Študij: Pravo
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Mayflower* - Kofetarica
- Na forumu od: 10. 6. 2007
Živjo. Ma kakšna od punc mogoče še kakšne knjige ali zapiske za prvi letnik? Lepo prosim, če me kontaktirate na ZS. hvala!
-
perpetua - Komunikatorka
- Na forumu od: 23. 3. 2008
Pravica do zasebne lastnine je določena v Ustavi RS (natančneje v 33. členu). Ker gre za pravico to pomeni, da nihče ne more izvrševati svojih pravic, tako da bi s tem posegal v pravice drugih. Posledice posega v tujo zasebno lastnino pa urejajo drugi predpisi.
Če gremo kar na najstrožji predpis.
Kazenski zakonik določa:
Poškodovanje tuje stvari
224. člen
(1) Kdor tujo stvar poškoduje, uniči ali napravi nerabno, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do dveh let.
(2) Če je povzročena škoda velika, se storilec kaznuje z zaporom do petih let.
(3) Pregon za dejanje iz prvega odstavka tega člena se začne na predlog.
Pomembno tu je, da gre za predlagalni delikt, kar pomeni, da mora oškodovanec predlog za pregon podati državnemu tožilcu (ali policiji) sam.
Upam, da kaj pomaga sem na voljo za dodatne informacije.
Če gremo kar na najstrožji predpis.
Kazenski zakonik določa:
Poškodovanje tuje stvari
224. člen
(1) Kdor tujo stvar poškoduje, uniči ali napravi nerabno, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do dveh let.
(2) Če je povzročena škoda velika, se storilec kaznuje z zaporom do petih let.
(3) Pregon za dejanje iz prvega odstavka tega člena se začne na predlog.
Pomembno tu je, da gre za predlagalni delikt, kar pomeni, da mora oškodovanec predlog za pregon podati državnemu tožilcu (ali policiji) sam.
Upam, da kaj pomaga sem na voljo za dodatne informacije.
Zadnjič spremenil perpetua, dne 25. Okt. 2008 11:06, skupaj popravljeno 1 krat.
-
perpetua - Komunikatorka
- Na forumu od: 23. 3. 2008
P.s.: Pozabila sem pripisati, kdaj gre za veliko škodo, ki jo omenja drugi odstavek zgoraj omenjenega člena.
Člen 126. KZ: 3) Za veliko premoženjsko korist, škodo ali vrednost se šteje znesek, ki presega petdeset povprečnih neto plač na zaposleno osebo.
Člen 126. KZ: 3) Za veliko premoženjsko korist, škodo ali vrednost se šteje znesek, ki presega petdeset povprečnih neto plač na zaposleno osebo.
- levcek
- Komunikatorka
- Na forumu od: 29. 3. 2006
Ce mate zeljo it ni greh probat... pa prvega pac ponavljas... al pa se prepises.....nekako se ze skobacas naprej .. tretji je spet precej tezek...dosti jih nardi, nekaj gre s prosnjo naprej, dosti spet izredno ker jim ostane kaksen izpit.
Meni sicer dela probleme konec leta vedno, pa mam poletje bolj kot ne "uniceno", ampak zakaj, ker se pac ceu julij sekiram, kako se bom mogla ceu avgust ucit, pa zakaj se nisem ze pocasi med letom sproti ucila. - pa ponavadi nism nikoli hodla na predavanja..pa sm bluzila celo leto..
potem ponavadi oktobra sm vseeno zadovoljna kr ugotovim da sm u bistvu uzivala poletje, razen tistih cca 5-6h ucenja na dan.
... zdej sm 4.letnik imam sicer še en neporavnan raćun za nazaj... ni hudega.
Edino, kar svetujem je, da vedno ta težje izpite delat na prvi rok! se pravi kazenski dvojcek ( 2.letnik), obligacijski trojcek (3letnik) ter najbrz v 1. tudi Rim in Pek (tega pri meni ni bilo, ker sem bila pac totalno zaljubljena v prvem letniku,in sm v Lj samo cakala na odhod v domaci kraj k njemu seveda... pa sm se rima lotila sele pol ko sm ponavljala)
aja.. pa Rim ni noben bavbav, sam naucit se ga je treba fajn ko gres prvic delat!
In vedno samozavestno na ustne!!!
edit: ce ob ucenju ugotovite, da ste ze 2x ali vecx prebrali isto stran pa ne veste o cem pise oz. ce ste vmes zaceli drugo razmisljat, pejte iz hise mal na spehod, shopping, na kavico s kolegicami, k fantu morebiti in poskusite kasneje al pa naslednji dan z več volje..
ce boste imeli preveckrat take tezave, pa ... ne vem.. rajsi it na drug fax, ker delat 10let en fax je pa tudi BORING.
ce povem zase, mam ponavadi zadnje dni julija in zacetne dni avgusta pripravljalne dni da padem spet notri v učenje, to zgleda tako da zjutraj ustanem ob 9h, pa pol se ucim pou urce, jutro nato prespim s knjigo v postelji, nato se popoldne ucim se eno urco in je ze cajt za it uzivat ... za majski in junijski rok pac teh tezav ni, ker se ze par mesecov prej nekako poskusas usako tolko spravit ucit, pol pa enkrat aprila res stece
ni s tem romanom sm hotla smao povedat, da ni tako tezek in slab fax
Meni sicer dela probleme konec leta vedno, pa mam poletje bolj kot ne "uniceno", ampak zakaj, ker se pac ceu julij sekiram, kako se bom mogla ceu avgust ucit, pa zakaj se nisem ze pocasi med letom sproti ucila. - pa ponavadi nism nikoli hodla na predavanja..pa sm bluzila celo leto..
potem ponavadi oktobra sm vseeno zadovoljna kr ugotovim da sm u bistvu uzivala poletje, razen tistih cca 5-6h ucenja na dan.
... zdej sm 4.letnik imam sicer še en neporavnan raćun za nazaj... ni hudega.
Edino, kar svetujem je, da vedno ta težje izpite delat na prvi rok! se pravi kazenski dvojcek ( 2.letnik), obligacijski trojcek (3letnik) ter najbrz v 1. tudi Rim in Pek (tega pri meni ni bilo, ker sem bila pac totalno zaljubljena v prvem letniku,in sm v Lj samo cakala na odhod v domaci kraj k njemu seveda... pa sm se rima lotila sele pol ko sm ponavljala)
aja.. pa Rim ni noben bavbav, sam naucit se ga je treba fajn ko gres prvic delat!
In vedno samozavestno na ustne!!!
edit: ce ob ucenju ugotovite, da ste ze 2x ali vecx prebrali isto stran pa ne veste o cem pise oz. ce ste vmes zaceli drugo razmisljat, pejte iz hise mal na spehod, shopping, na kavico s kolegicami, k fantu morebiti in poskusite kasneje al pa naslednji dan z več volje..
ce boste imeli preveckrat take tezave, pa ... ne vem.. rajsi it na drug fax, ker delat 10let en fax je pa tudi BORING.
ce povem zase, mam ponavadi zadnje dni julija in zacetne dni avgusta pripravljalne dni da padem spet notri v učenje, to zgleda tako da zjutraj ustanem ob 9h, pa pol se ucim pou urce, jutro nato prespim s knjigo v postelji, nato se popoldne ucim se eno urco in je ze cajt za it uzivat ... za majski in junijski rok pac teh tezav ni, ker se ze par mesecov prej nekako poskusas usako tolko spravit ucit, pol pa enkrat aprila res stece
ni s tem romanom sm hotla smao povedat, da ni tako tezek in slab fax
-
lovefrance - Komunikatorka
- Na forumu od: 19. 6. 2008
ej levcek, ful hvala za tale tvoj "roman"
zlo si me potolažla in spodbudila za naprej, ker zdaj sem nekak obtičala... pač hvala za tale post!
zlo si me potolažla in spodbudila za naprej, ker zdaj sem nekak obtičala... pač hvala za tale post!
- levcek
- Komunikatorka
- Na forumu od: 29. 3. 2006
lovefrance napisal/-a:ej levcek, ful hvala za tale tvoj "roman"
ni za kaj!
...
poznam punco ki je tri leta delala SAMO statistiko z instrukcijami vred
pa se kr ni zgubila volje ... njeno ucenje pa je zgledalo nekako takole: joj me boli glava, joj sm bolna,... ne vem ce ji je kdaj uspelo v celem dnevu vsega skupi se ucit vec kot 1,5h
..... v takih primerih pa treba vseeno bit realist in izbrat drug fax, samo ona je tam po moje bolj zato, da lahk reče da studira pravo, ceprav ga dejansko še NIKOLI ni .. ne upam si trdit, ker ne vem kaj se je z njo zgodilo, po parih letih sm jo enkrat videla, ampk mi je bilo nerodno jo "mučit" z vprašanjem "kako pa fax?"
-
mAjChYkaaa - Sramežljivka
- Na forumu od: 19. 11. 2005
No, tut js mam željo it na pravo, ampak vseeno mam še ful enih vprašanj.
Tale statistika... Kok je to podobno gimnazijski matematiki? Mam jo namreč komaj 2, komi čakam, da se je znebim, in res bi se mi strgal, če bi se mogla še na faksu ubadat z njo. Sicer je tut baje v 4. letniku pri matematiki statistika, tak da bom tut takrat vidla kako in kaj, ampak vseeno.... Kake izkušnje mate ve?
Še nekja... Ena je par strani že pisala o teh izmenjavah pa to, in tut js bi ful rada šla mal ven. Kake povprečne ocene morš met za to? Je to, da lahk greš na izmejavo, odvisno sam od povprečne ocene, al pač od lastnega interesa?
Uglaunem, vprašanj mam 1000, itak me je že strah, če mi bo študij steku tak ko je treba, plus tega, da me še ful velik ljudi zabija z raznimi stavki v smislu, da sm čist nora, če grem to študirat in da ne bom mela nič več od življenja.
Tale statistika... Kok je to podobno gimnazijski matematiki? Mam jo namreč komaj 2, komi čakam, da se je znebim, in res bi se mi strgal, če bi se mogla še na faksu ubadat z njo. Sicer je tut baje v 4. letniku pri matematiki statistika, tak da bom tut takrat vidla kako in kaj, ampak vseeno.... Kake izkušnje mate ve?
Še nekja... Ena je par strani že pisala o teh izmenjavah pa to, in tut js bi ful rada šla mal ven. Kake povprečne ocene morš met za to? Je to, da lahk greš na izmejavo, odvisno sam od povprečne ocene, al pač od lastnega interesa?
Uglaunem, vprašanj mam 1000, itak me je že strah, če mi bo študij steku tak ko je treba, plus tega, da me še ful velik ljudi zabija z raznimi stavki v smislu, da sm čist nora, če grem to študirat in da ne bom mela nič več od življenja.
-
Kika - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 13. 1. 2007
Izmenjava je bolj odvisna od lastnega interesa. če je več šrijavljenih, imajo prednost tisti s povprečjem in znanjem jezikov, vendar ni nikoli nekega groznega navala.
statistika je polletni predmet in ni grozen. morš znat pa računat za to- delit, množit, seštevat ni panike
statistika je polletni predmet in ni grozen. morš znat pa računat za to- delit, množit, seštevat ni panike
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Statistika na pravni je nekakšen uvod za ogrevanje v resno učenje. Če ti tega ne bo zneslo narest (glede na to, da je potrebno samo poštekat par tipov nalog, ki se vsako leto ponavljajo), nimaš na tem faksu kaj počet. Naj te raje skrbi rimsko pravo
- punchka987
- Sramežljivka
- Na forumu od: 1. 10. 2008
a mi lahko kakšna prosim pove če so pri primerjalnem ustavnem pravu ustni?pa če so a lohk pridejo tut po 3.7.?
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov