Študij: Pravo

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
sarchika09
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 1. 4. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a sarchika09 » 18. Jul. 2009 12:24

To že, ampak se pa vseeno sliši smiselno, da si oseba, ki se je šolala kr dosti let svojega življenja (sploh, če želi pridet do doktorata) zasluži neko "nagrado" za svoj trud. In s to nagrado mislim višjo plačo. Res je, da je razmerje med našimi plačami čist pretirano, ampak vseeno.
kikiriki
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 28. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a kikiriki » 18. Jul. 2009 12:43

sarchika09 napisal/-a:To že, ampak se pa vseeno sliši smiselno, da si oseba, ki se je šolala kr dosti let svojega življenja (sploh, če želi pridet do doktorata) zasluži neko "nagrado" za svoj trud. In s to nagrado mislim višjo plačo. Res je, da je razmerje med našimi plačami čist pretirano, ampak vseeno.

Ker vidim, da si ti tudi ena redkih, ki imaš srce te bom vprašal naslednje. Kako se počutiš ob misli, da imaš ti recimo 3000 evrov plače (pa to še zadaleč ni neka zelo visoka plača), na drugi strani pa vidiš ljudi/družine, ki ne morejo preživeti čez mesec (imajo dohodke par sto evrov)?. In sedaj mi odgovori, če je to pravično, pa čeprav imaš ti narejen faks, tisti revež pa ima samo OŠ. Pa to razmerje, ki sem ga podal je za današnje razmere še nizko. Danes si zlobni ljudje delijo plače po 10000, 20000, 30000... evrov na mesec.
To vprašanje je smiselno samo za dobre ljudi, ker pokvarjenci ga ne razumejo.
Uporabniški avatar
sarchika09
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 1. 4. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a sarchika09 » 18. Jul. 2009 12:53

Ne, ni pravično, da so takšne razlike v plačah, tega se zavedam toliko bolj tudi zato, ker moji starši niso nikoli imeli nekih high plač, pa smo vseeno živeli normalno in nam ni nič manjkalo.

Ampak se mi pa še vseeno zdi smiselno, da je nekdo, ki je leta garal na fakulteti, delal za to, da si je plačal magisterij, doktorat, imel željo po tem, da se izobrazi, za svoj trud kasneje, v službi nagrajen (kar pa ne pomeni, da vsi hodijo na fax samo zato, da bodo potem imeli visoko plačo, js osebno, se ne vpisujem na pravo zaradi plače, ampak zato, ker me to zanima že od nekdaj, ravno tako, kot me zanima tudi študij psihologije/sociologije, ki -po pričevanjih drugih- ni nek perspektiven poklic, in ni iskanih kadrov, ampak, če je zadosti velika želja za nekaj, se najde tudi pot, da se to uresniči). No ja, sem mal zašla od bistva, anyway :D
Uporabniški avatar
*cheRry*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 15. 12. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *cheRry* » 18. Jul. 2009 12:59

Ampak pri tem tvojem vprašanju je pomemben tudi razlog, zakaj ima nek revež samo OŠ. Tisti, ki res niso imeli možnosti šolanja se mi smilijo in si res težk predstavljam kaj morajo vse v življenju dati skozi. Na drugi strani so ljudje, ki pa se jim v šolo ni dalo hoditi. Dam primer mojega sošolca iz OŠ, ki je pustil SŠ zato, ker je začel delati v neki žagi, kjer ne zasluži niti 500€ na mesec, vseeno pa misli da je to ne vem kulk velik in da je nek hud frajer, ker ma denar. Mogoče zdej, ko smo mladi, ko bo pa mel družino, otroke, ki jih bo treba preživljati...bo pa itak bogi in vse to. In ta isti tip ne zamudi niti ene priložnosti, da mi ne bi povedu, kk sm js glupa, ker ga ne žuram tok, ker ne vem ka je mladost, ker sm ful za knjigah. In ko (če) bom kdaj zaslužla 3000€ na mesec, se bom mu lahk sam smejala. Pa če sm zaradi tega zlobna, pač sem.
Še zmeri pa se mi smilijo tisti, ki res niso imeli možnosti za izobrazbo (včasih je blo mal težje kot sedaj, ko lahko skoraj vsak študira). In se mi smilijo delavci, ki so izgubili službe v tej krizi. Ampak vseen-velik ljudi si je čist samih krivih, da majo sam OŠ izobrazbo. Men se zdi dost logično in pravično, da tisti, ki delamo nek težek fax, mu posvetimo veliko časa in truda, dobimo vsemu temu primerno plačilo na koncu. Konec koncev je delo enega odvetnika/sodnika velik bolj stresno in odgovorno kot delo kake šivilje, čistilke...
Freedom is just another word for nothing left to lose..
kikiriki
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a kikiriki » 18. Jul. 2009 13:34

*cheRry* napisal/-a:Na drugi strani so ljudje, ki pa se jim v šolo ni dalo hoditi. Dam primer mojega sošolca iz OŠ, ki je pustil SŠ zato, ker je začel delati v neki žagi, kjer ne zasluži niti 500€ na mesec, vseeno pa misli da je to ne vem kulk velik in da je nek hud frajer, ker ma denar. Mogoče zdej, ko smo mladi, ko bo pa mel družino, otroke, ki jih bo treba preživljati...bo pa itak bogi in vse to. In ta isti tip ne zamudi niti ene priložnosti, da mi ne bi povedu, kk sm js glupa, ker ga ne žuram tok, ker ne vem ka je mladost, ker sm ful za knjigah. In ko (če) bom kdaj zaslužla 3000€ na mesec, se bom mu lahk sam smejala. Pa če sm zaradi tega zlobna, pač sem.

Ko boš enkrat (če boš) na višjo stopnjo dojemanja kakor večina ljudi, ne boš do tega sošolca več sovražno nastrojena, ampak se ti bo zasmilil in ga boš pomilovala in mu želela pomagati, ker samo po kratkem opisu te osebe vidmi, da je v stiski. Dlje ne mislim govoriti, ker nima smisla.

*cheRry* napisal/-a:Men se zdi dost logično in pravično, da tisti, ki delamo nek težek fax, mu posvetimo veliko časa in truda, dobimo vsemu temu primerno plačilo na koncu.

Primerno ? Kaj pa je primerno ? Je to 1000, 3000, 10000, 50000 evrov ?

*cheRry* napisal/-a:Konec koncev je delo enega odvetnika/sodnika velik bolj stresno in odgovorno kot delo kake šivilje, čistilke...

Kako pa ti to veš? Sem človek, ki upam, da bom postal doktor znanosti (upam), sem inteligenten in razumem tisto kar večina ljudi ne razume, pa vseeno se velikokrat ustavim in pogovorim z "nižjimi" sloji ljudi (čistilci, brezposelnimi...) in iz njih zelo hitro razberem eno težko muko in to je muka, da v tej družbi niso sprejeti. Še huje počutijo se zavržene, manjvredne. To je hud stres. Pa čeprav razmišljam na povsem drugem nivoju kot ti preprosti revni ljudje se s z njimi pogovorim v njim razumljivem jeziku in rečem tudi kakšno spodbudno besedo, jim kaj svetujem ipd. Srečen sem, če jim pomagam s spodbudno besedo.
In ne gledam, da ko bom doktor znanosti, da bom pa hotel za "nagrado" imeti zelo visoko plačo. Če bi sedajle lahko odločil bi vsem poštenim na tem svetu dal enake plače, nepoštene pa bi poslal v zapore, kjer bi se cele dneve garalo. Dokler bo "višja" plača motiv za pridobivanje izobrazbe, toliko časa bo ta družba ničvredna.
Liena
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Liena » 18. Jul. 2009 14:57

Vidim da se gre v tej debati samo za višino plače, tako da sploh nima smisla diskutirat o tem. Sama že delala kot čistilka in sobarica in ni to delo zame prav nič manj vredno od dela, ki ga bom opravljala po končanem faksu.

Res ne vem, kaj te tako bode pri pravnikih oz. odvetnikih. Razumi vendar, da nekdo mora opravljati to delo, pa če je tako ali tako.
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 6. 2008
Kraj: Daleč...

Neprebrana objavaNapisal/-a my_self » 18. Jul. 2009 15:30

Manjvredn poklic je verjetno zato ker ulagaš manj truda v to da spucaš neki WCjeu, hodnikou, al karkoli moreš spucat. Pač spucaš in greš domou. Kot je že ena rekla, je manj stresno delo, kt pa kako drugo bolj "pomembno" delo (zdravniki, pravniki,..). Kr pr teh poklicih je dosti krat tudi tko da ne zaključiš z delom po 8 urah, ma maš kr nekid elaš še potem doma (pravniki, ekonomisti, profesorji,..) Če bi js opravljala delo čistilke in se počutla manjvredno, potrto itd., zaradi pogledou mimoidočih bi neki nrdila v tej smeri in se šla izobraževat ne glede na starost (nobedn mi ne bi upu preprečit it na SŠ in nrdit maturo, da bi lahko opravljala potem malo bolj "vredno" delo)

Vsak poklic je posvoje težk, samo pač kot je blo že stokrat povedano, logično da po 4 in več letih izobraževanja (s tem mislim fax + magisterij al celo doktorat) ne boš imeu tolko visoko (oz. nizko) plačo kot čistilke k so nrdile OŠ.
Tiste k pač niso imele možnosti it na SŠ (čeprou SŠ je skorej da brezplačen in če si res neki želiš dosežt ni niti težk) se mi smilijo, ampk največkrat ko vidim čistilke se spomnim na sošolko z OŠ, k se je mela za frajerko ker ji je blo vseeno za šolo in še ko so ji učiteji povedli kaj bo točno vprašana (ja, tko slabo ji je šlo), se ni bla niti tistih 3 vprašanj sposobna naučit. Ker ji je blo očitno več do tega da se je hvalila s tem kko hodi okoli s frendicami kot pa da bi se kej naučila.. Ko jo vidim ne gledam na njo kot na neki manjvrednega in ji ne rečem vidiš zdej kje si končala ker si bla rajš na pijačkah, samo pač tudi smili se mi ne in se mi ne zdi nepravična ta razlika v plačah.
Uporabniški avatar
*cheRry*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 15. 12. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *cheRry* » 18. Jul. 2009 15:52

Mislim kr neke. Kje sm napisala, da sm sovražno nastrojena do sošolca? Aja, če bom kdaj na višji stopnji dojemanja (ti pa si al kaj? glede na tvoje pisanje tle gor dvomim, pa brez zamere, bodoči doktor znanosti, sicer pa nadvse inteligentna oseba), ga bom pomilovala?? Ker pomilovanje nekoga je pa res neki lepega al kaj?
Primerna plača, kaj pa vem, zihr nad 3000€ na mesec.
In nism napisala da so čistilke manj vredne, ampak da je njihov poklic manj stresen in manj odgovoren. Pomivanja tal pač ne moreš primerjat z odločanjem o tem, ali je nekdo kriv ali nedolžen, kakšno kazen si zasluži...
In če je kdo sovražno nastrojen si to ti, ne vem kaj so ti odvetniki hudega naredili v življenju, da o njih razmišljaš na tak način.
Freedom is just another word for nothing left to lose..
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 19. Jul. 2009 9:30

Vse je stvar povpraševanja in ponudbe. Zato pa so nekateri poklici bolje plačani od drugih. Ni tolko point v izobrazbi, sploh ne. Za čistilko ni potrebna nobena izobrazba. Za prodajalko je potrebna. Zakaj ima potemtakem prodajalka v Mercatorju (višja izobrazba, zahtevnejše delo, bolj "cenjeno" delo) nižjo plačo kot pa čistilka? Ker ljudi, ki so pripravljeni biti prodajalci, je veliko več, kot ljudi, ki bi čistili prostore. Zakaj ima nek kovinostrugar na terenu (dvo- ali troletna šola, umazan poklic, ne preveč cenjen, delo 12ur na dan, vročina, mraz...) plačo 2000€, uradnik z univerzitetno izobrazbo pa 700-800€? Ker je folka s končano fakulteto ko dreka, noben pa ne zna fleksa v roki držat. In je poklic kovinostrugarja veliko bolj iskan :arrow: bolje plačan, kot delo uradnika.
Zakaj je delo menedžerjev tako dobro plačano? Ker jih je zelo malo, ki so sposobni menedžerji. Haha, tudi firmo v zugrund poslat in sebi žepe napolnit je treba znat :D
Zakaj (nekateri) odvetniki tolk dobr zaslužijo? Ker so jim ljudje pripravljeni plačat. Ker očitno presodijo, da so vredni tega denarja. Da ponujajo dovolj. As simple as that.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
bic
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 13. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a bic » 19. Jul. 2009 10:40

Kikiriki,

neumnosti trosiš, take, v katere po moje še sam ne verjameš.
zaza86
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 14. 7. 2009
Kraj: MB

Neprebrana objavaNapisal/-a zaza86 » 19. Jul. 2009 14:48

Ieee, prebrala sm sam nekipostov, ampak mi ni jasno,ka (d.f) ma nek random človk,ki pač ne mara pravnikov al kaj, se zj oglašat tu po forumu pa nas blatit (al karkoli pač počne) in pol rata cela bedna debata vn,kr se mu očitno tak neda dopovedat da vse ljudi se pač neda v isti koš metat..kaj ga briga če mam js npr.slabo srce pa bom odvetnica zato,kr je fajn folk nategovat in bom služla s tem..če mam pa možnost..moj problem..(to sicer ne mislim resno,kr nameravam bit poštena in študiram zato da bom pomagala ljudem,pa dobro,on pač tega nebo vrjev,kr smo vsi pravniki slabi.. :roll: )

Sem misla da je bol namenjena ta tema, da folk sprašuje glede faksa in študija ipd...
Kar se tiče debate o poklicih-vsak pač gre študirat kar ga veseli (al pa kar si lah privošči), če ne pa pač gre delat,ker se je tak odločo..vsak poklic je neki vreden,noben človk ni kaj slabš zato kr je al odvetnik al pa čistilka..vsak človk je pa karakterno tak kot je, ne glede na to kaj počne v življenju..tak da ne bit tk pametn, kikiriki..glede na to da doktorat delaš, bi lahk mel mal drugačno razmišljanje in vedel da svet ni črnobeli..
Pa dobro, se bomo pač sprijaznili da bojo eni meli o odvetnikih pač slabo mnenje, pa sodnikih, čeprav sploh pojma nimajo kk delo poteka..ja fajn je pač se na nekoga pi..dit, ko pač slišiš za 1slabo izkušno :roll: kva čmo..

Sicr pa sej vete kje se vampirji naučijo pit kri...(na pravni fakulteti.. :) )
zaza86
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 14. 7. 2009
Kraj: MB

Neprebrana objavaNapisal/-a zaza86 » 19. Jul. 2009 15:03

kikiriki napisal/-a:Mal off topic, ampak vseeno.
Nikoli mi ni bilo jasno kako ima lahko toliko mladih ljudi željo postati odvetnik. To je eden najbolj pokvarjenih poklicev kar jih obstaja. Človek gre zavestno v to, da bo kot odvetnik branil tudi kriminalce in druge pokvarjence. Torej zavestno gre v to, da bo za uspeh in denar lagal in zavajal, ter uničeval življenja drugih. To je res ogaben poklic in jaz ga poštenim mladim ljudem ne bi priporočal. Odvetnik enostavno ima pravico zagovarjati in lagati, torej storiti vse, da nekega kriminalca reši. Če je denar tako veliko slepilo, da zaradi njega celo življenje uničuješ druge in tudi sebe potem pa je to žalostno. Zloba se vsakemu človeku vrne nekajkratno.

hahahahahahahaha,zj sm našla 1.kikirikijev post..LOOOOL
Nekdo pač more to delat, tud kriminalci si pač po zakonu zaslužijo iste pravice kot ostali,kar je pravica do pravnega varstva in zato pač rabijo odvetnike...
Odvetniki pa pač se po uspešnosti kažejo tud v tem,kolk primerov dobijo..itak da bojo se potrudli da človeka rešijo..to pa niso krivi oni,ampak pač zakoni,ki so tk napisani...js res nevem kaj se ne ljudje pozanimajo najprej pa pol bluzijo,ne pa da neumnosti kvasijo...
Če ni dost dokazov pač ni, ka boš zaj..in če odvetnik ve kk to izkoristit,itak da bo...sploh pa kazn zapora za resne kriminalce itak ni kaj takega..pač uživajo tiste par mescov,pa jovo na novo..
In tu smo spet pri zakonih in državi, ne pa pri odvetnikih,ker si ne oni kazni zmišlujejo...brezveze pa tupit nekomu to, ko tak pojma nima...
Pridi na kako predavanje kdaj kikiriki, ti bo mogoč kaj več jasno;)

Sploh pa ne zaslužijo tak vlk ko si misliš, razn če res niso nefer(sam to je pa v vsakem poklicu tak, na pošten način se pač neda služit,nismo to ljudje krivi če pa je družba taka..:S)
Za moje pojme bi mogle plače bit kr fejst višje..za tolk ko se mormo zabavat tekom študija...(pa ne sam za nas, tud ostali poklici v slo,ki so itak 3x premalo plačani, življenski stroški pa nenormalno visoki...pa ti res ne preostane drugega kot kriminal..tak al pa drugačn)
kikiriki
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a kikiriki » 20. Jul. 2009 8:30

zaza86 napisal/-a:
kikiriki napisal/-a:Mal off topic, ampak vseeno.
Nikoli mi ni bilo jasno kako ima lahko toliko mladih ljudi željo postati odvetnik. To je eden najbolj pokvarjenih poklicev kar jih obstaja. Človek gre zavestno v to, da bo kot odvetnik branil tudi kriminalce in druge pokvarjence. Torej zavestno gre v to, da bo za uspeh in denar lagal in zavajal, ter uničeval življenja drugih. To je res ogaben poklic in jaz ga poštenim mladim ljudem ne bi priporočal. Odvetnik enostavno ima pravico zagovarjati in lagati, torej storiti vse, da nekega kriminalca reši. Če je denar tako veliko slepilo, da zaradi njega celo življenje uničuješ druge in tudi sebe potem pa je to žalostno. Zloba se vsakemu človeku vrne nekajkratno.

hahahahahahahaha,zj sm našla 1.kikirikijev post..LOOOOL
Nekdo pač more to delat, tud kriminalci si pač po zakonu zaslužijo iste pravice kot ostali,kar je pravica do pravnega varstva in zato pač rabijo odvetnike...
Odvetniki pa pač se po uspešnosti kažejo tud v tem,kolk primerov dobijo..itak da bojo se potrudli da človeka rešijo..to pa niso krivi oni,ampak pač zakoni,ki so tk napisani...js res nevem kaj se ne ljudje pozanimajo najprej pa pol bluzijo,ne pa da neumnosti kvasijo...
Če ni dost dokazov pač ni, ka boš zaj..in če odvetnik ve kk to izkoristit,itak da bo...sploh pa kazn zapora za resne kriminalce itak ni kaj takega..pač uživajo tiste par mescov,pa jovo na novo..
In tu smo spet pri zakonih in državi, ne pa pri odvetnikih,ker si ne oni kazni zmišlujejo...brezveze pa tupit nekomu to, ko tak pojma nima...
Pridi na kako predavanje kdaj kikiriki, ti bo mogoč kaj več jasno;)

Sploh pa ne zaslužijo tak vlk ko si misliš, razn če res niso nefer(sam to je pa v vsakem poklicu tak, na pošten način se pač neda služit,nismo to ljudje krivi če pa je družba taka..:S)
Za moje pojme bi mogle plače bit kr fejst višje..za tolk ko se mormo zabavat tekom študija...(pa ne sam za nas, tud ostali poklici v slo,ki so itak 3x premalo plačani, življenski stroški pa nenormalno visoki...pa ti res ne preostane drugega kot kriminal..tak al pa drugačn)

Na vse poste lahko rečem le, da mi je žal, da toliko ljudi razmišlja primitivno zob za zob.
O teh tem kako nimam pojma itd. pa bi spet ponovil kar sem že neki osebi rekel in sicer, da najbrž poznam pravo bolje kot ti. Sploh pa poanta moje teze ni bila vprašljivost zakonitosti delovanja odvetnikov, ampak moralnost. Med zakonitostjo in moralnostjo pa je ogromna razlika, čeprav verjamem, da vam na fakulteti želijo študentom prikazati zakonitost kot enačaj moralnosti. Vidim, da jim pri prepričevanju študentov kar dobro uspeva.
Vsak intelektualec (to je lahko tudi formalno neizobražen človek, to je lahko študent...) mora biti sposoben kritičnega pogleda na svojo stroko. Vidim, da tule gor večina študentov/študentk prava/ tega ni sposobno, zato me malce skrbi relevantnost pravnih fakultet v Sloveniji. Morda bi namesto famoznih trojčkov lahko ponudili kakšen bolj izviren pristop k oblikovanju bodočega diplomanta. A po svoje je razumljivo, da fakulteta tega kar "prodaja" ne bo postavljala pod vprašaj. No saj po drugih fakultetah ni nič bolje. Zato pa bi od mladih ljudi pričakoval malo več samostojnega in kritičnega razmišljanja.
Aja pa da ne bo pomote, jaz doktorata še ne delam (upam pa da ga bom kmalu).
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 6. 2008
Kraj: Daleč...

Neprebrana objavaNapisal/-a my_self » 20. Jul. 2009 10:57

Al se boš pritoževau čez pravo al ne, še vedno bo obstajalo, ne boš nič doesgu s pametovanjem in prepričevanjem. Zgleda da ti vidiš sam negativne stvari tega poklica, samo verjemi da je tudi doosti pozitivnih (in to govorim js, k ne maram prava)
Liena
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Liena » 20. Jul. 2009 15:09

Milu milu, tebi se je očitno res nekdo iz pravniške stroke moral močno zameriti, da v vsakem postu eno in isto drajsaš. In z vsemi posti, ki si jih spisal do zdaj dokazuješ, da si človek, ki ne ceni drugih ljudi. Odločitev za pravniški poklic je stvar vsakega posameznika in ne vem kaj te tako obremenjuje ta nemoralnost, kot jo ti imenuješ. Veš koliko stvari v življenju je nemoralnih, koliko ljudi, ki opravljajo raznorazne poklice te bo prizadelo na nemoralen način... Jaz za sebe lahko rečem, da takoj uvidim, če se nekomu godi krivica in mi je iskreno hudo za to osebo. Sploh če to krivico prizadajam jaz, skušam to takoj popraviti. In taka kot sem, sem se vseeno odločila za pravo. Kaj češ, različni smo si, ne moreš to tako no.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov