Študij: Italijanščina ali francoščina?

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Ketika
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 4
Na forumu od: 27. 10. 2007
Kraj: Celje

Neprebrana objavaNapisal/-a Ketika » 27. Feb. 2008 19:03

Hey.
Po treh letih pavziranja na smeri ang - geo na bivši PeF v Mariboru, bi se ponovno vpisala na fax.
Študirala bom izredno.
Zbiram med študijem angleščine in pedagogike v Mariboru. (to je zadnja možnost)
in pa medjezikovno posredovanje (v LJ na FF)
- slovenščina-angleščina-francoščina ali
- slovenščina-angleščina-italijanščina


Predznanja italijanskega ali francoskega jezika ravno nimam, vendar bi se udeležila tečaja za začetnike v najkrajšem možnem času, nato pa čez poletje tudi odšla v Italijo ali Francijo na poglobitev znanja (možno tudi kelnarjenje v kakšnem kafiču)

Prosim, če mi lahko poveste kaj več o študiju francoščine ali italijanščine in kako je, če posebnega predznanja nimaš.

Hvala
Uporabniški avatar
moi T
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1070
Na forumu od: 6. 2. 2007
Kraj: Lj med tednom, med vikendi pa...

Neprebrana objavaNapisal/-a moi T » 28. Feb. 2008 2:38

Glej, francoščina je ful ful težka in morš bit res zagnan že tako al tko, če pa nimaš še predznanja, morš bit pa miljon procentu prpravljen delat ku norc in narest ne sam osnovni tečaj :wink:. Sicer jez nism na prevajalstvu, ampak mislm, da je podobno. Pr francoščini je že izgovorjava ful težka...
Zakaj pa ne nadaljuješ raje študija, ki si ga že začela? Ti ni ušeč geografija? Aja, študij fr kot izreden pomeni, da hodš z rednimi, tako da delat ne boš mogla zravn... Aja, razn, če je na prevajalstvu kako drugače... mal poglej stran od FF.
Just dance and everything it´s gonna be ok!
Uporabniški avatar
Shannon
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 473
Na forumu od: 15. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Shannon » 28. Feb. 2008 22:26

Joooj, brez predznanja si tole svojo kombinacijo kar izbij iz glave. Prevajalstvo je fuuul zajebano že, če imaš dobro predznanje OBEH tujih jezikov, ti pa še osnovne stopnje nimaš ... ne vem no. Vem, da jih ful drkajo s slovnico, picajzlasto za pop... zdej, če imaš gromozansko željo po tem in voljo delat dan in noč, pol go for it (sj ne vem, al je treba maturo imet iz obeh jezikov ...?). Tud samo francoščino it študirat brez predznanja - jaz ne bi šla. Fr je veliko bolj zajebana kot recimo ang, pa tudi tu ne prideš brez dela čez, no, sj to itak nikjer ne (vem, ker jo študiram). Za it pa ne vem, so pa tam skoraj sami primorci, ki jo govorijo od plenic dalje, tako da je takih brez predznanja bolj malo.

All in all, brez predznanja it študirat jezike - no go, MHO, ker to ni tečaj jezika. Izjema so tu kitajščina, japonščina in zahodnoslovanski jeziki, ker se tega prej v bistvu nimaš kje učit. Je pa odločitev tvoja.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 29. Feb. 2008 11:49

js za italjanščino vem...da jo študira precej mojih bivših sošolk....ki govorijo italjanščino od plenic dalje:), ker res na obali dosti ljudi bolje govori italjansko kot slovensko, pa majo vseeno ful problemov.

tko da...premisli.
noele
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 81
Na forumu od: 6. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a noele » 01. Mar. 2008 18:39

Tudi jaz pristavljam svoj lonček. Študij kateregakoli jezika je težak, se mi pa zdi, da francoščina, italijanščina in ruščina res prednjačijo...dobro niti angleščina ni mačji kašelj,ko se je enkrat lotevaš na faxu. Če ti, dam primer iz francoščine. Kar se študija tiče moraš delat ogroooomno in dejstvo je, da če hočeš jezik obvladat samo znanje,ki ga pobraš na faxu ni dovolj. Študij je zika mora enostavno postat voja vsakodnevna ljubezen, če pač hočeš kdaj diplomirat. Kar pa se tiče prevajalstva...bila sem na informativnem oddelku in predstojnica oddelka nam je jasno povedala, da študij prav nič ne zaoistaja za študijem medicine...koliko presedenih ur pa je tam potrebno pa tako ali tako vsi vemo. :wink:
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1427
Na forumu od: 14. 3. 2008
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

Neprebrana objavaNapisal/-a [vanessa] » 14. Mar. 2008 21:14

Če nimaš rpedznanja ti odsvetujem.. Ni preprosto!
S sestro govorimo, bi se lahko reklo, od rojstva po italijansko, pa imava obe nekaj težavic.. Jz v srednji šoli, ona pa na faksu.
Kar se tiče francoščine.. lep jezik, če ga znaš govorit! V srednji šoli se jo učim že 4. leto mam dokaj uredu ocene, ampak da bi jz mela za govorit?! Bi si polomila jezik! Si nočem niti rpedstavljat kako zgleda francoščina na faksu :roll:
Če si pa že odločena da en jezik bo, potme je še vedno boljše italajnščina. VSaj izgovorjava se ne razlikuje od pisanja :P
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
marypa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1341
Na forumu od: 17. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a marypa » 14. Mar. 2008 22:57

moja bivša sošolka je imela samo 1 leto, če se ne motim (lahko da 2) francoščino, pa jo je šla študirat...
Uporabniški avatar
classy
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 713
Na forumu od: 12. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a classy » 19. Maj. 2009 8:05

Ta drug jezik ni na istem nivoju kot francoscina, je bol neki v smislu lektorata, kokr sm js razumela. Zdej ce gres vzporedno, je dvopredmetno pomoje kar zalogaj. No, al pa ne. Kaj pa zdej studiras? Drugac se pa predmetnik bistveno ne razlikuje, mene je se bolj pritegnila fr. z rom., ampak sem hotla dvopredmetno.
Uporabniški avatar
Savannah
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 255
Na forumu od: 17. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Savannah » 19. Maj. 2009 9:47

Jaz sem imela italijanščino v sš in mi ni delala preglavic (pa nisem iz obale). :wink: Za francoščino ne bi vedela povedat, ker se je ne učim, vem pa od bivših sošolcev, da je bila v gimnaziji zelo zafrknjena, če se nisi redno učil (zlasti izgovorjava je zahtevnejša kot pri večini jezikov).
Ta tvoja kombinacija z delom v Italiji ali Franciji (pač glede na to, za kaj se boš odločila, kot praviš), je bolj slaba poteza. :) Če ne veš niti osnov, boš težko komunicirala z ljudmi, ker moraš vedeti, kaj bodo naročili, kakšne posebne zahteve bodo imeli. Italijani so pa do neke mere itak tak folk, da govori hitro in jih še težje razumeš, če jezika ne obvladaš vsaj na srednji stopnji. :wink: Premisli, če je to dvoje res to, kar hočeš, ker boš morala predčasno veliko nadoknaditi, da boš prišla na isto raven kot tvoji (bodoči?) sošolci v kateri od teh smeri.
Uporabniški avatar
classy
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 713
Na forumu od: 12. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a classy » 19. Maj. 2009 9:58

Ja, v 3 mesecih se jezika res tezko naucis, oz. se ga ne. Sploh ce nimas predzanja slovnice, ker je cist drugac, ce se ucis z govorjenjem, al pa ce zraven obdelujes se slovnico. Konkreten primer, trenutno hodim na tecaj francoscine v Svici. V skupini (A2) sem s punco, ki zivi tu ze eno leto, men se zdi da ful dobro govori, ampak men gre slovnica bolje kot njej. Se mi pa velik bol zatika pri govorjenju. Pa tud teh par mesecev je blazno malo casa. No, jaz naj bi bila kar talentirana za jezike, pa se v 2 mesecih nisem naucila tok, da bi si upala it studirat. Sicer se mi je izboljsalo znanje za 500%, se posebej slusno razumevanje ipd, ampaak...premisli, no. Je mozno, itak, sam je pomoje prevec zahtevno.
Uporabniški avatar
Roisin
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 329
Na forumu od: 3. 6. 2008
Kraj: ankaran

Neprebrana objavaNapisal/-a Roisin » 19. Maj. 2009 14:55

brez predznanja it študirat jezik se meni zdi malo mimo. moraš se zavedat, da ne greš na tečaj, ampak greš to študirat, to pomeni, da si se za študij odločila na podlagi trenutnega zanimanja za ta jezik (torej, da ga že kolikor toliko obvladaš) in želje po tem, da bi si z znanjem teh jezikov ustvarila kariero. medjezikovno posr. ti odsvetujem, ker moraš imeti dobro predznanje iz vseh treh jezikov, torej slovenščine, angleščine in še tretjega jezika. zavedaj se, da študenti tam obvladajo oba tuja jezika oz. so imeli oba jezika v srednji šoli in na maturi, kar pomeni, da ne boš mogla slediti vajam, ne boš razumela, o čem se pogovarjajo ... študij jezika pomeni, da se spuščaš v podrobnosti, da do potankosti obdelaš slovnico, fonetiko in literaturo. pa tud težko boš sledila predavanjem in vajam, ki so verjetno vsa v tem jeziku. ne vem, no. razen, če si res talent, pa si sposobna čez poletje usvojit dobro znanje jezika (tako slovnice kot besedišča). pa da ne boš mislila, da te podcenjujem ali pa da mislim, da nisi sposobna. :) jst verjamem, da se nekateri res hitro učijo jezike. rada bi samo rekla, da se bojim, da boš imela probleme ... pa jst bi na tvojem mestu vzela angleščino in pedagogiko, ker boš imela s tem tudi večje možnosti zaposlitve. pedagogika se mi zdi zelo široko in perspektivno področje. lahko si pa vzameš še eno leto fraj, greš delat v francijo/italijo in se potem vpišeš na medjezikovno posredovanje. :wink:
Uporabniški avatar
miaw
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 84
Na forumu od: 11. 5. 2009
Kraj: MARIBOR

Neprebrana objavaNapisal/-a miaw » 20. Maj. 2009 17:48

za italijanščino ne vem, francoščina je pa ful ful teška. meni usaj grg.
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2552
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 21. Maj. 2009 21:37

Ko sem se jaz vpisala na ruščino, ni bilo treba imeti nobenega predznanja :) Je pa res, da je bil velik osip že v prvem letniku, ker je dokaj zahteven program. No, meni jezik sam ni delal težav, pač pa študijski program kot celota, ker je bilozame čisto preveč balasta...

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov