Študij: Pravo
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Ashley*** - Komunikatorka
- Na forumu od: 25. 11. 2007
- Kraj: Ljubljana
Jst nimam pojma o latinščini, pa nism mela nobenih težav pri študiranju rima - te latinščine je bolj za vzorec - pomembneje je, da ti vsebinsko razumeš nek institut, ne pa d zdrdraš tiste tri latinske reke, ko te pa vpraša kaj to dejansko v praksi pomen, pa nimaš pojma...na to so alergični
-
jullia_ napisal/-a:Eni boste pa pač malo kasneje pogruntali, kakšna razlika je, ali imaš na pravu 7-ke, ali 9-ke in 10-ke.
niti približno ne takšna kot med umirjenim življenjem in takšnim na pomirjevalih.
Še tole morm komentirat - se čist strinjam s tabo Veleria glede ocen - seveda so pomembne: za prakso, pravosodni itd. Ampak ko enkrat končaš izobraževanje, je pa predvsem pomembno, da se znaš znajti tudi v praksi..nič ti ne pomaga če si napiflan use knjige na pamet, če si čisto zgubljen v poklicu, ki ga opravljaš. Aja pa Julija_ glede na to da si sama študentka prava in maš kar zelo lepo povprečje veš, da 9ke in 10ke niso nedosegljiva ocena na pravu - in govorit o tem, da so študenti, ki take ocene imajo na pomirjevalih...
-
Josephina - Cosmofrik
- Na forumu od: 20. 8. 2006
cukr8 napisal/-a:^^ To je za tiste, ki ne prihajajo z gimnazij / določenih srednjih šol oz. nimajo opravljene mature, se mi zdi... Tako da morajo ob prijavi opravljati ta preizkus, ker se pač ne morejo uvrstiti na seznam na podlagi točk ... Nekaj takega, po mojem... Neke vrste sprejemni izpit ...
Hm... Sam sej moresmet maturo, ce bi rad prsu na pravo? Ne vem no, danes smo dobili razpis in pise da je ta preizkus. :S
-
***Ally*** - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 8. 7. 2006
- Kraj: Maribor
^^ Piše, da je ta preizkus za tiste, ki so pred 1.6.1995 končali srednjo šolo...
Houd de wereld tegen
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Ashley*** napisal/-a: Aja pa Julija_ glede na to da si sama študentka prava in maš kar zelo lepo povprečje veš, da 9ke in 10ke niso nedosegljiva ocena na pravu - in govorit o tem, da so študenti, ki take ocene imajo na pomirjevalih...
tega pa nisem nikoli rekla. napisala sem, da so zaradi širjenja fame o tem, da je treba imet desetke, ker si drugače nula, nekateri na pomirjevalih. ampak nisem mislila tistih, ki visoko povprečje imajo. govorila sem o tistih, ki se matrajo za to, pa jim iz takšnega ali drugačnega razloga ne uspe. potem pa žrejo tablete.
-
Kika - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 13. 1. 2007
no ja no, jst vseen mislm narest neki iz sebe- čeprov nimam lih blestečega povprečja. pa sodnikov bo hmal še premal, k majo že tok mizerne plače... drgač pa lahko še marsikaj drugega nardiš preden prideš na pravosodnega. pa tut nezaposlenih ljudi s pravno fakulteto (brez pdi) je zelo zelo malo- največ so po faksu ljudje brezposelni do 8 mesecev (direkt informacija iz zavoda za zaposlovanje).
sam glede na logiko nekaterih tukaj je velika večina ljudi, ki je nardila pravni faks direkt za na odpad. s takim odnosom se pa še daleč pride... najbol da se takoj z nebotičnika ruknem, ker itak nam nikol nč dosegla
zdej je pa ta tema prov zanimiva ratala, ko smo se študentke prava spravle na kup.
sam glede na logiko nekaterih tukaj je velika večina ljudi, ki je nardila pravni faks direkt za na odpad. s takim odnosom se pa še daleč pride... najbol da se takoj z nebotičnika ruknem, ker itak nam nikol nč dosegla
zdej je pa ta tema prov zanimiva ratala, ko smo se študentke prava spravle na kup.
-
Mene pa res ful skrbi...zavedam se kako je realno stanje (kaj se da doseči s povprečjem, kaj se da brez njega - znanka dela v dobri firmi brez pravosodnega, je že dobila za nedoločen čas, ampak je imela pač srečo...lahko da jo imaš, lahko da ne). V prvem in drugem letniku mi je šlo dobro, v tretjem malo slabše, letos tudi tak-tak..in ko vidim, da so mi še samo težki izpiti ostali, pa da bi blo treba tud povprečje dvignit, me kar depra zgrabi . Polek tega pa še gledam pravniške otroke, ko so brez skrbi, kje bodo delali (ne rečem, poznam tudi take, ki se zelo trudijo in so med najboljšimu v letniku), jaz pa sem brez vez in na čase ful panična zaradi tega...najhujše je, ker se mi sploh več ne da trudit, ker se mi zdi vse zaman. Če bi se zavedala, da je v pravu vse tako "družinsko" bi me to najbrž odvrnilo od študija. Saj nisem nikomur fauš, ampak je pa bedno ko se ti nekaj trudiš, nekdo polek tebe pa dela z levo roko za 6ke, nakoncu pa bo imel vedno prednost pred tabo, ker ima že izkušnje od dela doma, pa stari vse poznajo... eh, kam sem zabredla...
Houd de wereld tegen
-
cukr8 - Kofetarica
- Na forumu od: 7. 9. 2005
^^ Jah, tole sem tudi jaz že opazila... Nekateri leta in leta vlečejo faks in s čim manjšim naporom packajo skupaj izpite, ker se jim itak že zdi logično, da bodo npr. nasledili očeta ...
Ah, za 4. letnik se ti ni treba tok sekirat, večinoma je tu laže priti do visoke ocene...
No ja, jaz tudi nimam zvez, povprečje imam sicer visoko, ampak tudi še ne vem, kaj mi bo prinesla prihodnost... Upajmo na najboljše, a ne ...
Ah, za 4. letnik se ti ni treba tok sekirat, večinoma je tu laže priti do visoke ocene...
No ja, jaz tudi nimam zvez, povprečje imam sicer visoko, ampak tudi še ne vem, kaj mi bo prinesla prihodnost... Upajmo na najboljše, a ne ...
-
Julija_ no tko se pa čist drgač sliš in se strinjam s tem, kar si zdej napisala...Ah punce, povprečje tut ni vse veste - tko k sm prej napisala, morš bit iz pravga "materiala" za pravo, morš met rd pravo in vedt d je to neki, s čimer se hočš ukvarjat ceu življenje..boste pač čakakale 4 mesce več na kako stvar, ampak ne bo konc sveta. Na konc boste pa use zelo uspešne sodnice, odvetnice, tožilke - kr brez skrbi Nekdo bo vidu vš potencial in vm dau priložnost. Men je bolš d dobim službo zato, k si jo zaslužm in dobr opravljam svoj poklic, ne pa zato, ker je oči ne vem kak odvetnik - pa še ceu življenje morš prenašat maltratiranje fotra, mah nasploh men poslovno pa zasebno življenje ne gresta skp..poznam kr ene par družinskih podjetij pa se skos sam kregajo. D ne omenjam, da večina takih študentov, študira sam zard svojih staršev, a jih pravo sploh ne zanima (sam morjo nadeljevt tradicijo), pol so pa čist nesrečni..sama mam kr uredu povprečje pa mi ni res v nikakršno uteho al pa da bi zdej sama sebe postavlala med bolše, k bojo prej dobil službo, pravosodni..mah larifari, vse v življenju si je treba zaslužt tut s čem drugim k študiranjem knjig na pamet...
-
positive vibration - Cosmofrik
- Na forumu od: 19. 3. 2006
Haha ful dobro povedano, Julia
Sama sem sprobala oba faxa pravne, v lj in v mb. Lani sem hodla v Lj, pa mi ni blo za zdržat tam. Pa ne zarad faxa, profesorji so zakon, Cerar je tavečji car! Ampak zarad folka. V Lj sem se vpisala zato, ker sem pričakovala, da bo tam en kup odprith, zabavnih ljudi, brez predsodkov, ful čagiranja, veselje, glasba povsod...Pa me je mesto razočaralo. Pa tudi sošolci so bli čist eni čudni. V glavenm, že decembra sem se hotla v MB prepisat, pa ni šlo - so rekli, oktobra, pa še to: če hočeš v 2.letnik, samo izredno, sicer pa ponovno v 1.letnik.
In ker so se mi doma lepo napol odrekli, sem bla prisiljena v to, da sn se vpisala v 1.letnik. In mnenje: profesorji so glih tolk kul, ko v Lj, izpiti isto težki, razlika je to, da je precej manj folka (150 proti 400), in smo mal bolj povezani. Ni tiste zahrbtnosti ko si cel odmor z nekom na čiku pa se menita, naslednji dan te pa več ne pozna (ja, to se mi je dogajalo v lj).
Mah, ni se treba sekirat zarad ocen...zarad pravosodnega, res je da je praktično pogoj, če hočeš bit uspešen v svojem poklicu.
Pa ne samo za delo na sodišču, tudi nobena firma, ki da kaj nase, ne bo vzela pravnika brez pravosodnega. Kot je ena prej rekla, da če nimaš namena delat v sodstvu, se mal moti...ljubica, jaz nikol ne bi bla odvetnica, sodnica al pa tožilka, pa me vseeno ful veseli moj študij. Pač si želim nekoč delat v gospodarstvu, mogoče me zanima politika, oboje iz pravnega vidika.
Nooo, glede pravosodnega (po novem se mu reče državni pravniški izpit, samo kot opomba).
Valda se zgodi, da dobiš tud šestke, pr men zaenkrat prevladujejo, kr mam 2, pa eno 7. Pa saj lahk na konc faxa zvišuješ tist, kaj ti najbolj kvari povprečje. Pa saj ni hudič da ni tak težko počakat tistih 3,4 leta, da prideš na vrsto za pravosodnega, al mate že vse neke bajne veze pa posteljo v naprej pripravljeno, da se vam tak mudi? No, saj če maš veze, ata te bo vzel v svojo odvetniško pisarno tudi brez DPI
Meni se ne mudi, mogoče si bom po diplomi ustvarla družinico, pa bojo par let ko šus mimo. Sicer pa izkušnje nabirat....
Aja, pa tiste kaj vas zanima PF MB, stara za Ang je zakon! sam vi je nebote meli, kr je noseča Taka darkerca, pa ful kul ženska.
niti približno ne takšna kot med umirjenim življenjem in takšnim na pomirjevalih.
Sama sem sprobala oba faxa pravne, v lj in v mb. Lani sem hodla v Lj, pa mi ni blo za zdržat tam. Pa ne zarad faxa, profesorji so zakon, Cerar je tavečji car! Ampak zarad folka. V Lj sem se vpisala zato, ker sem pričakovala, da bo tam en kup odprith, zabavnih ljudi, brez predsodkov, ful čagiranja, veselje, glasba povsod...Pa me je mesto razočaralo. Pa tudi sošolci so bli čist eni čudni. V glavenm, že decembra sem se hotla v MB prepisat, pa ni šlo - so rekli, oktobra, pa še to: če hočeš v 2.letnik, samo izredno, sicer pa ponovno v 1.letnik.
In ker so se mi doma lepo napol odrekli, sem bla prisiljena v to, da sn se vpisala v 1.letnik. In mnenje: profesorji so glih tolk kul, ko v Lj, izpiti isto težki, razlika je to, da je precej manj folka (150 proti 400), in smo mal bolj povezani. Ni tiste zahrbtnosti ko si cel odmor z nekom na čiku pa se menita, naslednji dan te pa več ne pozna (ja, to se mi je dogajalo v lj).
Mah, ni se treba sekirat zarad ocen...zarad pravosodnega, res je da je praktično pogoj, če hočeš bit uspešen v svojem poklicu.
Pa ne samo za delo na sodišču, tudi nobena firma, ki da kaj nase, ne bo vzela pravnika brez pravosodnega. Kot je ena prej rekla, da če nimaš namena delat v sodstvu, se mal moti...ljubica, jaz nikol ne bi bla odvetnica, sodnica al pa tožilka, pa me vseeno ful veseli moj študij. Pač si želim nekoč delat v gospodarstvu, mogoče me zanima politika, oboje iz pravnega vidika.
Nooo, glede pravosodnega (po novem se mu reče državni pravniški izpit, samo kot opomba).
Valda se zgodi, da dobiš tud šestke, pr men zaenkrat prevladujejo, kr mam 2, pa eno 7. Pa saj lahk na konc faxa zvišuješ tist, kaj ti najbolj kvari povprečje. Pa saj ni hudič da ni tak težko počakat tistih 3,4 leta, da prideš na vrsto za pravosodnega, al mate že vse neke bajne veze pa posteljo v naprej pripravljeno, da se vam tak mudi? No, saj če maš veze, ata te bo vzel v svojo odvetniško pisarno tudi brez DPI
Meni se ne mudi, mogoče si bom po diplomi ustvarla družinico, pa bojo par let ko šus mimo. Sicer pa izkušnje nabirat....
Aja, pa tiste kaj vas zanima PF MB, stara za Ang je zakon! sam vi je nebote meli, kr je noseča Taka darkerca, pa ful kul ženska.
-
Ah sj to ni sredna šola no..(o tem je že mensezdi Valeria govorila), pa ne morš na podlagi svoje izkušnje posploševat, da smo pa vsi v Lj zahrbtni, čudni itd. (tole je neposredno letel name, ker kokr razumm si bla lani prvi letnik prava v Lj., torej moja "kolegica")...mi je pa žal, da ti mesto ni blo ušeč, k jst sm čist zalublena v LJ (enkrat ljubljančanka, vedno ljubljančanka ).
-
positive vibration - Cosmofrik
- Na forumu od: 19. 3. 2006
Pač sm povedala moje videnje in doživljanje ljubljane, do katere zaradi dogodkov, ki sem jih tam doživljala, čutim neverjetn odpor. Greh se pove, grešnika pa ne
Ne razumem pa, zakaj govoriš o srednji šoli? Al to mogoče nima veze z mojim postom
Ne razumem pa, zakaj govoriš o srednji šoli? Al to mogoče nima veze z mojim postom
-
*cheRry* - Komunikatorka
- Na forumu od: 15. 12. 2007
positive vibration, si pričakovala, da bo v Lj kot v filmu-hodiš po mestu, v ozadju pa kak dober komad? Meni je Lj čist super, veselja je toliko, koker si ga sam narediš (kot povsod), večina vzvišenih ljudi na faxu pa že kr po prvem izpitu pristane na trdnih tleh . Ne razumem pa tisit, ki pravijo, da so vsa leta študija na PF lahko veliko žurali. Vsaj meni ne uspe, ker je preveč kolokvijev, izpitov. In če hočeš biti pri njih uspešen, si ne moreš privoščiti nekih hudih žurk. Razen če štejete kot žuranje pijačke s kolegicami v soboto od 20-22h . Sicer pa, če te fax veseli, ti ni problem izpustiti žurk (vsaj meni, dopuščam možnost, da je z mano kaj narobe ). So pa tudi mene strašili, da naj se ne vpišem na PF, ker je ogrooomno dela, cele dneve in noči naj bi se bilo treba učiti..se mi zdi, da so to besede tistih, ki jim ni uspelo narediti v 3 letih 1. letnika vsega skupaj 2 izpita Meni osebno se tale naš fax sploh ne zdi neka piflarija, velik stvari je dost logičnih, velik si lahk predstavljaš, mal povezuješ, pa je.
-
Jaz bi pa šla v Lj tudi študirat...v nasprotju z večino, ki pride v Mb in jim je tu oh in sploh fajn, se je meni ljubljanska pravna dosti bolj dopadla, ko sem šla pogledat na informativni dan...pa tudi tako po vtisih. Samo pač zaradi okoliščin sem se takrat odločila za Mb (zdaj mi je recimo že žal glede tega, ampak ker nisem tam sprobala, ne morem bit 100%).
Houd de wereld tegen
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov