Študij: Pravo

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
***Ally***
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 8. 7. 2006
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a ***Ally*** » 18. Avg. 2010 13:39

diplomirala, v rednem roku, s povprečjem, s katerim sem dobila pripravništvo v 2 mesecih..v Mb sicer (sem zato kaj slabše izobražena?)
Zadnjič spremenil ***Ally***, dne 18. Avg. 2010 13:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Houd de wereld tegen
Uporabniški avatar
***Ally***
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a ***Ally*** » 18. Avg. 2010 13:42

zdaj najbrž lahko pričakujem debato kako je v Lj težje, ker zafrkavajo pri ekonomiji in ker je vmes kak trojček..če mislite, da ste zaradi tega boljši, potem kar, ampak pri 90% služb, vključujoč pripravništvo, te noben ne vpraša kje si diplomiral, in če se počutite prikrajšani, ker morate študirati v Lj, kjer vam je "težje", naj vas spomnim, da ste bili vsi ob vpisu vljudno vabljeni tudi v Mb, če pa za vas tam ni dovolj dobro, potem je pač logično, da morate malo bolj zagrizti..

jaz mislim, da se lahko enako kvalitetno študira na obeh fakultetah, če imaš tendenco na kazensko področje, je morda več strokovnjakov v Lj, za gospodarsko pa v Mb, ampak to je spet relativno (rim je rim v mb in lj)..spoštujem ljubljanske kolege enako kot mariborske in posledično si ne pustim, da mi lj. študentje ... po glavi (da ne pozabim na množične prepisovalce iz lj, ki začuda, niti "lažjega" faxa v mb ne morejo nardit)

aja pa še to bi dodala, tudi naše knjige so enako debele, izpitni roki pa razporejeni na maj, junij in september (vsaj jaz sem jih tako opravljala), semestrska izpita max 2, s kolokviji pa se načeloma ne opravi celotnega izpita, mogoče se dobi kakšen bonus ali kaj podobnega, res redko pa prav cel izpit (mislim da max 2 ali 3 v vseh 4 letih)..
Houd de wereld tegen
spice girl
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 31. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a spice girl » 18. Avg. 2010 18:27

Nisi me razumela. Ne podcenjujem Mb, vendar pa o njej ne morem govoriti, ker ne poznam sistema. Odzvala sem se samo na tvoj komentar, da je lahek študij in da službe ne dobiš.

Iz lastnih izkušenj ti pa lahko povem tole: poznam predsednika okrajnega sodišča v Novi Gorici, ki mi je rekel, da raje vzamejo v prakso in službo diplomiranega pravnika iz LJ, kot pa iz MB. Je pa prijateljica diplomirala v MB in službe ne more dobiti- ima tudi pravosodni izpit, medtem, ko moja soseda, je njena vrstnica, diplomirala v Lj in dobila službo prez problema. V kratkem bo postala sodnica.

Niti na misel mi ne pride, da bi kritizirala Mb in njene študente in daleč od tega da se jočem, da je težko ali karkoli podobnega. Povem pa svoje izkušnje. Kje bo posameznik študiral je pač njegova stvar in njegova odločitev. Jaz sem se odločila za Lj, med drugimi tudi zato, ker ima fakulteta 90 letno tradicijo in, je roko na srce ,v Evropi in po svetu veliko bolj priznana kot Mb.
Uporabniški avatar
***Ally***
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a ***Ally*** » 18. Avg. 2010 19:18

no glede službe: za pripravništvo šteje samo povprečje (seznami se delajo samo na višjih sodiščih, s katerih te dodelijo na okrožja in okraje v njihovi pristojnosti - okrožna in okrajna sodišča ne jemljejo nikogar na pripravništvo), jaz sem dobila službo na VSEH štirih višjih sodiščih, vzela sem jo pa v svojem kraju, da se ne rabim seliti oz. voziti
Houd de wereld tegen
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 18. Avg. 2010 19:49

spice girl napisal/-a:Iz lastnih izkušenj ti pa lahko povem tole: poznam predsednika okrajnega sodišča v Novi Gorici, ki mi je rekel, da raje vzamejo v prakso in službo diplomiranega pravnika iz LJ, kot pa iz MB. Je pa prijateljica diplomirala v MB in službe ne more dobiti- ima tudi pravosodni izpit, medtem, ko moja soseda, je njena vrstnica, diplomirala v Lj in dobila službo prez problema. V kratkem bo postala sodnica.

Evo to sem tudj jaz že slišala in tudi vidim, da je kar res. Na splošno rajši jemljejo v službo diplomante pravne fakultete v Lj kot tiste iz Mb.
BLUEkitty
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 20. 7. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a BLUEkitty » 18. Avg. 2010 21:00

kaj pa evropska pravna fakulteta v NG?
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 19. Avg. 2010 0:26

^^Za njo pa itak pravjo, da se tja vpiše folk, ki nikakor ni mogl naredit letnika v Lj in pol imajo v NG več ali manj kar naenkrat visoko povprečje :)
Uporabniški avatar
***Ally***
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a ***Ally*** » 19. Avg. 2010 7:53

nekje sem dobila info, da po končanju tega faxa ne moreš pristopit na pdi, ne vem pa, če je to res..
Houd de wereld tegen
Uporabniški avatar
sarchika09
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 1. 4. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a sarchika09 » 19. Avg. 2010 9:05

spice girl napisal/-a:Iz lastnih izkušenj ti pa lahko povem tole: poznam predsednika okrajnega sodišča v Novi Gorici, ki mi je rekel, da raje vzamejo v prakso in službo diplomiranega pravnika iz LJ, kot pa iz MB.

No, toliko o pravni državi, spoštovanju načela pravne enakosti in prepovedi diskriminacije :P
spice girl
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 31. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a spice girl » 19. Avg. 2010 11:50

BLUEkitty napisal/-a:kaj pa evropska pravna fakulteta v NG?

Tale "fakulteta" si ne zasluži naziva fakulteta. Poznam punco, ki jo je končala in na koncu je končala v Tacnu, kjer se šola za navadno policistko.
Že to, da nimajo rimskega prava, ampak kanonsko pravo z osnovami rimskega prava dosti pove. Vsi, ki hodimo ali smo končali fakulteto v Lj (verjetno tudi v Mb- ampak tega ne vem, ker pač ne poznam sistema :D ) vemo, kako pomembno je rimsko pravo za nadaljne izpite iz civilnega področja.

Sarchika09 tako pač je, če bi se spuščali v debato kaj je poštenje, enakopravnost in pravna država v naši Sloveniji, ne bi nikamor prišli
Uporabniški avatar
sarchika09
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a sarchika09 » 19. Avg. 2010 12:29

^^ saj vem, da tako pač je in nimamo kaj, ampak pač zanimivo se mi zdi, ko ti cel faks ponavljajo pravna država gor in dol in prepoved diskriminacije in tralala hopsasa...potem pa predsednik okrajnega sodišča takole biksne ven :D
Uporabniški avatar
***Ally***
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a ***Ally*** » 19. Avg. 2010 12:42

^^ pa pravim, da to ne more bit res, no :)

ko ti daješ prošnje za pripravništvo jih pošlješ na eno ali več višjih sodišč in potem tam kadrovska služba dela sezname

ko se sprosti mesto recimo na okrajnem v Mb, vzamejo prvega s seznama in tako dalje, dokler se čez 3 mesece ne naredi nov seznam - pripravniki so vsi, brez izjeme, zaposleni na višjih sodiščih in dodeljeni na sodišča nižje stopnje (vse kadrovske zadeve se zate urejajo na višjem sodišču, na okrožnem ali okrajnem nimaš sploh nič z nobenim, razen svojim mentorjem, ki pa sam ne izbira svojih pripravnikov, ampak mu jih dodelijo)

to je edini način, kako priti do sodniškega pripravništva, ni nobene poti mimo tega, pa če poznaš samega ministra za pravosodje

posledično je tudi vseeno, kje si študiral

ni mi treba ničesar verjet, ampak v to sem pa 100% prepričana ;)
Houd de wereld tegen
Uporabniški avatar
sarchika09
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a sarchika09 » 19. Avg. 2010 12:49

^^ aja? No, potem pa je še upanje, če ne morejo po svoje delat :D
Sej to s seznami sem vedla, da obstajajo, ampak sem potem sklepala, da so očitno bolj za okras (se spomnem, ko smo šli novembra al decembra na eno obravnavo, pa smo se še malo po sodišču sprehajali in smo prišli do "oglasne deske" s seznami-madona, tega seznama je za par metrov :eek: :D)
Uporabniški avatar
***Ally***
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a ***Ally*** » 19. Avg. 2010 13:23

ah ti na sodiščih so taki scary ja :D saj so na netu drugače..

pač deluje tako, da se nardijo 1x na 3 al 4 mesece glede na vse prispele vloge in tudi glede na obstoječe sezname..torej če imaš povprečje npr. 8,9 in je na seznamu najvišje tisti z 8,8, si potem prvi na seznamu in te najprej vzamejo..če imaš 8,6 si pa že pod njim in najprej vzamejo njega..problem je, če v prvih treh mesecih ne dobiš, potem spet pride nov seznam, na katerem si lahko še nižje in se potem ves čas premikaš gor in dol po seznamu..ne moreš pa tudi vedet, koliko mest se bo sprostilo

pač to je ena opcija, če nimaš zagotovljene kake druge službe, lahko pa greš h kakemu odvetniku ali notarju, če te vzamejo..pol pa res lahko pride do razlik med Mb in Lj (s tem da vzhodno od Ljubljane je večini bolj ali manj ravno, kje si študiral, v Lj pa verjamem, da majo nekateri preference)

bedno je, ker pri odvetnikih še vedno raje jemljejo študente, zaradi stroškov, ali pa tiste s pdi, ampak pdi pa ne moreš opravit, če nimaš pripravništva, pol si pa v začaranem krogu :?
Houd de wereld tegen
Uporabniški avatar
Alja*
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 19. 8. 2010
Kraj: Slovenska Bistrica

Neprebrana objavaNapisal/-a Alja* » 19. Avg. 2010 19:43

Pozdravljeni vsi,
letos bom tudi jaz začela svojo študijsko pot na PF Lj in me zanima, če je tukaj kakšna brucka, ki bo morebiti moja sošolka?
Pa tudi kar koli, kar bi bilo uporabno-informativnega od starejših študentk, bi mi prišlo blazno prav.
:flower:

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov