Štipendija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
*Srček
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 19. 6. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a *Srček » 26. Avg. 2006 11:30

OSNOVNA ZOISOVA ŠTIPENDIJA: - DIJAKI 26% ZOD 14.522 SIT
- ŠTUDENTI 40% ZOD 22.341 SIT

Dodatek za prevoz v primestnem ali medkrajevnem prometu
Do10 km - 19% ZOD – 10.612 SIT
11 do 20 km - 28% ZOD – 15.639 SIT
21 do 30 km - 35% ZOD - 19.549 SIT
31 do 40 km - 38% ZOD – 21.224 SIT
41 in več km – 40% ZOD – 22.341 SIT

Dodatek za uspeh po prvem letniku – vajenci in dijaki
- za odličen uspeh 13% = 7.261 SIT
- za prav dober uspeh 7% = 3.910 SIT

Dodatek za uspeh po prvem letniku - študenti
nad 7,7 – 8,0 (7%) 3.910 SIT
nad 8,0 – 8,3 (10%) 5.585 SIT
nad 8,3 – 8,6 (13%) 7.261 SIT
nad 8,6 – 8,9 (16%) 8.936 SIT
nad 8,9–10,0 (19%) 10.612 SIT

Zvišanje na letnik po 1. letniku
2. letnik 1% = 558 SIT
3. letnik 2% = 1.117 SIT
4. letnik 3% = 1.676 SIT
5. letnik 4% = 2.234 SIT
6. letnik 5% = 2.793 SIT

500 flik dobim ker sm v roku nardila 2. letnik prava :!: :?: :roll:
Drgač je pa to na http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/Sti ... zracun.htm
Kaži da me nisi voleo,kaži da si mi odoleo,kaži bilo šta al naivno, još niko me nije preboleo..
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 27. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a rinca » 26. Avg. 2006 12:12

srček, zastonj študiraš, ješ napol zastonj (boni), dobivaš štipendijo in pol si vsa užaljena, ker dobiš samo 500 sit za letnik. bogaaa. vsi bi samo nekaj imel, kaj pa ti državi daješ? in tko kot je mimi_m rekla, zoisovi štipendisti nimamo nobene obveznosti do države, samo tisto bogo povprečje moraš obdržat.
v tvojem primeru bi se jst pritoževala nad starši, sej so te oni dolžni preživljat do 26. leta (oz. dokler ne doštudiraš). sej hodiš na pravo, to bi pa ja mogla vedt.
Blue-eyed boy meets a brown-eyed girl.
Uporabniški avatar
*Srček
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a *Srček » 26. Avg. 2006 12:40

rinca napisal/-a:srček, zastonj študiraš, ješ napol zastonj (boni), dobivaš štipendijo in pol si vsa užaljena, ker dobiš samo 500 sit za letnik. bogaaa. vsi bi samo nekaj imel, kaj pa ti državi daješ? in tko kot je mimi_m rekla, zoisovi štipendisti nimamo nobene obveznosti do države, samo tisto bogo povprečje moraš obdržat.
v tvojem primeru bi se jst pritoževala nad starši, sej so te oni dolžni preživljat do 26. leta (oz. dokler ne doštudiraš). sej hodiš na pravo, to bi pa ja mogla vedt.

Jes državi ne dajem še nič, ker hvalabogu zakonodaja dovoljuje da se do 26.leta švercam... :D ne govorimo o golem preživljanju, ki tako ali tako ne zadostuje za normalno življenje in šolanje, ampak govorim o dejstvu, da je vsako leto potrebno za šolo milijon stvari, ki so vsaka zase nepomembne in nepotrebne, vse skupaj pa nanesejo toliko, da to ni mogoče...

Državi pa kot družina dajemo ogromno-moji starši vsak mesec za davke in prispevke prispevajo okrog 700.000,00 SIT. Je to malo?? Ne govori o stvareh, ki jih ne poznaš...

Primer: javno zdravstvo, za katerega vsi zaposleni plačujejo cca.40.000,00 sit osnovnega in okoli 5.000,00 sit dodatnega zavarovanja, ki pa le ni tako zelo dodatno. In človek 30!? let ne gre k zdravniku, ko pa gre pri 78 letih v bolnišnico, sliši pa da mora malo več jesti, mu dajo kisik, infuzijo, nasledn dan vn...Babi nam je nasledn dan umrla. In ne morem kaj, da ne bi v večji meri krivila države zaradi slabega nadzora nad zdravniki, ampak to je druga stvar.

Pol pa še to-državi vsak mesec vrnem skoraj tretjino štipendije. Zakaj? DDV. Hrana-obdavčena, bonov ne koristim, ker mi ne znese, knjige-obdavčene, čevlji-obdavčeni...vse to z davkom na dodano vrednost, ki po ekonomski računici tako ali tako pade na nas, končne potrošnike..

Država ve, zakaj daje Zoisove štipendije...od nas tako ali tako pobere desettisočkrat več, kakor pa nam da v teh bogih 8ih letih...in za napolnjevat svoje žepe uvede še institut, ki je neka izjema od spregleda pravne osebnosti, da ljudi, ki svojih d.o.o.jev in s.p.jev nimajo že 20 let več in jim zaračunava "kao" neporavnane obveznosti...Jap, res sem zahtevna in res sem nehvaležna naši dragi državi!!
Kaži da me nisi voleo,kaži da si mi odoleo,kaži bilo šta al naivno, još niko me nije preboleo..
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 26. Avg. 2006 13:44

Ma veš kaj, srečna bodi, da jo sploh imaš, ne pa da jo zdaj še šinfaš!

Sori, sam kolk je dijakov in študentov, ki štipendije nimajo in morajo za ta denar, ki ga ti gladko dobiš vsak mesec na račun, delat.
En tak primer je moja sestra, ki že več let vse vikende streže v enmu kafiču, da si lahk med študijem tud kej prvoš, pa kolk je še takih.. :roll:
Uporabniški avatar
*Srček
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a *Srček » 26. Avg. 2006 13:52

Nismo se čis razumel :) ne šimfam čez štipendijo (ful sm vesela, da jo mam) ampak sam ne maram da se o njej govori k da jo država velikodušnoooo daje kr vsepovprek oz. da se me je država usmilla, k jo dobivam.. tut jes morm zraven še delat in mi ni nč hudga, vesela sm vsazga 10. k jo dobim ampk vem, da tok k jo dobim je za razvite države pa za naš "hollywoodski" standard v Ljubljani premalo, da bi lahko vsaj malo zlezla z ramen starim...

Štipendija je namenjena šolanju ane? Že brez tega da mam flat, če bi se vozila iz Trb na faks, nimam 40k dost za prevoz.. Mesečka za vlak je 30k, mesečka za bus v trb je 5k, v Ljubljani trola 4k, pa jest je tut treba, o knjigah pa ne bi...in glede na to da se podpira z njo sposobne ljudi (čeprav je to tut vedno bolj vprašljivo), bi VSAJ za stroške golega šolanja morala zadostovat...

S to politiko štipendij se ne strinjam...pa ne sam Zosiove ampk predvsem republiške, k gre prevečkrat v roke ljudem k se znajdejo oz. majo moč se znajt...
Uporabniški avatar
cat85
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 4. 2. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a cat85 » 26. Avg. 2006 14:05

estrella19 napisal/-a:ja vem, sm zakaj pa pol ne piše tko tut v pogodbi? ker mi res piše, da štipendije ne dobim v zadnjem letniku dva meseca - julija in avgusta...

čeprou mi je itak logičeno, da je ne bi dobila septembra... :?

ma ne vem, bom vidla.. :roll:

Zato, ker se štipendija izplačuje za en mesec nazaj. In si julija dobila štipendijo za junij, septembra pa je ne dobiš, ker bi bila to štipendija za avgust.
**Osel gre na led samo enkrat. Človek pa tolikokrat, da se nauči drsat**
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a rinca » 26. Avg. 2006 14:22

*Srček napisal/-a:
Jes državi ne dajem še nič, ker hvalabogu zakonodaja dovoljuje da se do 26.leta švercam... :D ne govorimo o golem preživljanju, ki tako ali tako ne zadostuje za normalno življenje in šolanje, ampak govorim o dejstvu, da je vsako leto potrebno za šolo milijon stvari, ki so vsaka zase nepomembne in nepotrebne, vse skupaj pa nanesejo toliko, da to ni mogoče...

Državi pa kot družina dajemo ogromno-moji starši vsak mesec za davke in prispevke prispevajo okrog 700.000,00 SIT. Je to malo?? Ne govori o stvareh, ki jih ne poznaš...

Primer: javno zdravstvo, za katerega vsi zaposleni plačujejo cca.40.000,00 sit osnovnega in okoli 5.000,00 sit dodatnega zavarovanja, ki pa le ni tako zelo dodatno. In človek 30!? let ne gre k zdravniku, ko pa gre pri 78 letih v bolnišnico, sliši pa da mora malo več jesti, mu dajo kisik, infuzijo, nasledn dan vn...Babi nam je nasledn dan umrla. In ne morem kaj, da ne bi v večji meri krivila države zaradi slabega nadzora nad zdravniki, ampak to je druga stvar.

Pol pa še to-državi vsak mesec vrnem skoraj tretjino štipendije. Zakaj? DDV. Hrana-obdavčena, bonov ne koristim, ker mi ne znese, knjige-obdavčene, čevlji-obdavčeni...vse to z davkom na dodano vrednost, ki po ekonomski računici tako ali tako pade na nas, končne potrošnike..

Država ve, zakaj daje Zoisove štipendije...od nas tako ali tako pobere desettisočkrat več, kakor pa nam da v teh bogih 8ih letih...in za napolnjevat svoje žepe uvede še institut, ki je neka izjema od spregleda pravne osebnosti, da ljudi, ki svojih d.o.o.jev in s.p.jev nimajo že 20 let več in jim zaračunava "kao" neporavnane obveznosti...Jap, res sem zahtevna in res sem nehvaležna naši dragi državi!!

ok, a zdj bomo pa tuki čez davke šinfal. itak da davčni sistem pri nas ni optimalen, če imaš boljšo rešitev jo pa predlagi! in kljub vsemu kar tukaj razlagaš si še vedno na boljšem kot tisti brez štipendije.
Uporabniški avatar
*Srček
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a *Srček » 26. Avg. 2006 14:25

rinca napisal/-a:ok, a zdj bomo pa tuki čez davke šinfal. itak da davčni sistem pri nas ni optimalen, če imaš boljšo rešitev jo pa predlagi! in kljub vsemu kar tukaj razlagaš si še vedno na boljšem kot tisti brez štipendije.

Ja, pa na slabšem od tistih, kerim starši s pokradenim kešem kupujejo flata...govorim o nas vseh-tistimi s štipendijo in tistimi brez...sej pol k maš enkrat diplomo, magisterij pa doktorat vse vrneš skoz milijon in eno lukno, medtem ko folk iz evropskih držav sploh ne dojame, ko sfolgamo vse...in ne jamram zarad tega, ker bi rada da mi država da svet pred noge, jamram zato, ker za teh 55k sm jes dost garala...in mi ni fer da ma en k ma nevem, npr. povprečje 10 na medicini dobi 55k, k je jasno da zravn tazga študija ne more delat 10 ur na dan še v službi...
Zadnjič spremenil *Srček, dne 26. Avg. 2006 14:33, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a rinca » 26. Avg. 2006 14:30

vem, sam s tistim DDVjem mi je blo mal smešno.
štipendije so take kot so, jebat ga, jst sem vesela da jo mam. je pa res da so se par let nazaj ful znižale, ker so povečal število štipendistov, kar pa tud men ni blo všeč. :evil:
Uporabniški avatar
*Srček
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a *Srček » 26. Avg. 2006 14:35

Men pa nam nasplošno se mi zdi da je še kr dobr glede na to, kaj mojga bratca pa njegovo generacijo čaka...ampk takrat jim bomo pa mogoče še mi loh kej pomagal, k naumo več tko zvezanih rok mel... :)
Uporabniški avatar
***Ally***
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 8. 7. 2006
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a ***Ally*** » 26. Avg. 2006 14:36

Hmm...tudi sama sem Zoisova štipendistka pa sem s štipendijo ful zadovoljna. Sicer mislim da so jo v času, ko jo je dobivala moja generacija, malo preveč na easy dajali, ker se je velikokrat izkazalo da iz kao nadarjenih gimnazijcev pol ni blo nič...sem mela sošolke ki so ble celo gimnazijo dobre, pa so imele Zoisovo...če je to "nadarjen" učenec res ne vem...poznam pa tudi primere ki so zdaj z mano na faxu pa majo dobro povprečje in delajo v roku, pa nimajo štipendije, ker jo je kasneje ful težko pridobit. Ampak sem slišala da so zdaj malo poostrili kriterije, kar se mi zdi edino prav.
S štipendijo čisto dobro shajam, vsak dan se vozim na fax, skoraj vsak dan jem na bone, sama si kupujem oblačila (starši mi parkrat na leto primaknejo kaj za kaki dražji nakup), poleti še malo delam da si lahko kako boljše morje privoščim, pa kako oblekco več... Glede na to da je štipendije več kot 50k, pa da nekateri fizično garajo za čisto malo več, in s tem preživljajo še familijo po možnosti, se mi zdi, da gre štipendistom dobro, sploh zaradi dejstva da nimamo obveznosti do štipendije, kot je rekla Mimi.
Uporabniški avatar
*Srček
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a *Srček » 26. Avg. 2006 14:43

Že kr vidm da tale tema ni zame, k me preveč špika... :D To je pa spet tko-tisti, ki delajo za malo več kot 50k so reveži. Še večji reveži, če imajo družinico..ampak vedno so alternative! Večina ljudi, ki delajo z mojim očijem so imeli na izbiro 8-10 urni delavnik za 100k al pa 16 ur na dan vozt tovornjaka za 400k....in tisti, ki res želijo poskrbet za svojo družino so naredili to drugo...vse se da.

Pa še to me je zmotil-živet doma ali v Ljubljani sam je stroškovno gledano povsem druga zadeva; zračunaj samo vsakdanje higienske potrebščine, od vrečk za smeti, popolnoma vse hrane, čistil, praška, mehčalca...mislim da to ni primerljivo.

Sama sem s 30k štipendije živela doma pa sm loh še šparala :!: :?: (še zdj ne vem ko je ratal :) ), zdej se mi pa zdi da keš puhti v zrak.
Uporabniški avatar
***Ally***
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 8. 7. 2006
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a ***Ally*** » 26. Avg. 2006 14:54

Ja saj vem da je težko, sploh če ne živiš doma in moraš kupovat še vse take stvari ki jih doma kupujejo starši. Ampak lahko bi bilo še dosti slabše, ker država na koncu koncev sploh ni dolžna podpirati nadarjenih učencev, saj imajo tsti s slabšim materialnim stanjem tako možnost za državne štipendije.
Uporabniški avatar
*Srček
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a *Srček » 26. Avg. 2006 14:57

Res smo se tlele zgrešil...Ne, sploh jim ni treba tut tolarja dat, ampak pravm da če se že neki grejo, naj tko nardijo da bo prou, ne pa vse na pol tko k vedno...sam to sm misnla.
Uporabniški avatar
_kocka_
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 5. 2. 2006
Kraj: Dolenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a _kocka_ » 26. Avg. 2006 15:19

js nism mela NIKOL (tud v srednji ne) stipendije in sm normalno zivela. in uspesno diplomirala. moji starsi pa tud niso zlata jama glih.
Življenje je potovanje, ne smer. Nosi udobne čevlje.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google Adsense [Bot]