Štipendija
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
In Love Girl - Komunikatorka
- Na forumu od: 3. 8. 2005
- Kraj: Kranj
Zanima me če jst nekej prov zastopm. Gre se za Zoisovo štipendijo. Če jo že prejemaš moraš imeti povprečje najmanj 7, če pa se zanjo še poteguješ pa moraš imeti povprečje najmanj 8,5? Imam prav?
...I`m a good girl!...(Only when I`m sleeping!)
-
*sanja* - Kofetarica
- Na forumu od: 2. 1. 2008
Ja, imaš prav.
Če si vpisana na faks, potem si, ko si dobila štipendijo v prvem letniku faksa, podpisala pogodbo, po kateri moraš imeti povprečje 7. Ta pogodba velja, dokler se ti ne prepišeš na drugi faks in na novo podpišeš pogodbo.
Če pa še nisi na faksu in se boš letos prvič vpisala, potem pa boš podpisala pogodbo, po kateri boš morala imeti povprečje 8,5.
Če si vpisana na faks, potem si, ko si dobila štipendijo v prvem letniku faksa, podpisala pogodbo, po kateri moraš imeti povprečje 7. Ta pogodba velja, dokler se ti ne prepišeš na drugi faks in na novo podpišeš pogodbo.
Če pa še nisi na faksu in se boš letos prvič vpisala, potem pa boš podpisala pogodbo, po kateri boš morala imeti povprečje 8,5.
- Gost
*sanja* napisal/-a:Ja, imaš prav.
Res? Ohohoho, potem pa tale 8,5 sploh ne velja za nas stare študente
- Gost
*sanja* napisal/-a:^^Me veseli, da sem ti polepšala dan.
Ti ko dobiš štipendijo, podpišeš pogodbo za vsa leta srednje šole/faksa in dokler se ne prepišeš, velja ta pogodba in se oni ne morejo kar nekaj novega izmišljevati.
Ja, saj itak vem, da je treba bit priden že zaradi sebe, ne samo zaradi povprečja, ampak me je bilo strah, da se mi letos kaj zalomi in ne uspe po načrtih, zdaj pa sem lahko malo bolj sproščena in grem na izpit, ker želim napredovat v višji letnik, ne ker moram ohraniti dobre ocene
- kravzlbavc
- Komunikatorka
- Na forumu od: 16. 10. 2006
- Kraj: kingdom far far away
a ni povprečje 8,5 sam pol za tiste ki 1.dobivajo štipendijo..npr.da greš v drugi letnik,pa daš prošno za zoisovo in maš povp.8,5, prej pa se je dalo če si mev 8...dvomim da je treba 8,5met sam zato da obdržiš...mal pretirano... sreča da mam republiško
-
*sanja* - Kofetarica
^^Saj sem vse lepo razložila.
Če se letos vpisuješ v prvi letnik faksa (v šolskem letu 2008/09), boš moral imeti naslednje leto in do konca študija povprečje 8,5, če boš hotel obdržati štipendijo.
Če pa si že od prej vpisan na faksu in imaš štipendijo že od prej, potem pa se šteje povprečje 7.
Če se letos vpisuješ v prvi letnik faksa (v šolskem letu 2008/09), boš moral imeti naslednje leto in do konca študija povprečje 8,5, če boš hotel obdržati štipendijo.
Če pa si že od prej vpisan na faksu in imaš štipendijo že od prej, potem pa se šteje povprečje 7.
-
Tigi - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 1. 2005
- Kraj: kjer diši po bencinu in zažganih gumah...
Kika napisal/-a:to kar delaš prek napotnic, se ti nikjer ne upošteva- i think...
Se pri starših ko uveljavljajo otroške doklade,...
...poraunej vooolan!!! Bencin, bel dim, črna črta po sredin, okn dol, vroč krom, prletim čez ovink, rada mam k zacvil, rada mam k drsi, rada imam vonj po gumah, naj se kadi...
-
gaby_ - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 22. 8. 2006
*sanja* napisal/-a:^^Saj sem vse lepo razložila.
no kakorkoli, meni se zdi povprečje 8,5 na faksu malo tumač. To dosežejo le redki posamezniki. In letos sem zaključni letnik srednje šole. Vpisala sem se na kemijsko tehnologijo. Imam vse pogoje, da še dalje prejemam zoisovo štipendijo, vendar me skrbi, da takega povprečja, sploh v prvem(ki je menda najtežji) ne bom dosegla.
Imam še veliko možnost, da dobim kadrovsko štipendijo, ki pa je sicer pogojena s službo po končanem faksu.
A ve mogoče kdo točno, kakše so finančne razlike med kadrovsko in zoisovo? oz. koliko je zoisova večja. Aja, pa je res, da je razlika med SŠ štipendijo in študijsko samo v 20-30€??
“Fashion does not only exists in dresses;
fashion is in the air, it is brought in by the wind,
one feels it coming, breathes it in,
it is in the sky and on the pavement,
it depends on ideas, customs, and happenings” - Coco Chanel
-
gaby_ - Cosmopolitanka
dvojni post
-
*sanja* - Kofetarica
^^Razlike med srednješolsko in študijsko štipendijo res niso velike.
Recimo moja sestra je v 2. letniku gimnazije, lani je bila odlična in letos dobiva enako vsoto kot jaz, ki sem v 1. letniku faksa (s tem, da sem bila jaz lani prav dobra).
Možno pa je, da so potem dodatki za višje letnike večji.
Tudi meni se zdi 8,5 pretirano.
Recimo moja sestra je v 2. letniku gimnazije, lani je bila odlična in letos dobiva enako vsoto kot jaz, ki sem v 1. letniku faksa (s tem, da sem bila jaz lani prav dobra).
Možno pa je, da so potem dodatki za višje letnike večji.
Tudi meni se zdi 8,5 pretirano.
- Gost
Za Zoisove štipendiste se mi zdi 7,0 prenizko zahtevano povprečje za to, da štipendijo obdržiš, 8,5 pa previsoko. Mislim, da bi bilo 8,0 čisto sprejemljivo - glede na to, da si prejemnik štipendije za nadarjene, si to sposoben doseči in to je to.
-
gaby_ - Cosmopolitanka
Po moje pa ni tako. zoisove štipendije so namenjene nadarjenim učencem. Do štipendije ne moreš priti, če si vsa leta odličen, pa če se na glavo postaviš. Moraš dosegati druge standarde, ki nimajo s tem, koliko se učiš, nobene veze. Je res, da moraš biti inteligenten, ampak učni uspeh pa je po mojem mnenju samo stvar navad. Navsezadnje odličen ni tako težko biti, če imaš resne delovne navade, pri pouku sodeluješ ipd. (moje mnenje).
Plus tega ni fer do nekaterih. Že v srednji šoli ne. Recimo primer, da gre nekdo v poklicno šolo samo zato, ker tam lažje dosega standarde zoisove štipendije, je dosti lažje odličen in se mu zoisova poviša, naredi maturo in je na istem kot tisti, ki se je vsa štiri leta mučil v gimnaziji. tako je s faksom. kakorkoli kdo reče, na prste lahko naštejem osebe, ki imajo v kaki gradbeni, elektro, fiziki, kemiji ipd. povprečje 8.5 .
aja, pa strinjam se s tem, da bi lahko bilo 8.0, vsekakor pa ne s tem, da je zoisova štipendija pogojena s tem, da se dobro učiš.
za primer še nekaj mojih zelo nadarjenih in inteligentnih (po mojem mnenju) sošolcev, ki so imeli učni uspeh dober ali težko pravdober in so bili prejemniki štipendije zaradi nadarjenosti. (seveda jo bodo naslednje leto zaradi nemarnosti izgubili. )
Plus tega ni fer do nekaterih. Že v srednji šoli ne. Recimo primer, da gre nekdo v poklicno šolo samo zato, ker tam lažje dosega standarde zoisove štipendije, je dosti lažje odličen in se mu zoisova poviša, naredi maturo in je na istem kot tisti, ki se je vsa štiri leta mučil v gimnaziji. tako je s faksom. kakorkoli kdo reče, na prste lahko naštejem osebe, ki imajo v kaki gradbeni, elektro, fiziki, kemiji ipd. povprečje 8.5 .
aja, pa strinjam se s tem, da bi lahko bilo 8.0, vsekakor pa ne s tem, da je zoisova štipendija pogojena s tem, da se dobro učiš.
za primer še nekaj mojih zelo nadarjenih in inteligentnih (po mojem mnenju) sošolcev, ki so imeli učni uspeh dober ali težko pravdober in so bili prejemniki štipendije zaradi nadarjenosti. (seveda jo bodo naslednje leto zaradi nemarnosti izgubili. )
-
*sanja* - Kofetarica
gaby_ napisal/-a:Po moje pa ni tako. zoisove štipendije so namenjene nadarjenim učencem. Do štipendije ne moreš priti, če si vsa leta odličen, pa če se na glavo postaviš. Moraš dosegati druge standarde, ki nimajo s tem, koliko se učiš, nobene veze.
Ko greš iz osnovne šole v srednjo, lahko dobiš štipendijo samo tako, da si vse 8 (odkar je devetletka 9) let odličen, poleg tega moraš dobro opraviti teste nadarjenosti (ne vem, kako točno se jim reče, ampak vem, da smo jih vsi delali v 7. razredu OŠ) in imeti še kakšno priznanje. Ni pa treba biti ne vem kako nadarjen. Kar se meni ne zdi pravično je, da imajo nekateri v OŠ ogromno priznanj, tudi zlatih, pa se jih niti ne predlaga za Zoisovo štipendijo, ker eno leto niso bili odlični (po možnosti v kakem 2. razredu, ko so komaj dobro vedeli, kaj šola je).
Če pa štipendije ne dobiš na prehodu iz osnovne v srednjo šolo, jo zelo težko dobiš med srednjo šolo.
Ko greš na faks, ni težko dobiti štipendije, če si jo imel že v srednji šoli (ne vem, kako je, če je nisi imel), ker potrebuješ ravno tako samo dober uspeh (vsaj do sedaj je bilo tako) in ne rabiš nobenih priznanj ali česa podobnega.
Na faksu pa po mojem mnenju tudi ni težko obdržati štipendije (govorim za povprečje 7,0 kot je veljalo do sedaj), ker je sigurno na vsakem faksu kakšen lažji predmet, kjer se da dobiti dobro oceno. Je pa, vsaj po mojem mnenju, razlika med faksi.
- Karja
- Komunikatorka
- Na forumu od: 3. 11. 2006
*sanja* to sploh ni res, da ne morš bit predlagan če nisi biu skos odličen, jih dost poznam k majo zoisovo pa niso bli 8 let odlični.
se pa tud men zdi zelo pretirano 8,5- na pravni, medicini jih ma 5% mogoče tok, pa še to so pol bl pridni ne pa nujno nadarjeni, je pa men recimo za gimnazijo bil prenizek standard- dober uspeh da lahko obdržiš, to je samo spodbujanje lenobe...
se pa tud men zdi zelo pretirano 8,5- na pravni, medicini jih ma 5% mogoče tok, pa še to so pol bl pridni ne pa nujno nadarjeni, je pa men recimo za gimnazijo bil prenizek standard- dober uspeh da lahko obdržiš, to je samo spodbujanje lenobe...
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov