Študij: Medicina

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a somebody »

uff, informatika :(
ja, še neki me zanima: latinščina, a mate tm sam kr je v povezavi z medicino al je tud slovnica pa to?
Uporabniški avatar
Anxious
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Bela Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Anxious »

Hmm ja od slovnice moraš znat vse sklanjatve. Znat morš tut števnike. Seprav sklanjat morš znat samostalnike in zravn dt pravilno obliko pridevnika. Drugač maš pa kšne 3 strani besed, ki jih lahka dobiš v kolokviju in morš vedt po kateri sklanjatvi se jih sklanja, kerga spola so,...

Vbistvu niti ni takšne povezave z medicino. Pri teh besedah morš npr. vedt tut kako se reče mesto itd.. Drugač pa itak vse dele telesa se naučiš pri anatomiji. Latinščina ti mogoče pomaga edin k maš naprimer Caput Humeri. Pač da veš da to pomen glava nadlahtnice in ne nadlahtnica glave :lol:

Prej je bla latinščina ful boljša, ker letos smo dobil eno novo prfokso iz filofaksa. In jih kr dost ni nardil (:oops: - tut js k sm se zadn dan mal učila pač ) v nasprotju s prejšnimi leti. Ampak mislm da useen ni tak problem, samo naučit se moraš. Drugač je pa tut prfoksa mal preveč zahtevna glede na to da smo mel samo 15x predavanje (in še to ob petkih ob petih, ko ni skor noben hodu) in pač ne more prčakovat da znamo nevemkaj.
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik

sj jst letos tko mal hodm n latinščino, sam ne glih redno k je fakultativno in č mamo lihk kšne teste tkrt n grem tko d predznanja nč n bom mela
:(

amm, drgač pa še neki: kuko si se ti sploh odločila d greš n medicino? k me ful mika, sam ne vem če je to tisto :roll:
Uporabniški avatar
Anxious
Komunikatorka
Komunikatorka

Sej večina nima predznanja, tko da to ni problem :)

Ej ne vem, js sm si že od nekdaj želela, pomoje že od enga 5ga razreda :lol: . Pač zanima me. Fascinirajo me vse te raznolike bolezni, kako do njih pride, kako se jih zdravi, rada delam z ljudmi, pomagam, znam bit tut prijazna, tko da se ne bat, da prihaja še ena zatežena zoprna dohtarca haha. Zdej prvi trije letniki še niso tok zanimivi, kot pol kasnej, ker je pač predklinika, kjer maš razne predmete kot so kemija, fizika, mikrobiologija, histologija, patologija, fiziologija, biologija celice, anatomija,.... Pa sej zdej v drugem semestru so men vbistvu vsi predmeti dost vredu razen histologija, kjer pri vajah 1,5 ure gledaš neke preparate pod mikroskopom in skor vsi so v odtenkih roza-vijoličaste barve. Ampak to se da tut preživet. Vglavnem, če te zanima, pejt. Mal potrpiš ampak gre in na koncu tut službo lahko najdeš, vsaj za našo in vašo generacijo vem, da ne bo preveč zdravnikov. Pa to, da ne moreš počet nič drugega, kot se učit, je mal za lase privlečeno, razen, če hočeš 9ke, 10ke. Izpit smo meli do danes samo en- fiziko, ki sem se jo js učila 10 dni, ostalo so pa kolokviji, ki se jih da nardit če si vzameš en podaljšan vikend učenja (no razen, če spet hočeš izjemno dobro pisat- ampak js pravim, boljš da maš mal slabše ocene v indeksu, pa ti ostane tut neki življenja ane).
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik

o k me res čedali bl mika d bi šla sm. sam k nism čist 100%. ok ene tri leta si želim tega, sam zdele zadn mesc k bi se mogla odločt, pa kr naenrat: omg, z moj življenje se gre, kr bom zdele izbrala bom cel lajf delala. in je mal obremenitev, ampak bo že.
zaenkrat hvala, č bom pa kj rabla ti bom pa še mal "zatežila" :D :wink:
Uporabniški avatar
Anxious
Komunikatorka
Komunikatorka

Ja vem kako se počutiš. Ne vem, dej na prvo mesto tisto, česar si najbolj želiš. Ne preveč analizirat, ker te samo živčno nardi. Še vedno se lahko prepišeš, če ugotoviš, da je bla napaka. Sicer zgubiš kako leto ampak kaj je to proti celemu življenju (ja sej vem, jadejadejade :D ). Res, ne se obremenjevat s tem, da to boš pa celo življenje delala in da je nevemkaj. Rajš jemlji to bolj zlahka pa ne bo nč slabše. Sej nikol ne veš, kaj boš zares celo življenje delala. Lahko študiraš medicino in se potem usmeriš v raziskovalno delo, itd.. Pač res ne veš kaj te čaka, kam te bo pot zanesla hehe. Tko da no worries in relax :D

No ja, če boš kej rabla, ti kr vpraši, ni problema...
ellizabeth
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a ellizabeth »

moja kolegica ima problem.
že od nekdaj si želi študirati medicino, samo ko je to omenila staršem sta se smejala in ji rekla da je nesposobna za ta študij in za ta poklic.
v osnovni šoli ji ni šlo najbolje, ker so starši vedno poveličevali njeno starejšo sestro, njej pa vedno govorili kako je neumna. seveda se to človeku vsede v glavo, da je neumen, nesposoben če te družina, ki bi te morala podpirati zatira. zaradi tega se je tudi vpisala na ekonomsko šolo in bo v tem letu zaključila maturitetni tečaj. za izbirna si je izbrala biologijo in psihologijo. matematika ji kar gre, samo malo dodatne razlage rabi in da vadi potem pa kar hitro razume in ji gre.
zdaj je ona na vpisnici kot prvo željo napisala medicino, ampak itak ne moreš vedeti ail si sprejet.
zdaj jo skrbi, da če bo sprejeta kako naj to obrazloži staršem, ker se ji bo cela družina režala da je nesposobna za to.

koliko imate vi medicinci prostega časa? ona je obsedenka s športom in rabi vsak dan vsaj uro pa pol gibanja če ne več ob vikendih pa daljše izlete.

ali bi se vi na njenem mestu vpisali, če bi bili sprejeti ali ne?

zdaj pa prosiva za mnenje. ali naj se ona, če bo sprejeta na medicino vpiše tja, ali naj se izpiše? naj zdaj ko se gre za njen poklic upošteva starše ali sebe?
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a punkie_ »

za katerkoli študij že gre... upoštevat je treba izključno svoje želje, seveda na podlagi informacij, ki smo si jih sami pridobili in ne na podlagi tega kar nam je sosed rekel... tisto če prideš na fax je druga stvar, medicina je kukr jst vem edn težjih študijev, pa še tko dolg se vleče preden postaneš nekdo, kateremu bojo zaupal zdravljenje ljudi... moja mami dela na kliničnem kot medicinska sestra in mi je sama odsvetovala ta študij, vsaj kar se tiče dela na kliničnem... predvidevam da je po zdravstvenih domovih in zasebnih klinikah kaj bolje... verjetno pa je tudi težje pridt tam zdraven

ampak ne glede na vse, če je želja, potem jo morš poskušat uresničit. če ne rata, pač poskusiš kaj drugega. žalostno da imajo od tvoje prijateljice starši tak odnos...
Uporabniški avatar
Anxious
Komunikatorka
Komunikatorka

Ja, se strinjam. Lej, če si želi to študirat in bo sprejeta, naj. Res naj se ne ozira na poniževanje staršev. Če si želi, verjamem da ji bo uspelo. Glede prostega časa je pa različno. Če bo pridna in delala sproti in ne kampanjsko bo imela čas za šport brez problema. Je pa res da je manj prostega časa kot kje drugje. Js mam naprimer ob torkih prosto, če ne grem na predavanja, v sredo mam pa čez cel dan razporejene vaje, ki so obvezne. Ob petkih so spet samo predavanja, ki pa niso obvezna. Res ni tako hudo zaenkrat. Ko maš pa izpit pa mal stisneš zobe in se odpoveš kšnmu žuru.

Pač res je bedno, če te starši podcenjujejo in maš potem nek manjvrednostni kompleks. Ampak glih zato jim ne sme dat prav in študirat nečesa, kar je sploh ne zanima. Mogoče jima bo pa dokazala da je sposobna. Če ji ne bo všeč se še vedno lahko prepiše. Boljš izgubljeno leto kot celo življenje ane.
Uporabniški avatar
Traxie
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Traxie »

punkie_ napisal/-a:moja mami dela na kliničnem kot medicinska sestra in mi je sama odsvetovala ta študij, vsaj kar se tiče dela na kliničnem... predvidevam da je po zdravstvenih domovih in zasebnih klinikah kaj bolje... verjetno pa je tudi težje pridt tam zdraven

V klinicni center je kot zdravnik veliko tezje pridt kot pa v zdravstveni dom. Za klinicni center se odlocjo ponavad tisti, k zivljenje res posvetjo bolj karieri...Vecji uspeh za zdravnika kot klinicni center je lahko samo se privat klinika, da si lahko to prvoscis pa rabis kr neki let izkusenj...No pa pustmo zdej to :).

Drgac pa nej gre tvoja kolegica kr lepo na medicino, urco pa pol za sport si lahko vsak dan vzames, ker 10 ur skupi se pac ne mors ucit. Je velik bolj ucinkovito, ce mas vmes ksno pavzico. To v zvezi s familijo naj pa proba obrnit v svoj prid in naj jim dokaze da lahko in da je sposobna punca :zustimm:. Jst tud v srednji nism kej posebno blestela, zdej mi pa na faxu cist dobr laufa. (Upam da se ne hvalim prehitro :? ).
Uporabniški avatar
Sundaysmile
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Sundaysmile »

zivjo:) mene zanima če je literatura za študij medicine(1.letnik) res samo v angleščini al jo je možno dobiti tudi v nemščini :)
Uporabniški avatar
izzie
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Prekmurje

Neprebrana objava Napisal/-a izzie »

Jaz sem si dol potegnila opis predmetov, sicer iz strani mariborske MF, ker sem se tja vpisala in maš obvezno literaturo napisano - je veliko v angleščini, tudi v slovenščini je kaj, pa v hrvaščini.. Verjetno bi se našlo tudi kaj v nemščini.. No, pa naj raje pove kdo, ko medicino že študira.. :)
"Smo stroji za preživetje - robotski posredniki, slepo programirani za ohranjanje sebičnih molekul, znanih kot geni." (Richard Dawkins)
***str@wberry***
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a ***str@wberry*** »

No jst sm končala 1.letnik dentalne medicine, je pa itak skor isti k od splošne. Kar se literature tiče je tko da ti na pvem predavanju povejo literaturo. Pri anatomiji maš skripte v slovenščini, histologijo maš v slovenščini, fiziko tud, za kemijo maš tud eno knjigo sam ni n vem kaj, celica pa je v angleščini. Jst sm se skor vse učila iz zapiskov, sam če mi je blo kej narazumljivo sm si u knjige pogledala.
No če vas še kej zanima kr uprašte :) (sicer sm sam še ju3 doma, pol pa zasluženo morje :D )
Uporabniški avatar
rdeče vrtnice
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a rdeče vrtnice »

Meni so samo povedali, koliko let traja študij in kaj je vse treba narediti za to šolo, me je minilo. Ampak prou v medicino se ne bi spuščala.
ℓινє...ℓαυgн...ℓσνє...
ℓυкα<3
***str@wberry***
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a ***str@wberry*** »

Pač niso vsi za vse. Če te je minilo pomeni da nisi mela dovolj interesa in da so druge stvari k te bolj zanimajo k medicina, zto pa mamo različne faxe, da gre vsak kamor ga najbolj veseli :)
Odgovori