Štipendija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
razmazena_maca
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 24. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a razmazena_maca » 01. Avg. 2009 14:28

sončk napisal/-a:Ampak problem stroškov je že porihtan z dodatkom za prevoz in bivanje, čim dlje si od kraja študija, tem več dodatka maš. Dejansko se imenuje ta del razpisa "dodatek za razvoj regije" oz. neki podobnega, tko da tle ni fora v tem.

Lej hipotetično. Nekdo iz Kopra bo imel precej manjšo štipendijo od nekoga iz Kočevja, pa sta približno isto oddaljena, oba živita na svojem, oba imata iste stroške za prevoz, hrano, oba imata enako revne starše. Koper je pač v bolj "razviti" regiji in zato dobiva Koprčan manj denarja. To se mi ne zdi fer.
hja, v manj razviti regiji je dosti večji odstotek nezaposlenih in tudi zaposleni imajo ponavadi manjše plače. pomojem iz tega izhaja ta dodatek.
Uporabniški avatar
bambina x
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 16. 1. 2007
Kraj: mb

Neprebrana objavaNapisal/-a bambina x » 01. Avg. 2009 15:06

sončk napisal/-a:Ampak problem stroškov je že porihtan z dodatkom za prevoz in bivanje, čim dlje si od kraja študija, tem več dodatka maš. Dejansko se imenuje ta del razpisa "dodatek za razvoj regije" oz. neki podobnega, tko da tle ni fora v tem.

Lej hipotetično. Nekdo iz Kopra bo imel precej manjšo štipendijo od nekoga iz Kočevja, pa sta približno isto oddaljena, oba živita na svojem, oba imata iste stroške za prevoz, hrano, oba imata enako revne starše. Koper je pač v bolj "razviti" regiji in zato dobiva Koprčan manj denarja. To se mi ne zdi fer.

problem stroškov ni niti malo porihtan s tem. vso štipendijo lahko dam za bivanje v Lj, pa mi bosta še vedno mogla starša dat fajni znesek poleg, pa nisem zapravljiva oseba! vem, da sem se sama odločla za Lj in niti ne želim jamrati, ampak pač želim povedati, da tisti, ki mislite, da zato, ker smo več km oddaljeni od kraja študija dobimo res vse v štependiji. niti približno ni tako. če živiš v kraju fakultete, dobiš manj denarja kot pa če se tja voziš, kljub temu da imamo tisti, ki tam živimo večje izdatke kot pa tisti, ki se tja vozijo. štipendija le nekoliko pripomore, da ni vso breme na starših, ni pa vse.

žal pa je naša država zelo nepravična že od nekdaj in upam, da se bo kdaj kaj premaknilo v smeri poboljšanja! :D
"so tell me, do you have someone special in your life?"
"yes, I do. . . me"
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 01. Avg. 2009 16:01

^Ja pač ta dodatek se NANAŠA na problem stroškov, pokrije jih pa v celoti itak da ne. Ampak dobiš pa denar, to se pravi, da je nek dodatek že namenjen temu, ta zadeva z regijami nima veze s tvojimi potnimi stroški in podobno.

hja, v manj razviti regiji je dosti večji odstotek nezaposlenih in tudi zaposleni imajo ponavadi manjše plače. pomojem iz tega izhaja ta dodatek.

Kot sm že rekla, zaposlen v Mercatorju v Kočevju in zaposlen v Mercatorju v Kopru imata ISTE plače. Tudi brezposelen v Kočevju in brezposelen v Kopru sta v istem sranju. Tisti, katerih otroci so upravičeni do republiške, majo itak minimalno plačo, ki je pa ista vsepovsod po Sloveniji. ;) Se pa strinjam, da ima mogoče nek podjetnik, ki dela v WTCju v LJ večjo plačo kot nek podjetnik nekje v hribih. Ampak kaj ma s tem veze republiška štipendija?
Uporabniški avatar
ZeroCool
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 21. 10. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a ZeroCool » 01. Avg. 2009 16:09

Hmm to je fajn gledat kako se nekateri pritožujejo glede štipendij ... :)

Jaz mam druge pripombe glede štipendij, zanimivo je gledati državo kako se pritožuje da določenih kadrov ni, podpira jih pa noben ne s štipendijami ;)
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 01. Avg. 2009 17:10

aderyn napisal/-a:Mene pa nekaj zanima - oktobra grem iz Kopra v Ljubljano, torej je več kot 40km oddaljeno, ampak bom seveda živela gor...a potem kdo "preverja" če se ti dejansko voziš ali če živiš gor? Ali pač vpišeš na prošnjo to, kar se ti bolj splača (npr. v mojem primeru prevoz)? :eek:

ne morejo preverit, poznam dosti ljudi ki se je tako ''zlagalo'' :wink: razen ce imas pogodbo z najemodajalcem - ce pa ti nekje na crno placujes najemnino pa ni sans da ugotovijo...pa magari ce te zjutri pred blokom cakajo, reces da si pri prijatlci prespala. dvomim da lahko ugotovijo, oz. to bi ze nekak lahko, trudijo se pa ravno ne :D

no ne vem, ve kdo za kak primer ko so to ugotovili?
Uporabniški avatar
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 14. 3. 2008
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

Neprebrana objavaNapisal/-a [vanessa] » 01. Avg. 2009 17:12

te republiške so kr neki in moreš met samo srečo oz. sranje da jo dobiš.
js je nism dobila, čeprou mama velja v Slo za brezposelno (tudi če to ni), pa mam še sestro k lih tko študira v LJ pa je nism dobila in oddam prošnjo vsako leto.

sošolka pa, k sploh ne živijo slabo (samo njena mama ima baje (tko mi je rekla) 2000€ neto (!) plače) , majo 1a hišo, vsak svoj, ne preveč poceni, avto in še bi lahko naštevala, je dobila republiško. ona je seveda mela ta denar za svoj luksuz, ni se s tem preživljala, ma zapravljala za najbolj neumne stvari.

pač to je naša nepravična država :roll:

vseeno se pa lažje zaposliš nekje pr morju al v glavnem mestu, kot pa v nekih rovtah al bogu za hrbtom (čeprou v sloveniji ni neč tko grozno daleč, sam vseeno so stroški s prevozom)
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
Uporabniški avatar
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 8. 9. 2004
Kraj: notranjska

Neprebrana objavaNapisal/-a gemini » 01. Avg. 2009 20:31

red_rose napisal/-a:
aderyn napisal/-a:Mene pa nekaj zanima - oktobra grem iz Kopra v Ljubljano, torej je več kot 40km oddaljeno, ampak bom seveda živela gor...a potem kdo "preverja" če se ti dejansko voziš ali če živiš gor? Ali pač vpišeš na prošnjo to, kar se ti bolj splača (npr. v mojem primeru prevoz)? :eek:

ne morejo preverit, poznam dosti ljudi ki se je tako ''zlagalo'' :wink: razen ce imas pogodbo z najemodajalcem - ce pa ti nekje na crno placujes najemnino pa ni sans da ugotovijo...pa magari ce te zjutri pred blokom cakajo, reces da si pri prijatlci prespala. dvomim da lahko ugotovijo, oz. to bi ze nekak lahko, trudijo se pa ravno ne :D

no ne vem, ve kdo za kak primer ko so to ugotovili?

Če4 imaš Zoisovo je vseeno kaj boš dala, ker boš v vsakem primeru dobila enako... vse kar je več od 42 km (se mi zdi) je enako kot da živiš tam :D
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
Uporabniški avatar
aderyn
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 16. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a aderyn » 01. Avg. 2009 21:51

^^ imam državno, tako da se mi bolj splača, če dam prevoz. Bom pa v študentskem domu, verjetno ne bo problema? Vsaj upam, ker 15eur več tudi nekaj pomeni :D
There are no shortcuts to any place worth going.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 02. Avg. 2009 9:02

gemini napisal/-a:Če4 imaš Zoisovo je vseeno kaj boš dala, ker boš v vsakem primeru dobila enako... vse kar je več od 42 km (se mi zdi) je enako kot da živiš tam :D

v bistvu se motis :D po novem ta dodatek ni enak :wink: - za nove stipendiste, in za nas ki smo v 2008 napredovali v stopnji izobrazevanja...
dobis vec ce se vozis vec kot 40km kot ce zivis tam, zato se bolj splaca napisati da se vozis.

aderyn verjetno bo problem, ker v studentu nisi na crno! tako da to lahko kadarkoli preverijo.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 02. Avg. 2009 9:23

ZeroCool napisal/-a:Hmm to je fajn gledat kako se nekateri pritožujejo glede štipendij ... :)

Jaz mam druge pripombe glede štipendij, zanimivo je gledati državo kako se pritožuje da določenih kadrov ni, podpira jih pa noben ne s štipendijami ;)
Sej jih tudi gospodarstvo ne podpira, ker daje usrane place takemu kadru. Tudi ce bi bile stipendije se folku ne splaca nic tehnicnega studirat, ker ne dobis nic.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
razmazena_maca
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a razmazena_maca » 02. Avg. 2009 14:30

sončk napisal/-a:^Ja pač ta dodatek se NANAŠA na problem stroškov, pokrije jih pa v celoti itak da ne. Ampak dobiš pa denar, to se pravi, da je nek dodatek že namenjen temu, ta zadeva z regijami nima veze s tvojimi potnimi stroški in podobno.

Kot sm že rekla, zaposlen v Mercatorju v Kočevju in zaposlen v Mercatorju v Kopru imata ISTE plače. Tudi brezposelen v Kočevju in brezposelen v Kopru sta v istem sranju. Tisti, katerih otroci so upravičeni do republiške, majo itak minimalno plačo, ki je pa ista vsepovsod po Sloveniji. ;) Se pa strinjam, da ima mogoče nek podjetnik, ki dela v WTCju v LJ večjo plačo kot nek podjetnik nekje v hribih. Ampak kaj ma s tem veze republiška štipendija?
plače so iste, ker so to podružnice iste firme. na podlagi tega ne moreš kar sklepat. ljudje delajo tudi kje drugje kot v merkatorju, lidlu, hoferju, sparu, maxini, ... tam se pa plače začnejo hitro spreminjat. ne moreš sklepat samo na podlagi velikih trgovskih verig, ker te ne predstavljajo večinske zaposlenosti.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 02. Avg. 2009 16:12

In kje imajo brezposelni trgovci še možnost delat? ;) Ker dandanes je presneto malo maloprodajnih trgovin, tiste tri v stari Ljubljani glih ne ponujajo nešteto priložnosti za delo. Večina ljudi v finančni stiski ima osnovno šolo ali pa 3-letno poklicno - kje taki ljudje danes sploh delajo kot v tovarnah in trgovskih centrih?
Uporabniški avatar
razmazena_maca
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a razmazena_maca » 02. Avg. 2009 16:23

sončk napisal/-a:In kje imajo brezposelni trgovci še možnost delat? ;) Ker dandanes je presneto malo maloprodajnih trgovin, tiste tri v stari Ljubljani glih ne ponujajo nešteto priložnosti za delo. Večina ljudi v finančni stiski ima osnovno šolo ali pa 3-letno poklicno - kje taki ljudje danes sploh delajo kot v tovarnah in trgovskih centrih?
šolstvo in z njim povezane možnosti ter priložnosti so v sloveniji brezplačne(redni študij, izvzemam kozmetično in zasebne zavode - gea college ipd) in s tem vsaj teoretično na voljo vsem državljanom z voljo do izobrazbe in dela. da se komu telovadba možgan zaključi v petem osnovne je bolj individualni kot dejanski kolektivni problem.
umetno ustvarjanje potreb po takšnem kadru spada bolj v kak socializem/komunizem. takrat si lahko lepo živel z OŠ(s triletno si že tak bil napol genij), zdaj pa se lenobe več ne podpira.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 02. Avg. 2009 17:17

Bom kr nehala, ker vidm, da maš vsega polno rit in mislš, da so vsi, ki majo triletno srednjo in ki ne grejo pri 50ih letih študirat :roll: - leni.
Uporabniški avatar
razmazena_maca
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a razmazena_maca » 02. Avg. 2009 17:44

je bil post. samo se mi ne da več ukvarjat s predsodki drugih. moderatorji, prosim zbrišite.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov