Študij: Pravo
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
rinca - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 27. 3. 2006
cukr8 napisal/-a:rinca napisal/-a: ...če imaš kolokvij, te ne bo spraševal človekovih pravic. vsaj tko je blo nam rečeno. pol sem pa jaz imela narjen kolokvij, me je pa kaučič vseeno vprašal pravico do odgovora in pravico do popravka, tko da sem mogla nekaj zbluzit.
Ja, madona, ljudje... A študirate za ocene ali za življenje & poklic... Kakšni pravniki pa boste, če vas npr. ne bodo brigale človekove pravice ... Saj ko enkrat opraviš izpit, s tem še nisi za vselej opravil s snovjo, ampak se jo šele učiš uporabljati za naprej ...
lej, ne bit pametna. jst ne hodim na pravno zato, da se napiflam na pamet ustavo, KZ, ZKP, OZ...ampak zato, da vem, kje določene zadeve najt in jih znat razlagat. zato pa obstajajo zakoniki v tiskani obliki - ko se ukvarjaš z določenim področjem, da veš kje iskat in znat interpretirat. in če ne znam na pamet vseh človekovih pravic, še ne pomeni da se ne brigam zanje.
Blue-eyed boy meets a brown-eyed girl.
-
Lastovica - Kofetarica
- Na forumu od: 24. 12. 2004
rinca napisal/-a:cukr8 napisal/-a:rinca napisal/-a: ...če imaš kolokvij, te ne bo spraševal človekovih pravic. vsaj tko je blo nam rečeno. pol sem pa jaz imela narjen kolokvij, me je pa kaučič vseeno vprašal pravico do odgovora in pravico do popravka, tko da sem mogla nekaj zbluzit.
Ja, madona, ljudje... A študirate za ocene ali za življenje & poklic... Kakšni pravniki pa boste, če vas npr. ne bodo brigale človekove pravice ... Saj ko enkrat opraviš izpit, s tem še nisi za vselej opravil s snovjo, ampak se jo šele učiš uporabljati za naprej ...
lej, ne bit pametna. jst ne hodim na pravno zato, da se napiflam na pamet ustavo, KZ, ZKP, OZ...ampak zato, da vem, kje določene zadeve najt in jih znat razlagat. zato pa obstajajo zakoniki v tiskani obliki - ko se ukvarjaš z določenim področjem, da veš kje iskat in znat interpretirat. in če ne znam na pamet vseh človekovih pravic, še ne pomeni da se ne brigam zanje.
Ce ZKP-ja in OZ-a, pa ZUP-a in ZUS-a ne bos znala na pamet, bos tezko pravo naredla. Tako pac funkcionira nas faks. Ceprav tudi meni ni jasno zakaj se moram ucit te zakone na pamet, ce lahko vedno not pogledam.
-
rinca - Cosmopolitanka
no, ne govorim na pamet, ker sem ZKP, KZ in celoten OZ že dala čez, brez da bi jih znala na pamet in ni šlo težko.
očitno se da naš faks tud drugač naredit.
sej učim se ful, ampak na pamet - ne hvala!
očitno se da naš faks tud drugač naredit.
sej učim se ful, ampak na pamet - ne hvala!
-
cukr8 - Kofetarica
- Na forumu od: 7. 9. 2005
rinca napisal/-a: lej, ne bit pametna. jst ne hodim na pravno zato, da se napiflam na pamet ustavo, KZ, ZKP, OZ...ampak zato, da vem, kje določene zadeve najt in jih znat razlagat. zato pa obstajajo zakoniki v tiskani obliki - ko se ukvarjaš z določenim področjem, da veš kje iskat in znat interpretirat. in če ne znam na pamet vseh človekovih pravic, še ne pomeni da se ne brigam zanje.
A je kdo omenjal, da bi se bilo treba kaj na pamet učiti? Nasprotno, s takim načinom po mojem ne bi prav daleč prišli pri vsem tem gradivu ...
Tisti post sem citirala le kot podlago, ni šlo za konkretno osebo... Moti me predvsem to, da se vsako leto najde kup študentov, ki se pred izpitom samo na hitro nekaj nauči in samo gleda, kje bi se dalo kaj 'pogoljufati' in česa se jim 'ni treba' naučiti... Ko imajo oceno v indeksu, pa kaj hitro cel predmet izbrišejo iz spomina (po možnosti že v tistih par dneh, ki ločijo pisni del izpita od ustnega)... Prav gotovo pa tudi sama ne držim vseh podatkov naenkrat v glavi, ker bi bilo to nemogoče... Ampak vsaj pomembnejše & osnovne stvari si je pa dobro zapomniti kot podlago, drugače imaš lahko težave pri nadgradnji v višjih letnikih in še kasneje ... No, saj meni je vseeno, delajte, kar želite, ampak meni tak odnos do študija pač ni blizu ...
-
rinca - Cosmopolitanka
citiraš moj post in potem rečeš, da ne gre za konkretno osebo. ok. kako je pa lahko moj post podlaga za študente, ki na faksu goljufajo in se na hitro učijo in potem v nekaj dneh snov izbrišejo iz spomina? kje v mojem postu si razbrala tak odnos do študija?
če bi jst študirala tako kot opisuješ, ne bi imela niti pol toliko izpitov narejenih kot jih imam sedaj in če bi si brisala snov iz spomina, bi imela velike probleme v 2. in 3. letniku... v glavnem, ko misliš kritizirat tak način študija (ki ga tudi jaz ne podpiram), ne kr na pamet citirat mojih postov zraven. sej meni je tud vseeno kaj ti delaš in koga poznaš, ki bi mu na pravni ratal zdelovat s takim odnosom, ampak jst pač nisem taka.
če bi jst študirala tako kot opisuješ, ne bi imela niti pol toliko izpitov narejenih kot jih imam sedaj in če bi si brisala snov iz spomina, bi imela velike probleme v 2. in 3. letniku... v glavnem, ko misliš kritizirat tak način študija (ki ga tudi jaz ne podpiram), ne kr na pamet citirat mojih postov zraven. sej meni je tud vseeno kaj ti delaš in koga poznaš, ki bi mu na pravni ratal zdelovat s takim odnosom, ampak jst pač nisem taka.
-
uršy - Kofetarica
- Na forumu od: 6. 7. 2004
- Kraj: najlepše mesto
Lastovica napisal/-a:rinca napisal/-a:cukr8 napisal/-a:rinca napisal/-a: ...če imaš kolokvij, te ne bo spraševal človekovih pravic. vsaj tko je blo nam rečeno. pol sem pa jaz imela narjen kolokvij, me je pa kaučič vseeno vprašal pravico do odgovora in pravico do popravka, tko da sem mogla nekaj zbluzit.
Ce ZKP-ja in OZ-a, pa ZUP-a in ZUS-a ne bos znala na pamet, bos tezko pravo naredla. Tako pac funkcionira nas faks. Ceprav tudi meni ni jasno zakaj se moram ucit te zakone na pamet, ce lahko vedno not pogledam.
Jst sm ga, pa nism znala na pamet nobenga od tehle
-
cukr8 - Kofetarica
No, rinca, me veseli, da ne spadaš med take študente ... Citirala sem pa pač enega od postov, ki so bili del govora o tem, ali je potrebno v tistih par dneh ohraniti v glavi snov o ČPTS ali ne... Pa o tem, ali naj se ponovi snov s kolokvija za ustni del izpita... In očitno je bil tvoj prvi, ki mi je prišel pod roko ... V glavnem, moj namen je bil samo opozoriti, da je študijsko snov bolje vzeti kot celoto in popotnico za nadaljnjo poklicno pot, ne pa le kot kup faktografskih podatkov, katerih namen je le, da nas pripeljejo do odkljukanega izpita ...
- Freaked
- Debatorica
- Na forumu od: 8. 11. 2005
Ej cukr8 a ti sploh si na pravni? k zgleda že ne tko. Da ti objasnim, meni je snov tudi super in zanimiva, samo so pač profesorji naredili študij takšen, da je največji car tisti ki zna v najkrajšem možnem času odrdrati na pamet citate iz knjige. Nihče me še na izpitih ni vprašal če vem kaj pomeni to kar govorim. In ja, so se tudi strinjali z menoj, da se je treba kar nekaj stvari napiflati. Zdj pa mene zanima kako se tisti ki sse ne učite tudi na pamet sploh učite!? Mislm, jst bi se tudi raj drgač, k ne vem kok časa bom še zdržala s takšnim sistemom, tak da, kr opište kako in koliko časa. hvala
-
cukr8 - Kofetarica
Freaked napisal/-a:Ej cukr8 a ti sploh si na pravni? k zgleda že ne tko.
Sem, sem, brez skrbi ... In sem prav vesela, da je tako ...
Eh, saj študija itak ne delimo tako striktno na 'na pamet' in 'ne na pamet'; seveda se ti mora v vsakem primeru snov 'shraniti' tudi v spomin, hehe ... Oboje skupaj deluje najbolje ... Poudarek je pač na tem, da med študijem poskušaš razmišljati, kaj bereš, si predstavljati zadeve in jih povezovati z že predelanimi področji... Poleg tega je pa koristno tudi malo zasledovati dogajanje v praksi & medijih na to temo (če ti čas dopušča oz. če imaš voljo)...
'Učenje na pamet' v klasičnem pomenu je pa po mojem zgolj memoriranje stavkov iz knjige oz. skrajšane skripte, ki kmalu po izpitu zbledi (logično)... Pri tem pa večinoma sploh ne veš točno, kaj bereš oz. govoriš...
Tako da tudi pri raznih naštevanjih iz zakona ipd. po mojem ne gre nujno samo za učenje na pamet (kot robot), ampak si moraš tudi tam nekako predstavljati, za kaj gre, tako da gre potem vse skupaj veliko laže ...
Sigurno po vsakem izpitu vsak človek precej pozabi, še posebej, ko se kmalu loti novega predmeta... Kar je čisto normalno ... Zadnjič zgoraj sem pa omenjala le take osebke, ki si le začasno napolnijo glavo s čim več podatki in potem samo komaj čakajo, da jih lahko spet odstranijo iz nje ... V smislu 'U, fino, tega mi pa ni treba več znat!'... In se pri tem sploh ne vprašajo, čemú in za koga študirajo...
Še enkrat pa lahko rečem, da mi je v bistvu vseeno, kako kdo študira... Če mu uspeva, lepo zanj
-
Lastovica - Kofetarica
Glih zadnjic sem imela zopet izkusnjo z ucenjem zakona na pamet: Kersevan sprasuje tocno po tisti besedi, ki je navedena v zakonu in sprasuje tako dolgo, dokler te besede ne izvlece iz tebe. Ce je ne izvlece, je ocena temu primerno nizja.
Drgac pa se stinjam, da se predmetov kot so Javna uprava, Upravno pravo, Kriminologija, Mladoletnisko kazensko, Kazensko materialno, Ekonomija, Kriminalistika,....in se ostalih podobnih - ne uci na pamet (ne memorira se stavkov iz knjig), ampak se stvari nauci smiselno, se prebere, se povezuje, vcasih se spomnis kakega primera iz prakse in ti je lazje,.....
Drgac pa se stinjam, da se predmetov kot so Javna uprava, Upravno pravo, Kriminologija, Mladoletnisko kazensko, Kazensko materialno, Ekonomija, Kriminalistika,....in se ostalih podobnih - ne uci na pamet (ne memorira se stavkov iz knjig), ampak se stvari nauci smiselno, se prebere, se povezuje, vcasih se spomnis kakega primera iz prakse in ti je lazje,.....
-
cukr8 - Kofetarica
Lastovica napisal/-a:Glih zadnjic sem imela zopet izkusnjo z ucenjem zakona na pamet: Kersevan sprasuje tocno po tisti besedi, ki je navedena v zakonu in sprasuje tako dolgo, dokler te besede ne izvlece iz tebe. Ce je ne izvlece, je ocena temu primerno nizja.
.
Res? No, po mojem (in upam ) gre bolj za besede, ki so ključnega pomena, npr. očitna kršitev, izvršljiva odločba, dokončna odločba (ne pa le kršitev, odločba...) ipd. ... Ali pač ? Take bistvene besede se itak 'naučiš', če poznaš snov in ozadje za temi besedami - in tako gre veliko laže, kot če bi si vbijal v glavo vsako posamezno besedo, kot sem že zadnjič napisala... Ne vidim pa posebnega smisla, da bi Kerševan rekel: 'No, zdaj mi pa zdrdrajte 137/II čl. ZUP.' ali kaj podobnega ...
(Zdaj grem pa stran od računalnika & študirat, da mu ne bo treba še iz mene s težavo vleči odgovorov ...)
-
Lastovica - Kofetarica
cukr8 napisal/-a:Lastovica napisal/-a:Glih zadnjic sem imela zopet izkusnjo z ucenjem zakona na pamet: Kersevan sprasuje tocno po tisti besedi, ki je navedena v zakonu in sprasuje tako dolgo, dokler te besede ne izvlece iz tebe. Ce je ne izvlece, je ocena temu primerno nizja.
.
Res? No, po mojem (in upam ) gre bolj za besede, ki so ključnega pomena, npr. očitna kršitev, izvršljiva odločba, dokončna odločba (ne pa le kršitev, odločba...) ipd. ... Ali pač ? Take bistvene besede se itak 'naučiš', če poznaš snov in ozadje za temi besedami - in tako gre veliko laže, kot če bi si vbijal v glavo vsako posamezno besedo, kot sem že zadnjič napisala... Ne vidim pa posebnega smisla, da bi Kerševan rekel: 'No, zdaj mi pa zdrdrajte 137/II čl. ZUP.' ali kaj podobnega ...
(Zdaj grem pa stran od računalnika & študirat, da mu ne bo treba še iz mene s težavo vleči odgovorov ...)
Ja itak, da ti ne bo rekel povej 145 cl. ZUP-a. Ampak ko te vprasa doloceno snov, moras vedet natancno tiste besede, ki so uporabljene v ZUP-u.
Ce te vprasa razloge za obnovo, mores nastet natancno tako, kot je v zakonu. Ce te vprasa v katerih primerih je spor polne jurisdikcije po ZUS-u, moreas dobesedno nastet razloge, ki so navedeni v zakonu.
Ce te pa vprasa nacela, pa valda da ne rabis uporabljat istih besed, kot jih je on uporabil na predavanjih
-
micamaca - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 11. 8. 2004
- Kraj: Žabji dol
Lastovica napisal/-a:Glih zadnjic sem imela zopet izkusnjo z ucenjem zakona na pamet: Kersevan sprasuje ...
o boh... a tale mulo od Kerševana je že tok daleč prlezu ... kakšen se vam pa Bošnjak zdi (če sploh ma kakšn predmet)?
The secret of success is consistency of purpose.
- shee
- Sramežljivka
- Na forumu od: 22. 5. 2006
hej!!a hodi kdo v mb in bi imel kakšne zapiske za finance?? NUJNO bi potrebovala...PROSIM
shee@email.si
NAJLEPŠA HVALA!!
shee@email.si
NAJLEPŠA HVALA!!
-
Lastovica - Kofetarica
micamaca napisal/-a:Lastovica napisal/-a:Glih zadnjic sem imela zopet izkusnjo z ucenjem zakona na pamet: Kersevan sprasuje ...
o boh... a tale mulo od Kerševana je že tok daleč prlezu ... kakšen se vam pa Bošnjak zdi (če sploh ma kakšn predmet)?
Ma Kersevan mi je drgac faca.
Bosnjak, pa zgleda kot en 17 letni fantek in mislim, da bo on naslednji papez Drgac pa je on na institutu za kriminologijo in ne predava nobenga predmeta.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov