Študij: Pravo

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
miska20
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 8. 2006
Kraj: prelepa Dolenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a miska20 » 01. Apr. 2008 21:25

se opravičujem, preveč na hitro prebrala pa površno...ne se jezit..
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 5. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 01. Apr. 2008 23:01

^ sj se ne jezim :D

a pol morm jest "samo" 48 točk zbrat, pa grem lahko iz izrednega na redni (sedaj pavziram). ker mam jest tut nekje v glavi da je branko reku da moram vse izpite narest za prehod..

sj če vmes pavziraš to nima veze ane?
Uporabniški avatar
Ashley***
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 25. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Ashley*** » 01. Apr. 2008 23:31

Men je kolegica, ki je bla lan izredni rekla, da bi mogla met use izpite narjene (tko k sm najprej napisala), sam glede na to, da usi govorijo drgač, sm pol popravla svoj post in ugotovila, da se mi je kolegica očitno zlagala..tko da pomoje bo res držal, da rabiš samo teh 48 pik in to je to :)
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 01. Apr. 2008 23:40

jah.. najbolš da grem do brančija da nam pol presenečena oktobra :D
alyscha
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 27. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a alyscha » 02. Apr. 2008 15:01

Jst bi pa rekla takole....tisti, ki hodi v Lj in še ni izkusil pravne fakultete v Mb ali NG, težko pozna razlike... Če pa enkrat to preizkusiš, pa definitivno DO KONCA odpreš oči.

Jaz sem v Ljubljani izgubila 2 leti svojega življenja. In to dobesedno. Ker sem cele dneve presedela za knjigami in od življenja nisem imela popolnoma nič. In me nihče ne bo prepričal, da se nisem dovolj učila, ker sem se. Bila sem zlata maturantka, delovne navade sem imela. Za knjigami sem res sedela od jutra do večera, prvo leto skorajda ni bilo predavanj, ki bi jih zamudila. Ko sem že naredila vse izpite, razen Politične ekonomije in Rima, me je Katra na ekonomiji šestič zapored vrgla. Pri tem, da me je vprašala nekaj, kar je sama povedala na predavanjih, pri tem pa je zgleda pozabila, da ima predavanja še prof Štiblar in da smo nekateri hodili na predavanja k njemu, ker smo bili pač razporejeni v njegovo skupino. Fino, ane? Da se ti po pol leta učenja, ko znaš celo bukvo že na pamet, ker si jo šel tolikokrat skos, zgodi kaj takega.... In potem še drugi pripetljaji, kot naprimer to, da prideš na rezultate iz Sociologije, ki jo obvladaš v NULO in si test rešil z levo roko - zdel se ti je celo lahek in si vse odgovore ustrelil kot iz topa - potem pa padec. OD KJE?! Ko profesorja vprašaš, če ti lahko razloži, kje si ga toliko polomil, pogleda tvoj test in enostavno reče: NE VEM. Je to način? Skratka, zame in še za veliko število mojih prijateljev in prijateljic je bilo vse skupaj preveč stresno, preveč poniževalno.

Nekateri prej (jaz osebno po dveh letih), nekateri kasneje (celo po stirih letih v prvem letniku), smo se lepo počasi prepisali bodisi v Mb, bodisi v NG. In zatrdim lahko, da med fakultetami ni niti najmanjše primerjave! V Mb si za učenje sorazmerno nagrajen. Ko profesorja nekaj vprašaš, je tvojega vprašanja vesel, ne pa, da te zatre z odgovorom, kakšne neumnosti sprašuješ. Dosegljivi so po mailih za vsakršna vprašanja, pred izpitom nam zaželijo srečo in ne zgolj groženj, kaj bo, če bo kdo pogledal k sosedu.... Skratka jaz, ki sem izkusila obe fakulteti, NIKOMUR ne želim, da doživi Ljubljano. Res je, da nekateri vseeno pridejo dobro skozi, velika večina pa žal ne. Depresija, neprespane noči, stres, odpovedovanje.... res najbrž niso to, kar si želite. Če bi mene prej kdo opozoril na to, bi se vpisala v Mb že na začetku....
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 02. Apr. 2008 15:04

alyscha napisal/-a:
Ko profesorja nekaj vprašaš, je tvojega vprašanja vesel, ne pa, da te zatre z odgovorom, kakšne neumnosti sprašuješ.

Glede ostalega ne vem, ampak lahko pa zatrdim, da so v 1. in 2. letniku profesorji glede tega čisto skulirani in z veseljem odgovorijo na vprašanje. (Če si pa pripravljen kaj diskutirat z njim, pa še toliko bolje)
alyscha
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a alyscha » 02. Apr. 2008 15:29

Jullia_ jaz sem mislila predvsem na vprašanja, ki se tičejo izpitov... Ko dobiš nazaj test in bi rad kakšno pojasnilo... Mogoče imaš sama drugačne izkušnje, jaz in recimo še 15 mojih kolegov, smo imeli skorajda vedno slabe. Tudi tisti kolegi, ki še vedno vztrajajo v Lj, nimajo za povedat nič lepega... In ne rečem - nekateri ste/so carji, naredite vse v rokih - nekateri na podlagi 24 urnega piflanja, spet drugi ste/so inteligentni in jim/vam po dvakratnem branju knjige ostane 80% v glavi... Ampak sem vsekakor ne gre šteti večine, kar se vidi že po tem, koliko je vsako leto diplomantov...V primerjavi s številom vpisanih, zanemarljivo malo...
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 27. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a rinca » 02. Apr. 2008 16:22

densy napisal/-a:^ sj se ne jezim :D

a pol morm jest "samo" 48 točk zbrat, pa grem lahko iz izrednega na redni (sedaj pavziram). ker mam jest tut nekje v glavi da je branko reku da moram vse izpite narest za prehod..

sj če vmes pavziraš to nima veze ane?

treba je samo izpolnit pogoje za vpis v naslednji letnik, torej 48 točk. je pa res da ti v našem referatu vsak mesec mal drugač povejo :wink:
Blue-eyed boy meets a brown-eyed girl.
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 27. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a rinca » 02. Apr. 2008 16:26

jullia_ napisal/-a:
alyscha napisal/-a:
Ko profesorja nekaj vprašaš, je tvojega vprašanja vesel, ne pa, da te zatre z odgovorom, kakšne neumnosti sprašuješ.

Glede ostalega ne vem, ampak lahko pa zatrdim, da so v 1. in 2. letniku profesorji glede tega čisto skulirani in z veseljem odgovorijo na vprašanje. (Če si pa pripravljen kaj diskutirat z njim, pa še toliko bolje)

tud meni se zdi PF LJ čist kul...moraš se mal sprijaznit, da si v prvem letniku bolj kot ne številka (čeprav so se mi na govorilnih zdel profesorji čist lepo dostopni), potem gre pa vse strmo navzgor :wink:
če bi pa ti znala knjigo za PEK celo na pamet, ti pa sploh na ustnega ne bi bilo treba it (vsaj v naši generaciji so spraševali samo tiste, ki so bili med 5 in 6). najbolj na živce mi grejo taki, ki so jim za vse krivi profesorji :roll:
Blue-eyed boy meets a brown-eyed girl.
Uporabniški avatar
Ashley***
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Ashley*** » 02. Apr. 2008 16:39

Točno to sm hotla komentirat, pa me je Rinca prehitela..če si znala CELO knjigo na pamet, pa padla pol pa ne vem no...to so men mal buče - če se naučiš snov tako kot je treba(to pomen, da se ne napiflaš use kot pesmco, ko pa profesor malo obrne vpr. pa nimaš pojma), izpit narediš brez problema; tako pek, kot rim, kot tudi ostale predmete...pa se ne učim cele dneve, vsekakor pa ne celo leto, pač med izpitnim obdobjem je treba bit pa malo bolj pridn - govoriš pa kot da tisti , ki ne bo 365 dni na leto 15 ur preživel za knjigo, nikoli ne bo naredil tega faksa. Pa ne bi pametvala, če ne bi že vse to dala čez in točno vem kako stvari stojijo na PF. Ah ja, prosim v prihodnje ne zavajaj bodočih brucov, ker zaradi takih govoric, ima naš faks sloves kot ga ima :?
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 02. Apr. 2008 16:47

če si zdela od jutra do večera celo leto (dve leti) pa nisi nardila, pol:
- al nakladaš pa se nisi učila
- al pa nisi sposobna za faks
alyscha
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a alyscha » 02. Apr. 2008 18:53

Mislm ok...vse lepo in prav...napisala sem pač svojo izkušnjo ane... in ne rabite koj začet pljuvat...jaz nisem pljuvala po vas, ker sem lepo napisala, da nekaterim lepo laufa. Meni in marsikomu drugemu pač ni, pa nisem zato neumna in tudi nakladam ne.

In ja, učila sem se od jutra do večera, bila sem zlata maturantka, kar lahko marsikaj pove. Nisem se učila na pamet, to, da sem znala celo bukvo pomeni, da sem šla tolikokrat čez. Zato sem jo znala. Piflanje pa ni moja vrlina, morda mi ravno zato ni šlo. Če pa se npr. določene definicije naučiš na pamet in jih napišeš v test pa dobiš za to 0 točk, pa ne vem na kateri strani nekaj ni v redu? Tudi to, da ekonomijo piše na vsakem roku povprečno 400 študentov - da je izpit npr. ob 16h, rezultati pa naslednji dan ob osmih zjutraj, oprostite, ni normalno. Človek (pa če popravljata oba profesorja in asistentje) tega fizično ne zmore. Če popravljajo celo noč. Ker v tako kratkem času ni moč pregledati toliko testov in biti zraven 100% miselno prisoten. Razen če gre za stroj. Zato pa prihaja do takšnih napak.

Čudno, da z Rimom nisem imela težav in sem ga lahko naredila v prvo, z oceno 9. Ker Kranjc točno ve, kaj hoče. Ker moraš znat knjigo s sprednje in z zadnje strani, predvsem pa stvari razumet. In če snov obvladaš, narediš. Pri politični in še marsikje drugje pa je zafrkancija. In tega sem se na tem faksu naveličala. V MB sem se na ekonomijo takoj prijavila, šla na izpit brez da bi prebrala knjigo in dobila 10. Mislim, da je to spet dokaz, da v Lj nekaj ne štima.

In nisem pljuvala po nobenem izmed študentov (čeprav bi se dalo na ta račun povedat tudi marsikatero krepko), povedala sem samo svojo izkušnjo. In najbrž si je nisem izmislila. Ker ne vem zakaj bi si jo. Želela sem samo posvariti bodoče študente, naj se prej dobro pozanimajo. Če bodo le nekaj zanimanja vložili v to, prebrali še kak drug forum (debate na to temo so vsepovsod), bodo kmalu ugotovili, da imam prav. Lahko bi napisala še veliko pripetljajev - in ne v smislu ˝rekla - kazala˝, ampak takih, katerim sem bila priča ali pa sem jih doživela sama. Poleg tega pa si lahko tudi ve preberete stvari še drugje in boste videle, da ste med redkimi, ki zagovarjate tako plat fakultete...
alyscha
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a alyscha » 02. Apr. 2008 18:58

densy napisal/-a:če si zdela od jutra do večera celo leto (dve leti) pa nisi nardila, pol:
- al nakladaš pa se nisi učila
- al pa nisi sposobna za faks

Če si res tako dobra študentka prava, bi lahko vedela, da so tole žalitve. Tako da ti svetujem, da paziš malo na svoje izražanje.
Uporabniški avatar
Ashley***
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Ashley*** » 02. Apr. 2008 19:11

Lej Alyscha fora je, da ta faks res slovi po tem, da prfoksi je*ejo v glavo študente non-stop. Jst mam kr ene par kolegic na pravu in nobena od ns ni mela takih problemov kot krožijo okoli - fora je, da je marsikdo, ki je vpisan na pravo preveč len, da bi dvignu rit in se dejansko kaj naučil (ne leti to nate) in potem širijo govorice, da so "vse znali" in padli in ne vem kaj use..sj pravm ne men, ne nobeni moji kolegici se ni še kj takega zgodil, pa je za mano 9 izpitov (pa take govorice se ponavadi tičejo predvsem prvega letnika faksa, ki pa je za mano). Aja pa glede na to, da si pek pisala večkrat, si pisala tudi Štiblarjev izpit - on pa je znan po tem, da točke kar "tala", tudi če tisto kar napišeš ni ravno najbolj prav. Moj izpit je bil korektno popravljen (točk sem imela dosti več kot sem jih pričakovala, prav tako moje kolegice), ocena pa temu primerna...
alyscha
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a alyscha » 02. Apr. 2008 19:31

Ashley štiblar točke res kar tala, ker popravlja tako hitro, kot sem napisala... Zato izpiti niso popravljeni, kot bi morali biti. In očitno se me je držala smola. Marsikdo pa je imel najbrž srečo in je dobil veliko več točk, kot bi si zaslužil. Hvala bogu, da je vsaj kdo takšen srečnež. Samo pošteno pa to ni. Najhuje je to, da imaš recimo po izpitu celo dober občutek, pričakuješ celo kaj več kot 6, potem pa padeš. Tudi jaz imam tri prijatelje, ki so prvi letnik naredili brez težav, potem pa se jim je v drugem, tretjem ustavilo pri trojčkih in smo sedaj sošolci v MB. Tako da ta sloves, ki se drži LJ pravne, v veliki meri drži. Seveda pa obstoji majhen procent tistih, ki naredijo vse v rokih, kar ponavljam že ves čas. Tudi tebi želim in iz vsega srca privoščim, da ti to uspe. Ne maram pa komentarjev v smislu, da se nisem učila dovolj, ker samo sama vem, da se več ne bi mogla. Zapadla sem v depresijo, do česar najbrž ne bi prišlo, če bi mi bilo za faks vseeno. In nisem edina. Poznam pa tudi ljudi, ki se res ne učijo dovolj, enostavno se jim ne da, se raje posvečajo hobijem itd. in se na koncu prepišejo. Večinoma čisto na druge smeri študija. Ampak takšni večinoma tudi priznajo, da niso dovolj vložili v študij in tudi niso merilo.

Drugače pa vsem, ki ste šele za začetku študija želim, da bi vam šlo tako dobro še naprej! S srečo ali brez nje, to sploh ni pomembno.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov