Študij: Pravo

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
*Eliza*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 11. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a *Eliza* » 19. Nov. 2012 9:33

mislim, da ta prepoved kar po celi Sloveniji velja...
Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 8. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a haylee » 19. Nov. 2012 11:46

^^ Ja, smiselno bi valda blo, vse je JU. Edino vsako sodišče ima svoja sredstva na razpolago, mogoče so bli v MB bolj skromni letos, pa jim je še kej ostal :D
He wants to say "I love you" but keeps it to "goodnight" - because love will mean some falling and she's afraid of heights.
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 29. Jan. 2013 14:42

Imam kar nekaj prijateljev, ki so na PF Lj, in meni je žalostno, ko gledam cimre, obe pravnici, obe isti letnik. Ena se je preko enega izmed višjih letnikov prikopala da nekega super gradiva (nekaj v stilu rešenih vprašanj za enega težjih izpitov prvega letnika), in ko sem to slučajno enkrat omenila drugi cimri, se je ona druga delala ko da o tem nič ne ve in da sem jo jaz narobe razumela, da ona tega nima itd... Jaz sem samo debelo gledala, ko me je potem na samem nadrla da kaj se grem, in zakaj ji to razlagam?
No, pa to ni edini primer. Mi je razlagala cimra, cela ponosna kako je bila na govorilnih za rimsko pravo in ji je asistent al ne vem kdo pomagal rešit neko nalogo. Čez nekaj časa jo kliče moj kolega in ona se mu direkt zlaže da ne ve kako rešit. Žalostno, res.
To meni ni "pozitivna tekmovalnost" kot je ena prej prodajala bučke - to je meni navadna grda laž in nevoščljivost. Kar je najbolj žalostno, taki "talenti", ki presedijo po 10 ur na dan za knjigo, si manično vbijajo podatke v glavo, si potem drznejo zmerjat naravoslovne fakse z "drugorazrednimi" ker se da v tednu, dveh naučit za lepo oceno, saj se ne ocenjuje nadriblanosti na pamet, ampak razumevanje (ki ga pri naravoslovnih vedah pridobiš ob sprotnem delu).
Pa ne pravim, da je to problem PF (no, deloma je), ampak problem (nekaterih) ljudi, ki se tja vpišejo.
Tja se vpišejo večinoma tisti, ki jih ne zanima nič, razen denar (ali kaj naj si drugega misli človek, ko na kam si se pa ti vpisal? dobi odgovor: ja na MF LJ, drugo MF MB, tretje pa PF) in mislijo, da jih bo po koncu faksa čakala dobra služba, ugled v njihovi malomeščanski družbi in denarja na kupe. Za to je delno odgovoren tudi Pf, saj že na informativnih dnevih obkladjo PF, njene zaposlene in študente s krilaticami in vsesplošnim poveličevanjem.

Je pa tudi pozitivna stran pranja možganov - ti študenti so dobesedno rušilni in se znajo v saki situaciji postavit zase. Primer:
Prijateljica odpre kremo v trgovini (ni testerja) in se namaže z njo. Varnostnica jo primerno opozori, da tega ne more naredit in da bo kremo morala zdaj kupit. Prijateljica jo z ledenim glasom opozori da mora po zakonu o varovanju potrošnikov met vsak kozmetični izdelek tester na voljo (čist laž) in da naj bo vesela da jih ne prijavi na tržni inšpektorat. Varnostnica se opraviči, prijateljica vzame enako, neodprto kremo in jo kupi.
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 29. Jan. 2013 14:44

Wohoa, to je pa dolgo ratalo!
Se opravičujem ampak sem morala dat to iz sebe :D.
V resnici sem bolj popustljiva in ne tako tečna :D
Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a haylee » 29. Jan. 2013 15:46

^^ Zanimivo, moja generacija Pf Ljubljana je bla čisto nasprotje temu (al pa sem samo jaz to tko doživljala). Ko sem jaz študirala (2006-2011) smo si ful pomagal med sabo, zapiske sem vedno brez problema dobila za sfotkat, PF forum je bil poln koristnih nasvetov iz kje se učit, kaj ker prof sprašuje in na kaj je treba bit še posebi pozorn; ene par "sošolcev" je celo redno pisalo skripte, ki so jih potem dal v kopirnico na voljo vsem študentom. Je pa res, da je moja sedaj sestra nekje na sredini študija (torej ene 3 generacije za mano) in ima čist drugo zgodbico - tamali so baje totalni grebatorji, vsak samo za svojo rit skrbi, če pade 9ka je že jok in stok. Mogoče pa je to odraz trenutnega poraznega stanja v državi? In se študenti (ful bolj kot smo se mi) zavedajo, da služb ni oz. bojo za tisto eno razpisno mesto drug drugemu konkurenca, zaradi česar pa izginja kolegialna solidarnost.
He wants to say "I love you" but keeps it to "goodnight" - because love will mean some falling and she's afraid of heights.
*Lani*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 1. 12. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a *Lani* » 29. Jan. 2013 17:20

Sarissima napisal/-a:Mi je razlagala cimra, cela ponosna kako je bila na govorilnih za rimsko pravo in ji je asistent al ne vem kdo pomagal rešit neko nalogo. Čez nekaj časa jo kliče moj kolega in ona se mu direkt zlaže da ne ve kako rešit. Žalostno, res.
To meni ni "pozitivna tekmovalnost" kot je ena prej prodajala bučke - to je meni navadna grda laž in nevoščljivost.

Ne vem, če je to nevoščljivost. Lahko, da ji je enostavno lažje povedat, da ne ve, kot vlagat čas in trud v to, da bi tvojemu kolegu nekaj pojašnjevala, posebej pa nekaj, do česa lahko on pride isto tako enostavno kot je prišla ona, če le vloži nekaj časa in truda v to, da bi se pomenil z asistentom. Je tako, da eni pričakujejo čisto preveč pomoči od drugih, in je najlažje nekomu takemu, za katerega ali veš, da je tak, ali pa ne veš, predvidevaš pa, da bi lahko tak izpadel, povedat, da pač ne poznaš odgovora na njegovo vprašanje, da te ne bi ta potem še vztrajno nadlegoval. Jaz imam na primer eno kolegico, ki ji za karkoli me vpraša po novem povem, da ne poznam odgovora, ker sem se naveličala tega, da me je vztrajno nadlegovala tudi po tem, ko sem jo napotila k pravemu asistentu ali ji povedala kje je nekaj v knjigi ali na internetu pojašnjeno, ker je očitno hotela nek hiter odgovor, ni pa bila pripravljena vložiti nič časa in truda vanj, jaz pa tudi ne vanjo. Ni pa ta primer bil na pravu, lahko pa da je med temi primeri, ki jih ti opisuješ na pravu, bilo par podobnih.
doggica
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 9. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a doggica » 13. Feb. 2013 13:26

a se še komu zdi ta ukrep prepovedi zaposlovanja pripravnikov (plačanih) malo preveč drastičen? glede na to, da je pripravništvo pogoj za pdi? razumela bi, da bi jih vzeli manj, ampak da jih ne bodo jemali več, se mi pa zdi kar too much :eek:
jaz sem ravno v tem precepu, ali naj malo popravim povprečje, ali pa pač pustim tako kot je in zaključim.
mislite, da bo ta prepoved dolgo trajala? :(
Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a haylee » 13. Feb. 2013 13:52

Jst sm zadnjič govorila z eno sodnico, ki je rekla, da je slišala, da celo do 2015 ne mislijo jemat. Preveč drastično? Men se v teh razmerah, ko je država čist obubožana, to zdi čist smiseln ukrep, ker roko na srce je plačano pripravništvo za državo v teh časih metanje denarja skoz okn - ker dejansko ne gre za službo ampak izobraževanje, kjer pripravniki sicer dobijo vsak mesec plačilno listo, ubistvu gre pa bolj za štipendijo.
doggica
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a doggica » 13. Feb. 2013 14:22

Se pravi ostane le še volontersko pripravništvo-ampak če prav razumem,če na sodišču opraviš VP,ki traja (se mi zdi) 8mesecev, to še ni dovolj da greš lahko na pdi, je tako? Moraš poleg tega imeti še delovne izkušnje pri odvetniku,notarju ipd..,kajne?
Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a haylee » 13. Feb. 2013 14:32

Ja, poleg volunterskega pripravništva, ki traja 8 mesecev (5 mesecev na civilnem oddelku in 3 mesece na kazenskem) rabiš še 16 mesecev delovnih izkušenj (torej sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s polnim delovnim časom). Sodišču se lahko v celoti "izogneš" z 32imi meseci delovnih izkušenj v pravosodju (pri notarju, odvetniku..).

Edit: popravla mesce, prehitr sm bla pametna :D
Zadnjič spremenil haylee, dne 13. Feb. 2013 16:39, skupaj popravljeno 1 krat.
doggica
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a doggica » 13. Feb. 2013 14:50

Oky hvala ti za razjasnitev :) si nisem bila čisto na jasnem, kako je s tem. No pa saj, tudi do 2015 lahko počakam in do takrat poskusim najti drugje oz počnem kaj drugega, upam samo to, da se bo to enkrat ponovno odprlo in da ni ta ukrep forever.
Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a haylee » 13. Feb. 2013 14:59

Vrjem, da se mi, ki malo bolj iz prve roke poznamo dosedanji sistem plačanega pripravništva, nebi čudili, če bi blo forever :wink:

It was to good to be true :D
doggica
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a doggica » 13. Feb. 2013 15:11

Joj ne mi zbijat upanja :) no ja, resnica boli al kako že :) je pa težko, ker ne vem kako potem priti do pdi-ja.. Preko plačanega pripravništva torej ne več, preko volonterskega sicer lahko, ampak rabiš poleg tega še delovne izkušnje - kar pa itak ne moreš dobit kar tako, ker vsak hoče zaposlit nekoga ki ŽE ima delovne izkušnje, pa tudi služb je malo.. Torej je to začaran krog. Oh ja, ko bi le to vedla takrat, ko sem se vpisovala na pravo :(
Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a haylee » 13. Feb. 2013 16:44

Ah ne, sj pomoje ni fertik in bojo še vedno jemal pripravnike s sklenitvijo delovnega razmerja in to pomoje zihr že kej pred letom 2015. Mogoče sam mal v manjšem obsegu. Drugače pa se strinjam, da je trenutno situacija obupna - na zavodu se celo pojavljajo oglasi za zaposlitev pravnika s pdi-jem za minimalca. Morš met res srečo, da kot pripravnik dobiš službo pri kakem normalnem odvetniku za neko solidno plačo. Groza :?
doggica
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a doggica » 13. Feb. 2013 17:36

Iz tvojih ust v božja ušesa :) Drugače se pa strinjam s tabo ja, je pa to vse posledica tega ker nas je preveč. Ampak saj pravim, ko sem se vpisovala na pravo, takšnih velkih problemov še ni bilo oz niso bili tako izpostavljeni, to se je začelo kazat šele proti koncu študija. Ti pa take stvari precej zmanjšajo motivacijo :( no kakorkoli, počakajmo pa bomo vidli, in upajmo da bo sčasoma kaj boljše... In hvala ti za vse informacije :)

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov