Stopnja izobrazbe, poklic in razmerje v plači

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Ali vam je izobrazba pri fantu pomembna?

DA
13
41%
NE
19
59%
Skupaj glasov : 32

*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 25. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 25. Jun. 2010 17:51

Sama nikogar ne zapostavljam, ampak s takimi, ki majo sam oš končano, tudi jaz ne najdem ravno veliko skupnih tem. Se mi zdi, da se tukaj najbolj oglašate tisti, ki imate bodisi nizko izobrazbo bodisi vaš partner ali kdo iz družine. Saj ni potrebe po kregu, pač s srednjo šolo se mi ne zdi nič takega če je človek, ampak sam z oš pa... takega fanta si ne predstavljam ob sebi. Že s srednjo ne, ker tudi sama delam šolo dalje.
Uporabniški avatar
dolce_chicco
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 11. 11. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a dolce_chicco » 25. Jun. 2010 17:53

ana27 napisal/-a:Dolce kje sem napisala, da jih ločiš na odpadke?

Pardon, bila je sanjaaa (nekaj takega). Sta obe začele s citiranjem in nisem gledala katera je kaj napisala.
Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.
sirova štručka
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 9. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a sirova štručka » 25. Jun. 2010 17:53

...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 21:07, skupaj popravljeno 1 krat.
modrobela
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 15. 3. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a modrobela » 25. Jun. 2010 17:54

dolce_chicco napisal/-a:
modrobela napisal/-a:^^Tvoji stari starši imajo višjo šolo? Zakaj je stopnja izobraženosti tako nizka, če imajo kar vsi faks?
Kakšno stopnjo imaš ti, če smem vprašat?

Kaj točno hočeš vprašat? Starši imajo višjo šolo ja, ampak že 20 let delata na popolnoma drugem področju, iz katerega nista diplomirala. Sama še študiram (sem že napisala na prejšnji strani). V čem je problem? A imate pri vas vsi doktorate?

Mislila sem Slovenijo na splošno, pretekle generacije. Kako je bilo lahko 14 let nazaj ljudi s faksom 4%, če imajo tukaj kar vsi starši faks.
OK nima veze to s tabo. Samo naglas razmišljam.

Zate pa tole: vprašala sem te kakšno izobrazbo imajo tvoji stari starši, ker si citirala, odebelila stare starše in praviš, da v vaši družini je najnižja višja izobrazba. In če še študiraš ne pomeni, da imaš višjo izobrazbo.
ana27
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 13. 3. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a ana27 » 25. Jun. 2010 17:57

*Gaja* napisal/-a:Se mi zdi, da se tukaj najbolj oglašate tisti, ki imate bodisi nizko izobrazbo bodisi vaš partner ali kdo iz družine.

Oglašamo kako? Ker jaz imam občutek, da tisti, ki že imamo faks, se nam izobrazba ne zdi tako nujno zlo. Tiste, ki šele študirajo pa ne sprejmejo ljudi brez izobrazbe.
Uporabniški avatar
dolce_chicco
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a dolce_chicco » 25. Jun. 2010 18:06

modrobela, seveda sama sebe še ne štejem med tiste z višjo izobrazbo, ampak smatram kot sebi enake vsaj take, ki še študirajo (pri izbiri partnerja mislim, itak pa ga več ne iščem). Glede na to, da imam cilj faks dejansko končati, si sploh ne predstavljam biti z nekom, ki o faksu niti ne razmišlja, kaj šele da bi ga dokončal. Pač, različni smo si. Če tebi odgovarja biti z nekom, ki ima oš ali sš, sama pa si (recimo) univerzitetno šolana, potem ni panike. Meni se izobrazba pač zdi pomembna pri partnerju, medtem ko mi je pri prijateljih vseeno kakšno izobrazbo imajo. Mene osebno ne moti, če bi moja prijateljica imela končano samo oš, dejstvo je pač, da se z osebo s tako nizko izobrazbo še nisem nikoli ujela v pogovoru, ker enostavno nismo bili na isti valovni dolžini. Drug pogled na svet itd. Da ne omenjam gostilniških for, ki jih največkrat slišim ravno od nižje izobraženih. Taki imajo tudi največ za povedati o študentih, ker sami to nikoli ne bodo in potem izjavljajo, da faks ni pomemben, če se ne znaš znajti v življenju. Itak, ampak popolnoma brezvezen pa očitno spet ni, če je vstopnica do boljše službe in posledično boljšega življenja (finančno gledano)? Najbrž tudi popolnoma enostavno ni, ker moraš vsaj malo delati (na lažjih faksih), ne pa samo jamrati nad današnjimi časi. :wink: Če bi bilo tako nepomembno imeti faks, ne bi več nihče študiral.
ana27
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a ana27 » 25. Jun. 2010 18:06

T Mimi M se popolnoma strinjam. S sirovo štručko tudi dokaj.
Vsekakor je za današnje čase malo čudno, da človek po OŠ ne gre vsaj v SŠ, če ne že več. Je pa res, da to že ne pomeni, da je nujno neumen. Tudi več možnosti za boljšo službo imamo tisti s faksom. Tudi sama sem zato šla na faks. In pa zaradi tega, ker sem si želela izobrazbo, in ker sem bila sposobna za učenje. Ampak nikjer ni rečeno, da tisti, ki ima faks je pa pameten. Koliko je danes izobraženih ljudi, ki nimajo blage veze. Ki so nesposobni za delo. Eni so s piflanjem naredili fakse, medtem, ko v praksi ne znajo nič.
Zagovarjam izobrazbo, ampak nikakor pa ne tega, da se z neizobraženimi ne da pogovarjat, in da ne bi imela fanta, ki ne bi bil vsaj toliko šolan kot jaz. Zaenkrat sem bila še od vseh bolj. Je pa res, da je eden imel manjvrednostni kompleks. Še več pa je bilo tistih, ki so ga imeli zaradi lepote. Ne mislim se hvalit, ampak šteje se, da mora manekenka biti lepa, ali pa misica,...
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 25. Jun. 2010 18:13

Sej kdo pa je te dni še brez vsaj 3 letne poklicne šole? Ne poznam nobenega z samo osnovno šolo trenutne starosti 18- 35.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
ana27
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a ana27 » 25. Jun. 2010 18:13

Dolce Koliko članov pa je v vaši družini? Praviš, da bi imela fanta, ki študira. Ampak a veš, da se lahko zgodi, da tale fant nikoli ne bi doštudiral. Medtem, ko bi lahko nekdo drugo, ki ima trenutno SŠ kasneje ob delu naredil faks in še kaj. Nekateri nimajo takoj možnosti študirati, drugi spet želijo najprej nekaj zaslužiti, da zaživijo s svojim denarjem. Res se mi zdi nesmiselno meriti ljudi po tem ali imajo faks ali ne. In da ne boš rekla, da to pravijo tisti, ki nimajo faksa, ti pravim tudi jaz, da faks res ni pomemben, če se ne znajdeš v življenju. Nikjer ne bo dovolj, da prineseš diplomo, če ne boš znala pokazati tudi svojega znanja. Nihče ti ne bo dal plače samo zaradi diplome. Je pa res, da je bolje, da jo imaš. Ampak to še ni dovolj. Lahko se bo našel nekdo, ki bo brez diplome, a bo isto delo opravljal bolje od tebe.
Uporabniški avatar
dolce_chicco
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a dolce_chicco » 25. Jun. 2010 18:27

*mala* napisal/-a:Sej kdo pa je te dni še brez vsaj 3 letne poklicne šole? Ne poznam nobenega z samo osnovno šolo trenutne starosti 18- 35.

Jaz jih poznam zelo malo (z oš), pa še ti niso moja generacija. S srednjo jih pa že malo več poznam, s tem da jih ima kar nekaj od teh solidne službe.

ana27 napisal/-a:Dolce Koliko članov pa je v vaši družini? Praviš, da bi imela fanta, ki študira. Ampak a veš, da se lahko zgodi, da tale fant nikoli ne bi doštudiral. Medtem, ko bi lahko nekdo drugo, ki ima trenutno SŠ kasneje ob delu naredil faks in še kaj. Nekateri nimajo takoj možnosti študirati, drugi spet želijo najprej nekaj zaslužiti, da zaživijo s svojim denarjem. Res se mi zdi nesmiselno meriti ljudi po tem ali imajo faks ali ne. In da ne boš rekla, da to pravijo tisti, ki nimajo faksa, ti pravim tudi jaz, da faks res ni pomemben, če se ne znajdeš v življenju. Nikjer ne bo dovolj, da prineseš diplomo, če ne boš znala pokazati tudi svojega znanja. Nihče ti ne bo dal plače samo zaradi diplome. Je pa res, da je bolje, da jo imaš. Ampak to še ni dovolj. Lahko se bo našel nekdo, ki bo brez diplome, a bo isto delo opravljal bolje od tebe.

Pri nas smo štirje. Zakaj? Glede fanta me nisi prav razumela... jaz že imam fanta, ki je doštudiral in že dela dve leti. V enem izmed prejšnjih postov sem napisala v primeru, če ga ne bi imela, da bi "izbrala" (ni tu zdaj mišljeno kot da se mi ponujajo, ampak pač ko nekoga spoznaš, se pogovarjaš tudi o šoli in tako ugotoviš kaj dela) takega, ki bi bil vsaj kot jaz, torej študent. Če bi spoznala fanta s srednjo, a bi imel željo študirati, bi bilo prav tako ok. Le fanta s srednjo šolo, ki ima slabe možnosti zaposlitve in nima niti želje spremeniti kaj v tej smeri, si ne predstavljam kot svojega življenjskega sopotnika. :wink:
Kar pa se tiče zadnjih par stavkov... to sem v prejšnjih postih tudi sama poudarila, da diploma kot diploma ni vredna kaj dosti, če se sam ne znajdeš oz. nekaj pokažeš, le da bo še vedno nekdo z diplomo, a ne tako iznajdljiv lažje prišel v življenju skozi (finančno) kot nekdo, ki se znajde, a ne bo dosti plačan, ker ima nižjo izobrazbo (razen če bo sam inovativen - recimo kot s.p. ali kaj podobnega).
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 5. 2008
Kraj: Postojna

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 25. Jun. 2010 18:33

Temu se reče, da ste materialistke? Me veseli, da sem ob tej temi spoznala, da me ima fant zaradi ljubezni, ker zaradi izobrazbe ali denarja me res ne more imeti.
Uporabniški avatar
tmis_
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 22. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a tmis_ » 25. Jun. 2010 18:37

modrobela napisal/-a:
LeillaLee napisal/-a:se mi je lepo pogovarjat z nekom, ki je izobražen in ki mi ne govori non stop samo o žurih, pijančevanju...

Tmis, a ti bo treba narisat?

No, dej razloži mi prosim, kaj je potrebno meni narisat?
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 25. Jun. 2010 18:43

cvetkaaa napisal/-a:Temu se reče, da ste materialistke? Me veseli, da sem ob tej temi spoznala, da me ima fant zaradi ljubezni, ker zaradi izobrazbe ali denarja me res ne more imeti.

V resnici ima mizar/keramičar/malar/mehanik/... lahko bistveno več denarja kot diplomant številnih študijskih smeri.
sirova štručka
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 9. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a sirova štručka » 25. Jun. 2010 18:44

...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 21:07, skupaj popravljeno 1 krat.
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 5. 2008
Kraj: Postojna

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 25. Jun. 2010 18:46

^^ Se striinjam s tabo. In mislim, da ga bodo vedno več imeli, ker jih je vse manj s to izobrazbo.
No jaz malo zaslužim, a ne vidim razloga, da bi šla študirat, ker v tem poklicu res uživam. Karkoli drugega bi počela, ne bi delala s takšnim veseljem. Če bi za svoje delo rabila faks bi ga pa ravno tako naredila.
Všeč mi je to, da lahko po 8 urah dela grem domov in sem s hčerko. Če pa bi hotela še dodaten zaslužek, bi lahko več delala, ampak zaenkrat se hočem posvečati hčerki.

Za Julio je bil komentar. Se je že ena vrinila vmes.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov