Študentska svetovalnica

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

legally blonde
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a legally blonde » 16. Avg. 2011 15:56

Ne, ker se nisi še vpisala, ti si samo oddala prijavo. Kot vpis se šteje dejanski vpis na faks, potem, ko si že sprejet, plačas vpisnino, dobiš indeks itd. ;) nič bat, nisi še niti do prvega vpisa prišla.

Aja ... pa imaš samo dva redna vpisa, ne tri. Enkrat lahko ponavljaš ALI se prepišeš.
Live. Love. Surf.
legally blonde
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a legally blonde » 16. Avg. 2011 16:02

Doutzen napisal/-a:Zanima me, koliko se lahko v enem letu največ zasluži preko študenta (na napotnico)? Če začnem delat septembra in do drugega leta do septembra, koliko je najvišji znesek (neto), ki ga smem zaslužiti? Odplačati moram namreč določene stvari in moram čim prej začet delat, od oktobra bom pač delala zraven še faks.

V vsakem koledarskem letu lahko zaslužiš cca. 3000€ (malo čez) - za točen znesek si poglej npr. na stran od študentskega servisa, da ne plačaš dohodnine. Če zaslužiš več, plačaš davek samo na presežek, ne na vse.

Torej, če boš delala izključno sept 2011-sept 2012 lahko od septembra 2011 do konca leta zaslužiš teh cca. 3000€ pa potem od začetka leta do septembra 2012 spet tolk, da ne plačaš nič.

Pa ne šteje se, kdaj si delala, ampak kdaj si dobila nakazan denar. Če delaš decembra 2011, nakazano dobiš pa januarja 2012, gre to v osnovo za dohodnino za leto 2012.
Live. Love. Surf.
Uporabniški avatar
Doutzen
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 5. 3. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Doutzen » 16. Avg. 2011 16:10

Hvala ti za natančno obrazlago. :) Na mesec pa ni važno koliko zaslužim? Ker mislim do konca tega leta pospešeno delat (več študentskih del hkrati), ker bom zdaj še zvozila s tem in vzporedno s faksom, in me zanima, če lahko na mesec zaslužim več kot 400 eur, torej do konca tega leta da gre več napotnic kot ena na mesec in znesek višji od 400 eur? Mogoče malo neumna vprašanja za koga, ampak sama tega še nisem prakticirala in se hočem prepričat, da bo vse ok in da ne bo kakšnih komplikacij. Dokler delaš na lastne napotnice, je vseeno koliko jih gre, kajne?
Uporabniški avatar
Leonessa
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 6. 4. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Leonessa » 16. Avg. 2011 16:23

Itak. Saj ti je že legally blonde razložila, da lahko do konca tega leta zaslužiš 3000 eur, če pa ti zaslužiš na mesec jurja ali 300 eur, pa nima nobene veze. Gleda se samo za celotno koledarsko leto, da ne presežeš tega zneska.
Uporabniški avatar
Doutzen
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 5. 3. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Doutzen » 16. Avg. 2011 16:28

ok. to me še zanima. a je to potrebno kje vnaprej določiti oz. skleniti z delodajalcem ko bom začela delat preko študenta, da bom delala točno od sept. 2011 do sept. 2012, da lahko potem toliko zaslužim? ker bom jaz delala eno delo tako en mesec do maksimalno dva, ves čas ko bo vmes prilika tudi promocije, ki so itak občasna dela in ne vsakodnevna, pa spet kaj drugega, tako da ne bo črno na belem, da delam neprestano?
popotnica333
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 29. 6. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a popotnica333 » 16. Avg. 2011 16:45

legally blonde napisal/-a:Ne, ker se nisi še vpisala, ti si samo oddala prijavo. Kot vpis se šteje dejanski vpis na faks, potem, ko si že sprejet, plačas vpisnino, dobiš indeks itd. ;) nič bat, nisi še niti do prvega vpisa prišla.

Aja ... pa imaš samo dva redna vpisa, ne tri. Enkrat lahko ponavljaš ALI se prepišeš.

O, najlepša hvala :)
legally blonde
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a legally blonde » 16. Avg. 2011 19:53

Doutzen napisal/-a:Hvala ti za natančno obrazlago. :) Na mesec pa ni važno koliko zaslužim? Ker mislim do konca tega leta pospešeno delat (več študentskih del hkrati), ker bom zdaj še zvozila s tem in vzporedno s faksom, in me zanima, če lahko na mesec zaslužim več kot 400 eur, torej do konca tega leta da gre več napotnic kot ena na mesec in znesek višji od 400 eur? Mogoče malo neumna vprašanja za koga, ampak sama tega še nisem prakticirala in se hočem prepričat, da bo vse ok in da ne bo kakšnih komplikacij. Dokler delaš na lastne napotnice, je vseeno koliko jih gre, kajne?

Ne, na mesec je čist vseeno kolk zaslužiš pa tut useen je kolk napotnic ponucaš.

Kar se tiče zneska na napotnico je pa tko, da če je čez 400€ na napotnico, ti akontirajo, mislm, da 25%. To sicer potem vrnejo, če v letu ne presežeš osnove, oz. če jo presežeš, tkrt upoštevajo.
Ampak to se men zdi ful butast, da bi mogla čakat, da mi pol nasledn let vrnejo denar, zato se u takem primeru vedno zmenm s šefom, da mi razdeli na dve napotnici, da ne presežem 400€ na eno.

Doutzen napisal/-a:ok. to me še zanima. a je to potrebno kje vnaprej določiti oz. skleniti z delodajalcem ko bom začela delat preko študenta, da bom delala točno od sept. 2011 do sept. 2012, da lahko potem toliko zaslužim? ker bom jaz delala eno delo tako en mesec do maksimalno dva, ves čas ko bo vmes prilika tudi promocije, ki so itak občasna dela in ne vsakodnevna, pa spet kaj drugega, tako da ne bo črno na belem, da delam neprestano?

Ne, nč se ni treba zment, to ti sama čez leto paziš, da ne presežeš tistga zneska. Ponavad je pr študentskem delu u praksi tko, da začneš delat in delaš dokler te rabjo oz. dokler se ti ne naveličaš, potem pa rečš "papaaaa" :D

Pa še en nasvet: če boš letos šele septembra začela delat, boš zlo težko tolk delala, da bi presegla osnovo, zato se lohk (če se da) zmenš konc leta s šefom, da ti plačo za december nakaže še decembra, da ti gre v letošnjo osnovo ;)
Live. Love. Surf.
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 17. Avg. 2011 7:14

popotnica333 napisal/-a:
somebody napisal/-a:če je za podaljšat, je še do 22. čas. če si nova, je rok isti kot za študenta :(

Nova sem ja :( Sam kaj pa recimo tisti, ki niso v prvo naredili mature, za njih mora obstajat še kak drugi rok, ker kokr vem, moreš na tisto "prijavnico" napisati tudi tvoj uspeh, ali pa se motim :) Drugače pa hvala za informacijo :)

najbrž naknadno oddaš. najbolš da vprašaš- ali na netu- njihova stran (mogoče je že kje pod pogostimi vprašanji) ali pa v njihovi pisarni (ne priporočam kr so ful neprijazni)
Uporabniški avatar
candy.
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 21. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a candy. » 18. Avg. 2011 20:23

Še jaz imam eno vprašanje. Mogoče katera ve kako je z literatuo na filo faksu (psihologija)? Slišala sem, da baje že prof. na začetku približno povejo kako in kaj naj bi zahtevali ter katere knjige priporočajo, ampak vseeno bi raje slišala kakšen nasvet od koga, ki ve to iz prve roke :D
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 21. Avg. 2011 16:29

BadAss napisal/-a:Zanima me kje je zapisana vpisna številka...vpis je mimo in položnica o vpisnih stroških je doma.
moram počakat na začetek študija, da jo dobim skupaj s študentsko izkaznico, sm jo kje zgrešila ali jo lahko dobim že prej?

candy. točn tko je kot so ti povedal..Nič ne kupuj sama, vse profesorji povedo..
It was forever..but it didnt last long..
Uporabniški avatar
Lady_T_Bee
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 3. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_T_Bee » 21. Avg. 2011 18:04

NOVO!!!

Živjo vsem, res povsod se najde dosti koristnih info, amapk jaz bi bolj kak nasvet, po možnosti iz izkušenj :) Mogoče bi to še najbolj pasalo pod čustva, glede na to da sem tolk obupana, da nemorem več...
uglavnem šele zdej sem vidla, da ko prvič pavziraš naj bi še imel eno leto pravico do dela preko ŠS samo moreš bit prijavljen na Zavodu za zaposlovanju (al kje že?) kot brezposelen... potem niti te pravice nimaš več. no to nevem natančno kako gre, ker namreč sem eno leto že pavzirala, tega nisem vedla in sem bila vpisano na ekonomsko izobraževanje za odrasle (sem dala tistis 80e za vpis) - zaradi statusa itak!
Vpisana sem na VS, 1x ponavljala in zdej pavziram. Ja v teh letih bi lahko že marsikaj naredila (en izpit sem letos poleti naredila), zdaj mi manjkata še 2. Enega od teh morem še naredit, da se lahko vpišem v 2. letnik.
Ker pa jaz kot jaz vrjetno tega ne bom zmožna naredit, saj enega sem pisala pred kratkim, rezultatov še ni, vrjetno pa ne bo lih 6...ker kaj dosti nisem rešila, pomeni, da mi ostane še matematika, kar pa je meni višja znanost (vsaj na našem faxu jo delajo tudi po 5x in jo naredijo samo tisti, ki se z dušo in telesom učijo pou leta! Ne nakladam!) Teoretično ja, ma v praksi se jo jaz zdej v 2 tednih ne bi kaj dosti naučila, glede na to kako je sestavljen izpit.
Zdej me pa zanima, če še enkrat pavziram (v drugič) je kaj narobe, da se spet vpišem na to ekonomsko? Spet "kao" od začetka? Nekje sem dobila info, da če samo kupiš status te po pou leta izbrišejo iz registra, ker itak ne hodiš v šolo...denar so pa kasiral..valda? Torej bi bla spet na frišno pri njih. in ali bi oni kaj kompliciral? če se gre za denar pomojem ne.. a? je možnost še da se zaposlim, amapk zanenkrat to iz dosti razlogov ne pride v poštev... rada bi dokončala študij. Izredno ne grem, ker ni denarja. Uglavnm ta sistem je res glup. Končno bi šla rada naprej v šolo pa nemorem. sicer sem si kriva sama zaradi moje lenobe, časa sem imela več kot dovolj pa nič. 1x te udari po glavi, no mene je zdej... jap pomoje, da bi to res bolj pasalo za med čustva, ker je tu še dosti razlogov zakaj se sekiram, če bom morala še eno leto pavzirat :cry: (mogoče pa tam napišem nadaljevanje ;) )
hvala vseeno če me bo kdo razsvetljiv z kakršnimkoli info ali idejami, nasveti,.. bilo čem
Lp
Uporabniški avatar
Dita-
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 8. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Dita- » 21. Avg. 2011 21:55

jaz ti svetujem, da se obrneš direktno na to ekonomsko šolo in jih vprašaš, poveš kako je, da še eno leto potrebuješ status in se probaš dogovorit. če ne bo šlo pri njih, pa je takih šol še malo morje. s kje točno pa si?

drugače poznam veliko ljudi, ki so še bolj bluzili kot ti, pa so si vedno nekako dobili status. drugače pa, brcni se v rit pa za knjige! če bi rada delala šolo bi se lahko naučila vsaj za ta še en izpit, ki ti manjka (predvidevam da ti manjka tut še kaj drugega, ne samo matematika). ampak ja, nekako razumem - mladost je norost.
Our passion is our strength <3
Uporabniški avatar
Aphrodite
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 24. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Aphrodite » 22. Avg. 2011 7:11

NOVO!!!

dobila sem možnost za eno delo preko interneta - prevajanje ... rada pa bi si odprla račun v Avstriji, da ne bi morala plačevati 30% od zaslužka državi, saj bi se "zaposlila" po neke vrste avtorski pogodbi.
Ima katera izkušnje s tem? Kako je s sporočanjem o računih v tujini?
I just wanna be myself and I want you to love me for who I am.
I just wanna be myself and I want you to know,
I am my hair.
CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 31. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a CaliLove* » 22. Avg. 2011 7:46

Ce si davcni rezident v Sloveniji, potem moras prijaviti tudi zasluzek, ki si ga zasluzila v tujini. Zasluzki v tujini se ne obdavcijo, ce ti dejansko ne zivis in ne delas v Sloveniji.
I can explain it to you. But I can't understand it for you.
Uporabniški avatar
Aphrodite
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 24. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Aphrodite » 22. Avg. 2011 8:01

kaj pa če ne prijavim?
I just wanna be myself and I want you to love me for who I am.
I just wanna be myself and I want you to know,
I am my hair.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov