Študij: Pravo

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

flaša86
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 28. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a flaša86 » 08. Sep. 2010 9:00

*Gaja* napisal/-a:Jaz pa že ful časa razmišljam, da bi se vpisala na pravo in me zanima nekaj stvari, če bi mi katera malce razložila. :)

Pa še to me zanima. Kako je glede zaposlitve, katere so vse možnosti? To mi je jasno, da si lahko odvetnik, sodnik, tožilec in kar je še tega, ampak mene bolj zanima kaj takega kot je recimo notar. Mamina znanka namreč dela v sodstvu kot tožilka in je rekla, da ni le zahteven poklic, pač pa se tudi marsikomu lahko zameri. :? No, ampak tudi taki morejo biti, saj smo si različni ane.
Torej, čim več informacij od tistih, ki ste tam, po možnosti že diplomirali. Hvala :)

Za učenje na pf lj ne vem, tak da bom sam drugi del poskusla:
Možnosti je veliko...treba se je pa znajt. Pa niso tak fajn plačane, kot se mogoče komu zdi-vsaj jaz sem mislila v 4.l sš, da kak fajn šiht bom jaz mela po faksu-ni več tega, nam ž v 1. l povejo, kaka je realnost.
Za odvetnika,sodnika,tožilca,notarja so pogoji! Najprej 2.l delovnih izkušenj (če maš pripravništvo na sodišču,katerega pa ne boš dobil prej kot v par letih, če nimaš lepega povprečja-najbolše tam okrog 8,5, pol si kr hitro not),drugače pa 3l če delaš drugje al nekak tak-potem je pa treba pdi naret-to pa je najtežji izpit v SLO, tisto pa se 1leto učijo...:S Potem maš šanse za kak šiht,ampak baje je vedno slabše, tud pol ni tak lahko,kot sem si še do prejšnega tedna mislila, dokler mi niso povedali ljudje z izkušnjami, da ni tak :( :( Za sodnika,tož.,notarja pa morš met še 6l delovnih izkušenj,pa vsaj 30 bit star...tak da na stara leta lahko delaš to:S bedarija...

No seveda je pa pravnik vedno lahko kvaziekonomist :), imaš kako firmo pa ti gre fajn, al pa najboljše-greš v politiko :D

Pač hočem povedat-preveč nas je!!! Vsako leto se vpiše 400 v lj, 150 MB, pa še v Ng nevemkolko in pa še izredni??:S Diplomira jih pa tud kar veliko, v Mb več kot 100 definitivno! Zdaj pa delaj računico:S

Tak da, če vas ne res veseli, pa mate neke ambicije, ne hodit, oz. če bote, pridite tja z zavedanjem situacije!!
Faks ni tolk težko naredit, kot pa je dobit šiht! Razn če maš veze :D
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 27. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a rinca » 08. Sep. 2010 9:33

no, tok hudo s službo spet ni...sigurno je več kot pol mojih kolegic in kolegov s takšnim ali drugačnim povprečjem dobilo službo brez vez. kolegica, ki je bila najdlje brez službe, jo je iskala 3-4 mesece in trenutno nihče iz moje družbe ni brezposelen. veliko pa pomaga, če že prek študenca nekje delaš in te potem tam vzamejo ali pa imaš (sicer neformalne) izkušnje za kje drugje.

ne pravim da ni problemov, ampak če si vztrajen in sposoben, nekaj dobiš.
Blue-eyed boy meets a brown-eyed girl.
spice girl
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 31. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a spice girl » 08. Sep. 2010 14:03

Kar se tiče Nove Gorice, lahko vse odšteješ pa da jih je 100. Tisto ni faks, kaj šele prevna fakulteta. Mislim, da "tisto" v NG žali vse študente in profesorje pfLj.
Kar se pa učenja tiče. Jaz se ponavadi začnem učit konec marca, začetek aprila. Nekatere predmete sem se učila že čez leto npr: kazenski dvojček pa rim. Vse je odvisno od posameznika in pri meni je bilo tako, da se je vse tisto, kar so mi povedali drugi izkazalo za napačno. Nekateri predmeti ti bolj ležijo, spet drugi manj, nekater se raje učiš kot druge itd.
Torej, ne zanašajte se na tisto, kar vam kdo pove ali ste pač slišali... vsak ima drugačno izkušnjo.
Kar se pa profeorjev tiče... predvsem na ustnih se zopet pokažejo različne izkušnje, ki jih imajo študentje. Dam lahko svoj primer pri družini, ko me je z 8-ke, ki sem jod dobila na pisnem delu, potem na ustnem vrgla (moja itkušnja s prof. Novakovo je bila katastrofalana in je ne privoščim nobenemu)
Uporabniški avatar
kitty cat
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 27. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a kitty cat » 08. Sep. 2010 18:40

Jaz sem o pravu razmišljala že pred leti, a so me potem od faksa vedno znova odvrnile zgodbice, kako se j.... štiri leta, da narediš izpite in imaš neko lepo povprečje, potem pa ti na koncu niti to ne pomaga kaj dosti, ker so potrebne veze ali pa izjemno povprečje (višje od 8). Spet druga stvar, ki pa je verjetno tudi bližje realnosti, pa je ta, da gre za zelo zahtevne poklice v sodstvu (ali če delaš kje drugje kot pravnik), plače pa niso temu primerne.

Koliko je resnice v tem, ne vem, niti ne verjamem vsemu kar mi kdo pove o katerem koli faksu, ker je vsak sposoben za nekaj drugega. :) Baje je v tej stroki dosti bolj zahteven zloglasni PDI, za katerega pa baje poleg štirih let moraš narediti še eno? No, za ta izpit je baje potrebno intenzivno učenje vsa pol leta, take informacije sem dobila od mamine znanke, ki se ga je lotila in ji ga je uspelo narediti. :?

Sama bom po vsej verjetnosti po enem letu "pavze" šla na pf, ker me (poleg psihologije) še najbolj zanima in sem ugotovila, da je brezveze vztrajat in izgubljat živce na faksu, ki te ne veseli. Bo pa verjetno 1. letnik kar naporen in bo trajalo, da bom skužila meni ustrezen sistem učenja... :D
Alta alatis patent.
Procky
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 6. 9. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Procky » 08. Sep. 2010 20:35

umirte se no!!!

Nbene panike ni na tem faksu. Maš obdobja k se učiš več, maš obdobja k se manj. Jst zase lahko povem, da se nimam za uiber geek piflarja, pa sem naredu faks z zlo solidnim povprečjem.

Možnosti zaposlitve je pa nešteto: pravosodje, gospodarstvo, javna uprava,....
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 08. Sep. 2010 21:09

Ja, pomoje obstaja cel kup študijev, ki so glede služb manj perspektivni od prava. In seveda cel kup takšnih, ki so bolj, samo načeloma ne za družboslovce :)

Sicer se pa da PF narest brez kakšne večje drame. Od tistih, ki smo se začeli družit v 1. letniku, nas je velika večina v rednem času skupaj prilezla do 4. Eni so bili bolj pridni, drugi manj, vsem pa je skupna motivacija in interes za študij. Tisti (predvsem tiste), ki so se vpisali, ker je pač eliten faks, so pa obupali po prvih kolokvijih.
Uporabniški avatar
kitty cat
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 27. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a kitty cat » 08. Sep. 2010 21:23

Večina mojih bivših sošolcev, ki so se vpisali lani tja, so zdaj že drugje :D Ravno iz tega razloga, ker so se vpisali tja samo zaradi "imena", ki ga nosi faks.
Alta alatis patent.
Uporabniški avatar
Študentka.
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 19. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Študentka. » 09. Sep. 2010 10:46

Zanima kdaj točno se odpre 3. rok prijav (namen se imam izredno na pravo vpisat,zihr bo še frej) pa kdaj potem si sprejet? Upam da ne mine velik oktobra mim da nebojo vsi tam že začel :))
Pa zanima me kaka je razlika med izrednim in rednim študijem prava? A smo izredni čist posebi, al mamo skup predavanja pa vaje z rednimi?
Pa če je res MAL LAŽJE? :)
Hvala za info.
Uporabniški avatar
Študentka.
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Študentka. » 09. Sep. 2010 10:50

ČE je tukaj kaka izredna pravnica ki gre v 1. letnik ali pa tudi če je že 2.3. al pa 4. mi piši na zasebca! ;)

Zanima me če kdaj se zalnejo pred.&vaje za izredne? Šele novembra? Nekje sem zasledila.. Pa pomoje smo kar skupaj in ne mešani z rednimi ane?
Lilah
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 14. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Lilah » 09. Sep. 2010 12:33

3. rok, če je razpisan, se razpiše nekje v prvem tednu oktobra, potem pa enkrat do 10. (se mi zdi) izveste če ste sprejeti.
Razlika med izrednim in rednim študijem prava je v tem, da pri izrednem predelate ISTO količino snovi kot pri rednem in to celo v krajšem času, za kar je potrebno malce bolj poprijet za učenje. Predavanj nimaš z rednimi, ker kot pravim vi hitreje vzamete snov in moraš prej predelat to.
O tem da bi blo pa kaj lažje pa nič ne vem :P
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 27. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a rinca » 09. Sep. 2010 13:24

izredni študij na pravu nikakor ni lažji od rednega ravno zato ker so predavanja tok slabša in krajša. jst ti priporočam da hodiš na redna predavanja, če imaš čez dan čas. ne vem pa kako je s tem zdaj ko je bolonjc.
Blue-eyed boy meets a brown-eyed girl.
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 25. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 09. Sep. 2010 19:06

uff lažje pa res ne more bit, kvečjemu težje ker morš hitreje skapirat snov ker ni sam piflarija ti zakoni.
Procky
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 6. 9. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Procky » 09. Sep. 2010 19:27

Izreden študij je tko k reden ... tud redni študenti lahko hodjo na izredna predavanja in seveda obratno (priporočljivo). Pa tist k se bo vpisu na pravo, bo hitr mogu pokapirat, da ni sam piflarija. Tud zakon sam po seb je vedno napisan z neko logiko... tisti iz PF se boste strinjal, da tud ZKP nosi neko logiko, čeprav je napisan katastrofalno :)

Pa vsem bodočim študentkam .... tipov na tem faksu skor ni ;)
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 09. Sep. 2010 20:56

^^če pa so že...so pa.... bolj neuporabni v pomenu besede "tip".
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
Študentka.
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Študentka. » 09. Sep. 2010 20:58

Hvala za info...

A na izredno se pa lahko vsak vpiše (ki plača seveda), al samo tisti ki delajo? ker povsod berem ˝izredni študij ob delu˝ :)) pa me to zdej mal skrbi?

Pa še zanima me zakaj na uradni strani od pf lj ne najdem nič informacij o izrednem študiju prava (dodiplomc!)

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]