Štipendija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 04. Nov. 2009 14:49

če pa je napisala, da je dala prošnjo za subvencijo (ne za štipendijo). to dvoje je različno (recimo subvencijo dobiš za stanovanje in maš pol manjšo najemnino, štipendija pa se izplačuje tebi na račun in sam razpolagaš z denarjem).
Uporabniški avatar
Miss M.
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 22. 7. 2007
Kraj: Supernova Heights

Neprebrana objavaNapisal/-a Miss M. » 04. Nov. 2009 16:15

gaby_ pomoje smo se me tri bolj ob tole "spotaknile":

~NIA~ napisal/-a:menda se da za socialno (državno) štipendijo še zaprosit? a je to res?
pa kje dobiš obrazec? (pojma nimam o tem)
What's the story, morning glory?
Uporabniški avatar
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 8. 9. 2004
Kraj: notranjska

Neprebrana objavaNapisal/-a gemini » 04. Nov. 2009 16:25

Lej tud če njeni starši ful zgoljufajo pri prikazovanju svojega dohodka je najbrž ne bo dobila, ker je tak glup cenzus, da bi mogla skorej bit oba brezposlena... pa tud glede na to da dost polet dela (tudi to se šteje) ... ;)
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 04. Nov. 2009 16:34

Miss M. napisal/-a:gaby_ pomoje smo se me tri bolj ob tole "spotaknile":

~NIA~ napisal/-a:menda se da za socialno (državno) štipendijo še zaprosit? a je to res?
pa kje dobiš obrazec? (pojma nimam o tem)

ja, tale post pa sem spregledala očitno. :oops:
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 04. Nov. 2009 22:40

buubbika napisal/-a:
Sorry, sam si drznem rečt, da nam lažeš. :)
Zakaj?

Če študent, ki je vzdrževani član in ni presegel s svojim delom študentske olajšave, potem s tem načeloma ne tvega, da štipendije ne bi prejel tudi v naslednjem študijskem letu. Vendar pa se morajo pri izračunu cenzusa upoštevati tudi dohodki staršev ter bratov/sester, zato lahko npr. prekomerno delo sestre/brata vpliva na njihov materialni cenzus in posledično je možno, da študent ostane zaradi tega brez štipendije. Za izračun cenzusa se upoštevajo dohodki, ki presegajo olajšavo.

Da so dohodki, ki presegajo olajšavo cca. 4x višji od tvojih 680€, vemo vsi (če se ne motim, so okrog 3000€?). O družinski pokojnini po očetu, katero vrjetno prejemaš (?), ne duha ne sluha...
+ če maš brata/sestro, ki sta veliko delala, se tudi šteje, tako da je ta tvoj post totaln nesmisl. Vsaj men.

Ja, buubika, point lajfa mi je lagat na cosmo forumu o štipendiji, oh kako si ti pametna, pravi biser!

Pokojnino dobiva mama na svoj račun (vdovska + družinska), je njen EDINI dohodek, iz nje sem dobivala žepnino to leto pavziranja, brat je že kar nekaj časa brezposelen, itak pa se njegov dohodek NE ŠTEJE, ker ni uradno član družine oz. uradno ni preživljan član, zato se ga tudi ne vpiše v obrazec za štipendijo, torej on nima nič z mano. Preden se odločiš in drzneš reči nekomu, da laže, se prepričaj o pravnih dejstvih. Bi skenirala odločbo, pa se mi zdi, da ni vredno. :cyclop:

Lahko mi pa ti pošlješ še kakšnega izmed tvojih patetično ksenofobno obarvanih ZSjev, da se še malo nasmejim.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 05. Nov. 2009 0:29

Glede na to, da sama nisem napisala niti enega klicaja, no, enega, pa še ta je bil v dobrem smislu ;), ti pa z ločili v zadnjem postu nisi ravno skoparila, se mi močno zdi, da nisem tu jaz tista, ki se razburja :D
Uporabniški avatar
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a gemini » 05. Nov. 2009 9:59

Začeli so pošiljati še ostale odločbe za Zoisovo :D
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 05. Nov. 2009 10:15

in kolk je meja za studente? :P
A diamond is nothing more than a chunk of coal made good under pressure.
Uporabniški avatar
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a gemini » 05. Nov. 2009 10:22

To pa jaz ne vem, ker sem še stari štipendist :D samo bala sem se, da ne bi tudi nam dali novih pogojev, ker potem ne bi več ustrezala ;)
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 05. Nov. 2009 10:29

Mene pa nekaj zanima (tiste, ki imate državno): ali lahko zraven normalno delam preko študenta, čeprav prejemam štipendijo? Sem namreč na novo štipendistka, zato mi določene stvari niso najbolj jasne... :? Če presežem cenzus, mi jo lahko ukinejo oz. od plače od dela kaj trgajo vstran? Naj mi ena to na kratko razloži. :)
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 05. Nov. 2009 10:38

takle pise na svetovalnici: ''Delo preko študentskega servisa se šteje v cenzus, samo če presežek znesek splošne osebne olajšave (t.i. študentske olajšave), ki v letu 2008 znaša 2959,60 €. Če boš preko študentskega servisa delal za manj, se ti ne bo štelo v skupni dohodek družine. ''

ce presezes cenzus ti ukinejo stipendijo naslednje leto, ko bos spet podala vlogo :)
A diamond is nothing more than a chunk of coal made good under pressure.
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 05. Nov. 2009 11:10

Aha, ok. Do takrat jo mam v glavnem za zihr ane? Sam pač do naslednjega leta ne smem preseči tega cenzusa al kako? :oops:
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 05. Nov. 2009 11:12

za nove štipendiste še ni mejnih vrednosti. vsaj na ad futuri ne.
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 25. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 05. Nov. 2009 11:18

red_rose napisal/-a:takle pise na svetovalnici: ''Delo preko študentskega servisa se šteje v cenzus, samo če presežek znesek splošne osebne olajšave (t.i. študentske olajšave), ki v letu 2008 znaša 2959,60 €. Če boš preko študentskega servisa delal za manj, se ti ne bo štelo v skupni dohodek družine. ''

ce presezes cenzus ti ukinejo stipendijo naslednje leto, ko bos spet podala vlogo :)

ok mogoče ena mau neumesna sam useen rajš vprašam: ta cenzus ki ga ti omenjaš je mišljeno za cenzus, ki je maksimum določen kolikor lahko dobiš največ štipendije (govorim za republiško) al cenzus k ga mam jst (pač konkretna cifra kok prejemam)?
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 05. Nov. 2009 11:29

*Gaja* napisal/-a:
red_rose napisal/-a:takle pise na svetovalnici: ''Delo preko študentskega servisa se šteje v cenzus, samo če presežek znesek splošne osebne olajšave (t.i. študentske olajšave), ki v letu 2008 znaša 2959,60 €. Če boš preko študentskega servisa delal za manj, se ti ne bo štelo v skupni dohodek družine. ''

ok mogoče ena mau neumesna sam useen rajš vprašam: ta cenzus ki ga ti omenjaš je mišljeno za cenzus, ki je maksimum določen kolikor lahko dobiš največ štipendije (govorim za republiško) al cenzus k ga mam jst (pač konkretna cifra kok prejemam)?

Ta cenzus je pač vsota na člana družine na mesec, ki mora biti pod določeno vsoto (okoli 350€ na osebo- govorim na pamet, ne vem točno). In če zaslužiš preko štud. servisa PREKO 2959,60 €, se to tudi šteje v cenzus (pač se računa povprečje na člana družine tudi z to vsoto) in potem 100% ne dobiš štipendija.

Konkretno za 2009/10; citiram:

S spremenjenim zakonom o štipendiranju se zvišuje cenzus za pridobitev državne štipendije s sedanjih 60 % minimalne plače (342,78 EUR) na 65 % minimalne plače (371,34 EUR) za tiste kandidate, ki se šolajo ali študirajo v kraju svojega stalnega bivališča. Prav tako se iz sedanjih 65 % minimalne plače zvišuje cenzus na 66 - 68 % minimalne plače (glede na oddaljenost šolanja) na družinskega člana (377,06 – 388,49 EUR) za tiste kandidate, ki se šolajo ali študirajo izven kraja svojega stalnega bivališča. Za kandidate iz eno starševskih družin oziroma kandidate s posebnimi potrebami oziroma kandidate, katerih sorojenci so osebe s posebnimi potrebami, pa se na novo uvaja še višji cenzus, in sicer v višini 70 % minimalne plače na družinskega člana (399,91 EUR).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov