Štipendija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 20. Jun. 2008 18:23

no..
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 08. Dec. 2010 18:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 20. Jun. 2008 20:54

estrella19 napisal/-a:
*sanja* napisal/-a:^^Razlike med srednješolsko in študijsko štipendijo res niso velike.
Recimo moja sestra je v 2. letniku gimnazije, lani je bila odlična in letos dobiva enako vsoto kot jaz, ki sem v 1. letniku faksa (s tem, da sem bila jaz lani prav dobra).
Možno pa je, da so potem dodatki za višje letnike večji.

Tudi meni se zdi 8,5 pretirano.

pri razlikah med srednješolsko in študentsko štipendijo je čis odvisno, kje živiš. pri meni je razlika ogromna.

v prvem letniku srednje šole sem mela 12000 takratnih tolarjev, potem sem bila prav dobra do četrteka letnika in dobivala naprej samo še dodatke za letnik, v zadnjem letniku sem prišla do nekih 20000 sit.

zdaj na faxu je povsem drugače - v prvem letniku sem dobila dodatek za to, da živim v drugem kraju (oz. za prevoz, oba dodatka sta enaka) in sem dobivala nekaj čez 200 evrov. potem sem imela še fajn povprečje, prišla v najvišji razred in zdej dobivam 260. pri meni je ta razlika med 80 in 260 evri velika:)

Ja, ampak če sem jaz tebe prav razumela, potem ti sedaj živiš drugje oz. imaš do faksa dlje kot pa do srednje šole. Tako da ti ne moreš govoriti o tem, za koliko se spremeni, ker so se ti spremenili pogoji. Pri istih pogojih je razlika majhna (pri meni samo za nekaj €).
estrella19
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 24. 5. 2006
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a estrella19 » 20. Jun. 2008 21:10

^^ja, res živim drugje.:)
pardon, sm sklepala, da večina itak ne študira v svojem kraju in torej živi drugje/se vozi...
Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 20. Jun. 2008 22:55

^^Saj ni bilo mišljeno, da bi te jaz tukaj nekaj napadala, samo povem, da ne bo kdo potem presenečen, zakaj je tako malo višja štipendija :D (jaz priznam, da sem pričakovala večjo razliko, ampak dobro, samo da jo imam).

Študiram pa v istem kraju kot prej, tako da ostaja štipendija skoraj enaka (res je razlike le za nekaj €).
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 21. Jun. 2008 8:10

estrella19 napisal/-a:^^ja, res živim drugje.:)
pardon, sm sklepala, da večina itak ne študira v svojem kraju in torej živi drugje/se vozi...

ja, ampak večina tudi ne obiskuje SŠ v svojem kraju. Tako da že v SŠ dobiš dodatek za prevoz. In je to meni v četrtem letniku zneslo 180€. grem pa sedaj študirat spet v drug kraj, kjer rabim stanovanje in ne več prevoza. in dobim 20-30€ več. :?
sploh pa, ali se potem splača, da napišeš, da si v stanovanju. Ali ne bi bilo bolje, če obkržiš da se voziš tistih 100km? ker glede na to, da sem se vozila zdaj 20km v eno smer, bi za 100 po moje dobila ful več.
No ni pa 'legalno'. :)
“Fashion does not only exists in dresses;
fashion is in the air, it is brought in by the wind,
one feels it coming, breathes it in,
it is in the sky and on the pavement,
it depends on ideas, customs, and happenings” - Coco Chanel
estrella19
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 24. 5. 2006
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a estrella19 » 21. Jun. 2008 9:14

gaby_, dodatek za prevoz (če si od kraja študija oddaljen več kot 41 km) in dodatek za to, da živiš v drugem kraju (praviloma v dijaškem/študentskem domu) sta enaka. lani sta bla nekje 103 evre. tko da če si oddaljena od kraja študija več k 41 km, je prkatično vseeno, katero možnost zapišeš v prošnji, ker boš v vsakem primeru na fakulteti dobila osnovno šitipendijo (103 evre + dodatek 103 evre, ne glede na to al se voziš al živiš v drugem kraju).

vsaj tako je bilo lani oz. pred sprejetjem tega novega pravilnika...torej mamo tak sistem stari štipendisti, ne vem pa če se za nove kaj razlikuje :)

http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/Sti ... zracun.htm to je za leto 2007/2008)
Uporabniški avatar
classy
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 12. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a classy » 21. Jun. 2008 13:34

Itak bi blo najbolj fer, da bi se zahtevano povprečje določalo glede na posamezen faks. Potem bi mel na FDVju verjetno blizu 9, na medicini pa npr. nekaj čez 7. Al ne vem. Ker je to res zeloooo nefer, ne vem, kaj so razmišlal. Spodbujanje vpisa na tehniške fakse my ass ja :roll:
A mislte, da se da glede tega kej narest, če se vsi upremo? Kšna vstaja al pa kej? :D Ker js resno dvomim, da bom mela na FGG povprečje 8,5, glede na to, da ma moj prjatu na strojni 8,4, pa sm celo slišala (sicer ne od njega), da je najbolši v generaciji, pa 21 je star in je že konc. (povprečje pa vemo da je na tehniških faksih okol 25let, če ne več). In če ma eden najbolj nadarjenih ljudi v generaciji povprečje 8,4, kar ni dost za obdržat zoisovo, ja kako za vraga jo bo potem sploh kdo obdržal? (na težjih faksih). Ne, ni fer. Vstaja?! :D
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 21. Jun. 2008 13:51

Kako je pa lahko konec s faksom, če je star 21? :?
Uporabniški avatar
classy
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a classy » 21. Jun. 2008 13:53

Ne vem, vse je redno delu pa še neki za naprej (al neki tazga, nisva se nikol preveč o tem pogovarjala), je mel pa zdej zadn izpit. No, pač diplomo še ma. Sam z izpiti pa tem je pa konc.

Edit: šteje tud, če si med 5% najboljših v svojem programu. Tud to je neki :) (čeprov bi blo loh npr. 10%, sam ajde :D)
Gost

Neprebrana objavaNapisal/-a Gost » 21. Jun. 2008 14:08

Ni logično. Plus - recimo na našem faksu ne moreš delati izpitov za naprej, ne vem, kako je kje sploh možno.
Uporabniški avatar
classy
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a classy » 21. Jun. 2008 14:14

Ej ne vem, res. Ga bom dons vprašala, se verjetno vidmo. Sam vem, da prejšnj teden sva se pogovarjala, pa je reku, da ma samo še 1 izpit, učeri smo šli pa vn, ker je naredu in je konc.
*hox*
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *hox* » 21. Jun. 2008 14:55

Torej sem lahko 100% prepričana da dobim štipendijo (pač tistih 103 €), če grem študirat v kraj oddaljen od doma več kot 41 km?!
Uporabniški avatar
Maychy
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 30. 6. 2004
Kraj: Se selim...

Neprebrana objavaNapisal/-a Maychy » 21. Jun. 2008 15:07

100% si lahko, da boš dobila dodatek za prevoz/bivanje, če boš dobila štipendijo.
--- Evil Is Just A Point Of View ---

--- Don't tell me the sky is the limit, there are footprints on the moon! ---
*hox*
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a *hox* » 21. Jun. 2008 15:08

Maychy napisal/-a:100% si lahko, da boš dobila dodatek za prevoz/bivanje, če boš dobila štipendijo.

Joj, še vedno ne razumem :stupid: .. Okej, najprej mormo mi imet premal denarja, da pademo tja not, šele pol dobim dodatek za prevoz?
*hox*
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a *hox* » 21. Jun. 2008 15:35

buubbika napisal/-a:Republiško štipendijo dobiš, če si določeno km oddaljena od šole/faxa, če so v družini takšne in drugačne bolezni ter razmere, dohodek staršev ter učni uspeh in dosežki.

Dohodek staršev je kr dobr, nimamo nobenih slabih razmer / bolezni, na fax bom šla v Celje (sem iz Lj). Torej ne dobim? :D

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov