Študij: Pravo

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Bershka
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 21. 10. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Bershka » 21. Okt. 2006 11:27

Kar se kazenskega dvojčka tiče, vam priporočam da ga vzamete zelo resno, ker poznam že več ljudi, ki jih je zaj****. imeli so dovolj točk za vpis v 3. letnik, tako da se jim je pol še v naslednje leto zavlekel. pa ruknes 1x, 2x, 3x (taki primeri niso redki)..in je ze polovica 3. letnika mimo. in si v zaostanku, pa se napsihiran...

tko da za materjal obvezno hodit na vaje (najbols k Ambrožu)!!!
Korošec pa sam neki teži in straši na predavanjih, na izpitu je čist car in ocene pri njemu so ok. tisti, ki jim je popravljal Jakulin, so imeli (vsaj na našem roku) v povprečju slabše ocene, veliko več jih je popadalo.

s tem dvojčkom se ni za zajebavat, lahko precej zamori.
Uporabniški avatar
Lastovica
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 24. 12. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a Lastovica » 21. Okt. 2006 18:04

firegirl napisal/-a:
Lastovica napisal/-a:Kar se tiče skript in fotokopiranih knjig, pa jih nabavi v fotokopirnici ob Ljubljanci, ker študentje višjih letnikov, si skripte in knjige nižjih letnikov shranjujemo, ker znajo kdaj še prav prit.

gradivo za katere predmete si si pa ti shranila?
ker meni se ne zdi, da mi bo kdaj še kaj prav prišlo, tako da sem kar razdala vse :D

Za vse predmete. Prav ti bodo prisli pa recimo pri podiplomskem studiju (ki je samo majckena poglobitev dodiplomskega) in pa tud na pravosodnem izpitu.
Uporabniški avatar
*Sparks*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a *Sparks* » 24. Nov. 2006 15:40

Punce a ima katera kakšne točne podatke o tem koliko se trenutno čaka na pravosodni izpit (povprečje okoli 8)? Ali pa če katera ve kakšne spremembe se pripravljajo? Skoz slišim miljon različnih informacij, bolj ali manj pa vsi samo nekaj ugibajo. V sredo naj bi bilo tudi eno predavanje na faksu na to temo, je bla katera?
Uporabniški avatar
Lastovica
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Lastovica » 25. Nov. 2006 19:53

*Sparks* napisal/-a:Punce a ima katera kakšne točne podatke o tem koliko se trenutno čaka na pravosodni izpit (povprečje okoli 8)? Ali pa če katera ve kakšne spremembe se pripravljajo? Skoz slišim miljon različnih informacij, bolj ali manj pa vsi samo nekaj ugibajo. V sredo naj bi bilo tudi eno predavanje na faksu na to temo, je bla katera?

Predavanje je blo, zal pa nisem utegnila it (oz. se mi zarad deza ni dalo). Se bom pa pozanimala, pa ti napisem ce kaj zvem.

Sam tocne cakalne dobe ne bos zvedla, ker po mojem ni nekega fiksnega casa, pa se od sodisca do sodisca je drugace.
Uporabniški avatar
*Sparks*
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a *Sparks* » 26. Nov. 2006 14:29

Hvala Lastovica!
Sej me samo okvirno zanima koliko se približno čaka, folk po faksu kr neki ugiba, sem slišala že cifre od 5 pa do 15 let! :eek:
Bershka
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Bershka » 26. Nov. 2006 17:18

ej ne poslusaj kaj ti folk govori, k nabijajo vse mogoce! jz sm tut ze slisala neki o 7 letih....halo ??!!! odvisno je tudi od tebe in kako se znajdes. poznam eno ki imela ravno blescece povprecje, vez tudi ne (oscka sodnik al kaj podobnega)....pa je prisla notr ze po parih mescih. delala je pripravnistvo na sodiscu, spoznala je taprave ljudi, se znajdla itd.

res je odvisno od mnogih dejavnikov, pa tudi od sodisca. jz ga bom tut morala it delat, pa ma sploh ne skrbi. ce je sistem tok u pi*** da bom morala cakat 10 let, pol pa tut ne vem no... :roll: sploh bom pa morala prej nardit izpit iz drzavne uprave ....

kok nas matrajo s tem, kot da ze na faxu nimamo dovolj. ampak ok, najbrz je koristno mal ponovit predn zacnes dejansko delat in sprejemat pomembne odlocitve
Uporabniški avatar
uršy
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 6. 7. 2004
Kraj: najlepše mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a uršy » 27. Nov. 2006 0:31

To je res čist odvisn...maš ful različne sitacije in verjetn kšn res čaka 10 let, lohk pa tut sam en mesc pa tut če nimaš nevemkakšnega povprečja. Tko, da nč panike. Jst na primer sm čakala skor 3 leta pa sm mela povprečje tm okol 7,8.
Uporabniški avatar
Lastovica
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Lastovica » 27. Nov. 2006 12:41

uršy napisal/-a:To je res čist odvisn...maš ful različne sitacije in verjetn kšn res čaka 10 let, lohk pa tut sam en mesc pa tut če nimaš nevemkakšnega povprečja. Tko, da nč panike. Jst na primer sm čakala skor 3 leta pa sm mela povprečje tm okol 7,8.

Jeeeejjjjjjj, pol bom jaz tud cakala 3 leta. :lol: Kaj pa naj vmes delam? :D Na kerem višjem pa si to čakala?? A v lj? Ker tu so najdaljše čakalne vrste.

Kar se tiče predavanja o pravosodnem na našem faksu, pa baje ni bilo nič posebnega, oz. nič kar še ne bi vedeli.
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 27. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a rinca » 27. Nov. 2006 22:07

glede pravosodnega-jst sem bla na predavanju. povprečna ocena ti pri vrstnem redu pomaga šele od 8,6 naprej (v lj), po najhujšem scenariju pa lahko čakaš tudi 15 let. :eek:
Blue-eyed boy meets a brown-eyed girl.
Uporabniški avatar
*Sparks*
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a *Sparks* » 27. Nov. 2006 23:03

Uff res supr!!! Sem pa slišala da se baje pripravljajo neke spremembe glede opravljanja pravosodnega izpita (delitev na izpit za sodnika, odvetnika in notarja). A so o tem tud kej povedal na predavanju?
Uporabniški avatar
sAdie
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 23. 7. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a sAdie » 27. Nov. 2006 23:11

najhujsi je stric Krajnc :D za mene vsaj...da ne bo pomote. Pred izpitom sem sla na bankomat denar dvignit in kaj vidim: Vzorčno ime: Janez in priimek: Krajnc :eek: ne hvala :lach: povsod je, povsod.,..se celo na bankomatih :lach:
I love SISLEY& RW
Uporabniški avatar
uršy
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 6. 7. 2004
Kraj: najlepše mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a uršy » 27. Nov. 2006 23:22

Lastovica napisal/-a:
uršy napisal/-a:To je res čist odvisn...maš ful različne sitacije in verjetn kšn res čaka 10 let, lohk pa tut sam en mesc pa tut če nimaš nevemkakšnega povprečja. Tko, da nč panike. Jst na primer sm čakala skor 3 leta pa sm mela povprečje tm okol 7,8.

Jeeeejjjjjjj, pol bom jaz tud cakala 3 leta. :lol: Kaj pa naj vmes delam? :D Na kerem višjem pa si to čakala?? A v lj? Ker tu so najdaljše čakalne vrste.

Kar se tiče predavanja o pravosodnem na našem faksu, pa baje ni bilo nič posebnega, oz. nič kar še ne bi vedeli.

JA u Ljubljani, te tri leta pa delaš, a ne..itak ti je pol ful laži tut izpit narest po moje, ker že velik stvari poznaš :)
Uporabniški avatar
Lastovica
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Lastovica » 28. Nov. 2006 9:54

Tole je napisal Matej Accetto:

Pravniški državni izpit in reforme
Kot morda že veste, je prejšnji teden na ljubljanski Pravni fakulteti gostoval predsednik Višjega sodišča v Ljubljani Jernej Potočar in našim študentom predstavljal ureditev sodniškega pripravništva in pravniškega državnega izpita.

Ureditev vam je verjetno že dobro znana: vsaj leto dni pripravništva na enem izmed slovenskih višjih sodišč in pridobivanja praktičnih sodniških izkušenj, nato pa še naporen študij za sam izpit, pri katerem nemara tudi fakultetni "trojčki" izpadejo zgolj kot nekakšno ogrevanje pred velikim mnogobojem. Tisti, ki vas to zanima, si lahko preberete tudi Zakon o pravniškem državnem izpitu in druge relevantne predpise.

Zakon je bil za časa svojega življenja že nekajkrat dopolnjen in spremenjen. Poglavitna vest, o kateri je govoril tudi sodnik Potočar, pa se navezuje na nehoteno duhovitost zakona, ki do sedaj začuda še ni bila odpravljena kot neumestna. Govorim namreč o prvem odstavku 8. člena zakona, ki se glasi:

Če je prijavljenih za opravljanje pripravništva več kandidatov, kot je prostih mest sodniških pripravnikov, določi predsednik višjega sodišča prednostne vrstne rede za zasedbo prostih mest.
Hudomušen je seveda ta pogojnik, "če" je prijavljenih preveč kandidatov.

Kot verjetno veste, v tem primeru prideta v igro dve čakalni listi oziroma prednostna vrstna reda, ki določata po polovico razpoložljivih pripravniških mest: ena po povprečni študijski oceni, druga po čakalni dobi. Po povprečni študijski oceni baje trenutno v poštev za pripravništvo pridejo zgolj študenti, čigar študijsko povprečje je višje od 8,5. Vse druge na tem seznamu vedno znova "prehitijo" nove generacije študentov z boljšim povprečjem. Za slednje je torej na voljo le še seznam po čakalni dobi. Tam pa so podatki naslednji: trenutna čakalna doba tistih, ki ta hip prihajajo na sodišče, je približno šest let. Povedano drugače, ta hip začenjajo s pripravništvom tisti, ki so se nanj prijavili v letih 2000 in 2001.

Toda to še ni vse. Še bolj "zanimivo" je računati, kdaj bodo prišli na vrsto tisti, ki danes šele končujejo s študijem in se bodo na pripravništvo prijavili jutri. Na sodišču so baje opravili izračun in ugotovili, da bodo prišli na vrsto šele po petnajstih ali dvajsetih letih.

Ja, kar zajemite sapo in pustite, da se vam okus razlije po možganih. Petnajst, dvajset let. To pomeni, da se boste pri štiridesetih, petinštiridesetih spet študentsko pobalinsko podili po sodiščih in šest mesecev pozno v noč študirali za pravniški državni izpit. Če boste imeli srečo, bodo takrat vaši otroci kot študenti pravne fakultete ravno študirali za izpit iz civilnega trojčka in boste lahko zvečer o zapiskih razpravljali kar s svojo hčerko in njenimi študijskimi prijatelji. Če boste imeli smolo, pa bo že diplomirala s povprečjem 9,4 in bo sodno pripravništvo opravljala istočasno kot vi, le da bo ona med opoldanskim igranjem igre "med dvema ognjema" metala žogo v ekipi triindvajsetletnih odličnjakov, vi pa v ekipi petinštiridesetletnih sopihačev.

V stvarnem svetu pa povedano seveda pomeni to, da bo sistem potrebno spremeniti. Kako, je še odprto, čeprav naj bi tudi Potočar navedel nekaj možnosti: možno je, da pravniški državni izpit ne bi bil več "samoumevni" cilj in pogoj odličnosti za vse diplomirane pravnike, temveč zgolj za tiste, ki bi si res želeli delati v pravosodju. Druga ali povezana možnost je, da za opravljanje izpita ne bi več zahtevali obvezne prakse na sodišču, ampak bi zadoščala tudi nekaj daljše (tri- ali petletno) pripravništvo v odvetniški pisarni ali v drugih ustreznih službah: da bi denimo lahko šli na izpit bodisi po petih letih takega pripravništva bodisi po dveh letih tistega na sodišču.

O vseh podrobnostih in implikacijah tu ne morem več pisati - denimo o vprašanju, ali je povprečna ocena pravi kriterij za izbiro pripravnikov z različnih pravnih fakultet z (bolj ali manj sprejeto) različnimi kriteriji in študijskimi redi. A vendarle mi je ta zadnja ideja kar všeč: bodisi dve leti pripravništva na sodišču bodisi pet let v odvetniški pisarni. To bi obenem ohranilo privlačnost sodniškega pripravništva za najboljše študente, saj bi tako s pripravništvom opravili hitreje in bolj "pri viru", obenem pa praktično izvedljive možnosti prakse in kasnejšega izpita ne bi odrekal vsem drugim.

Pa še iz enega razloga mi je ideja všeč. V okviru bolonjske reforme je veliko govora o možnosti študija 3+2 in o vprašanju, ali bi tudi triletni študij zadoščal za opravljanje pripravništva in državnega izpita. Sicer o tem ne bi razpredal na dolgo, ker tudi sam pripadam tistim, ki menijo, da za dobro in celovito pravniško izobrazbo ne zadoščajo tri leta. A vendarle, ako bi že prišlo do tega: če bi sprejeli možnost različno dolgega pripravništva glede na mesto pripravništva, zakaj ne tudi glede na dolžino in raven študija? Tisti, ki bi dokončali zgolj triletni program, bi morali opraviti pet let pripravništva, tisti s petletnim programom pa zgolj tri. Tako bi imel študent v bistvu izbiro, kam "naložiti" dve leti svojega izobraževalnega programa - v pridobivanje višje in boljše formalne izobrazbe ali pa v daljše praktično urjenje.
libertad
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 10. 10. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a libertad » 13. Dec. 2006 21:07

studij je carski..mislm ful ful dbest vse lahko, folk najtabolsi..waaa, ja valda! :) ne sej kokr si nardis! mas ful fajnga folka, mas ful neumnga folka, mas ful zagretih, mas totalnih zabitkov...izpiti niso lahki, ampak ce se naucis ni groze vsaj ne na pisnih, ucasih je na ustnih zoprno,ker je pac on profesor in ti student tko da ce se mu sprdne ti lahko da zelo tezka vprasanja..lahko pa tut ful lahka pa te vseeno potlej vrze :) enkrat pac nardis ta izpit, recimo sem delala pravoznanstvo 3x , rim pa eko pa iz prve..ful je odvisno tudi od srece! pa lajfa mas tok koker si ga uzames in koker si nardis :) uzivite , brucke
kat_ka
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 4. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kat_ka » 18. Dec. 2006 15:35

jaz grem pa zdele januarja delat pravoznanstvo, me je kar malo strah!!!!:(

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov