Štipendija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 29. Nov. 2008 15:23

Tamala_mrha napisal/-a:Zdaj sem 4. letnik. A ne velja to kar je napisala *Gaja* za državno štipendijo? Saj tukaj ni govora samo o Zoisovi štipendiji, ali pač?

ja ja..ker si govorila o uspehu in ker nisi omenla KATERO stipendijo mislis..sem sklepala na zoisovo :) se opravicujem :P samo mi je smesno kak vecina kr napise ''stipendija'' ... vec vrst stipendij obstaja :D

no za republisko pa kolko jaz vem je SAMO Dohodek vazen..uspeh sploh ni vazen pri tem a bos ti dobila stipendijo al ne...je pa potem od njega odvisna visina stipendije :)

za republisko lahko zaprosis kadarkoli ker ni roka oddaje, tako da lahko ze jutri das potrebna dokazila, in ce bos izbrana, jo dobis takoj naslednji mesec. tk da kr probaj =)
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 29. Nov. 2008 15:27

To je res ja, sem pa si zdaj malo prebrala o državni štipendiji in na ŠOU piše takole:

Pogoji za pridobitev štipendije
Štipendijo lahko pridobijo tisti, ki ob prvem vpisu v prvi letnik višješolskega ali visokošolskega izobraževanja oziroma ob prvem vpisu na prvo, drugo ali tretjo stopnjo izobraževanja niso starejši od 26 let, in:

* hkrati ne prejemajo katere od štipendij iz 5. člena Zakona o štipendiranju,
* ne prejemajo štipendije ali drugih prejemkov za izobraževanje po drugih predpisih,
* niso v delovnem razmerju oziroma ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti,niso vpisani v evidenco brezposelnih oseb pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (v nadaljnjem besedilu: zavod).
Državna štipendija brez dodatkov znaša 54 eurov za študenta (jaz bom namreč vložila vlogo za štipendijo za naslednje šol. leto, se pravi za 1. letnik študija).

K državni štipendiji iz prejšnjega odstavka se dodelijo naslednji dodatki:

* dodatek glede na dohodek v družini štipendista,
* dodatek za vrsto in področje izobraževanja,
* dodatek za učni oziroma študijski uspeh,
* dodatek za izobraževanje zunaj stalnega prebivališča,
* dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami.
Tako da ne gre pri tej štipendiji samo za dohodke v družini.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 29. Nov. 2008 15:40

Tamala_mrha napisal/-a:To je res ja, sem pa si zdaj malo prebrala o državni štipendiji in na ŠOU piše takole:

Pogoji za pridobitev štipendije
Štipendijo lahko pridobijo tisti, ki ob prvem vpisu v prvi letnik višješolskega ali visokošolskega izobraževanja oziroma ob prvem vpisu na prvo, drugo ali tretjo stopnjo izobraževanja niso starejši od 26 let, in:

* hkrati ne prejemajo katere od štipendij iz 5. člena Zakona o štipendiranju,
* ne prejemajo štipendije ali drugih prejemkov za izobraževanje po drugih predpisih,
* niso v delovnem razmerju oziroma ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti,niso vpisani v evidenco brezposelnih oseb pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (v nadaljnjem besedilu: zavod).
Državna štipendija brez dodatkov znaša 54 eurov za študenta (jaz bom namreč vložila vlogo za štipendijo za naslednje šol. leto, se pravi za 1. letnik študija).

K državni štipendiji iz prejšnjega odstavka se dodelijo naslednji dodatki:

* dodatek glede na dohodek v družini štipendista,
* dodatek za vrsto in področje izobraževanja,
* dodatek za učni oziroma študijski uspeh,
* dodatek za izobraževanje zunaj stalnega prebivališča,
* dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami.
Tako da ne gre pri tej štipendiji samo za dohodke v družini.

sej js sem isto povedala. seveda ma vlogo uspeh, ampak nima veze pri tem a bos ti dobila stipendijo al ne, a razumes?
glej, ko oni dobijo tja prijave najprej pogledajo samo dohodke in glede na to razvrstijo in podelijo stipendije...ce mas dovolj nizke prihodke..sele potem ko ti je stipendija ze zagotovljena, pogledajo kaksen uspeh si mela, in glede na uspeh dolocijo a dobis DODATEK ZA USPEH ali ne...ne bos pa zarad tega ker bos mogoce odlicna nic na boljsem..na boljsem bo nekdo ki je zadosten in so bolj revni doma.

zakaj ne bi vlozla vloge ze zdaj in dobivala stipendijo ze letos? in naslednje leto spet? to mi pa res ni jasno :D :lol: ce jo bos dobila, jo bos ze tak letos dobila..ce je ne bos, pac spet poskusis drugo leto?!

kaksna logika je to? :D itak stipendijo dobis SAMO ZA ENO LETO.
Uporabniški avatar
OrangeLady
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 25. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a OrangeLady » 29. Nov. 2008 15:50

Tamala_mrha glede na tvoj uspeh, ki sploh ni tako zelo slab, oddaj naslednje leto tudi prošnjo za zoisovo štipendijo..mogoče pa jo dobiš ;)
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 29. Nov. 2008 15:52

OrangeLady napisal/-a:Tamala_mrha glede na tvoj uspeh, ki sploh ni tako zelo slab, oddaj naslednje leto tudi prošnjo za zoisovo štipendijo..mogoče pa jo dobiš ;)

za zosivo steje samo uspeh zadnjega leta..torej ce bo oddala konec 4.letnika se bo stel samo 4.letnik...zahtevano povprecje letos je pa blo 4,93 torej SAME PETICE. al pa ce bos zlata maturantka. nic ti ne pomaga (Recimo letos) ce bi mela povprecje 4,9 pa 29 pik na maturi. se ne sesteva. upostevalo se je ali SAMO da si zlati maturant, ali samo povprecje..
ce ciljas na to - se ti seveda bolj splaca zoisova ker je ponavadi visja in za dalj casa :) ampak si res ne smes privoscit niti ene 4 (glede na letos)

ampak kot sem ze rekla - zakj noces ze zdaj zaprosit za republisko? kaj tocno se ti zdi da bos izgubila? odgovor je namrec NIC :D lahko samo pridobis nekaj denarja :D
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 29. Nov. 2008 16:17

Ja, saj sem jaz tudi razmišljala, da bi že LETOS vložila vlogo, ampak so mi eni, ki jo majo, govorili, da je razpis že mimo. :? No, skratka bom že zdaj vložila, pa upam, da jo dobim. :D
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 29. Nov. 2008 17:51

Tamala_mrha napisal/-a:Ja, saj sem jaz tudi razmišljala, da bi že LETOS vložila vlogo, ampak so mi eni, ki jo majo, govorili, da je razpis že mimo. :? No, skratka bom že zdaj vložila, pa upam, da jo dobim. :D

razpis je res bil septembra, ampak ga ocitno niso dobro prebrali, ker je v njem jasno pisalo da za drzavno stipendijo po novem NI roka za oddajo..:D lahko das prosnjo kadarkoli med letom, in naslednji mesec dobis stipendijo (CE je seveda prosnja pozitivno razresena) to pa 100% ker se moja mami neki pozna s tistimi ki delajo na Zavodu.
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 29. Nov. 2008 18:11

Aha, no super pol. Jaz sem zdaj tudi vse natančno prebrala na tisti strani o pogojih in sploh vsem, zdaj lahko le še upam, da mi odobrijo! :flehan:
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 29. Nov. 2008 18:19

Tamala_mrha napisal/-a:Aha, no super pol. Jaz sem zdaj tudi vse natančno prebrala na tisti strani o pogojih in sploh vsem, zdaj lahko le še upam, da mi odobrijo! :flehan:

sam pazi, ves kaj vse je treba upostevat...upam da si natancno prebrala oz. razumes tist obrazec glede dohodkov: uposteva se popolnoma VSE! tut ce si ti delala preko studenta, tut ce tvoja sestra zivi z vami v gospodinjstvu, se uposteva tut njena placa! upostevajo se vse pokojnine, otroski dodatki, razne prezivnine in vse v obliki denarja kar dobita ti, tvoja mami, in ostali v gospodinjstvu...
zarad tega je ogromno ljudi letos izgubilo drzavne stipendije :?

nocem ti zbijat upanja sam da bos realno gledala na moznosti za dobit, ki seveda so! :wink:
vseeno se splaca potrudit, met same petice, in dobit zoisovo :P vcasih je blo to prakticno nemogoce (dobit zoisovo po srednji soli) medtem ko zdaj ta moznost obstaja.
pa srecno!

:P
Sexy Kitty
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 7. 4. 2008
Kraj: Šentpeter pri Otočcu

Neprebrana objavaNapisal/-a Sexy Kitty » 30. Nov. 2008 11:40

Jst sem zdej zadnji letnik splošne gimnazije.Lani sem mela povprečje 4,2.
Zdej pa sem prebrala ,da je treba imeti drugo leto 4,93!!!A je to res?
Meni se zdi ta številka previsoka.A je katera tukaj ,ki je izgubila letos štipendijo,oz. jo obdržala?
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 30. Nov. 2008 12:15

Sexy Kitty napisal/-a:Jst sem zdej zadnji letnik splošne gimnazije.Lani sem mela povprečje 4,2.
Zdej pa sem prebrala ,da je treba imeti drugo leto 4,93!!!A je to res?
Meni se zdi ta številka previsoka.A je katera tukaj ,ki je izgubila letos štipendijo,oz. jo obdržala?

js sicer se vedno nisem dobila odlocbe ampak sem mela povprecje 4,5 in sem stara stipendistka - za nas je pa bil pogoj samo da mamo povprecje nad 4,1. ne pademo se enkrat v izbirni postopek, ampak jo mamo avtomatsko ce mamo povprecje nad 4,1. tk da ce mas zdaj ze zoisovo, jo bos obdrzala ce bos mela nad 4,1, ce je pa se nimas, se bos mogla pa mal bolj potrudit
Uporabniški avatar
tammyka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 10. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a tammyka » 30. Nov. 2008 13:08

Mravlca* napisal/-a:
Ashley*** napisal/-a:Info za študentke, ki so vložile vlogo za Zoisovo - meja je 9,43! No coment... :roll: :?

To pa ne verjamem, koliko študentov pa ima tako visoko povprečje?! :o :roll:

jst sm mela 9.6 ... tako da ... če je to res, kar je ashley napisala, potem mi nisi polepšala sam dneva, temveč vsa preostala študijska leta :) ! sem družboslovka ja, ampak moje povprečje je odraz učenja, ne pa lahke snovi ali izpitov. za zoisovo sem bla prikrajšana že v OŠ, ker je soc. delavka rekla, da je omejeno št. mest, kok jih lahk gre iz naše šole pisat teste nadarjenosti. v SŠ sem kandidirala 2x, bla sem zlata maturantka ... v glavnem, roko na srce, to štipendijo sem si res zaslužila ... in sej sploh ne vem kaj pišem - sam tak sem vesela :D
Edinstvena
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 21. 11. 2004
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Edinstvena » 01. Dec. 2008 12:12

zdravo punce... in fanti :)

kaj je še kdo med vami ki je stari štipendist za Zoisovo pa še vedno ni dobil odločbe?? jaz je namreč še nisem, ne odločbe ne nakazila :( in sem mela 4,6 povprečje... pa glede na to da je danes že 1. december pa je še vedno nisem dobla me to vse skupaj malo skrbi... ker glede na to kak dolgo so rabli za vse to me skrbi da je niso ki zgubli!!

lp
Izziv je v tem da ostaneš to kar si,v svetu ki te poskuša narediti takšnega kot so vsi drugi!
Edinstvena
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 21. 11. 2004
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Edinstvena » 01. Dec. 2008 12:12

zdravo punce... in fanti :)

kaj je še kdo med vami ki je stari štipendist za Zoisovo pa še vedno ni dobil odločbe?? jaz je namreč še nisem, ne odločbe ne nakazila :( in sem mela 4,6 povprečje... pa glede na to da je danes že 1. december pa je še vedno nisem dobla me to vse skupaj malo skrbi... ker glede na to kak dolgo so rabli za vse to me skrbi da je niso ki zgubli!!

lp
Izziv je v tem da ostaneš to kar si,v svetu ki te poskuša narediti takšnega kot so vsi drugi!
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 01. Dec. 2008 12:43

za zoisovo sem bla prikrajšana že v OŠ, ker je soc. delavka rekla, da je omejeno št. mest, kok jih lahk gre iz naše šole pisat teste nadarjenosti.

not true. ti mors delat ta test. pišeš ga v šoli, če slučajno manjkaš se morš zglasit na zavodu in ga tam odpisat.
če padeš med 10% te iz zavoda pokličejo na dodatna testiranja, če direkt padeš med 2oz. 5% te zavod sam predlaga (oz. te je predlagal), svetovalna delavka nima nič pri tem. v šoli te samo dodatno lahko predlagajo. ampak nima to odločujočega vpliva.

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov