Štipendija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 19. Jun. 2008 18:43

Karja napisal/-a:*sanja* to sploh ni res, da ne morš bit predlagan če nisi biu skos odličen, jih dost poznam k majo zoisovo pa niso bli 8 let odlični.

se pa tud men zdi zelo pretirano 8,5- na pravni, medicini jih ma 5% mogoče tok, pa še to so pol bl pridni ne pa nujno nadarjeni, je pa men recimo za gimnazijo bil prenizek standard- dober uspeh da lahko obdržiš, to je samo spodbujanje lenobe...

Ne vem, kako je na drugih OŠ, ampak na naši tistih, ki niso bili vsa leta odlični, sploh ne predlagajo. To sem 100% prepričana, ker sem videla, kdo je bil na naši šoli predlagan in kdo ne. (vem za tisto leto, ko sem šla jaz v srednjo šolo in za leto, ko je šla sestra v srednjo šolo; sestra je imela sošolca, ki je bil najboljši od vseh razredov v priznanjih, pa enkrat ni bil odličen in ni bil predlagan)

Je pa možno, da je to odvisno od OŠ.

Glede ostalega se pa popolnoma strinjam s tabo.
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 1. 3. 2007
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 19. Jun. 2008 18:44

*sanja* napisal/-a:Ko greš iz osnovne šole v srednjo, lahko dobiš štipendijo samo tako, da si vse 8 (odkar je devetletka 9) let odličen, poleg tega moraš dobro opraviti teste nadarjenosti (ne vem, kako točno se jim reče, ampak vem, da smo jih vsi delali v 7. razredu OŠ) in imeti še kakšno priznanje. Ni pa treba biti ne vem kako nadarjen. Kar se meni ne zdi pravično je, da imajo nekateri v OŠ ogromno priznanj, tudi zlatih, pa se jih niti ne predlaga za Zoisovo štipendijo, ker eno leto niso bili odlični (po možnosti v kakem 2. razredu, ko so komaj dobro vedeli, kaj šola je).
Če pa štipendije ne dobiš na prehodu iz osnovne v srednjo šolo, jo zelo težko dobiš med srednjo šolo.

Jaz sem bla vsa leta v osnovni odlična, dobro opravila preizkuse nadarjenosti (nism bila ravno med tistimi 3 % najboljših, ampak med 10%, ki se za štipendijo borijo) in sem za štipendijo potrebovala zlata priznanja... Pa sm jih dobila od slovenščine, od logike, od matematike...

In guess what! Niso me predlagali, kar je blo re ogroomno razočaranje zame. Ko smo šli nato psihologinjo vprašat, zakaj me niso predlagali, nam je samo rekla: "Tvoja sestra že ima Zoisovo, ne moreta jo imeti obe hkrati!" :?

Ko sm pa iz prehoda iz 3. na 4. letnik spet zaprosila za štipendijo, so pa dali nekaj novih pravil, ki pa jih itak nism upala doseččč
Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 19. Jun. 2008 18:48

MilkyWay napisal/-a: "Tvoja sestra že ima Zoisovo, ne moreta jo imeti obe hkrati!" :?

Očitno je res odvisno od šole, ker pri nas imava obe s sestro štipendijo in ne vidim razloga, zakaj ne bi mogla dva otroka iz iste družine imeti štipendije, če sta oba nadarjena :eek:
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 19. Jun. 2008 18:50

*sanja* napisal/-a:
MilkyWay napisal/-a: "Tvoja sestra že ima Zoisovo, ne moreta jo imeti obe hkrati!" :?

Očitno je res odvisno od šole, ker pri nas imava obe s sestro štipendijo in ne vidim razloga, zakaj ne bi mogla dva otroka iz iste družine imeti štipendije, če sta oba nadarjena :eek:

No vidiš... Ma sej s to štipendijo sm že itak obupala. Če že ne morm dobit Zoisove, pa upam, da bom zdej, ko grem v LJ, dobila vsaj republiško...Ampak ne bom preveč Upala na to, ker mi itak vsako leto do republiške manjka fuuul malo. Lih tistih par evrčku (prej tolarčku :wink: ) preveč imamo...
Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 19. Jun. 2008 18:56

MilkyWay napisal/-a:Ampak ne bom preveč Upala na to, ker mi itak vsako leto do republiške manjka fuuul malo. Lih tistih par evrčku (prej tolarčku :wink: ) preveč imamo...

Republiška štipendija, to je pa še večja packarija. Otrok z dvema bratoma/sestrama, starši vsak s po 500€ plače (ali pa še malo manj) štipendije ne dobi, drugi, edinček, iz družine, kjer imajo starši podjetje in ogromno denarja (pri hiši 3 bmw-je, 2 vikenda, hodijo okrog v najdražjih oblačilih...) pa dobi štipendijo, ker starši lahko prikažejo veliko nižji prihodek, kot ga dejansko imajo.
Uporabniški avatar
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 8. 9. 2004
Kraj: notranjska

Neprebrana objavaNapisal/-a gemini » 19. Jun. 2008 19:05

To s sestro je res čudno, ker jo imava pri nas oba z bratom.
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 19. Jun. 2008 19:15

*sanja* napisal/-a:Republiška štipendija, to je pa še večja packarija. Otrok z dvema bratoma/sestrama, starši vsak s po 500€ plače (ali pa še malo manj) štipendije ne dobi, drugi, edinček, iz družine, kjer imajo starši podjetje in ogromno denarja (pri hiši 3 bmw-je, 2 vikenda, hodijo okrog v najdražjih oblačilih...) pa dobi štipendijo, ker starši lahko prikažejo veliko nižji prihodek, kot ga dejansko imajo.

No in spet je tle iznajdljivost...Tisti iznajdljivi se bojo že zmazali...

gemini napisal/-a:To s sestro je res čudno, ker jo imava pri nas oba z bratom.

Sej je blo tudi meni, ampak če te šola ne predlaga naprej, kaj češ pole delat...
Karja
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Karja » 20. Jun. 2008 9:24

milkyway men so isto rekl da je zato ne morem imet, pa še velik je takih, da ma lahko samo en otrok v družini :roll:
Uporabniški avatar
Maychy
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 30. 6. 2004
Kraj: Se selim...

Neprebrana objavaNapisal/-a Maychy » 20. Jun. 2008 12:31

Ja, to je res zelo zelo odvisno od šole in tega kakšno politiko imajo. Pri nas vem, da so vedno nas čimveč predlagali in na koncu nas je kar 8 dobilo štipendijo, na sosednji (približno enako veliki) šoli pa en sam fant. Pa dvomim, da so bili učenci tam kaj slabši.

Glede povprečja se pa strinjam. 8,5 je ogromno in s tem bodo dosegli samo to, da bodo Zoisovi štipendisti začeli hodit na lahke fakse, ki jih bojo opravili z levo roko, na težjih pa bodo ostali "tapridni". Očitno jim je to v interesu.
--- Evil Is Just A Point Of View ---

--- Don't tell me the sky is the limit, there are footprints on the moon! ---
Uporabniški avatar
Kika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 13. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Kika » 20. Jun. 2008 14:37

Itak ni fer da se višina določa glede na višino povprečja zarad takih razlik med faxi. Met povprečje 8 na pravu al pa na FDV-ju je sori, ampak realno gledano čisto druga zgodba. Tko da bi se mogl začet delat na tem in ne sam na postavljanju enih mejnikov za vse, ki nas pol postavljajo v neenak položaj...
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 20. Jun. 2008 17:37

tudi jaz sem v OŠ bila vseh osem let odlična, prišla v 10% najboljših, imela 'nešteto' srebrnih, vendar nobene zlate. Pa nisem bila predlagana. Na naši šoli je bila predlagana le ena sošolka. Že takrat se mi vse skupaj ni zdelo fer. No potem sem jo dobila iz drugega v tretji letnik zaradi zlatega priznanja. In zdaj na prestopu na faks so spet novi zakoni, ki so za moje pojme preveč visoki. In ja, se strinjam glede razlik med faksi. Očitno se želi država 'znebiti' zoisovih štipendistov, ali pa preprosto želijo, da bi se še bolj učili.
Upam na prijazen faks. čeprav verjetno lahko samo sanjam, da bom iz fizike, matematike in kemije (ki so pogojni izpiti naa faksu) dosegla povp.8.5.
Mogoče pa si bodo premislili, glede na to, koliko negodovanja je sprožil nov zakon. :D
“Fashion does not only exists in dresses;
fashion is in the air, it is brought in by the wind,
one feels it coming, breathes it in,
it is in the sky and on the pavement,
it depends on ideas, customs, and happenings” - Coco Chanel
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 20. Jun. 2008 17:43

;)
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 08. Dec. 2010 18:41, skupaj popravljeno 1 krat.
*hox*
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *hox* » 20. Jun. 2008 17:48

Kako je že s temi republiškimi? Oni gledajo pač na prihodke staršev in če greš recimo študirat v drugo mesto, nimaš pogojev da jo dobiš, če ne padeš notr. Glede prevoza me zanima, a se računa pol k si notr al prevoz že v osnovi upoštevajo?
Uporabniški avatar
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 8. 9. 2004
Kraj: notranjska

Neprebrana objavaNapisal/-a gemini » 20. Jun. 2008 17:49

~NIA~ napisal/-a:jst tud upam na republiško letos, če grem v lj pa sploh..
ni kej, zdej mamo tud mi s.p. doma, bomo že porihtal da bo prou ;)

S tem se pa ni lih za hvalit. :(
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
estrella19
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 24. 5. 2006
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a estrella19 » 20. Jun. 2008 18:01

*sanja* napisal/-a:^^Razlike med srednješolsko in študijsko štipendijo res niso velike.
Recimo moja sestra je v 2. letniku gimnazije, lani je bila odlična in letos dobiva enako vsoto kot jaz, ki sem v 1. letniku faksa (s tem, da sem bila jaz lani prav dobra).
Možno pa je, da so potem dodatki za višje letnike večji.

Tudi meni se zdi 8,5 pretirano.

pri razlikah med srednješolsko in študentsko štipendijo je čis odvisno, kje živiš. pri meni je razlika ogromna.

v prvem letniku srednje šole sem mela 12000 takratnih tolarjev, potem sem bila prav dobra do četrteka letnika in dobivala naprej samo še dodatke za letnik, v zadnjem letniku sem prišla do nekih 20000 sit.

zdaj na faxu je povsem drugače - v prvem letniku sem dobila dodatek za to, da živim v drugem kraju (oz. za prevoz, oba dodatka sta enaka) in sem dobivala nekaj čez 200 evrov. potem sem imela še fajn povprečje, prišla v najvišji razred in zdej dobivam 260. pri meni je ta razlika med 80 in 260 evri velika:)

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov