Štipendija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 30. Sep. 2009 13:49

zdaj gres v 2.letnik? stipendije samo eno leto nisi prejemala? ce je to res, potem ti je stipendija pavzirala in si stari stipendist. ce je bilo vec kot eno leto pa si jo zgubila.

ce si stari stipendist si zdaj po novem sistemu, ker si na visji stopnji izobrazevanja, torej stari novi? :D in ce mas povprecje 8,5 ali vec jo bos dobila ;)

ce je vec kot eno leto nisi mela si pa cisto novi novi kandidat in se boris za stipendijo s povprecjem 9,4 ali vec =)
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 30. Sep. 2009 14:50

hmm, samo kaj pa to, da sem šla na novo stopnjo izobraževanja? se pravi v sš sem jo prejemala (po starem zakonu), potem lani se je zakon spremenil, pa niti nisem oddala vloge in je v prvem letniku nisem imela, zdaj pa mam sicer povprečje 9.2 plus še ne vem za 5%. sicer zdaj res je, da je samo eno leto nisem prejemala in bi bila stari novi, ampak me skrbi to, da sem šla na višjo stopnjo izobraževanja. :?
btw. a je lahko kaj narobe, če jaz obkrožim, da sem stari novi, bi se pa mogla obravnavat kot novi? ali oni to tam spremenijo?
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 30. Sep. 2009 14:59

ce bos narobe obkrozla mislim da je to pac tvoja napaka in bojo al sami popravli, al pa te bojo poklicali ;) to ne bi smel bit tak problem da te sploh ne bi obravnavali...

eno leto pavziranja stipendije ti pa pripada in ce ne oddas vloge ti pac pavzira. pomoje ti sploh ne bos sla v izbor in jo bos avtomatsko dobila...

48. člen
(mirovanje štipendijskega razmerja)

(1) Štipendijsko razmerje pri državni štipendiji ali Zoisovi štipendiji miruje, štipendija za tekoče
šolsko oziroma študijsko leto pa se ne izplačuje štipendistu, če:

− ni izdelal letnika, dovoljen pa mu je ponovni vpis v isti letnik, razen če letnika ni izdelal
zaradi dokazanih opravičljivih zdravstvenih razlogov ali zaradi starševstva,
− dohodek na družinskega člana štipendista, ki prejema državno štipendijo, presega cenzus
za pridobitev štipendije,
− štipendist, ki prejema Zoisovo štipendijo, ni dosegel učnega uspeha oziroma povprečne
ocene, kot je določena za pridobitev te štipendije, razen, če je dosegel izjemni dosežek iz
drugega odstavka 24. člena tega zakona,
ne izpolni obveznosti iz drugega odstavka prejšnjega člena (tj. oddanje prijavnice do določenega roka, op. Trin).

nic ne pise kaj o tem da bi blo drugace ker si pac sla stopnjo visje
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 30. Sep. 2009 14:59

Ali sem novi vlagatelj ali stari štipendist?

NOVI vlagatelji so vsi tisti, ki:

* še niso prejemali štipendije ali
* jim je pravica do štipendije prenehala ali
* se jim je pravica do štipendije iztekla v šolskem oz. študijskem letu 2007/08 in v šolskem/študijskem letu 2008/09 niso bili več v štipendijskem razmerju.

STARI štipendisti so tisti, ki:

* so v šolskem oz. študijskem letu 2008/09 prejemali Zoisovo štipendijo pri Javnem skladu RS za razvoj kadrov in štipendije ali pri Zavodu RS za zaposlovanje ali
* jim je v šolskem oz. študijskem letu 2008/09 Zoisova štipendija mirovala (so prejeli odločbo o mirovanju).

torej sem po tem takem novi štipendist. :?
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 30. Sep. 2009 15:06

novi stipendist bi bla v vsakem primeru. js sem na istem kot ti, zdaj sem koncala 1.letnik faksa in stipendijo prejemam ze 5 let - pa sem vseeno lani postala novi stipendist ;) ker sem sla na visjo stopnjo.

ti si zdaj novi stari, ampak rabis pogoj 8,5.

pa se nekaj- teb se pravica do stipendije ni iztekla, ampak ti je samo mirovala (ce js to vse prav razumem) :) ker eno leto ti lahko miruje...po enem letu se ti pa iztece pravica.

ti si tole:

* jim je v šolskem oz. študijskem letu 2008/09 Zoisova štipendija mirovala (so prejeli odločbo o mirovanju).

sam si novi stari :D ker si sla na visjo stopnjo ravno tisto leto ko se je zakon spremenil
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 30. Sep. 2009 15:11

^sem pisala sicer na ad futuro in upam, da je res tak. tole sem zdaj komaj premišljevala, ko sem izpolnjevala vlogo.
drugače pa, jaz nisem dobila nobene odločbe o mirovanju.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 30. Sep. 2009 15:13

no najboljse da res tam vprasas =) cudno da nisi dobila, povsod pise da ce ne oddas vloge pravocasno ti avtomatsko miruje :nixweiss: ocitno se sami nevejo tocno kaj delajo :D
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 30. Sep. 2009 15:17

drugače je itak vseeno, ker zdaj ko gledam vlogo, itak tam samo označim, da v letu 08/09 nisem prejemala štipendije (torej prvo) in potem me oni že obravnavajo.
drugače pa se mi glede na vse vseeno zdi, da grem v izbor oz. bi morala imeti pač (glede na lani) 9.4 povprečje in ne 8.5 :)
no bomo videli, kako se bo izteklo.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 30. Sep. 2009 15:22

no povej pol, k me res zanima kako je s tem ;)
Uporabniški avatar
classy
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 12. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a classy » 30. Sep. 2009 17:13

*mala* napisal/-a:Jp, selekcija je. Če si v 5% najboljših se lahko predlagaš, potem je pa le določeno število štipendij, seznam vseh in črta tam kjer jih zmanjka :D
Moraš imeti pa potem vseeno povprečje 8,5 da jo obdržiš.
Ampak selekcija pa ni po povprečjih, ampak po razmerju tvojega povprečja z povprečjem generacije.

classy- kdaj si jo pa izgubila? V prehodu iz srednje na faks?

Ja, na prehodu, sem bla med tistimi srečneži, ki so moral met 4,1 povprečje, jaz sem mela pa neki pod 4. Sem mislila, itak bom prav dobra, kul je. Maturo sem pa pisala 29, če bi 30 bi obdržala. In sem (bla) ful jezna :D

Selekcija je po razmerju tvojega povprečja s povprečjem generacije....A to pomeni, da z vsake fakultete in vsakega programa nekdo dobi? Npr. da bi blo na voljo 100 štipendij in 100 faksov in programov, potem bi dobil po en z vsakega faksa (pač najboljši?)?

EDIT: Sem zdej prebrala to med redrose pa gaby. Amm, dej povej, ko zveš, kaj si zdej ti, novi, stari novi, karkol. A kera ve...Js sm tok stara k vidve, pa sm pač zgubila na prehodu na faks, pol sm se pa prepisala. Če sm bla potem 08/09 stari novi baje, kaj sem potem letos, oz. 10/11, ko bi (če bi) ponovno zaprosila, sem novi, ker sem bla 2 leti brez, al še vedno stari novi?
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 30. Sep. 2009 17:26

classy napisal/-a:Selekcija je po razmerju tvojega povprečja s povprečjem generacije....A to pomeni, da z vsake fakultete in vsakega programa nekdo dobi? Npr. da bi blo na voljo 100 štipendij in 100 faksov in programov, potem bi dobil po en z vsakega faksa (pač najboljši?)?

Ni nujno (no, praktično verjetno ja, sam teoretično pa ni nujno). Lani mislim da je moralo biti razmerje nad 1,14. Letos bomo pa videli :D

A si že šla v referat po potrdilo, če si med 5% najboljših in kakšno je povprečje generacije (in kakšno je tvoje...).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
classy
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a classy » 30. Sep. 2009 17:30

Joj, kok so zakompliciral ta sistem :D
Nisem šla, sem se prepisala (čeprov povprečje sm mela pa 9. pa 3 izpite narjene :D)
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 30. Sep. 2009 17:32

classy napisal/-a:
EDIT: Sem zdej prebrala to med redrose pa gaby. Amm, dej povej, ko zveš, kaj si zdej ti, novi, stari novi, karkol. A kera ve...Js sm tok stara k vidve, pa sm pač zgubila na prehodu na faks, pol sm se pa prepisala. Če sm bla potem 08/09 stari novi baje, kaj sem potem letos, oz. 10/11, ko bi (če bi) ponovno zaprosila, sem novi, ker sem bla 2 leti brez, al še vedno stari novi?

če si dve leti brez, potem si novi, ker štipendija ti lahko miruje samo eno leto. se pravi, ni dovolj,da dosegaš povprečje 8.5 ampak greš v izbor najboljših.
Uporabniški avatar
classy
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a classy » 30. Sep. 2009 17:33

Aha. Izvrstno.
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 02. Okt. 2009 13:17

red_rose napisal/-a:no povej pol, k me res zanima kako je s tem ;)

po mailu iz ad future:
Spoštovani!

Če štipendije v šolskem/študijskem letu niste prejemali, potem nastopite kot novi vlagatelj.

Lep pozdrav!

na svetovalnici:
Na podlagi 3. odstavka 70. člena Zakona o štipendiranju, ki pravi: »Upravičencem, ki so pridobili Zoisovo štipendijo po predpisih o štipendiranju, ki se uporabljajo do začetka uporabe tega zakona, se ta štipendija izplačuje po teh predpisih do zaključka programa izobraževanja, za katerega so dobili Zoisovo štipendijo.«
Si novi štipendist, ki zaproša po kriterijih Zakona o štipendiranju.

to pomeni, da sem novi štipendist in grem med vse tiste, ki vlogo oddajo prvič. ravno zaradi razloga, ker sem jo 'izgubila' na prehodu na višjo stopnjo. pravico do štipendije sem imela do končane srednje šole, potem pravica preneha (razen če izpolniš pogoje) in ne pride v mirovanje.

edino ni mi jasno ravno glede odgovora iz ad future. če lani nisi prejemal štipendije si avtomatsko novi štipendist, torej to velja tudi za tiste, ki jim je štipendija 'mirovala'? glede na to, da na vlogi označiš samo, da je lani nisi prejemal, da si jo prejemal na zavodu za zaposlovanje ali da si jo prejemal pri javnem skladu. torej po novem tudi mirovanja štipendije več ne bo?

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot], Google Adsense [Bot]