Študij: Medicina

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1633
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 18. Maj. 2014 15:02

Tudi jaz poznam nekaj študentov medicine v mariboru in ni lih tako, kot se govori. Za lepe ocene se je potrebno precej pripravljati. Žura se pa med izpitnim obdobjem bolj malo, se pa več takrat, ko je zatišje.

Je pa zdravstvo ena takih panog, kjer je poleg pridnosti potrebno imeti tudi čut za sočloveka in je treba znati delati z ljudmi. Drugače zdravnik pač ne more biti dober zdravnik.

Glede služb pa tudi malo mimo brcajo. Kup medicincev na zavodu, tisti ki pa delajo pa dostikrat delajo napol zastonj. Zdravstvo v Sloveniji pač ni poklic, ki se ga dela z levo roko. Tisti časi so passe. In mlad zdravnik si tisto svojo plačo krepko prisluži.
Vsak raj ima svojo kačo.
Axl
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 46
Na forumu od: 8. 5. 2014
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a Axl » 18. Maj. 2014 17:02

Ah tele izjave o 2h študija na dan jz čisto nič ne verjamem. Ni vse verjet, kaj ljudje rečejo. Kolegica se je najbrž hotla mal pohvalit, dvignit ego itd, izpadit nevem kaj, da bi se ji zavidal,.. ter se je zlagala.

Sj tud na drugič študijih se marsikdo zlaže o času učenja, pa po nobeni logiki ter po razumu se to ne izzide. Mogoč je kak genij kje, sam večina se pa kr učijo, sam ne priznajo,...

Sicer če je medicina v Mb lažja kot v Lj pa ne vem, to je zdj tko tko. Vem pa, da se punce tle v Lj ornk učijo po knjižnjc. Če se grem kj sposodit tud petek prot večeru jih vidim,.. itd,...

Se pa strinjam, da je to delo z ljudmi, in zdravnik nebi smel gledat na prestiž ter denar, kr to ni etično ter ni prav. Zame taka zadeva kot je hipokratova prisega šteje in take zadeve bi moral človek jemat resno.

V Sloveniji je pa tako ane, denar se porazgubi po kanalih, torej velike denarje služijo razna podjetja, ki prodajajo medicinske pripomočke itd,.. To gre pod mizo, razne kuverte, pol so pa izbrana podjetja, ki prodajo proizvod po bistveno višji ceni ter s tem škodujejo davkoplačevalcem, zarad podkupnine. Zaslužijo pa podjetja ter tist, ki je dobil kuverto.

No da še dodam, dost je tud naveze zdravniki ter razne farmacevtske koorporacije. Torej koorporacija ponuja razne "ugodnosti" če zdravnik predpisuje njihove proizvode in ne konkurenčne. Dajo jim razne % od prodaje zdravila, "brezplačna" izobraževanja ter nastanitve v hotelih itd,... tud nakazila. Na hrvaškem je bila cela afera ker je Pfizer podkupoval zdravnike, v Sloveniji je tud podobna scena.

Sicer to je korupcija, ampak je včas tko mal v celofan zavito, na zahodu v politiki je korupcija legitimna, reče se ji lobiranje, torej drug izraz za korupcijo.

No dodal bi, da nekater zdravniki res slabo zaslužijo, ampak nekater pa vlečejo mastne denarje preko tega, da delajo kot zasebniki. S tem pa pada kvaliteta javnega zdravstva tr jz lahk kr pripravim 100 eur, če hočem, da se me resno vzame, drugač je tko tko v večini primerov. Pa tud čez tedn delajo v Kliničnem centru, pol pa kot privatniki za razna podjetja. Torej javni sistem je res v slabem stanju, privat so pa mastno bogati, vsj nekatera zdravstvena podjetja,...

Zakaj pa delajo kot zasebniki? Sistem postaja podobn kot v Zda, po drugi strani pa mogoč nočejo delat za drobiž po vsej tej izobrazbi v takih razmerah ter delajo pol še dodatno kot zasebniki. Zdj če se nebi denar izgubil po raznih sumljivih zasebnih kanalih ter mutnih poslih pol bi bilo več denarja v javnem zdravstvu ter bili bi boljši pogoji za delo zdravnikov v javnem zdravstvu ter večje plače. Tko da je cel sistem fail. Veliko kdo pa preprosto hoče čimveč denarja.

Zdj čist verjetno noče en študirat celo večnost za take bedne pogoje v javnem zdravstvu, kot so marsikje. Ampak tud se mi ne zdi prav, da se vleče mastne pare kot zasebnik. Nekater pa to delajo zarad denarja preprosto. Sicer pa ni sam problem v zdravstvu, tud drugje je podobno. Da ne bom preveč prek zdravstva udrihal.

Verjamem, da je tud veliko poštenih zdravnikov in pol so vsi na slabšem, kr nekater niso ter zakon ni dobro napisan ter izveden.

Sistem ne ščiti dovolj posameznika, to pa odpira vrata korupciji.
Uporabniški avatar
Mishela
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1222
Na forumu od: 5. 6. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Mishela » 18. Maj. 2014 17:56

o bog pomagaj, samo da me ne bo mišela zdravila.

aja, pozabli bomo omenit, da so študentje medicine po cele dneve na faksu... sej kul.
in količina učenja niti nima toliko vpliva, mam sošolce, ki se učijo enako kot ostali, pa dost več vedo, večina jih ima starše zdravnike, nekateri so že naravno med nadpovprečnimi in pač ne potrebujejo toliko učenja, sploh pa to ni merilo za to kdo bo dober zdravnik ali ne.
kaj ti koristi, če se boš piflal stvari po 5 ur na dan, če pa lahko v roku 2 ur predelaš snov tak da jo razumeš in je nikoli ne pozabiš?
sej ne pričakujem, da boste vsi razumeli.

in kaj pol če hodijo ven? sej se ne boš učil med 22. in 5. uro ali pač?
če so že taki žurerji, zakaj potem nikoli nobenga ne srečam zunaj.. hmm...

sicer pa menim (ali upam), da so vsi toliko odgovorni, da se bodo odpovedali zdravniški profesiji, če bodo videli da nimajo dovolj znanja.

prav tako ni isto ali se pogovarjaš z nekom iz 1. letnika ali z nekom iz 6.
Uporabniški avatar
TajaTanita
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 33
Na forumu od: 4. 2. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a TajaTanita » 17. Avg. 2015 13:02

Zanima me, ali kdo ve kaj več o možnosti študija medicine v Zagrebu za tiste, ki nimamo splošne mature. Je tam sistem drugačen in se da iti študirat medicino tudi iz strokovne 4-letne srednje šole? Sem že brskala za več informacijami točno o tej temi, pa nisem našla ... Jezik sam ni problem, pač pa pogoji vpisa oz. ali imam sploh možnost študirati tam, izmed drugim tudi zaradi dveh že porabljenih rednih vpisov na slovenskih univ. (po bolonjcu) fakultetah. Sem namreč že malo starejša, v mladih letih pa nisem imela neke fiksne želje kaj bi sploh rada počela, me je pa za ta študij navdušil partner (sicer končal medicino drugje v Evropi, zato mi tudi ne zna pomagati glede ZG).

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov