Pri Stramljičevi je tako, da moraš za pozitivno obvladat, vsaka površnost se kaznuje.
Svetujem ti, da najprej vzameš Skladnjo od Pavlin Povodnik, kjer imaš lepo razloženo snov in veliko vaj. Čeprav je učbenik za OŠ in SŠ, je za osbovno razumevanje ok. Potem pa vzemi v roke skripto od Stramljičeve, to pa je nadgradnja osnov. Tukaj te moram pač opozorit, da moraš celo skripto znat kot očenaš, zraven tega tudi vse primere.
Pri zadnji nalogi pa je skladenjska analiza. To se pa dela tako kot ste delali na seminarjih in potem še pri seminarski.
Jaz sem pri njej delala diplomo.
Ne obupaj!
Pri Stramljičevi je tako, da moraš za pozitivno obvladat, vsaka površnost se kaznuje.
Svetujem ti, da najprej vzameš Skladnjo od Pavlin Povodnik, kjer imaš lepo razloženo snov in veliko vaj. Čeprav je učbenik za OŠ in SŠ, je za osbovno razumevanje ok. Potem pa vzemi v roke skripto od Stramljičeve, to pa je nadgradnja osnov. Tukaj te moram pač opozorit, da moraš celo skripto znat kot očenaš, zraven tega tudi vse primere.
Pri zadnji nalogi pa je skladenjska analiza. To se pa dela tako kot ste delali na seminarjih in potem še pri seminarski.
Jaz sem pri njej delala diplomo.
Ne obupaj!
-
alina85 - Sramežljivka
- Na forumu od: 12. 3. 2008
Imam naslednjo težavo...
Razveselilo ga je, da so ga prisrčno sprejeli.
Pripovedoval je, da mu je pot prekrižala srna.
V prvem stavku je osebkov, v drugem pa predmetni odvisnik. Nikakor ju ne morem ločiti in ugotoviti, kdaj je osebkov in kdaj predmetni odvisnik. Jaz bi za zgornja primera dala, da sta oba predmetna. A mi lahko katera razloži, kako ločiti ta dva odvisnika?
Razveselilo ga je, da so ga prisrčno sprejeli.
Pripovedoval je, da mu je pot prekrižala srna.
V prvem stavku je osebkov, v drugem pa predmetni odvisnik. Nikakor ju ne morem ločiti in ugotoviti, kdaj je osebkov in kdaj predmetni odvisnik. Jaz bi za zgornja primera dala, da sta oba predmetna. A mi lahko katera razloži, kako ločiti ta dva odvisnika?
-
Mimi_M - Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: Primorska
v 1. primeru se vprašaš: (Kdo ali) kaj ga je razveselilo?
v 2. pa: (Koga ali) kaj je pripovedoval?
Vprašalnica kaj je že res da v obeh primerih, vendar moraš gledat na celotno vprašalnico za osebkov ali predmetni odvisnik.
Osebkov odvisnik se navezuje na 1.sklon - imenovalnik, predmetni pa na 4. sklon - tožilnik.
v 2. pa: (Koga ali) kaj je pripovedoval?
Vprašalnica kaj je že res da v obeh primerih, vendar moraš gledat na celotno vprašalnico za osebkov ali predmetni odvisnik.
Osebkov odvisnik se navezuje na 1.sklon - imenovalnik, predmetni pa na 4. sklon - tožilnik.
- electra87
- Sramežljivka
- Na forumu od: 11. 9. 2007
Nam je profesorica Mojca Smolejeva (res čudovita profesorica, moram na tem mestu pohvalit:P) to ful dobr razložila.
Je rekla, da naj odvisnik nadomestimo z zaimkom "to" ali pa z osebo moškega spola (jaz kar Janeza uporabljam:P).
Tako mi pride v prvem primeru: Razveselilo ga je Janez. - osebkov ("Janeza " bi se mi res najbolj čudno slišal)
Drugi primer: Pripovedoval je Janeza. (Če bi bil osebkov odvisnik, bi se popolnoma spremenil pomen).
Upam, da sem kaj pomagala.
Je rekla, da naj odvisnik nadomestimo z zaimkom "to" ali pa z osebo moškega spola (jaz kar Janeza uporabljam:P).
Tako mi pride v prvem primeru: Razveselilo ga je Janez. - osebkov ("Janeza " bi se mi res najbolj čudno slišal)
Drugi primer: Pripovedoval je Janeza. (Če bi bil osebkov odvisnik, bi se popolnoma spremenil pomen).
Upam, da sem kaj pomagala.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov