Štipendija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
lina malina
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 24. 6. 2008
Kraj: Neverland.

Neprebrana objavaNapisal/-a lina malina » 11. Nov. 2008 18:56

Katero štipendijo pa moraš vračati? Ker če je to republiška, se mi ne zdi logično, da bi ti odobrili novo.

:(
Uporabniški avatar
linkica
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a linkica » 11. Nov. 2008 19:35

nakazejo do 15. v mesecu.
Uporabniški avatar
Damyanchyka
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 8. 4. 2007
Kraj: Poletje

Neprebrana objavaNapisal/-a Damyanchyka » 11. Nov. 2008 20:09

lina malina napisal/-a:Katero štipendijo pa moraš vračati? Ker če je to republiška, se mi ne zdi logično, da bi ti odobrili novo.

Točno ta je. Kaj sm se zajebala ej. Še sama ne morm vrjet. K je sam do nesporazuma pršlo ubistvu. Nism prčakvala da bom kako tako pošto dobila :? Sej bom jutr se čist dokončo prepričala..sam vrjetno ne bo šlo..jst tut tku mislm :?
Narava je krivična. Psi ne znajo govoriti, medtem ko nekateri ljudje odlično lajajo!
Uporabniški avatar
Tamceek
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 13. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamceek » 12. Nov. 2008 13:40

Eno vprašanje mam :)
Če maš štipendijo in ne narediš letnika jo moreš vračat? Al jo samo takrat vračaš če se izpišeš? :)
..just wanna dance, wanna go insane...
Uporabniški avatar
lina malina
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a lina malina » 12. Nov. 2008 13:56

Zakon o štipendiranju navaja o mirovanju štipendije naslednje:

48. člen (mirovanje štipendijskega razmerja)

(1) Štipendijsko razmerje pri državni štipendiji ali Zoisovi štipendiji miruje, štipendija za tekoče šolsko oziroma študijsko leto pa se ne izplačuje štipendistu, če:
- ni izdelal letnika, dovoljen pa mu je ponovni vpis v isti letnik, razen če letnika ni izdelal zaradi dokazanih opravičljivih zdravstvenih razlogov ali zaradi starševstva,
- dohodek na družinskega člana štipendista, ki prejema državno štipendijo, presega cenzus za pridobitev štipendije,
- štipendist, ki prejema Zoisovo štipendijo, ni dosegel povprečne ocene, določene v drugi oziroma četrti alinei prvega odstavka 24. člena tega zakona ali ni dosegel nobenega izjemnega dosežka iz drugega odstavka 24. člena tega zakona,

49. člen (prenehanje štipendijskega razmerja)

Štipendijsko razmerje pri državni štipendiji ali Zoisovi štipendiji preneha, če štipendist:
- po svoji krivdi ne dokonča letnika, za katerega je prejemal štipendijo,
- sklene pogodbo o zaposlitvi ali se samozaposli,
- izgubi status dijaka ali študenta, razen če mu je dovoljeno opravljanje učnih oziroma študijskih obveznosti,
- spremeni izobraževalni program brez soglasja štipenditorja,
- štipendijo pridobi na podlagi posredovanih neresničnih podatkov,
- če po enoletnem mirovanju štipendijskega razmerja ne predloži ustreznih dokazil oziroma na podlagi predloženih dokazil ne izpolnjuje pogojev za nadaljnje prejemanje štipendije.

50. člen (vrnitev štipendije)

(1) V primerih iz 50. člena tega zakona je štipendist dolžan vrniti štipenditorju štipendijo za letnik, ki ga ni uspešno zaključil, skupaj z obrestmi, v skladu z zakonom, ki predpisuje obrestno mero zamudnih obresti.
(2) Pristojni center za socialno delo za državno štipendijo oziroma sklad za Zoisovo štipendijo lahko na prošnjo štipendista odloži vračilo štipendije ali dovoli obročno vračanje štipendije za enako dobo, kot je bila doba prejemanja štipendije, če štipendist iz utemeljenih razlogov štipendije ne more vrniti v enkratnem znesku.
(3) Kot utemeljen razlog iz prejšnjega odstavka se šteje dalj časa trajajoča bolezen oziroma poškodba ali starševstvo štipendista, ki je vplivalo na potek študija.
(4) Če se pristojni center za socialno delo oziroma sklad in štipendist ne dogovorita o vračilu štipendije na način, določen v prvem in drugem odstavku tega člena, se dolžni znesek štipendije z dodatki izterja od štipendista skladno s predpisi, ki urejajo izvršbo denarnih terjatev.

Torej, če ne opraviš vseh obveznosti za vpis v višji letnik štipendija najprej eno leto miruje. Če pa tudi v letu mirovanja (pavziranja) ne opraviš obveznosti, pa štipendija preneha. Šele po tem se začnejo postopki za vračanje štipendije. Vrača le štipendija, prejeta za tisti letnik, katerega štipendist ni uspešno zaključil.

Upam, da je razumljivo :)
Uporabniški avatar
Tamceek
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 13. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamceek » 12. Nov. 2008 14:12

^Je ja :) hvala :)
..just wanna dance, wanna go insane...
Uporabniški avatar
rachka_
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 21. 11. 2005
Kraj: hollywood

Neprebrana objavaNapisal/-a rachka_ » 12. Nov. 2008 15:36

No, jaz sem dans zvedla, da presegam 14€ za državno štipendijo :) yeah, Im a lucky girl.. no, ampak situacija očitno vseeno ni tako brezupna, ker je direktor socialne moji mami osebno povedal, da se v primerih kot je moj, da dobit neke vrste druge pomoči. v bistvu ko neka državna pomoč, ki bi jo prejela mesečno.. in me zanima če je že katera slišala za to? jaz namreč nisem.. vem tudi, da tukaj ne gre za socialno pomoč ker sem redno vpisana študentka.. hm.
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
Uporabniški avatar
*pikiča*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 5. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *pikiča* » 12. Nov. 2008 16:05

jst sm pa danes dobila odločbo za Zoisovo štipendijo :D
sem pa nova štipendistka (brucka), da vm dam mal upanja, da bojo odločbe tudi vam kmalu prišle :D
Uporabniški avatar
lina malina
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a lina malina » 12. Nov. 2008 16:14

@rachka
Centri za socialno delo izplačujejo sledeče:

Družinski prejemki: starševski dodatek (mesečni prejemek, traja 365 dni), pomoč ob rojstvu otroka, otroški dodatek (mesečni prejemek, za dobo 1 leta za otroke do 18. oziroma 26.leta starosti), dodatek za veliko družino (enkratni letni prejemek, za družine s 3 ali več otroki), dodatek za nego otroka (mesečni prejemek, dokler trajajo razlogi oziroma do otrokovega 18. oziroma 26. leta starosti), delno plačilo za izgubljeni dohodek.

Denarna socialna pomoč
:!: Študentje starejši od 26 let, ki imajo status lahko na CSD zaprosijo za denarno socialno pomoč, s tem, da z njimi sklenejo pogodbo o aktivnem reševanju problematike, v kateri se zavežejo, da jim bodo mesečno dostavljali dokaz, da delajo preko študentskega servisa in seveda iz tega naslova tudi neto dohodke, v kolikor ne morejo delati preko ŠS morajo to tudi dokazati (opravičljivi dokazi).
Torej: Če si starejša od 26. let pa lahko na CSD zaprosiš za denarno socialno pomoč, saj te po dopolnjenem 26. letu starši več niso dolžni preživljati.

Druge pomoči: enkratne denarne pomoči, letovanje oz. zimovanje osnovnošolcev, šolska prehrana, ozimnica oz. kurjava...

Mogoče je gospod mislil na otroški dodatek ali da si starejša od 26 let. Verjetno bi bilo najbolje, da greš kar osebno na Center za socialno delo in jih povprašaš.

:)
Uporabniški avatar
rachka_
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 21. 11. 2005
Kraj: hollywood

Neprebrana objavaNapisal/-a rachka_ » 12. Nov. 2008 16:18

o to pa je bilo obširno, hvala :D ja nevem no..saj je bla mama tam in se je vse zmenila ampak v bistvu še vedno razumem čist :) bom povedla, ko bom zvedla več..
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
Uporabniški avatar
sixty
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 15. 11. 2006
Kraj: Bled

Neprebrana objavaNapisal/-a sixty » 12. Nov. 2008 16:28

a za Zoisovo sam študentje še niso dobili al tud dijaki ne?
Touch me, take me to that other place. Reach me, I know I'm not a hopeless case. It's a beautiful day.
Uporabniški avatar
lina malina
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a lina malina » 12. Nov. 2008 16:33

Če sprašuješ za nove prosilce - zdaj so v obravnavi dijaki in bruci (in so začeli dobivati odločbe - npr. pikiča ;)), študentje višjih letnikov pa naj bi odločbe dobili predvidoma v začetku decembra.

:)
Uporabniški avatar
*inkica*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 26. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *inkica* » 12. Nov. 2008 17:30

*pikiča* napisal/-a:jst sm pa danes dobila odločbo za Zoisovo štipendijo :D
sem pa nova štipendistka (brucka), da vm dam mal upanja, da bojo odločbe tudi vam kmalu prišle :D

čestitke :D 4,92 je bilo povprečje, ne? dosti.
Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 12. Nov. 2008 18:00

No jaz tudi še vedno nisem dobila odločbe, pa sem stara štipendistka, ampak sem pa v ponedeljek dobila nakazano štipendijo (za 30€ višjo kot lani :D).
Uporabniški avatar
Damyanchyka
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 8. 4. 2007
Kraj: Poletje

Neprebrana objavaNapisal/-a Damyanchyka » 12. Nov. 2008 18:02

Damyanchyka napisal/-a:
lina malina napisal/-a:Katero štipendijo pa moraš vračati? Ker če je to republiška, se mi ne zdi logično, da bi ti odobrili novo.

Točno ta je. Kaj sm se zajebala ej. Še sama ne morm vrjet. K je sam do nesporazuma pršlo ubistvu. Nism prčakvala da bom kako tako pošto dobila :? Sej bom jutr se čist dokončo prepričala..sam vrjetno ne bo šlo..jst tut tku mislm :?

Sm dans poklicala oz je mami :) Pa se, da dat vlogo za štipendijo, kljub temu da bi jo morala za tisto leto vrnt..Bomo vidl kaj bo k odločba pride..Sam je pa rekla, da to 100% ni ovira. Še dobr da nism prej obupala predn sm kej prašala bul podrobno..K mi je nekak logično blo, da ne morm..Sej u tem državi mrskej ni logično ;)
Narava je krivična. Psi ne znajo govoriti, medtem ko nekateri ljudje odlično lajajo!

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov