Štipendija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 07. Jul. 2009 11:29

p!ka napisal/-a:1. če hočem zaprosti za Zoisovo štipendijo me more vodstvo šole predlagat,ne ?

Ne. sama se predlagas - vsak se lahko sam predlaga, po novem. poglej novi pravilnik. nic nima vec sola zraven

p!ka napisal/-a:2. a so priznanja nujna za to štipendijo ? Jz nimam nobenga, mam pa (za dijake s povprečno oceno najmanj 4,5 ali več oziroma študente s povprečno oceno najmanj 9,0) povprečje dovolj visoko.

Niso priznanja nujna. pa povprecje 4,5 (oz. 9,0) NI garancija da bos dobila stipendijo!! to je samo POGOJ (pa mislim da je 4,1 in 8,5). povprecje moras met okrog 4,9 ali se vec. ker izmed vseh ki so poslali prijave (pa majo vsi nad 4,1) izberejo samo dolocen procent najboljsih => z najvisjimi procenti. zato pricakuj stipendijo ce mas nekje nad 4,9 povprecje (oz. na faksu je blo lani treba met 9,4 al neki takega? mogoc celo vec)

p!ka napisal/-a:3.do kdaj morem oddat prijavnico/prošjo za štipendijo?

Za dijake nekje septembra, za studente do 6. al 9. oktobra

p!ka napisal/-a: 4.na netu sm vidla te cene, ki so napisane zraven teh dodatkou. A to so okvirne cene (se te zvišujejo s pouprečjem, kilometri) al se kej zvišujejo ?

To so tocne cene. nic manj in nic vec ;) pa pazi da bos gledala NOVI pravilnik!
Zadnjič spremenil red_rose, dne 07. Jul. 2009 11:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
p!ka
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Šaurini

Neprebrana objavaNapisal/-a p!ka » 07. Jul. 2009 11:29

....
Zadnjič spremenil p!ka, dne 07. Jul. 2009 12:03, skupaj popravljeno 1 krat.
...Voli me iz inata
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam

Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 07. Jul. 2009 11:33

hippo napisal/-a:
*mala* napisal/-a:^^ :eek:

Ure slovenščine bi očitno marsikomu prav prišle :D

:D pr slovenščini smo mi letos sam od Prešerna pa Levstika poslušal.
loh bi še kj drucga, sam prfoksa je povedala use u enem tonu, inn ress nio blo zanimiv:)

Ja sej Zois je bil Levstikov mecen :D
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 07. Jul. 2009 11:35

p!ka napisal/-a:Štekam :) A pol mi šola nerab nič podpisovat in tega ? Ker na netu sm vidla tole: priloga: potrdilo o nadarjenosti (.doc) in tam je nek u zvezi s šolo... :?:

ne. mislim da je to za osnovno solo? al da ni obvezno al neki, nevem tocno zakaj je uglavnem js lani nism oddala pa ni blo problema :D
Uporabniški avatar
HuDoBa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 7. 5. 2008
Kraj: Prekmurje

Neprebrana objavaNapisal/-a HuDoBa » 07. Jul. 2009 11:37

kaj pa tisti, ki smo trenutno na prehodu iz srednje na faks...nas tudi obravnavajo isto kot nove prosilce ali (gre za zoisovo štipendijo)?
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 07. Jul. 2009 11:38

ne. ti mores samo izpolnit pogoj => met povprecje ocen v 4.letniku nad 4,1 (ce mas 4,1 torej AVTOMATSKO obdrzis stipendijo!) ali bit zlata maturantka ali nek posebni dosezek
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 08. Jul. 2009 14:39

mene nekaj zanima:
kako si izračunaš, če prideš v 5% najboljših v svoji generaciji in kje se dobijo podatki o povprečju generacije
a se mogoče že ve, če bo letos spet skupno povprečje, ali pa bodo razdeljene štipendije recimo toliko študentom mat, toliko medicini itd. ?
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 08. Jul. 2009 14:53

gaby_ napisal/-a:kako si izračunaš, če prideš v 5% najboljših v svoji generaciji in kje se dobijo podatki o povprečju generacije
a se mogoče že ve, če bo letos spet skupno povprečje, ali pa bodo razdeljene štipendije recimo toliko študentom mat, toliko medicini itd. ?

na referatu tvojega faksa povprasaj vse v zvezi s povprecjem generacije, tam ti tud dajo potrdilo

skupno povprecje. ne deli se po stevilu stipendij, ampak mas dodatek na dolocene smeri :wink:
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 08. Jul. 2009 17:19

vem da so dodatki glede na smer. ampak na eni uradni strani (ne vem če je zavoz za zaposlovanje ali javni sklad) piše, da se lahko minister odloči, koliko štipendij bo šlo vsaki smeri. tako da recimo gre 15% pedagoški, 20% matematiki, 20%fiziki ipd. (to je primer, ne točne številke). pač v tem primeru moraš biti med tistimi recimo 20 iz matematične fakultete, ki dobijo štipendijo.

ampak kot pravim, piše, da se to minister odloči vsako leto posebej (če ne razdeli štipendij po smereh pa se gleda celotno povprečje populacije, to vem ja).
Uporabniški avatar
bambina x
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 16. 1. 2007
Kraj: mb

Neprebrana objavaNapisal/-a bambina x » 30. Jul. 2009 10:31

ve katera, do kdaj je letos rok, ko lahko oddaš prošnjo za republiško štipendijo?
hvala!
"so tell me, do you have someone special in your life?"
"yes, I do. . . me"
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 30. Jul. 2009 10:41

Mislim da za republiške štipendije ni več rokov, pač oddaš ko hočeš oz. ko imaš vse papirje.
Oz. citiram:

Za kandidate, ki prvič uveljavljajo državno štipendijo, rok ni omejen.
Za kandidate, ki so v preteklem šolskem oziroma študijskem letu (2008/2009) že prejemali
državno štipendije, je rok za oddajo vloge za nadaljnje prejemanje štipendije 16. september za
dijake in 14. oktober za študente.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 31. Jul. 2009 11:27

Mene pa zanima, ZAKAJ imamo tisti, ki živimo v osrednjeslovenski pokrajini, mnogo nižjo državno štipendijo kot ostali? Kao da smo bl razviti, MY ASS. :evil: Prov jezna sm, k sm to dojela, plača v našem mercatorju je popolnoma ista kot plača v mercatorju nekje bogu za hrbtom. Verjetno tisti, ki smo upravičeni do državne štipendije, ravno nimamo staršev zaposlenih v nekih bogatih ljubljanskih podjetjih. In če greš na čaj v naši pokrajini je dražje kot če greš na čaj recimo v Mariboru. Zakaj torej nižja štipendija? :roll: Hvala kurcu so letos vsaj cenzus dvignil za enostarševske družine, ker lani še tega ni bilo. Da ne govorim o tem, da ni več dodatka na posebna stanja v družinah, kaj šele na letnik in uspeh. Jooooj komi čakam, da se enkrat odselim iz te banana republike. Mal manjka, pa nas bodo začeli označevati kot "levi" in "desni" in kot "tisti, katerih sorodniki so bili v partiji" in "tisti, katerih teta je prijateljica od Janeza Janše".
Uporabniški avatar
aderyn
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 16. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a aderyn » 31. Jul. 2009 22:27

^Tajca^ napisal/-a:Glede na podatke z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ugibam da je odvisn od tega kok si oddaljena od kraja študija. Recimo men se bo bol splačal dat da se vozm ker mam več kot 50km.

Dodatek za izobraževanje zunaj stalnega prebivališča:

* za bivanje: 82,23 EUR
* za prevoz v primestnem ali medkrajevnem prometu v oddaljenosti pet kilometrov in več do kraja izobraževanja od kraja stalnega prebivališča:
o oddaljeno od 5 do vključno 10 km: 46,84 EUR
o nad 10 do vljučno 15 km: 57,25 EUR
o nad 15 do vključno 20 km: 67,66 EUR
o nad 20 do vključno 30 km: 78,07 EUR
o nad 30 do vključno 40 km: 88,48 EUR
o nad 40 km: 96,81 EUR

Mene pa nekaj zanima - oktobra grem iz Kopra v Ljubljano, torej je več kot 40km oddaljeno, ampak bom seveda živela gor...a potem kdo "preverja" če se ti dejansko voziš ali če živiš gor? Ali pač vpišeš na prošnjo to, kar se ti bolj splača (npr. v mojem primeru prevoz)? :eek:

Pa še kateri dodatki bodo v naslednjem letu veljali, tej zgoraj ^^ ali tej TUKAJ, ki so za nekaj € višji?
There are no shortcuts to any place worth going.
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 6. 2008
Kraj: Daleč...

Neprebrana objavaNapisal/-a my_self » 01. Avg. 2009 10:54

sončk napisal/-a:Mene pa zanima, ZAKAJ imamo tisti, ki živimo v osrednjeslovenski pokrajini, mnogo nižjo državno štipendijo kot ostali? Kao da smo bl razviti, MY ASS. :evil: Prov jezna sm, k sm to dojela, plača v našem mercatorju je popolnoma ista kot plača v mercatorju nekje bogu za hrbtom. Verjetno tisti, ki smo upravičeni do državne štipendije, ravno nimamo staršev zaposlenih v nekih bogatih ljubljanskih podjetjih. In če greš na čaj v naši pokrajini je dražje kot če greš na čaj recimo v Mariboru. Zakaj torej nižja štipendija? :roll: Hvala kurcu so letos vsaj cenzus dvignil za enostarševske družine, ker lani še tega ni bilo. Da ne govorim o tem, da ni več dodatka na posebna stanja v družinah, kaj šele na letnik in uspeh. Jooooj komi čakam, da se enkrat odselim iz te banana republike. Mal manjka, pa nas bodo začeli označevati kot "levi" in "desni" in kot "tisti, katerih sorodniki so bili v partiji" in "tisti, katerih teta je prijateljica od Janeza Janše".

Mah, ne moreš na to samo tko gledat. Tisti k živijo v osrednji sloveniji nimajo nekih groznih stroškov s prevozi (medkrajevni bus, vlak) ker jih itak velik % grejo v LJ študirat. Pa tudi s stanovanjem nimajo problemou, posledično tudi s hrano itd.
Mogoče se ljubljančani in tisti z okolcie sploh ne zavedajo kolko so na boljšem zaradi tega in kolko stroškov je za stanovanje in vse kar pride zravn.
Jz dam na mesec 400 € samo za študij v LJ. Najbrž tisti k živijo v LJ & okolici nimajo niti približno takih stroškov.
Kar se pa čaja tiče - pravi prostor moreš dobit, če greš v center mesta bo itak vse dražje.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 01. Avg. 2009 12:18

Ampak problem stroškov je že porihtan z dodatkom za prevoz in bivanje, čim dlje si od kraja študija, tem več dodatka maš. Dejansko se imenuje ta del razpisa "dodatek za razvoj regije" oz. neki podobnega, tko da tle ni fora v tem.

Lej hipotetično. Nekdo iz Kopra bo imel precej manjšo štipendijo od nekoga iz Kočevja, pa sta približno isto oddaljena, oba živita na svojem, oba imata iste stroške za prevoz, hrano, oba imata enako revne starše. Koper je pač v bolj "razviti" regiji in zato dobiva Koprčan manj denarja. To se mi ne zdi fer.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov