Stopnja izobrazbe, poklic in razmerje v plači
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
barbie_girl_85 - Cosmofrik
- Na forumu od: 15. 1. 2010
Tako da ja, se strinjam, da smo mlade in lepe bolj zaželjene, kar se pa deviškosti tiče, je pa precej odvisno, od kod prihajamo
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Itak, na Zahodu poznamo teste očetovstva
Te stvari se seveda tudi s časom spreminjajo. Verjetno je bila 200 let nazaj ženina starost precej bolj bistvena kot danes, ko lahko ženske tudi pri 40ih zanosimo in donosimo otroka. Takrat je bil to čudež.
Danes se tudi ženske šolamo, hodimo v službo, služimo denar, zato ni več tako pomembno, da moški zasluži dovolj za preživetje celotne družine.
Torej na zavestni ravni lahko ravnamo povsem v nasprotju s to celo teorijo, kar pa še ne pomeni, da na najbolj bazičnem nivoju privlačnosti ne veljajo določene zakonitosti.
Te stvari se seveda tudi s časom spreminjajo. Verjetno je bila 200 let nazaj ženina starost precej bolj bistvena kot danes, ko lahko ženske tudi pri 40ih zanosimo in donosimo otroka. Takrat je bil to čudež.
Danes se tudi ženske šolamo, hodimo v službo, služimo denar, zato ni več tako pomembno, da moški zasluži dovolj za preživetje celotne družine.
Torej na zavestni ravni lahko ravnamo povsem v nasprotju s to celo teorijo, kar pa še ne pomeni, da na najbolj bazičnem nivoju privlačnosti ne veljajo določene zakonitosti.
-
Pomoje to ni povezano s testi očetovstva, ampak z različno kulturo in družbenimi normami.
In da, tri od petih "kategorij" so bile z raziskavo (pred 20 leti) potrjene, ostali dve ne, in lahko samo ugibamo
Sej se strinjam s tem, kar si napisala, samo uno devištvo si vrinla notri, oziroma ni znanstvene podlage, da bi tja spadalo. Je samo predvidevanje.
Torej, članek si napačno interpetirala oziroma navedla napačne rezultate
In da, tri od petih "kategorij" so bile z raziskavo (pred 20 leti) potrjene, ostali dve ne, in lahko samo ugibamo
Sej se strinjam s tem, kar si napisala, samo uno devištvo si vrinla notri, oziroma ni znanstvene podlage, da bi tja spadalo. Je samo predvidevanje.
- jagoda-malina
- Debatorica
- Na forumu od: 11. 4. 2008
jullia_ napisal/-a:Te stvari se seveda tudi s časom spreminjajo. Verjetno je bila 200 let nazaj ženina starost precej bolj bistvena kot danes, ko lahko ženske tudi pri 40ih zanosimo in donosimo otroka. Takrat je bil to čudež.
S tem se zelo strinjam.
Ne strinjam pa se z devico, ker glede na napisano v ostalih temah, naj bi moški rajši imeli nedevice.
-
jullia_ napisal/-a:IVerjetno je bila 200 let nazaj ženina starost precej bolj bistvena kot danes, ko lahko ženske tudi pri 40ih zanosimo in donosimo otroka. Takrat je bil to čudež.
To je res. Še vedno pa ti bo 20 letna žena lahko rodila VEČ otrok, kot tista pri 40 letih
- jagoda-malina
- Debatorica
- Na forumu od: 11. 4. 2008
Samo danes je malo otrok in ne po 10 kot včasih. Mislim, da izbereš žensko svojim letom primerno.
-
jullia_ - Cosmopsiho
barbie_girl_85 napisal/-a:Pomoje to ni povezano s testi očetovstva, ampak z različno kulturo in družbenimi normami.
12. stran članka - Conclusions
The fifht evolution-based prediction, that males would value chastity in potential mates more than would females, was supported in 23 out of 37 samples. In the remaining 14 samples, no significant sex differences emerged.
23 od 37 je 62%, torej neka korelacija obstaja. Ne vem, kaj sem tu narobe interpretirala in kaj vrinila noter. Pri treh od petih so rezultati pokazali precej močnejše razlikovanje preferenc med spoloma, ampak tudi tu empirični podatki povedo svoje.
-
Torej je "deviškost kot zaželjena lastnost" vezana na spol, ali je kulturno pogojena? Je bilo pri deviškosti mogoče dokazati koleracijo med spoloma, ali je preveč kulturno pogojena za tako trditev?
-
s0nckic4 - Cosmofrik
- Na forumu od: 29. 7. 2009
- Kraj: Over the Rainbow
jaz sicer nisem delala raziskav za podkrepitev mojega mnenja, ampak koliko opazujem okoli sebe, se mi zdi da moški bolj preferirajo povprečno ambiciozne, pohlevne in tudi povprečno lepe ženske, z ne preveč preteklosti (govorim za naše okolje).
naj govorijo kolikor hočejo, da imajo radi pametne in ambiciozne ženske, vseeno se v večini primerov pojavi problem ko pride do otrok. ženska se odreka karieri, oz moški se v manjši meri. ona hodi prej domov, ona gre na bolniško ipd. moški tudi težje prenese, da je ženska v službi uspešnejša. in zato se mi zdi 'normalno' mnenje uporabnic, ko hočejo moškega iz 'boljše' ali vsaj 'enake' lige, kot so same, moški pa obratno, iz 'enake' ali 'slabše' lige kot so oni. bi rekla da zato, ker smo tako socializirani
naj govorijo kolikor hočejo, da imajo radi pametne in ambiciozne ženske, vseeno se v večini primerov pojavi problem ko pride do otrok. ženska se odreka karieri, oz moški se v manjši meri. ona hodi prej domov, ona gre na bolniško ipd. moški tudi težje prenese, da je ženska v službi uspešnejša. in zato se mi zdi 'normalno' mnenje uporabnic, ko hočejo moškega iz 'boljše' ali vsaj 'enake' lige, kot so same, moški pa obratno, iz 'enake' ali 'slabše' lige kot so oni. bi rekla da zato, ker smo tako socializirani
-
jullia_ - Cosmopsiho
barbie_girl_85 napisal/-a:Torej je "deviškost kot zaželjena lastnost" vezana na spol, ali je kulturno pogojena? Je bilo pri deviškosti mogoče dokazati koleracijo med spoloma, ali je preveč kulturno pogojena za tako trditev?
Po mojem mnenju (in tu zgolj predvidevam) je deviškost kot zaželena lastnost vezana na spol, vpliv družbe (kulturna pogojenost) pa se prej kaže na Zahodu (seksualna liberalizacija, emancipacija žensk,...), kjer je bila korelacija šibkejša, kot v zabačenih državah. Ampak to je zgolj moj filing.
Antropološke raziskave v primitivnih plemenih so recimo ravno zato zanimive, ker tam še ni (vsaj v taki meri) vpliva globalizacije, potrošništva,...
Če dam en primer s čisto drugega področja, zanimiva bi bila raziskava obsega homo/biseksualne aktivnostii med najstniki z Zahoda in tistimi, ki nimajo stika z MTV-jem, Lady Gaga, Tokio Hotel, ipd. (če le-ti sploh še obstajajo), Koliko je takšno eksperimentiranje res naravno in del procesa odraščanja, koliko je pa žvaljenje deklet med seboj zgolj medijski hype.
-
Nisem mislila na tvoje mnenje, ampak na ugotovitve v raziskavi Torej, kaj so ugotovili? Je deviškost vezana na spol?
(To ni moje področje, in ne morem ravno kredibilno debatirati o tem, sam statistiko in raziskovanje smo pa mel na faksu In se mi ne zdi, da so avtorji uspeli pri deviškosti dokazati pogojenost z spolom)
(To ni moje področje, in ne morem ravno kredibilno debatirati o tem, sam statistiko in raziskovanje smo pa mel na faksu In se mi ne zdi, da so avtorji uspeli pri deviškosti dokazati pogojenost z spolom)
-
Dejstvo je, da so Kitajci, Tajvanci, Indijci in Iranci deviškosti pripisali veliko vlogo (med 2,5 do 3), Ficem se sploh ne zdi pomembna (0), Angleži, Brazilci in Poljaki pa so ji pripisali v povprečju 1 točko.
Na lestvici od 0 do 3, kjer 3 pomeni zelo pomembna lastnost, 0 pa nepomembna lastnost bodoče partnerice.
In razen Kitajcem, Tajvancem, Indijcem in Irancem se deviškost zdi nepomembna, oziroma ima oceno nekje med 0 in 1,5. Torej, če izvzamemo vzhod, moški ne dajo kaj preveč na deviškost
Aja, vir: Buss (2007). Evolution of human mating.
Edit: V bistvu imaš prav. Še vedno je deviškost bolj cenjena pri moških, kot pri ženskah.
Jst sem pa cel čas imela v mislih to, da ne moreš trditi Moški išče mlado in zdravo partnerico, po možnosti devico, ker je tako lahko ziher, da je otrok njegov. , ker pač "beri zgoraj" temu ni tako, vsaj ne pri Evropejcih.
Na lestvici od 0 do 3, kjer 3 pomeni zelo pomembna lastnost, 0 pa nepomembna lastnost bodoče partnerice.
In razen Kitajcem, Tajvancem, Indijcem in Irancem se deviškost zdi nepomembna, oziroma ima oceno nekje med 0 in 1,5. Torej, če izvzamemo vzhod, moški ne dajo kaj preveč na deviškost
Aja, vir: Buss (2007). Evolution of human mating.
Edit: V bistvu imaš prav. Še vedno je deviškost bolj cenjena pri moških, kot pri ženskah.
Jst sem pa cel čas imela v mislih to, da ne moreš trditi Moški išče mlado in zdravo partnerico, po možnosti devico, ker je tako lahko ziher, da je otrok njegov. , ker pač "beri zgoraj" temu ni tako, vsaj ne pri Evropejcih.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov