Štipendija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Georgia
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 7. 8. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Georgia » 19. Avg. 2008 17:59

Upam, da mi bo znal kdo odgovort.
Trenutno prejemam zoisovo štipendijo, in dvomim da mi bo letos uspelo na faxu, verjetno bom ponavljala prvi letnik.
Zdaj me pa zanima - a je res da ti štipendija samo za eno leto lahko "zamrzne"? Če je to res, kakšno bom potem mogla met povprečje, da jo spet dobim nazaj (7 ali 8.5)??
Uporabniški avatar
bambina x
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 16. 1. 2007
Kraj: mb

Neprebrana objavaNapisal/-a bambina x » 19. Avg. 2008 18:05

^^ res je, da ti štipendija za eno leto zamrzne in jo potem po vsej verjetnosti dobiš nazaj ... ne vem pa, kakšno povprečje moreš met ...
"so tell me, do you have someone special in your life?"
"yes, I do. . . me"
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 19. Avg. 2008 19:21

kajira napisal/-a:
Tudi odličen uspeh vseh 8 let osnovne šole ni prišel tako zlahka...
a se hecaš?

Pri nas smo bli v 8.razredu samo trije odlični, to se prav da ubistvu res ni tko zlahka... Ampak ni pa tut težko :)
Uporabniški avatar
rachka_
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 21. 11. 2005
Kraj: hollywood

Neprebrana objavaNapisal/-a rachka_ » 19. Avg. 2008 20:00

truestarr napisal/-a:
JooooJ ! fak kai me to razpi*di..
eni ko mate doma firme in to..skrijete to in dobite štipendijo..kdaj pomislite na družine, ki se resnično težko preživljajo in ne dobijo štipendije ker imajo za en procent večji dohodek?
ali pa na enostarševko družino, kjer je uradno da dobijo veliko preživnino, v resnici pa ne dobijo(dobimo) niti centa.
VI, ki imate oba starša, dve polni plači pa dobite štipendijo?

jap.. se ti pridružujem :) letos bom spet dala vlogo za republiško..tako kot vsako leto. predlani je mami mela okrog 2000SIT na mesec preveč plače.. če zaradi teh slabih 8€ mesečno več toliko boljše živimo je sicer druga stvar.
sicer pa raznim s.p-jem niti ne zamerim toliko..če se da izkoristit, zakaj pa ne? mogoče bi tudi sama isto naredila.
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
Uporabniški avatar
dasha!
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 11. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a dasha! » 19. Avg. 2008 20:01

pomojm je dost odvisn od šole, kok truda je treba vložit v to,da si odličen.v našem razredu ns je blo kr dost...

jaz mam tut zoisovo štipendijo.in še preden sem jo dobila, mi je mami govorila da je itak nebom, ker to kao gledajo tut na dohodek staršev. pa nismo glih revni.tko da je sploh nism prčakvala.pol ko so mi poslal pismo, da sm jo dobila, sm bla sam :biggthumpup: tko da nč ne gledajo na dohodek pa te stvari, kar je posvoje res nepravično. recimo v našem razredu ns je zihr 5 dobil štipendijo, če ne še več. s tem da js sm mela 2 srebrna priznanja pa še tadva sm zgubila :D :D tut tekmovanj se večinoma nism udeleževala. in zdej k sm v gimnaziji vidm, da sm ena redkih v razredu s štipendijo. pa si jo nekatri bolj zaslužjo kt js, ker majo priznanja iz vseh možnih tekmovanj.
in ja, tut js sm opazla da te kr mal čudn gledajo če rečeš da maš štipendijo. :roll:
in boli da te ne gane, in boli da jz in ti, ne predstavljava pravljice, kot jo morala bi...
Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 19. Avg. 2008 20:10

sončk napisal/-a:
kajira napisal/-a:
Tudi odličen uspeh vseh 8 let osnovne šole ni prišel tako zlahka...
a se hecaš?

Pri nas smo bli v 8.razredu samo trije odlični, to se prav da ubistvu res ni tko zlahka... Ampak ni pa tut težko :)

Ja no, nisem zdaj mislila, da je grozno težko, hotela sem povedati, da ni šlo brez učenja...
Uporabniški avatar
Georgia
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 7. 8. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Georgia » 19. Avg. 2008 21:45

Kaj pa moraš nardit da ti štipendijo "zamrznejo"?
Uporabniški avatar
miikena
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 13. 11. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a miikena » 19. Avg. 2008 22:19

Georgia napisal/-a:Upam, da mi bo znal kdo odgovort.
Trenutno prejemam zoisovo štipendijo, in dvomim da mi bo letos uspelo na faxu, verjetno bom ponavljala prvi letnik.
Zdaj me pa zanima - a je res da ti štipendija samo za eno leto lahko "zamrzne"? Če je to res, kakšno bom potem mogla met povprečje, da jo spet dobim nazaj (7 ali 8.5)??

Še vedno te bojo mel v rokah na zavodu za zaposlovanje (ta nove ma čez javni sklad za razvoj kadrov in štipendije), tko da boš mela stare pogoje, se pravi povprečje 7. Lucky you ;)
Glede zamrznitve pa pomojem normalno oddaš vse papirje/dokumentacijo v zahtevanem roku in ti oni pač pošljejo obvestilo, da ker nisi dosegel pogojev, eno leto ne boš prejemal štipendije.
Nisem pa ziher, če gre to točn tko, sam sklepam, da je tko.

Drgač kar se tiče fer razdeljevanja štipendij.. Hja, tega pač ni. Marsikatero nadarjeno dušo se spregleda, nekateri se pa pač furajo čez.
Odličen uspeh v osnovni šoli ni neka baš težka stvar. Če si mal priden, ga (vsaj za moje pojme) ni težko doseči. Dober uspeh na srednji šoli, da si lahko obdržal štipendijo, tut ni bil neko visoko merilo. Jaz sem se čez srednjo šolo naizi pregurala z dobrim uspehom in tko obržala štipendijo, ki jo mam zdej še na faksu. Pa bi komot vložila mal več truda pa mela lepše ocene, sam se mi ni dalo. Tko da mogoče bojo višje omejitve, čeprav se zdijo zdej tok stroge in ne fer (vem, tut jaz bi se takrat bunila na polno, če bi zadele mojo generacijo ;)), kako leno srednješolsko dušo spodbudile k mal bolj intenzivnemu razmigavanju možgančkov. :P

Čeprav nova omejitev na faksih mi je pa mal mimo, ker 8.5 je na določenih faksih že res visooko povprečje. Čeprav naj ne bi bilo tko pa čeprav je odvisno, kaj ti bolj leži, je pomoje na določenih družboslovnih faksih lažje doseči tako povprečje, kot na kaki matematiki, medicini. (res pa je, da nisem natančno informirana o povprečni oceni študentov v posameznih letnikih na različnih faksih, ampak sklepam bolj po občutku)
Mogoče bi blo bolj kul, če bi določili mejo za štipendijo za vsak faks/smer posebej, glede na povprečje študentov posameznega faksa, sam to bi blo pa pol treba mal več dela vložit v to. :)

@dasha! zoisova štipendija je štipendija za nadarjene učence, ne za socialno ogrožene, zato finančno stanje v familiji ne vpliva na to a ti bo štipendija dodeljena al ne.
Listen to the energy within. Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you've imagined!
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 1. 3. 2007
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 19. Avg. 2008 22:48

truestarr napisal/-a:JooooJ ! fak kai me to razpi*di..
eni ko mate doma firme in to..skrijete to in dobite štipendijo..kdaj pomislite na družine, ki se resnično težko preživljajo in ne dobijo štipendije ker imajo za en procent večji dohodek?
ali pa na enostarševko družino, kjer je uradno da dobijo veliko preživnino, v resnici pa ne dobijo(dobimo) niti centa.
VI, ki imate oba starša, dve polni plači pa dobite štipendijo?

Veš, včasih ni dobro biti tako nevoščjiv in tako jezen zaradi krivic, ki se dogajajo. Krivice so se, se in se bojo dogajale.
Kaj ni lepše, če veš, da si sposoben preživet brez nobenega dodatka, ki ti ga pokloni država? Kej ni lepše zavedat se, da lahko kljub majhnim družinskim dohodkom preživiš in se vseeno imaš lepo? Kot bi rekel Đuro: "Dobiš viktorja za posebne dosežke!" Verjamem, nikoli nimaš vseh tistih porkerij, ki bogati starši nudijo svojim otrokom, ampak ravno teh porkerij ne rabiš in lahko dobro živiš tudi brez njih.

Nimam nič proti privatnikom, če se lahko znajdejo, naj se in naj izkoristijo luknjo v zakonu. Je pa to dvorezen meč (v kolikor mi je mama razložla): manj kot prikažejo zaradi republiške štipendije, manj penzije bojo dobili...
psenica
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 31. 1. 2006
Kraj: sončna pega

Neprebrana objavaNapisal/-a psenica » 20. Avg. 2008 16:42

Georgia napisal/-a:Kaj pa moraš nardit da ti štipendijo "zamrznejo"?

zamrznejo ti avtomatično.mislim, da moreš potrdilo o vpisu poslat..
ko sem se jaz prepisala, sem tja nesla potrdilo o vpisu in sem na zadnjo stran mogla napisat prošnjo, če mi dovolijo prepis...nevem pa če je enako za ponavljanje..
Uporabniški avatar
srčica*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 6. 2005
Kraj: v njegovem srčku

Neprebrana objavaNapisal/-a srčica* » 20. Avg. 2008 21:34

*sanja* napisal/-a:Meni gre najbolj na živce, če mi kdo naprej meče to, da imam štipendijo. Ravno te dni mi je kolegica, ki prav tako ima štipendijo, govorila, kako ji sošolke zavidajo štipendijo, medtem ko dobijo na mesec od staršev več denarja, kot ona štipendije. :roll:

To mi gre res na živce. Imela sem sošolko, ki je bila ves čas brez denarja in mi je govorila, da kako je meni lahko, ko imam Zoisovo štipendijo, ona pa nima nič. Prevoz v šolo so ji plačevali doma, račun za mobitel, malico in vse kar spada zraven pa tudi (tudi razne kavice pred poukom vsak dan). Jaz sem si vse to financirala iz štipendije (prevoz, cunje, tudi pripomočke za šolo, ki sem jih kupovala med šolskim letom-knjige na začetku leta so mi kupili starši). Toliko časa mi je to očitala, da me je postalo že sram, ker imam štipendijo. Če me je kdo vprašal, ali imam štipendijo, sem povedala, da jo imam, sicer pa tega nisem nikomur (več) omenjala. Potem pa sem začela premišljevati, zakaj se s tem obremenjujem. Medtem ko je ta sošolka v osnovni šoli ležala na kavču in gledala TV, sem jaz hodila na raznorazne dodatne ure, priprave na tekmovanja, na sama tekmovanja vsako leto (pa sem se na njih tudi kar nekaj časa pripravljala)... Štipendija mi ni padla z neba, ampak sem se morala zanjo pošteno potruditi. Tudi odličen uspeh vseh 8 let osnovne šole ni prišel tako zlahka...

Me zanima kako si ti dobila štipendijo zgolj z odličnim uspehom... a na tekmovanjih si dosegla kakšno zlato priznanje?

No .... jaz sem polek tega, da sem iemla vseskozi odličen uspeh, bornasta priznanja iz kemije, matematike, dve srebrni iz fizike, nagrade, pohvale, bralne značke iz nemščine, angleščine, slovenščine, ... vglavnem za celo mapo priznanj, ap nisem dobila zoisove... so rekli,d a mi fali zlato priznanje... dobla pa jo je frendica, ki je imela samo eno zlato rpiznanje, pohvalo pa odl uspeh... zalto prizannje pa je dobila seveda iz nekega faking referata o pletenju košar... pa še to so delali kot skupina... in ona ma faking Zoisovo, jaz pa s fiziko, amtematiko, kemijo in vsemi ostalimi jeziki ter končano nižjo glasbeno šolo nisem dobla Zoisove... a je to fer????... Ko sta pa šla ata pa mama povpraševat za štipendijo, pa so jima rekli, da me naj ne skrbi, eč ne bom dobila zoisove, bom pa republiško ker itak nimamo keša.... pa da so vsa ostala moja priznanja pač PRIDNOST !mislim fak off... Kolikor vem, je za zoisove štipendije tudi neka meja ki je ne smejo rpesegat... in pol vidim tam ko majo hčerkice od ravnatlov in profesorjev zoisove štipendije... pa kaj si nor....
"moški znajo odlično povedati svoje zadnje besede in oditi z odra"
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 20. Avg. 2008 21:42

^^Zoisova štipendija je za nadarjene, kle družinski prihodki nimajo veze.

Js sm dobila Zoisovo z le ogromno bronastimi priznanji in tistimi testi rešenimi nadpovprečno (kar precej). Mislm da so tisti testi glavni. Oz. če prideš v 3% najboljših v populaciji, niso priznanja nč pomembna.

Vsaj tak je blo pred 6 leti.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 21. Avg. 2008 10:54

srčica* napisal/-a:
*sanja* napisal/-a:Meni gre najbolj na živce, če mi kdo naprej meče to, da imam štipendijo. Ravno te dni mi je kolegica, ki prav tako ima štipendijo, govorila, kako ji sošolke zavidajo štipendijo, medtem ko dobijo na mesec od staršev več denarja, kot ona štipendije. :roll:

To mi gre res na živce. Imela sem sošolko, ki je bila ves čas brez denarja in mi je govorila, da kako je meni lahko, ko imam Zoisovo štipendijo, ona pa nima nič. Prevoz v šolo so ji plačevali doma, račun za mobitel, malico in vse kar spada zraven pa tudi (tudi razne kavice pred poukom vsak dan). Jaz sem si vse to financirala iz štipendije (prevoz, cunje, tudi pripomočke za šolo, ki sem jih kupovala med šolskim letom-knjige na začetku leta so mi kupili starši). Toliko časa mi je to očitala, da me je postalo že sram, ker imam štipendijo. Če me je kdo vprašal, ali imam štipendijo, sem povedala, da jo imam, sicer pa tega nisem nikomur (več) omenjala. Potem pa sem začela premišljevati, zakaj se s tem obremenjujem. Medtem ko je ta sošolka v osnovni šoli ležala na kavču in gledala TV, sem jaz hodila na raznorazne dodatne ure, priprave na tekmovanja, na sama tekmovanja vsako leto (pa sem se na njih tudi kar nekaj časa pripravljala)... Štipendija mi ni padla z neba, ampak sem se morala zanjo pošteno potruditi. Tudi odličen uspeh vseh 8 let osnovne šole ni prišel tako zlahka...

Me zanima kako si ti dobila štipendijo zgolj z odličnim uspehom... a na tekmovanjih si dosegla kakšno zlato priznanje?

No .... jaz sem polek tega, da sem iemla vseskozi odličen uspeh, bornasta priznanja iz kemije, matematike, dve srebrni iz fizike, nagrade, pohvale, bralne značke iz nemščine, angleščine, slovenščine, ... vglavnem za celo mapo priznanj, ap nisem dobila zoisove... so rekli,d a mi fali zlato priznanje... dobla pa jo je frendica, ki je imela samo eno zlato rpiznanje, pohvalo pa odl uspeh... zalto prizannje pa je dobila seveda iz nekega faking referata o pletenju košar... pa še to so delali kot skupina... in ona ma faking Zoisovo, jaz pa s fiziko, amtematiko, kemijo in vsemi ostalimi jeziki ter končano nižjo glasbeno šolo nisem dobla Zoisove... a je to fer????... Ko sta pa šla ata pa mama povpraševat za štipendijo, pa so jima rekli, da me naj ne skrbi, eč ne bom dobila zoisove, bom pa republiško ker itak nimamo keša.... pa da so vsa ostala moja priznanja pač PRIDNOST !mislim fak off... Kolikor vem, je za zoisove štipendije tudi neka meja ki je ne smejo rpesegat... in pol vidim tam ko majo hčerkice od ravnatlov in profesorjev zoisove štipendije... pa kaj si nor....

jst jih poznam kr neki k so dobil štipendijo sam zto k so mel dobr une teste rešene. bronasta priznanja tu ne štejejo, tud pohvale pa glasbena šola ne. pa kr je več priznanj z istega področja se ti šteje samo eno; npr. jst sm mela dve srebrni priznanji z mte pa se mi je štel k d bi mela sam enga. isto z slovo.
sicr pa hvala d posplošuješ d mamo otroci učiteljev štipendije zrd vez. predn kej zineš se nauč d prfoksi na zavodu za zaposlovanje (k je do zdj podeljevalo štipendije) nimajo nobenih vez d bi lohk ti zdj kokrkol obtoževala. mi nismo krivi d ti nisi dobila
Uporabniški avatar
srčica*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 6. 2005
Kraj: v njegovem srčku

Neprebrana objavaNapisal/-a srčica* » 21. Avg. 2008 10:55

Foter je nazadnje poslušal po dnevniku in so rekli, da je zoisova za nadarjene, katerih starši nimajo velikega prihodka.... In razlika med republiško pa zoisovo pa je ravno v denarju. Zoisove dobiš več.
"moški znajo odlično povedati svoje zadnje besede in oditi z odra"
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 21. Avg. 2008 11:25

somebody napisal/-a:
srčica* napisal/-a:

jst jih poznam kr neki k so dobil štipendijo sam zto k so mel dobr une teste rešene. bronasta priznanja tu ne štejejo, tud pohvale pa glasbena šola ne. pa kr je več priznanj z istega področja se ti šteje samo eno; npr. jst sm mela dve srebrni priznanji z mte pa se mi je štel k d bi mela sam enga. isto z slovo.
sicr pa hvala d posplošuješ d mamo otroci učiteljev štipendije zrd vez. predn kej zineš se nauč d prfoksi na zavodu za zaposlovanje (k je do zdj podeljevalo štipendije) nimajo nobenih vez d bi lohk ti zdj kokrkol obtoževala. mi nismo krivi d ti nisi dobila

srčica*: žalostno je, ko tako posplošuješ. za zoisovo štipendijo nikoli ni bil pogoj odličen uspeh. ampak dobro rešeni testi. če si spadal med zgornje tri procente pri testih, si zoisovo štipendijo dobil takoj, če med zgornjih 10 pa si moral predložiti srebrno ali zlato priznanje. če nisi spadal med zgornjih 10% si lahko bil odličen vseh osem let, imel 20zlatih priznanj, pa štipendije nisi dobil. tak je pač sistem in zakoni in s tem se je potrebno sprijazniti. in ne obtoževati kar vsepovprek, da so drugi krivi, da ti nimaš štipendije. malo odraslosti ne bi škodilo.
pa pri zoisovi štipendiji dohodek staršev nima pomena. vsaj za pridobitev ne (če imajo starši nižji dohodek, dobiš, če presega pa ne). tega tu ni. zoisova štipendija je pogojena z nadarjenostjo in inteligenco. in tukaj dohodki staršev nimajo nobene veze.
:wink:

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]