Študij: Pravo
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- strela
- Sramežljivka
- Na forumu od: 22. 9. 2004
Ja to da študirajo celo večnost je pomembno. Zato ker izkoriščajo vse ugodnosti ki jim študij nudi namesto da bi šli delat ali kaj drugega študirat.To da študirajo ekonomijo, pravo, itd. je njihova odločitev in s problemom brezposelnosti se bodo morali sami spopasti. Če se že odločijo za študij naj ga končajo in ne da ga vlečejo do 30 leta.
-
Nikii - Sramežljivka
- Na forumu od: 7. 8. 2005
- Kraj: nova gorica
Ma pupa pa kaj govoris? A mas slab dan al kaj? Normalno da studetje (ce nimajo doma financne stiske ali podobno) da izkoristimo kar se da, dobro, sej spet nimamo tolko bonitet, da bi namenoma studirala do 28, ampak do takrat nas je drzava dolzna stipendirat, vsaj preko prehrane, ki je draga za pop*****.
Kar se pa dela tice, mam se celo zivljenje casa delat (nasim generacijam tako ali tako ne bo preostalo nic drugega), s tem se bom prezivljala celo zivlenje.
In mene je prou groza pomislit na to, da bi pr 23 koncala studij, se zaposlila in delala dokler bo telo vzdrzalo.
Tako da strela rajsi dvakrat premisli prej ko zacnes tvezat "nespodobnosti".
Kar se pa dela tice, mam se celo zivljenje casa delat (nasim generacijam tako ali tako ne bo preostalo nic drugega), s tem se bom prezivljala celo zivlenje.
In mene je prou groza pomislit na to, da bi pr 23 koncala studij, se zaposlila in delala dokler bo telo vzdrzalo.
Tako da strela rajsi dvakrat premisli prej ko zacnes tvezat "nespodobnosti".
-
Lastovica - Kofetarica
- Na forumu od: 24. 12. 2004
Prav zanimivo kaksna debata se je razvila. Ne bom komentirala, ker se mi ne zdi primerno. Vsak naj studira pac tisto kar si je izbral in naj se trudi po svojih najboljsih moceh.
Drugace pa jih na pravem faksu ne diplomira 50 na leto ampak krepko vec. Mislim, da je bilo lani nekje okol 200 ljudi. To je pa ze cist normalna stevilka. V prvem letniku jih je res 1200 ampak tukaj so se vsi redni in izredni ponavljalci. Na novo vpisanih studentov je vsako leto 350 rednih in 400 izrednih, torej skupaj priblizno 750. V drugem letniku jih je pa nato od 350 do 400. Tako, da ni tako nemogoce. Sama sem trenutno v tretjem in morem rect, da imam letos najvecje tezave. Prvi in drugi letnik nista bila noben problem, ceprav sem prvega nacrtno pavzirala (dolocenih izpitov sploh nisem sla delat). Zdaj se pa trudim, da pridem do 4. letnika, ker potem si faks vbistvu ze nardil.
Vsem, ki se zelite vpisat svetujem, da se vpisete in se ne ozirate na mnenja drugih, ker vsak clovek je osebnost zase. In ce eden ne naredi, se ne pomeni, da ne bos naredila tudi ti.
Tam kjer je volja, je tudi pot.
Vsem, ki se boste vpisale zelim velik srece in uspehov v prvem letniku, ce ima katera se kaksno konkretno vprasanje pa kar z besedo na dan.
Drugace pa jih na pravem faksu ne diplomira 50 na leto ampak krepko vec. Mislim, da je bilo lani nekje okol 200 ljudi. To je pa ze cist normalna stevilka. V prvem letniku jih je res 1200 ampak tukaj so se vsi redni in izredni ponavljalci. Na novo vpisanih studentov je vsako leto 350 rednih in 400 izrednih, torej skupaj priblizno 750. V drugem letniku jih je pa nato od 350 do 400. Tako, da ni tako nemogoce. Sama sem trenutno v tretjem in morem rect, da imam letos najvecje tezave. Prvi in drugi letnik nista bila noben problem, ceprav sem prvega nacrtno pavzirala (dolocenih izpitov sploh nisem sla delat). Zdaj se pa trudim, da pridem do 4. letnika, ker potem si faks vbistvu ze nardil.
Vsem, ki se zelite vpisat svetujem, da se vpisete in se ne ozirate na mnenja drugih, ker vsak clovek je osebnost zase. In ce eden ne naredi, se ne pomeni, da ne bos naredila tudi ti.
Tam kjer je volja, je tudi pot.
Vsem, ki se boste vpisale zelim velik srece in uspehov v prvem letniku, ce ima katera se kaksno konkretno vprasanje pa kar z besedo na dan.
-
evagirl - Sramežljivka
- Na forumu od: 15. 6. 2005
Kliknem temo v upanju, da bom o študiju prava zvedla res ogromno in pol kaj...4 strani samga nekga kreganja...
Ne vem...jst grem letos na pravno...k me to pač zanima.Mislm da je vsak človek za neko stvar pač koristn in jo pač razume al karkol,je nekej takih k so na vseh področjih carji(moja bivša sošolka...res...mislm da bi zdelala skor vsak faks)...so pač tud taki k so bl mal za vse stvari in se mal bl matrajo. Sam bolš tko k da bi bli na svetu sami isti ljudje...je zato vse bol zanimivo...pa ne se kregat. K kregat se zarad takih stvari...res bedno...
Ne vem...jst grem letos na pravno...k me to pač zanima.Mislm da je vsak človek za neko stvar pač koristn in jo pač razume al karkol,je nekej takih k so na vseh področjih carji(moja bivša sošolka...res...mislm da bi zdelala skor vsak faks)...so pač tud taki k so bl mal za vse stvari in se mal bl matrajo. Sam bolš tko k da bi bli na svetu sami isti ljudje...je zato vse bol zanimivo...pa ne se kregat. K kregat se zarad takih stvari...res bedno...
-
Lastovica - Kofetarica
evagirl napisal/-a:Kliknem temo v upanju, da bom o študiju prava zvedla res ogromno in pol kaj...4 strani samga nekga kreganja...
Vprasaj kar te zanima. Lazje je odgovarjat na konkretna vprasanja. Ce bi pisala neki na splosno je vsega prevec. Od profesorjev, do ucenja, do predavanj, do izpitov, do kolegov, do obstudijskih dejavnosti. VPRASAJ
-
uršy - Kofetarica
- Na forumu od: 6. 7. 2004
- Kraj: najlepše mesto
Kokr se jst spomnm se splača hodt na rim pa politično pa ustavo (sej si prvi letnik, a ne), ne splača se pa hodt na sociologijo pa primerjalno ustavo, druzga se pa več ne spomnm.
Glede unga gor pa nam nč več napisala, ker sm že vse kar sm misnla.
Glede unga gor pa nam nč več napisala, ker sm že vse kar sm misnla.
- bejbika
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 1. 8. 2004
jst govorim sam to kar slišm od kolegov ...
vsi, brez izjeme, moji sošolci iz gimnazije so ali že tri leta v prvem letniku ali pa so obupali ...
tisti, ki pa pridejo višje, pa jokajo zarad znamenitih trojčkov ...
od fantovga prjatla kolegica je bla že tok obupana, da je šla izredno na pravo, ker je vsak izredni študij kao lažji in ji je nekak sfolgu prvi letnik, pa se je izpisala in vpisala novinarstvo ...
sej, enkrat bomo vsi končali (upam) ... eni pr 23ih, drugi (ja sej vem ) pa pr 28ih ... al pa še kasneje ... let gor ali dol, vse nas čaka še 40let monotonega dela ...
vsi, brez izjeme, moji sošolci iz gimnazije so ali že tri leta v prvem letniku ali pa so obupali ...
tisti, ki pa pridejo višje, pa jokajo zarad znamenitih trojčkov ...
od fantovga prjatla kolegica je bla že tok obupana, da je šla izredno na pravo, ker je vsak izredni študij kao lažji in ji je nekak sfolgu prvi letnik, pa se je izpisala in vpisala novinarstvo ...
sej, enkrat bomo vsi končali (upam) ... eni pr 23ih, drugi (ja sej vem ) pa pr 28ih ... al pa še kasneje ... let gor ali dol, vse nas čaka še 40let monotonega dela ...
-
Smreka - Kofetarica
- Na forumu od: 16. 3. 2005
Ok, povem jst eno izkušnjo, ker sem mela slučajno prebliske pa sm hodila eno leto na pravo.
In sicer, gre za predmet Rimsko pravo. Vsi kao govorijo kolk je težko bla bla bla... In zakaj? Zato ker ne hodijo na predavanja!
Jaz sem celo leto hodila na predavanja - ne vem sicer, če je še, ampak pol leta je imel Kambič pol leta pa nosilec predmeta, ne vem že, kako se piše.
No in če ti hodiš na predavanja, te predavatelj vedno opozori, na kaj bodi pozoren pri izpitu, kje imajo študentje največ težav itd...
Seveda se je to poznalo, ko sem pisala kolokvije, ker sem jih pisala ful dobro - s tem, da sem knjigo samo preletela.
Resno, hodite na predavanja, ker knjiga je preveč obsežna in zahtevna, da bi se vse učil na pamet. Pomembno je, da veš bistvo in da logično razmišljaš, ker ne marajo "piflarjev".
Srečno
In sicer, gre za predmet Rimsko pravo. Vsi kao govorijo kolk je težko bla bla bla... In zakaj? Zato ker ne hodijo na predavanja!
Jaz sem celo leto hodila na predavanja - ne vem sicer, če je še, ampak pol leta je imel Kambič pol leta pa nosilec predmeta, ne vem že, kako se piše.
No in če ti hodiš na predavanja, te predavatelj vedno opozori, na kaj bodi pozoren pri izpitu, kje imajo študentje največ težav itd...
Seveda se je to poznalo, ko sem pisala kolokvije, ker sem jih pisala ful dobro - s tem, da sem knjigo samo preletela.
Resno, hodite na predavanja, ker knjiga je preveč obsežna in zahtevna, da bi se vse učil na pamet. Pomembno je, da veš bistvo in da logično razmišljaš, ker ne marajo "piflarjev".
Srečno
-
Lastovica - Kofetarica
evagirl napisal/-a:Mene predvsem ful matra to...kera predavanja se najbol splača hodit poslušat..in kje znese brez njih al pa vsaj v manjši količini..
Loh pa še kej kar se ti zdi pomembn al pa npr zanimiv poveš (poveste)
Jaz sem v prvem letniku redno obiskovala samo predavanja iz Rimskega prava in Politicne ekonomije. Hodila sem tudi na Ustavno pravo, ampak to samo zato, ker me je zanimalo. Torej predavanja iz rima in ekonomije so "obvezna", ker sledi dosti lazje ucenje. Kar se tice drugih predmetov, pa mislim, da se lahko vse naucis brez predavanj.
Je pa tudi razlika med ljudmi, ki iz predavanj kaj odnesejo in med nami, za katere so predavanja brezpredmetna. Moja prijateljica skozi hodi na predavanja, pa ji to zelo pomaga, jaz sem pa v 2. in 3. letniku tudi skozi hodla, pa ni bilo nobenega ucinka.
Se tole: jaz sem v prvem letniku velik obiskovala govorilne ure. Sem doma studriala, ce kaj nisem razumela sem sla direkt vprasat in sem dosti vec odnesla od tega kot od predavanj. Torej brez strahu. Ce imas kaksno vprasanje kar do profesorja. Do mene so bili vsi prijazni (ne verjami prevec raznim zgodbicam).
-
Nikii - Sramežljivka
- Na forumu od: 7. 8. 2005
- Kraj: nova gorica
Jst se popolnoma strinjam z Lastovico, ampak kar se tiče govorilnih ur, nam je Štiblo že na začetku povedu, da naj ne hodimo k njemu na govorilne za inštrukcije: če mamo probleme naj ga vprašamo na predavanjih. Booo...
Smejkica iz mojih izkušenj ti priporočam sociologijo, ker na pravu so 3 deli soc., ki se je morš naučit, 1 del pa je dejansko celotna srednja sola, ful pomaga. Na izpitu pride 6 nalog, 2 iz vsakega dela, tko da mas 1/3 ze pokrito.
Zgodovina pa je je na pravu tako ali tako povsem drugaca (vsaj iz mojih izkušenj).
Smejkica iz mojih izkušenj ti priporočam sociologijo, ker na pravu so 3 deli soc., ki se je morš naučit, 1 del pa je dejansko celotna srednja sola, ful pomaga. Na izpitu pride 6 nalog, 2 iz vsakega dela, tko da mas 1/3 ze pokrito.
Zgodovina pa je je na pravu tako ali tako povsem drugaca (vsaj iz mojih izkušenj).
-
Lastovica - Kofetarica
Smejkica napisal/-a:Mene tu mal na pravo vleče. Me pa neki zanima, kaj ste ve mele za izbirne predmete še s srednji šoli? A se najbolj splača met sociologijo pa zgodovino?
Jaz sem imela sociologijo in geografijo in mi niti eno niti drugo ni kaj prevec pomagalo. Po mojem je vseeno kaj si zberes.
- marilyn
- Komunikatorka
- Na forumu od: 21. 1. 2005
Kokr jst vidm naš faks - če se ne učis, ne nardiš. Če se učiš - ti pa včasih rata, včasih pa ne. Vsekakor ne morš delat neki na pol, morš bi 100%, da lepo nardiš... Pa kšnih bleščečih ocen si v 1. letniku skor ne morš privoščit. Takih je malo. Sploh pa poznam ful folka, k pade 1. letnik, se pol še mal matra eno leto, pol se pa prepiše... Je treba bit pač trdno odločen, da boš vztrajal, tut, če se ti bodo postavljale ovire. In: JA, politična ekonomija je svašta! Sm se ke namatrala z njo.
Srečno!
Srečno!
-
Kunigunda - Sramežljivka
- Na forumu od: 9. 1. 2005
- Kraj: SG
pravo lj sux!
js sm se po 3 letih mučenja letos končno prepisala...preprosto mi ne sede vsa tta piflarija pa sedet ure in ure zravn knig, pa da te pol meni nič tebi nič vržejo na ustnem izpitu...hvala lepa, js se tega ne grem več!
pa tudi vsem, ki razmišljajo o pravu priporočam, da dobro premislijo preden se za to odločijo in še to naj se le takrat kadar jih pravo zares ZARES veseli!
LP!
js sm se po 3 letih mučenja letos končno prepisala...preprosto mi ne sede vsa tta piflarija pa sedet ure in ure zravn knig, pa da te pol meni nič tebi nič vržejo na ustnem izpitu...hvala lepa, js se tega ne grem več!
pa tudi vsem, ki razmišljajo o pravu priporočam, da dobro premislijo preden se za to odločijo in še to naj se le takrat kadar jih pravo zares ZARES veseli!
LP!
Obiščite me na: http://lena.rebootcomic.com
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov