Študij: Evropska pravna fakulteta (NG)

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 698
Na forumu od: 25. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 08. Avg. 2011 18:06

sicer že študiram nekaj sorodnega, a me pravo zanima bolj podrobno in sicer bi šla po tem študiju še na dodiplomskega iz prava na evropsko pravno fakulteto, vendar me zanima, če obstaja študij tudi v MB (vsaj izredni)?
glede zaposlitve ne bi imela problemov, ker imam močne veze v pravnih krogih in so mi že sedaj rekli, da če me to zanima, tudi evropska pravna ni toliko manj vredna od pf mb in lj, ker bom znanja dobila toliko kot se bom sama aktivirala, služba pa me v tem primeru čaka kot neke vrste tajnica v odvetniški pisarni, vendar z boljšo plačo, kot bi jo imela kje drugje s trenutnim faksom.

torej, zanima me samo glede kraja študija. ali je res, da je samo v ng in v kranju, ker sem iz čisto drugega konca slo, in bi mi tudi kot izredni študentki poleg dela vzelo preveč časa in bencina, da bi se vozila na predavanja tako daleč.
Uporabniški avatar
Kika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1131
Na forumu od: 13. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Kika » 09. Avg. 2011 17:06

če te to res tako zelo blazno zanima in maš itak službo že zagotovljeno, se lahko tudi blazno znajdeš in mogoče zajadraš na njihovo spletno stran in dobiš informacije iz prve roke. izrednih študentov se pa res nihče ne brani.
Uporabniški avatar
Leonessa
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 452
Na forumu od: 6. 4. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Leonessa » 11. Avg. 2011 9:42

Zaenkrat se predavanja izvajajo samo v Novi Gorici in v Kranju. Drugače pa raje ne grem študirat nič kot da vpišem nek "moderni" (kot ga sami imenujejo) pravni faks.
Zadnjič spremenil Leonessa, dne 27. Mar. 2012 11:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Alena
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 21
Na forumu od: 26. 2. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Alena » 26. Feb. 2012 12:00

Baje gre za faks, ki deluje kot "podaljšek" srednje šole, kjer profesorji predavajo po liniji najmanjšega odpora, posledično pa so izpiti dokaj nezahtevni, saj vsi prepisani iz pf MB in LJ izdelujejo z briljantnimi ocenami. Faks, ki podpira politiko "s čim manj napora do diplome in naziva pravnika".
Pameten človek ne pove vsega, kar misli, a misli vse, kar pove.
(francoska modrost)
spelcaaa
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 35
Na forumu od: 13. 12. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a spelcaaa » 21. Mar. 2012 0:04

Nočem se postavljat na katero koli stran EPF/LjPF ampak glede na to, da se je Čeferin pridružil EPF oz. "kupil" EPF in od sedaj naprej zaposluje pravnike iz EPF, potem mogoče ni tako slab fax?
Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 714
Na forumu od: 8. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a haylee » 21. Mar. 2012 7:49

To, da Čeferin junior očitno rab en nov projekt v življenju, še nič ne pomeni. Se pa še clo njemu fajn sliši, da je čez noč postal predavatelj na "fakulteti"...tadaaa! Pa še z doktoratom se mu ni blo treba za to ukvarjat, kok kul! :D
He wants to say "I love you" but keeps it to "goodnight" - because love will mean some falling and she's afraid of heights.
alisha-amelija
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 1
Na forumu od: 3. 5. 2012
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a alisha-amelija » 03. Maj. 2012 12:05

Faksa ni kupil Čeferin Junior, ampak ga je kupil starejši, pa še to je kupil 1/3 delež. On osebno vsaj nam ni predaval, ker hodim na predavanja v Kranj, mogoče edino, če jim je predaval v Novi Gorici. Nam je letos kazensko procesno pravo odpredaval Marko Bošnjak ter še njegova pomočnica. Kazensko pravo pa Bele.

Kar se tiče primerljivosti pravnih faksov v Sloveniji lahka govorim zgolj za ljubljanskega in novogoriškega. Sama sem bila vpisana v Ljubljani, potem pa sem se prepisala na Evropsko pravno. Kar se tiče nekaterih predmetov so nekje lažji, nekje težji. Naprimer ustavno pravo (sem ga opravila v Ljubljani) je tu na Evropski bil bolj zahteven. Rimsko pravo pa je zagotovo težji v Lj.-že zato ker se na podlagi njega dela selekcija. Ekonomije (zarad katere sem zgubila vso motivacijo, hodila naokoli čisto depresivna) tu ni, vsaj ne v taki nemogoči obliki kot je v LJ. Pa poleg Rima, tudi Ekonomija dela selekcijo, kar ni ravno pošteno glede nato, da smo pravniki-naj selekcijo delajo pravni predmeti, ne pa neka ekonomija. Da bi bila neki stranski predmet ali pa celo izbirni bi bilo veliko boljše. Literaturo imamo povečini isto kot v LJ. Zaenkrat sem tu nasplošno kar zadovoljna

Pa še kar se tiče referata, so na Epf vsaj meni osebno boljši, predvsem hitrejši. Odgovor v večini primerov dobim še isti dan. Imamo tudi sms obveščanje, oceno zveš prek smsa. Ni tistega dolgotrajnega gledanja v VIS, kot po večini faksov, če so že rezultati. (Seveda imamo tudi VIS, da ne bo pomote, ampak nam z smsom prihranijo večkratno gledanje)

Nekdo je napisal, da ne moreš opravljati pravosodnega izpita.-To sploh ni res, seveda ga lahko. Najprej moraš opraviti diplomo, potem pa še magisterij-tako je tudi v Ljubljani. in seveda prakso. Prej ko pa še ni bilo bolonjca pa je bilo potrebno dobiti diplomo in prakso za pravosodnega.

Nekdo je celo pisal, da se raje vpiše na Jambrekovo fakulteto kot pa na naš kvazi pravni faks. Samo za info, Jambrek je ustanovitelj in solastnik tudi našega, po tvojem mnenju kvazi, faksa.
legally blonde
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 956
Na forumu od: 2. 1. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a legally blonde » 03. Maj. 2012 16:52

Osebno mam izkušnje samo s PF LJ... Ampak glede na to, da je kolega u 3 letih spackau skp cele 3 izpite v Ljubljani, potem se pa prepisal v NG in kr naenkrat naredu vse v prvo, na koncu pa pisal diplomo malo za mano (sicer bolonjsko, js pa še ta staro), me ne bo nihče prepričau, da je NG faks po težavnosti izenačen z LJ. In ne, ni se kr naenkrat zresnu al pa ratu bl inteligentn.
Live. Love. Surf.
Uporabnik
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 2
Na forumu od: 25. 9. 2014

Neprebrana objavaNapisal/-a Uporabnik » 25. Sep. 2014 17:40

Pozdrav vsem!

Podal bi še svoje mnenje k vsem zgoraj napisanim neumnostim in netočnostim o teh dveh fakultetah.
Študiral sem dve leti na Pravni fakulteti v Lj, kjer sem bil že vpisan v drugi letnik, naredil že večino predmetov prvega letnika, a se je zataknilo pri predmetu Rimsko pravo še iz prvega letnika (zalomilo se je zaradi večih dejavnikov, ki niso samo težavnost predmeta in moje sposobnosti, marveč tudi druge življenjske okoliščine, ki so mi jemale čas in pozornost). Posledično sem se prepisal na Evropsko pravno fakulteto v Novi Gorici, saj bi sicer v Ljubljani izgubil še eno študijsko leto in bi mi lahko kaj hitro zmanjkalo izpitnih rokov. Na Evro-pf sem sedaj že dve leti.
Za razliko od večine zgornjih komentatorjev v tej temi lahko sam pošteno in preizkušeno podam mnenje, saj sem sedaj po dveh letih študija v Ljubljani in dveh letih na Evro-pf izkusil težavnosti, prednosti in slabosti obeh fakultet.

Evropska pravna fakulteta v Novi Gorici je, sodeč po komentarjih, zelo podcenjena. Kakšno je bilo stanje pred leti, ne vem, vem pa, da se v zadnjem času zelo trudi dvigniti nivo, se približati študentom in si ustvariti ime. Zagotovo ji na poti do enakega slovesa kot ga ima ljubljanska pravna fakulteta stoji mladost in dejstvo, da je zasebni visokošolski zavod. V očeh javnosti zaradi tega logično ne more delovati enako "kvatitetna" kot starokopitna utrdba ob zmajskem mostu, polna egocentričnih profesorjev, ki se z vsemi okončinami držijo svojih stolčkov, se zbadajo še drug z drugim (kdor je hodil na PF v Lj, verjetno pozna rivalstvo med docentom in rednim profesorjem za rimsko pravo), poveličujejo svojo fakulteto (profesor za sociologijo prava nam je v 1. letniku vsaj 3x naštel zaporedni seznam slovenskih pravnih fakultet po nevemkateri lestvici, kjer je bila seveda ljubljanska na najvišjem mestu izmed treh slovenskih ter si ob tem prav smešno laskal) in s tem v očeh študentov že takoj ustvarjajo podcenjevalni pogled na druge konkurenčne fakultete prava. To se potem prenaša v javnost, k delodajalcem in vse do tja, ko študenti postanejo delodajalci. Začaran krog.
Kvalitete predavanj in vaj v Ljubljani po drugi strani ne smem spregledati. Cilji in zahteve profesorjev so bile visoke, izpiti težki, a ne nemogoči. Sito, spontano ali namerno postavljeno - presodite sami, pa so ustvarjali le nekateri profesorji predmetov, kot sta KMP ali Rimsko pravo ter s svojimi osebnimi muhami ustvarjali strahotno sliko fakultete v očeh javnosti.

Takšnih posameznikov med profesorji na Evropski pravni fakulteti ni. Prvi osebni stik s profesorjem ob prihodu na to fakulteto, ki me je tudi zelo pozitivno presenetil, sem imel na ustnem delu izpita iz predmeta Rimsko pravo z osnovami kanonskega prava, ki se je, mimogrede, s prevzemom predmeta dr. Aljoša Dežmana (ki je tudi docent na mariborski pravni fakulteti), precej otežil in po težavnosti sedaj ne zaostaja bistveno za Rimskim pravo na PF v Lj. Profesor je na ustnem delu deloval vzpodbujajoče in veliko topleje kot npr. docent za Rimsko pravo v Ljubljani, ki se je na ustnih delih izpita, če ne drugače, zavirajoče obnašal naslanjajoč se na študentovo tremo in neizkušenost v komunikaciji v takšnih situacijah. Z vsem spoštovanjem do izobraženosti profesorja, seveda, da ne bo pomote. A žal takšne prigode človeku ne pustijo lepih spominov.
Na splošno pa lahko za Evro-pf v NG rečem, da deluje strokovno, s posluhom do študenta, referat deluje hitro in prijazno, profesorji, ki sicer nimajo vsak svoje pisarne s tedenskimi govorilnimi urami, kot profesorji na PF v Lj, pa odgovarjajo na maile hitro ter po potrebi ali na željo študentov razpišejo govorilne ure ali vpoglede v izpite.
Izpiti na Evro-pf v NG niso smešno lahki, kot pišejo nekateri v tej temi. Naredil sem večino predmetov za 1. letnik na Pravni fakulteti v Lj in že kar veliko izpitov na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, nekatere opravljal celo tukaj in tam, tako da lahko dokaj objektivno povem, da razlika v težavnosti izpitov ni tako grozno velika, kot ljudje mislijo. Dosti predmetov v Ljubljani sem naredil brez pretirane muke in tudi za dosti predmetov na Evro-PF v NG sem sem se moral kar konkretno usesti in se zelo potruditi. Seveda pa je vse odvisno od predmeta do predmeta, tako kot na PF v Lj.

Kar se tiče prostorov obeh fakultet. V Ljubljani je fakulteta v središču centra, številu študentov primerno velika in lepo prenovljena ter dozidana. Evropska pravna fakulteta pa je do sedaj izvajala predavanja in izpite podvojeno v Novi Gorici v svojih prostorih in v Kranju v Hotelu Azul v najetih prostorih. S študijskim letom odpira vrata še v Ljubljani (verjetno v Viču na Jadranski ulici). Glede lokacije in obsega izvajanja študija v enoti v Lj trenutno še ni čisto točno jasno. So pa prostori v Kranju, kamor sem hodil sam, lepi, dovolj veliki, organiziranost dobra. Enako velike, mogočne zgradbe, z lastno knjižnico, ogromnimi predavalnicami, seminarskimi sobami, računalnicami, pisarnami, ipd. kot imajo v Ljubljani pa tu ne moremo pričakovati, sploh ker je študentov bistveno manj in je študij bolj individualno orientiran. Od študenta se pričakuje večja samostojnost, kar meni osebno zelo ustreza (študij je družbosloven, zakar to ne bi smel biti problem) in ni obveznih predavanj in vaj. Fakulteta po drugi strani organizira številne dejavnosti, obiske inštitucij, okrogle mize ipd.

Tako da na splošno lahko rečem, da sem s prehodom na Evropsko pravno fakulteto v NG zadovoljen. Študij je prav tako zahteven kot v Ljubljani, saj ima z izjemo nekaj predmetov (sociologija prava, ekonomija, statistika,...) predmetnik isto obsežen, stopnja izobrazbe je ista, možnost opravljanja državnega pravniškega izpita po opravljeni drugi stopnji je omogočena, ali pa bo študent prilezel do tja in po tem naredil nekaj iz sebe, pa je odvisno predvsem in skoraj samo od njega. Študij prava da študentu dober okvir znanj in možnosti za uspešno kariero na večih področjih, tudi znanja za splošno življenje. In to ne glede na to ali si v NG, Ljubljani ali Mariboru. Vse tri fakultete ti po mojem mnenju odprejo vrata do marsičesa, le da si v NG bolj prepuščen samemu sebi in je več odvisno od tvojih sposobnosti, da se dokažeš (morda tudi kakšnim predsodkom), za Maribor ne vem (nimam informacij), v Ljubljani pa te vkalupijo, ti zagrenijo mladost, ponudijo sicer veliko znanja, ampak ko izmučen doštudiraš (če sploh), si vseeno spet prepuščen samemu sebi in svojim sposobnostim.

Srečno ;)
wasd
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 763
Na forumu od: 10. 11. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a wasd » 25. Sep. 2014 20:19

Lol @ branjenje faksa in bumpanje dobri dve leti stare teme ...
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 3441
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 25. Sep. 2014 22:19

Uporabnik napisal/-a:Študij je prav tako zahteven kot v Ljubljani, saj ima z izjemo nekaj predmetov (sociologija prava, ekonomija, statistika,...) predmetnik isto obsežen, stopnja izobrazbe je ista, možnost opravljanja državnega pravniškega izpita po opravljeni drugi stopnji je omogočena, ali pa bo študent prilezel do tja in po tem naredil nekaj iz sebe, pa je odvisno predvsem in skoraj samo od njega.



Zelo lepo povedano (pa sem tudi sama načeloma skeptična do programov novejših univerz).
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Uporabnik
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 2
Na forumu od: 25. 9. 2014

Neprebrana objavaNapisal/-a Uporabnik » 26. Sep. 2014 10:27

wasd napisal/-a:Lol @ branjenje faksa in bumpanje dobri dve leti stare teme ...


Navedi mi en sam tehten(!) razlog, zakaj ne bi zagovarjal fakultete na katero hodim in za katero verjamem, da je dobra. Tema je sicer res stara, a ker sem nanjo naletel šele zdaj, sem moral odgovoriti. Sicer pa se tema ne nanaša na nek dogodek, ki bi bil danes že zastaran, ampak obravnava trajajoče stanje nečesa.

Sicer pa v vednost - področje prava ni hec. Je resna in težka smer. Ne vem sicer ali glede na vse neumne komentarje zgoraj govori iz komentatorjev nevoščljivost ali zgolj splošna primitivnost, ampak imam občutek, da večina teh ni hodila niti na eno, niti na drugo pravo fakulteto ter hkrati dvomim, da je prilezla kam višje od dokončane osnovne šole.

Pogovor na tem nesmiselnem forumu s tem postom tudi zaključujem in ne odgovarjam več. Lep pozdrav!
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 26. Sep. 2014 11:26

o madonca, kera surla takoj.

pa kaki pravniki boste to, če takoj surlo stegnete za vsakega hudiča.
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2076
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 26. Sep. 2014 12:15

Res pretiran odziv, se strinjam :)

Sicer sem pa sama najprej pomislila, da gre pač za reklamo in privabljanje študentov na omenjeno fakulteto, česar se v tem času pred začetkom študijskega leta poslužuje večina izobraževalnih ustanov :) Če gre za dejanskega študenta, pa škoda, da ima tako slabe živce :) Reševanje sporov z žalitvami gre tudi brez pravne izobrazbe. :?

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov