Štipendija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
razmazena_maca
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 24. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a razmazena_maca » 04. Avg. 2009 10:49

jaz bi samo rada opomnila, da pred 50-100 leti že davno ni več bilo kamene dobe in se res začenjam spraševat, če sem edin človek na svetu, čigar cela družina ima vsaj diplomo(razen babice in dedka - 70+ generacija)? mislim, dajte no, fakultete so obstajale že za čas Prešerna, pa bi pred 50 leti naj bile praktično nedostopne? dajte no, lepo vas prosim...
meni osebno se zdi tu največji problem požrešnost. češ, če že cuzamo državo, pa jo dajmo dobro izžet. ena je zlo fajn preračunala, kako prit do 150 eurov. lepo čez vikend delat za 3-4 eure, pa mate verjeto še več denarja preč na strani.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 04. Avg. 2009 11:07

razmazena_maca napisal/-a:jaz bi samo rada opomnila, da pred 50-100 leti že davno ni več bilo kamene dobe in se res začenjam spraševat, če sem edin človek na svetu, čigar cela družina ima vsaj diplomo(razen babice in dedka - 70+ generacija)? mislim, dajte no, fakultete so obstajale že za čas Prešerna, pa bi pred 50 leti naj bile praktično nedostopne? dajte no, lepo vas prosim...
meni osebno se zdi tu največji problem požrešnost. češ, če že cuzamo državo, pa jo dajmo dobro izžet. ena je zlo fajn preračunala, kako prit do 150 eurov. lepo čez vikend delat za 3-4 eure, pa mate verjeto še več denarja preč na strani.

moja babi in dedi sta cez 70 pa sta oba zlo izobrazena - dedi ma celo dve diplomi (dipl.pravnik in dipl.pedagog-ucitelj), babica pa uciteljica, za nagrado zdaj oba z ogromnimi penzijami - pac na racun takratne zlo dobre sluzbe...tut drugima babici in dedku ne gre slabo, ...mah, se je tudi vcasih dalo, je pa res da so bli taki pac bolj redki :) aja, oba sta iz podezelja, iz ene zabacene vasi, s starsi kmeti! ;)

drugace pa glede republiske - meni je v mariboru 300€ popolnoma dovolj z vsem vred - ce bi zivela v studentu, prevozi, hrana, + od tega 100% se nekaj luksuza, oblacila, kozmetika... - in kaj je zdaj lazje socialno sibkejsi druzini dati za studenta - 300€ na mesec, ali 120€ na mesec - ce ma ze 180€ drzavne? itak da se pozna. pa pomoje bi se dalo tut z ene 200€ zgurat cez mesec, pac ne gres vsak vikend domov ce zmanjka denarja za vlak ;)
Uporabniški avatar
agonistka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 11. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a agonistka » 04. Avg. 2009 11:18

ja 50 let nazaj na podaželju daleč vstran od kake srednje šole kaj šele fakultete so starši odločali kdo se bo šolal kdo bo delal doma, tam kjer jaz živim večina ljudi starosti 50-60 let ima največ kakšno 2 ali 3 letno šolo zakaj-ker so v otroštvu imeli starše ki so zahtevali da doma delajo, večima teh ljudi Ljublajne in fakultete še od bliz ni vidla.
poznam primer ko je punca danes 55 let stara ženska hotela it v šolo naprej in jo je doma foter prtepo in nagnal od hiše, češ če nebo delala nima kej iskat doma več. potem je šla živet kr k enim ki so iskal deklo in je večimo življenja mogla tam delat dokler si ni našla neko službo ampak je bila brez šole.
dans ma ta ženska 2 vnuka, ki hodita v osnovno šolo in jima skoz govori kak je važno da se šolata in da ona ni mela možnosti da bi se

pa to ni neka kamena doba, tedi je blo velik otrok brez strašev, ker so jih izgubil med vojno,(povojni poboji) tak da so mogli ostat doma in delat, če je imela družina več otrok je najmlajši mogu ostat doma.
življenje 50 let na nekem odročnem hribovskem kraju in v mestu to je razlika brez primere
jz še danes poznam primer ko mama ni pustila otroku da gre v srednjo šolo, ker sta živela sama in je bla stara že in je mogu doma na kmetiji delat-men se zdijo to zlo žaloste zgodbe
in mislim da družim kjer so starši stari 55-60 je po moje zlo mal z diplomami, na podaželju pa itak če ma en 60 letni ata srednjo šolo je že daleč pred vsemi.
In ja fakultete so ble še kako nedostopne za nekatere pred 50-60 leti
eno pa so mel srečo da so mel starše ki so dal neki na izobrazbo otrok, ne pa da so bli tam ko eni sužnji
Zadnjič spremenil agonistka, dne 04. Avg. 2009 11:25, skupaj popravljeno 1 krat.
nepodpisana20
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 2. 1. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a nepodpisana20 » 04. Avg. 2009 11:23

*mala* napisal/-a:Očitno sem edina, ki se ji 150€ ne zdi tako malo, če res nimaš denarja. Sploh pa če si študent in študiraš v drugem kraju je minimalna okol 180€. Ja, je to malo, če živiš v stanovanju, ampak če nimaš denarja se pač prijaviš za študentske domove, živiš v cenejšem (okol 50€ na mesec), ostane ti še 100€, s katerimi bi se pa v izrednem primeru dalo preživet čez mesec. Pa še kakpno urco delaš, pa je popolnoma dovolj. Res ne vem kaj bi študent rabil tolk velik denarja (recimor 500€ kot ene omenjate).

Tudi meni se ne zdi malo 150€. Se poravnajo že stroški študenta in nekaj hrane. Če pa želiš kakšen "luksuz" moraš pač še delati prek študenta vsaj nekaj ur na teden.
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 26. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a McLarnovc » 04. Avg. 2009 11:26

agonistka napisal/-a:ja 50 let nazaj na podaželju daleč vstran od kake srednje šole kaj šele fakultete so starši odločali kdo se bo šolal kdo bo delal doma, tam kjer jaz živim večina ljudi starosti 50-60 let ima največ kakšno 2 ali 3 letno šolo zakaj-ker so v otroštvu imeli starše ki so zahtevali da doma delajo, večima teh ljudi Ljublajne in fakultete še od bliz ni vidla.
poznam primer ko je punca danes 55 let stara ženska hotela it v šolo naprej in jo je doma foter prtepo in nagnal od hiše, češ če nebo delala nima kej iskat doma več. potem je šla živet kr k enim ki so iskal deklo in je večimo življenja mogla tam delat dokler si ni našla neko službo ampak je bila brez šole.
dans ma ta ženska 2 vnuka, ki hodita v osnovno šolo in jima skoz govori kak je važno da se šolata in da ona ni mela možnosti da bi se

pa to ni neka kamena doba, tedi je blo velik otrok brez strašev, ker so jih izgubil med vojno,(povojni poboji) tak da so mogli ostat doma in delat, če je imela družina več otrok je najmlajši mogu ostat doma.
življenje 50 let na nekem odročnem hribovskem kraju in v mestu to je razlika brez primere
jz še danes poznam primer ko mama ni pustila otroku da gre v srednjo šolo, ker sta živela sama in je bla stara že in je mogu doma na kmetiji delat-men se zdijo to zlo žaloste zgodbe
in mislim da družim kjer so starši stari 55-60 je po moje zlo mal z diplomami, na podaželju pa itak če ma en 60 letni ata srednjo šolo je že daleč pred vsemi.
eno pa so mel srečo da so mel starše ki so dal neki na izobrazbo otrok, ne pa da so bli tam ko eni sužnji

Točno to sem hotel napisat, pa si me prehitela. :gut:
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
Uporabniški avatar
razmazena_maca
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a razmazena_maca » 04. Avg. 2009 12:05

agonistka napisal/-a:ja 50 let nazaj na podaželju daleč vstran od kake srednje šole kaj šele fakultete so starši odločali kdo se bo šolal kdo bo delal doma, tam kjer jaz živim večina ljudi starosti 50-60 let ima največ kakšno 2 ali 3 letno šolo zakaj-ker so v otroštvu imeli starše ki so zahtevali da doma delajo, večima teh ljudi Ljublajne in fakultete še od bliz ni vidla.

ne vem no, meni se ene zgodbe zdijo nekam omejene. ker pri mojemu fotru doma je delal samo njegov foter, pa imajo njegovi otroci vsi narjeno vsaj diplomo. so pa delali zraven. samo, kjer je volja, je vedno pot, četudi ni ravno avtocesta. pa so generacija 50+. in red_rose je pokazala še, da so tud stareji lahko prigurali do lepih izobazb. ker se je komu v življenju zgodila krivica in se z njo ni imel moči spopast in jo premagat, še vedn to ni univerzalna resnica. je pa res, da tudi na take primere ne smemo pozabit. ampak pretirano opiranje na to, kako je življenje težko in grozovito, pelje samo v resignacijo, ki ni ravno povod v napredek.
Zadnjič spremenil razmazena_maca, dne 11. Dec. 2009 9:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
agonistka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 11. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a agonistka » 04. Avg. 2009 12:38

sj zat pa pravim da so za mene najhujši tist, ki se jim dans ne da hodit v šole, ko se pa res da nekak vse probleme rešit (prevoz, bivanje) in starši nimajo več nadzora nad tem da kdo nebi smel v šole (večinoma)
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 04. Avg. 2009 12:55

Se strinjam... Dedkov brat je šel v Švico študirat, postal svetovno priznan otorinolaringolog, medtem ko je dedek moral ostati doma in skrbeti za kmetijo, ker je bil pač par let starejši. Pa tud moja mami ni smela na tisto šolo, k je hotla, ker so bli tm baje hipiji. To je blo takrt neki groznga v očeh ljudi. In to je blo v Ljubljani, 30 let nazaj.
Uporabniški avatar
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *SunFlower* » 04. Avg. 2009 13:08

Mater, razmazena, saj smo vsi že dojeli, da je tvoja familija oh in sploh superiorna. Daj že nehaj tako ozko gledati, kjer je volja je pot in bla bla ... včasih je bila predvsem drugačna mentaliteta, kjer med kmeti na vasi diploma ni bila nič vredna. Kot je že ena rekla, otroke so spravili čez kako tri letno strokovno, potem so pa kar hitro dobili kar dobro službo, s katero so lahko normalno živeli, si sezidali svojo hišo, kaj takega. Več pa itak niso potrebovali, zakaj bi se grebli za diplome? Še več, tako početje je bilo kar brez potrebe, zakaj bi še študirali, če so se pa lahko takoj zaposlili? (Očitno moram poudarit, da to ne velja za vse primere, ampak predvsem za tiste, ki so živeli v bolj odročnih krajih in na kmetih.) Zdaj so se časi obrnili, socializma ni več, firme so začele hirati in propadati, včasih dobre službe so postale bedno plačane ali jih pa sploh ni več, tako da se je spremenila tudi mentaliteta.

Sicer pa, čez vikend delat 3-4 ure, vso srečo pri iskanju nekoga, ki te bo vzel za tako delo. Na sploh vsi, ki govorite, da 50 ur na mesec že najdeš - a ste vi sploh kdaj kaj delali, oz. kje delate, da imate tak urnik, ker jaz bi tudi! Zadnje leto vsi hočejo študente izrecno za dlje časa in za 6-8 ur na dan, ali pa nič.

my_self, nekdo, ki gre študirat v LJ, ima ponavadi zelo dobro predstavo o tem, ali bo štipendijo dobil ali ne. Pa ja, seveda ne grejo domov in se zaposlijo (itak se povečinoma sploh ne morejo), ampak je pa njihovo življenje veliko, veliko težje (kot so povedali že agonistka, mclarnovc in *mala*).

vanessa, kaj pa tista nesrečna vladna letala in patrie in referendumi, ki imajo na koncu minimalno udeležbo ali pa se jih sploh ne upošteva (npr. oni s trgovinami ob nedeljah) - to je samo par področij, na katerih bi se verjetno dalo bolj varčevati.
Every rose has its thorn
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 6. 2008
Kraj: Daleč...

Neprebrana objavaNapisal/-a my_self » 04. Avg. 2009 15:49

Ah dej, js sprašujem tebe če si sploh kdaj delala prek študentskega, ker se lahko zmeniš za urnik! Ne rečem da delaš kadar se ti sprdne pa si določiš 2 uri na tedn pa še tisti dan ko tebi najbolj zapaše. Ampak se da vse zmenit, že na razogovru. Marsikdo ti bo reku da imajo raje tiste k majo dosti časa in to je res, ampak vzamejo tudi tiste z malo manj časa, če jih potrebujejo.
To ni noben izgovor ker poglej malo okoli sebe kolko študentov dela (pa ne samo tisti s FDVja, upravne in podobnih faxou k majo uredu urnike, ampak tudi tisti s filofaxa, medicine,..) in če njim uspe, potem bi moglo vsim. Pa tud dela za vikende se da dobit, kolko je takih k delajo samo mad vikendi v domačem kraju ko pridejo domou. Ne vem kje živiš da misliš da se ne da delat med faxom oz. ne za manj kot 8 ur in ne za manj kot 5 dni na tedn. Če bi blo vse tko kot si ti zamišljaš, bi trg dela za študente že zdaunaj propadu.
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 14. 3. 2008
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

Neprebrana objavaNapisal/-a [vanessa] » 04. Avg. 2009 16:07

*SunFlower* napisal/-a:
vanessa, kaj pa tista nesrečna vladna letala in patrie in referendumi, ki imajo na koncu minimalno udeležbo ali pa se jih sploh ne upošteva (npr. oni s trgovinami ob nedeljah) - to je samo par področij, na katerih bi se verjetno dalo bolj varčevati.

ti že veš, ti bi bla sigurno uspešna pr vodenju države v recesiji pa bi nrdila vse tko, da ne bi blo niti enga nezadovoljnega prebivalca na slovenskih tleh :gut:
Uporabniški avatar
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *SunFlower* » 04. Avg. 2009 16:43

vanessa, nikjer nisem nič takega rekla, niti ne pričakujem, da imamo zdaj neko popolno državo. Samo pravim, da obstajajo področja, pri katerih se ne bi smelo šparat. Štipendije za socialno ogrožene so ena izmed takih stvari.

my_self, pravzaprav so me ravnokar odpustili, ker sem šefu rekla, če bi se dalo, da med izpitnim obdobjem ne delam vsak dan, ampak samo po par ur na teden oz. samo en ali dva dneva vmes. Pa sem bila pripravljena ostati za daljše obdobje (tj. za nedoločen čas, tam 1 leto plus). Razlog je bil ta, da potrebujejo delavce, ki so stalno na voljo. Ko sem že prej iskala drugo delo, ker sem videla, da se v tej službi glede časa ne da preveč prilagajati, sem večinoma naletela na prej omenjene ljudi (želijo študenta za vsak dan, 6-8 ur, za daljši čas), kjer je bilo pa možno prilagajati urnik, je bilo pa prijavljenih tudi po 50 deklet. Mogoče je lahko dobiti delo za čez vikend ali pa s prilagodljivim urnikom, če ti starši zrihtajo job in tako, ampak jaz nimam nobenih vez in ti povem iz prve roke, da je letos izjemno težko dobiti spodobno študentsko delo. Ne rečem, še lani je bilo res tako, kot ti praviš (pa že lani in prej nihče ni maral delavca samo za tu in tam), ampak letos pa kar naenkrat nihče več noče študentov za manj kot polni delovnik. Recesija, saj veš.

Aja, pa ne poznam nikogar, ki bi za vikend delal v domačem kraju. Resno.
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
razmazena_maca
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a razmazena_maca » 04. Avg. 2009 16:57

*SunFlower* napisal/-a:Mater, razmazena, saj smo vsi že dojeli, da je tvoja familija oh in sploh superiorna. Daj že nehaj tako ozko gledati, kjer je volja je pot in bla bla ... včasih je bila predvsem drugačna mentaliteta, kjer med kmeti na vasi diploma ni bila nič vredna. Kot je že ena rekla, otroke so spravili čez kako tri letno strokovno, potem so pa kar hitro dobili kar dobro službo, s katero so lahko normalno živeli, si sezidali svojo hišo, kaj takega. Več pa itak niso potrebovali, zakaj bi se grebli za diplome? Še več, tako početje je bilo kar brez potrebe, zakaj bi še študirali, če so se pa lahko takoj zaposlili? (Očitno moram poudarit, da to ne velja za vse primere, ampak predvsem za tiste, ki so živeli v bolj odročnih krajih in na kmetih.) Zdaj so se časi obrnili, socializma ni več, firme so začele hirati in propadati, včasih dobre službe so postale bedno plačane ali jih pa sploh ni več, tako da se je spremenila tudi mentaliteta.
.

zavist, a? :wink:
in ja, za delo se da fajn zmenit. mi smo se zmenli šefica pa še 2 zaposlena kak si bomo ure razporedili in lepo štima. tak da res ne vem, pri kakih tiranih ti delaš. aja točno, svet je katastrofalno grd in grozovit in oh in sploh. daj, a ti se ne naveličaš jamrat? če bi pol tlko časa, kot ga porabljaš za jamranje o apokalipsi sodobne družbe zaradi štipendij in par folka, ki pač ni študiralo, porabila za kaj uporabnega, bi bila ful produktivna oseba, majkemi!
p.s.: kjer je volja je pot (in bla bla) :D :wink:
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 26. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a McLarnovc » 04. Avg. 2009 17:02

my_self napisal/-a:To ni noben izgovor ker poglej malo okoli sebe kolko študentov dela (pa ne samo tisti s FDVja, upravne in podobnih faxou k majo uredu urnike, ampak tudi tisti s filofaxa, medicine,..) in če njim uspe, potem bi moglo vsim.

Mislim, da filofaxa in medicine ne moreš primerjat med sabo, ker je prvo eden izmed luftarskih faxov drugo pa eden najtežjih. In koliko folka z medicine, ki delajo vse redno, poznaš ki delajo? Jaz jih poznam nekaj ki hodijo na MF in vsi pravijo, da jim že tako zmanjkuje časa, kaj šele, da bi hodili delat.
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
Uporabniški avatar
razmazena_maca
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a razmazena_maca » 04. Avg. 2009 17:10

tiste, ki jih jaz poznam, kelnarijo na eventih(mf je ful bonus pika tam, sploh zaradi nudenja prve pomoči), pa med poletjem ko ni izpitov tista 2 mesca ko je ful dopustov.
Zadnjič spremenil razmazena_maca, dne 11. Dec. 2009 9:47, skupaj popravljeno 1 krat.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov