Ne obstaja zaman srednja glasbena sola, za vse tiste, ki ze prej vedo, da se bodo nekoc vpisali na akademijo za glasbo.
Za akademijo za glasbo je potrebno imeti opravljeno nizjo, nadaljnje tudi srednjo solo in maturirati iz predmeta glasba. V kolikor srednja glasbena ni opravljena, obstaja izjema(za vse tiste, ki kasneje zacutijo zeljo po tej stroki), da se opravlja obvezen sprejemni izpit tudi iz teoreticnih predmetov, kot so solfeggio, harmonija, zgodovina glasbe (predmeti na maturi iz glasbe) + seveda glavni predmet (instrument/petje)...
predmeti solfeggio, harmonija, zgodovina glasbe in seveda naknadno tudi kontrapunkt so dosti bolj zahtevni kot teorija glasbe, ki je edini predmet nizje glasbene sole poleg instrumenta...Pri solfeggiu srednje glasbene gre za veliko veliko vec kot le enoglasni slusni narek, ritmicni narek in par intervalov.

@ Ivona: da ti odgovorim kako poteka procedura.
potrebujes nizjo in srednjo glasbeno solo (smer petje/intrument), ali kot sem omenila izjemoma samo nizjo(kot sem opisala ze zgoraj)...glede tvoje prekvalifikacije; ne rabis diferencialnih, opravljati mores samo sprejemni izpit, s tem da ce ne zelis vec studirati na prejnjem faksu, se moras tam pred vpisom na ag, izpisati. V primeru, da bi rada opravljala oboje, ti preostane vzporedni vpis.
Skratka za sprejemne potrebujes, ario antiko, nemski lied, skladba iz oratorija ali mase, slovenski samospev ter operno ario. opraviti moras tudi klavir in sicer potrebujes etudo, sonatino, bacha, slovenca in skladbo enega izmed skladateljev,ki so v tistem casovnem izboru. potem izves ali si sprejeta in to je to..Glede na izkusnje ti bom povedala kar iz svojih. Sama sem zakljucila nizjo glasbeno iz klavirja in petja, nadaljevala na glasbeni gimnaziji smer petje/klavir, ter socasno s srednjo solo redno obiskovala ure na akademiji za glasbo, kjer sem po koncani maturi opravljala sprejemne izpite. Zbor ni pomemben, kvecjemu pevcem skoduje (zaradi nepravilne tehnike).. pomembna so leta vaje vokalne tehnike s katero edino prides do izstopa svoje lastne barve in pravilnega izvajanja, nacin izoblikovanja glasu, ter pa predvsem veliko sugestivnosti in mocne volje.
Upam, da sem ti s tem kaj pojasnila, ce ne, pa kar vprasaj.

lp