Štipendija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Mravlca*
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 28. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Mravlca* » 08. Nov. 2008 14:32

To, da imaš neko povprečje ali da si med 5 % najboljših je dovolj za to, da si predlagan za štipendijo ni pa nujno da jo dobiš.
Uporabniški avatar
lina malina
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 24. 6. 2008
Kraj: Neverland.

Neprebrana objavaNapisal/-a lina malina » 08. Nov. 2008 15:00

Obrazložitev glede tistih 17% (citirano iz Javnega poziva za dodelitev Zoisovih štipendij za šolsko/ študijsko leto 2008/2009):

4 milijone eurov je namenjeno za kandidate, ki prvič uveljavljajo pravico do Zoisove štipendije. Za te se glede na pogoje uveljavljanja, določijo naslednji deleži:
- 30 % za vlagatelje v visokošolskem izobraževanju, in sicer 17% za kandidate, ki imajo v višješolskem ali visokošolskem izobraževanju povprečno oceno najmanj 8,5 ali več, 10% za kandidate, ki so v višješolskem ali visokošolskem izobraževanju glede na povprečno oceno uvrščeni med najboljših 5% v posameznem letniku posameznega študijskega programa, ter 3% za kandidate, ki so dosegli izjemne dosežke na posameznem področju družbenega življenja.

Torej govorijo ti odstotki tem, koliko je denarja na voljo za štipendije in ne o tem, kolikšen odstotek prosilcev jo bo dobilo :)
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 08. Nov. 2008 15:14

Men se pa malce ne zdi fer, da je več % štipendij za tiste, ki imajo povprečje nad 8,5. Saj se mi zdi, da je veliko težje biti v najvišjih 5% svojega letnika, kot pa na nekaterih faksih imet povprečje 8,5.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
lina malina
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a lina malina » 08. Nov. 2008 15:25

To je pa čisto odvisno na katerem faksu si. Tudi ni enako imeti povprečje 8.5 na enem zelo težkem ali katerem izmed lažjih faksov - nočem nikomur delat krivice, ampak to je realnost. Zato mislim, da bi bilo najbolj fer, da bi upoštevali tudi, za kakšno fakulteto gre oz. imeti neko utež kar se tega tiče.

:ja:
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 08. Nov. 2008 15:30

^^ Sej točno to sem js hotla povedat. Mislm da bi blo bolj fer, da bi se sam gledalo, da so v najvišjih 5% svojega letnika.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
lina malina
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a lina malina » 08. Nov. 2008 15:34

Samo če si v top 5%, pa to ne pomeni še nujno, da maš dobro povprečje, kajne? Odvisno od generacije, faksa.. itn.

:)
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 08. Nov. 2008 15:37

Sam si pa le med top 5%. Kar bi pokrilo tud tiste fakse z nižjimi povprečji. Na nekaterih faksih je 8,5 prekleto dobro povprečje, skoraj nedosegljivo.
Uporabniški avatar
lina malina
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a lina malina » 08. Nov. 2008 15:41

Samo to potem več ne bi ustrezalo konceptu Zoisove štipendije :wink:

Še najbolje bi bilo, da bi se gledalo zelo individualno vsakega prosilca in njegovo 'zgodbo', kar pa je pomoje žal nemogoče.
Mravlca*
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 28. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Mravlca* » 08. Nov. 2008 16:01

A drugače morda kdo ve kaki so letos sploh pogoji za republiško štipendijo, kar se tiče dohodka na družinskega člana?
Uporabniški avatar
tammyka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 10. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a tammyka » 08. Nov. 2008 16:42

lina malina napisal/-a:Obrazložitev glede tistih 17% (citirano iz Javnega poziva za dodelitev Zoisovih štipendij za šolsko/ študijsko leto 2008/2009):

4 milijone eurov je namenjeno za kandidate, ki prvič uveljavljajo pravico do Zoisove štipendije. Za te se glede na pogoje uveljavljanja, določijo naslednji deleži:
- 30 % za vlagatelje v visokošolskem izobraževanju, in sicer 17% za kandidate, ki imajo v višješolskem ali visokošolskem izobraževanju povprečno oceno najmanj 8,5 ali več, 10% za kandidate, ki so v višješolskem ali visokošolskem izobraževanju glede na povprečno oceno uvrščeni med najboljših 5% v posameznem letniku posameznega študijskega programa, ter 3% za kandidate, ki so dosegli izjemne dosežke na posameznem področju družbenega življenja.

Torej govorijo ti odstotki tem, koliko je denarja na voljo za štipendije in ne o tem, kolikšen odstotek prosilcev jo bo dobilo :)

hmm ... če tole preračunaš bo dobilo štipendijo glede na povprečje okrog 280 študentov. računam pa, da je takih, ki so vložli prošnjo s povp. oceno vsaj kakšnih 1200. in zdj čakamo do konca novembra, al bomo med temi 280-imi ... pri kakem povprečju bo kej čarobna meja, kjer se bo sekalo, kdo dobi in kdo ne?
Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 7. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a cukr8 » 08. Nov. 2008 19:54

tammyka napisal/-a: jst sm dala tud glede na povprečno oceno (9.6), nisem dala glede na 5% najboljših v generaciji, ker bi trajalo, da bi mi izpolnili tisto potrdilo itd. Sm mela pa narjene vse izpite, s tem da na potrdilu s povprečno oceno ni enga izpita, ker sem ga šla višat in so mi ga v tem času razveljavli. Nisem pa vedla, da bi lahk poslala oboje in bi me obravnavali pri obeh razredih - med 5% in glede na povp. oceno. Je kdo tak, ki je priložil oboje??

Jaz sem vprašala na zavod, pa so mi rekli, da ni potrebno prilagat obojega oz. da je dovolj, če kandidiraš po enem izmed pogojev :wink: ..

Itak je pa tisti obrazec za 5% najboljših tako trapasto sestavljen, da mi na faksu sploh niso znali izpolniti zadeve (v tekstu je bila navedena letnica študijskega leta, jaz pa sem v tistem letu pač pisala diplomo, izpite sem opravila pa že prej :? )..
maligizmo
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 9. 4. 2007
Kraj: Domžale

Neprebrana objavaNapisal/-a maligizmo » 10. Nov. 2008 12:46

hura, danes sem tudi jaz dobila denarce :) upam, da smo zdaj vsi dobili, ko je ravno 10. Imam pa 247 €, ista cifra kot po izračunu v tabeli. aja, sem pa stara študentska zoisova štipendistka.
Uporabniški avatar
lina malina
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a lina malina » 10. Nov. 2008 12:49

Najnovejša informacija: odločbe za študente (nove prosilce) bodo predvidoma šele v začetku decembra :( -- edino bruci jo bodo dobili verjetno malce prej.
ps. Nič se ne upošteva, s katere fakultete si.. v smislu, da je nekje težje imeti povprečje 8.5 in nekje lažje. Niti mi ni znala povedati, kje naj bi bila tista dejanska meja, ko naj bi dobil štipendijo.. sigurno bo pa kar višja od 8.5.

:/
mala zvezdica
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 21. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a mala zvezdica » 10. Nov. 2008 14:29

a pol so danes tud nakazal že republiške štipendije? ker ponavad so decembra dve skup....a kdo ve?men je odločba prišla prejšn teden.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 10. Nov. 2008 14:46

lina malina napisal/-a:Najnovejša informacija: odločbe za študente (nove prosilce) bodo predvidoma šele v začetku decembra :( -- edino bruci jo bodo dobili verjetno malce prej.
ps. Nič se ne upošteva, s katere fakultete si.. v smislu, da je nekje težje imeti povprečje 8.5 in nekje lažje. Niti mi ni znala povedati, kje naj bi bila tista dejanska meja, ko naj bi dobil štipendijo.. sigurno bo pa kar višja od 8.5.

:/

kje si pa to zvedla?

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov